Linksma istorija apie krizes geneze

Anekdotai, juokingi paveikslėliai ir t.t.

Moderatoriai: vitele, duziki

Skelbti atsakymą
Vartotojo avataras
Tylus
Dalyvis
Dalyvis
Pranešimai: 195
Užsiregistravo: 26 Rgp 2009, 10:43
Pliusai: 1
Miestas: Vilnius

Linksma istorija apie krizes geneze

Standartinė Tylus » 22 Rgs 2009, 21:16

Kadangi krize Jungtinese Amerikos Valstijose ivyko del investiniu Finansiniu instrumentu, tai nelabai kas turi zalia supratima apie tai. Bet nori zinoti, kur suo pakastas. Visa krizes geneze galima pailiustruoti viena gana linksma istorija.

Isivaizduokite, kad jus dar su dviem draugais skrendate lektuvu ir Smagiai leidziate laika kilnodami taureles. Ir taip bekilnodami isisiautejat, kad net nepastebit, kaip kabinejates prie keleviu, i kampa ispaudziat stiuardeses, nuplesiat tualeto duris. Ekipazas neiskencia ir pro bagazo liuka jus visus ismeta lauk. I vandenyna. Laimei, arti buvo negyvenama sala.

Jus nuplaukiat iki jos ir apsigyvenate. Kadangi sala negyvenama, tai idomumo delei ikuriat cia valstybe JAV (Jaunu Alkoholiku Valstybe). Juk kilmes priezastis ir buvo alkoholis. Jusu bagazas, aisku, liko lektuve. Bet tualeto duris jus vis delto prigriebet. Daugiau materialiu aktyvu jusu Saloje nera.

Kaip bebutu keista, bet jusu pinigineje yra per stebukla uzsilike 100 doleriu. Rezultate JAV turi nefinansiniu aktyvu - duris; ir finansiniu aktyvu - pinigu kiekis - jusu 100 USD. Dar kitaip galima pasakyti, kad jusu turimas nefinansinis aktyvas vertas 100 USD. Kai issiblaivote, jus nusprendziate isikurti. Vienas is jusu pasirodo itin greitas ir pareiskia, kad ikuria banka (Bankininkas). Ir isplatina pranesimas, kad renka is pilieciu indelius su 3% metiniu palukanu.

Jus mielai dedate pinigus i banka. Bankininkas bloknote nusibraizo grafas. Uzraso "Dipazitas".

Trecias jusu draugas irgi ne is kelmo spirtas. Jis ne be reikalo studijavo ekonomika ir gerai zino, kaip is jusu isvilioti ir duris, ir 100 doleriu (Brokeris). Jis jums pasiulo duoti jam 100 USD uz 5% metiniu. Brokeris paima bloknota ir jame uzraso: "Ablegacija 100-tui USD uz 5%". Jus tiesiog sokinejate is dziaugsmo, kaip jums pasiseke. Einate i banka, paimat is nuliudusio Bankininko pinigus ir atiduodate juos Brokeriui, mainais i "Ablegacija". Brokeris ima 100 USD ir duoda juos vel pralinksmejusiam Bankininkui.

Tuo butu galima viska ir baigti, bei uzsiimti naudinga veikla.

Pavyzdziui, palme pakresti ar moliusku pasigaudyti, zodziu, uzsidirbti pragyvenimui. Bet Brokeris nebutu brokeris. Jis gi finansu genijus ir nelinkes sedeti ranku sudejes (t.y. kresti palmes). Jis prieina prie jusu ir pasiulo uzsidirbti dar 1% metiniu be papildomis rizikos. Jo planas labai paprastas:

pasiimti is banko 100 USD kredita uz 4% ir nusipirkti is Brokerio dar viena ablegacija su 5% metiniu palukanu. Maza to, jis tiesiog bekalbedamas israso antra ablegacija ir mojuoja jums pries nosi. Ilgai negalvojat ir begat i banka kredito. Banke juk yra pinigu.

Gaunat pinigus (jau kaip kredita) ir atiduodat juos Brokeriui uz antra ablegacija. Dabar jus turite kiseneje ablegaciju uz 200 USD ir kiekviena su 5% metiniu. Brokeris nesa pinigus i banka. Jo dipazite jau 200 doleriu.

Manote, kad Brokeris cia ir sustojo. Aha, tuoj... Jis jau israse jums trecia ablegacija. Jus uzstatote antra ablegacija banke ir gaunate kredita.

Ratas sukasi visa diena. Vakare jus jau turite ablegaciju uz 5000 doleriu, o pas brokeri banko dipazite irgi 5000 USD. Dabar brokeris siulosi nupirkti is jusu duris uz 100 doleriu. Bet jus irgi ne vakar gimes. Durys tai vienos... Jus pakeliat kaina iki 1000 USD.

Brokeris sutinka. Jis paskutiname bloknoto lapelyje israso bankininkui pavedima pervesti jums 1000 USD ir pasiima duris. Gerai pasikaustes buhalteris is Oksbridzo, pamates tokius popierius, greitai pasakys, kad JAV dabar turi materialiniu aktyvu uz 1000 USD duru pavidalu; ir 10 000 USD finansiniu aktyvu dipazitais ir ablegacijomis. Bendras salies turtas per para padidejo 110 kartu.

Maziau issilavines zmogus pastebes, kad trys debilai, vietoj to, kad prisiskintu kokosu ir bananu visa diena plese bloknotu lapus. O turto kaip buvo vienos tualeto durys ir 100 baksu, tai tiek ir liko. Bet kuris is siu stebetoju teisus, spresti skaitytojams... O mechanizmas ne vienam jau zinomas is praktikos.

Jei testi sia istorija toliau, tai pamatysime, kad atejus kreditu padengimo laikui, jus negalite ju padengti, nes neturite ne cento grynuju.

Tenka bankininkui atiduoti uzstatytas ablegacijas. Bet Brokeris irgi neturi grynuju, kad ispirktu ablegacijas. Ju verte lygi nuliui. Durys pereina i Bankininko rankas. Stai ir turime Pasauline Salos Finansu Krize, kurios esme yra visiskai teisetais budais is savininko atimti nuosavybe.
###The show must go on !!!###

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Re: Linksma istorija apie krizes geneze

Standartinė Lilina » 23 Rgs 2009, 14:53

ek...gryna tiesa :roll:
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
erikiux
Fanatas
Fanatas
Pranešimai: 948
Užsiregistravo: 15 Geg 2009, 15:55
Pliusai: 82

Re: Linksma istorija apie krizes geneze

Standartinė erikiux » 23 Rgs 2009, 14:55

Geras, linksmas paaiškinimas 038
Paveikslėlis

Skelbti atsakymą