Genetiškai modifikuoti ryžiai
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Radau straipsniuką, gal ir jus sudomins
http://www.edieta.lt/sveika_mityba/s242/
http://www.edieta.lt/sveika_mityba/s242/
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Žala neįrodyta - galite valgyti!
Taip būtų galima pakomentuoti kai kurių amerikos specialistų nuomonę apie genetiškai modifikuotus (GM) maisto produktus.
Amerikos žemės ūkyje šiandien beveik nebeliko nemodifikuotų kultūrų. JAV gamintojai, be abejo, norėtų juos platinti ir Europoje! Komerciniai interesai gožia netgi labai akivaizdų argumentą - iki šiol neatlikti tyrimai, kaip genetiškai modifikuoti augalai paveikė JAV ekosistemas! Deja, šiandien mokslas tiesiog negali patvirtinti arba paneigti genetiškai modifikuotų maisto produktų naudingumo arba žalos, todėl, kad tai - ilgalaikis procesas, o GM produktai atsirado tik prieš porą dešimtmečių. Ir todėl dažnai "mokslas šiandien yra visapusiškai niekinamas dėl interesų ir tikslų, kurie su mokslu neturi nieko bendro" - sako Benediktas Haerlinas - Berlyne esančios aplinkosauginės grupės "Išgelbėkite mūsų sėklas" vadovas ir buvęs europarlamentaras. Labai dažnai tyrimai būna finansuojami galingųjų maisto perdirbimo firmų, todėl kyla natūralus klausimas: ar gali būti jų rezultatai objektyvūs?
Mokslininkai ir nepriklausomi ekspertai tvirtina, kad GM maistas vartotojų sveikatai gali sukelti nenumatytas, neigiamas ir itin kenksmingas ilgalaikes pasekmes. Europoje į GM produktus žiūrima labai atsargai - kaip į realią grėsmę visai gyvąjai gamtai, netgi socialinei ir ekonominei gerovei.
Ir Lietuvos parduotuvių lentynose daugėja maisto produktų su genetiškai modifikuotais organizmais. Kol mokslininkai vis dar ginčijasi, maisto kontrolės institucijų pareigūnai ragina atidžiai skaityti prekių etiketes bei gerai apgalvoti pasirinkimą, nes dažniausiai produktai su GM organizmais yra vieni pigesnių. Išoriškai ir skoniu GM maistas nuo įprasto visai nesiskiria, vienintelis būdas vartotojui atskirti šiuos produktus gali būti tik etiketės informacija, nurodanti, kad maistas pagamintas iš grnetiškai modifikuotų žaliavų. Deja, lietuviai parduotuvėse retai studijuoja produktų etiketes. LR Vyriausybės kanceliarijos užsakymu atlikta apklausa parodė, kad lietuvių supratimas apie genetiškai modifikuotą maistą labai skiriasi nuo kitų Europos sąjungos šalių. Tik 56 procentai gyventojų yra girdėję apie genetiškai modifikuotus organizmus. Tik 16 procentų pirkėjų atidžiai ištyrinėja produktų kilmę ir domisi jų sudėtimi. Bevei visi apklaustieji pageidavo, kad užrašas būtų specialiai paryškintas ir išspausdintas kitokiu šriftu.
Mums visiems vertėtų žinoti:
Europos Sąjungos nustatyta leistina norma genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) produkte - 0,9 procento bendro produkto kiekio.
Jeigu GMO viršija šią normą, ant pakuotės turi būti parašyta, kad šiame produkte yra genetškai modifikuotos žaliavos. Atminkite, kad GM žaliava nežymima jokia E raide.
Nepainiokite terminų "genetiškai modifikuotas" ir "chemiškai modifikuotas". Chemiškai modifikuota žaliava žymima E raide su skaičiumi ( E 1404-1440). Dažniausiai tai chemiškai modifikuotas bulvių ryžių ar kukurūzų krakmolas naudojamas maisto pramonėje, kaip natūrali tirštinimo priemonė.
Nuo įstojimo į ES Lietuvoje įsigaliojo naujas reikalavimas, kad viešojo maitinimo įmonės irgi turi nurodyti, jog patiekale yra genetiškai modifikuoto produkto. Tokia informacija turėtų būti skelbiama valgiaraštyje. Vartotojas turi žinoti ką jis valgo.
Maisto produktų inspektoriai, tikrindami maisto gamybos įmones, yra aptikę, kad kartais nesilaikoma ženklinimo reikalavimų - pavyzdžiui, konditerijos gaminiai kepami naudojant GM riebalus, tačiau pirkėjai apie tai neinformuojami.
Be aliejaus, margarino GM žaliava naudojama ir kai kurių pomidorų padažų gamyboje, kai kurių kremų miltelių sudėtyje, kukurūzų dribsniuose.
Ateityje gali kilti problemų dėl ekologiškos produkcijos. Kad ekologiškas maistas pasiektų stalą, visa produkto gaminimo grandinė, pradedant pašarais ir baigiant produkto gamyba, turi būti švari, be GM. O pašarai, į ES atvežami iš trečiųjų šalių, dažniausiai būna genetiškai modifikuoti.
Taip būtų galima pakomentuoti kai kurių amerikos specialistų nuomonę apie genetiškai modifikuotus (GM) maisto produktus.
Amerikos žemės ūkyje šiandien beveik nebeliko nemodifikuotų kultūrų. JAV gamintojai, be abejo, norėtų juos platinti ir Europoje! Komerciniai interesai gožia netgi labai akivaizdų argumentą - iki šiol neatlikti tyrimai, kaip genetiškai modifikuoti augalai paveikė JAV ekosistemas! Deja, šiandien mokslas tiesiog negali patvirtinti arba paneigti genetiškai modifikuotų maisto produktų naudingumo arba žalos, todėl, kad tai - ilgalaikis procesas, o GM produktai atsirado tik prieš porą dešimtmečių. Ir todėl dažnai "mokslas šiandien yra visapusiškai niekinamas dėl interesų ir tikslų, kurie su mokslu neturi nieko bendro" - sako Benediktas Haerlinas - Berlyne esančios aplinkosauginės grupės "Išgelbėkite mūsų sėklas" vadovas ir buvęs europarlamentaras. Labai dažnai tyrimai būna finansuojami galingųjų maisto perdirbimo firmų, todėl kyla natūralus klausimas: ar gali būti jų rezultatai objektyvūs?
Mokslininkai ir nepriklausomi ekspertai tvirtina, kad GM maistas vartotojų sveikatai gali sukelti nenumatytas, neigiamas ir itin kenksmingas ilgalaikes pasekmes. Europoje į GM produktus žiūrima labai atsargai - kaip į realią grėsmę visai gyvąjai gamtai, netgi socialinei ir ekonominei gerovei.
Ir Lietuvos parduotuvių lentynose daugėja maisto produktų su genetiškai modifikuotais organizmais. Kol mokslininkai vis dar ginčijasi, maisto kontrolės institucijų pareigūnai ragina atidžiai skaityti prekių etiketes bei gerai apgalvoti pasirinkimą, nes dažniausiai produktai su GM organizmais yra vieni pigesnių. Išoriškai ir skoniu GM maistas nuo įprasto visai nesiskiria, vienintelis būdas vartotojui atskirti šiuos produktus gali būti tik etiketės informacija, nurodanti, kad maistas pagamintas iš grnetiškai modifikuotų žaliavų. Deja, lietuviai parduotuvėse retai studijuoja produktų etiketes. LR Vyriausybės kanceliarijos užsakymu atlikta apklausa parodė, kad lietuvių supratimas apie genetiškai modifikuotą maistą labai skiriasi nuo kitų Europos sąjungos šalių. Tik 56 procentai gyventojų yra girdėję apie genetiškai modifikuotus organizmus. Tik 16 procentų pirkėjų atidžiai ištyrinėja produktų kilmę ir domisi jų sudėtimi. Bevei visi apklaustieji pageidavo, kad užrašas būtų specialiai paryškintas ir išspausdintas kitokiu šriftu.
Mums visiems vertėtų žinoti:
Europos Sąjungos nustatyta leistina norma genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) produkte - 0,9 procento bendro produkto kiekio.
Jeigu GMO viršija šią normą, ant pakuotės turi būti parašyta, kad šiame produkte yra genetškai modifikuotos žaliavos. Atminkite, kad GM žaliava nežymima jokia E raide.
Nepainiokite terminų "genetiškai modifikuotas" ir "chemiškai modifikuotas". Chemiškai modifikuota žaliava žymima E raide su skaičiumi ( E 1404-1440). Dažniausiai tai chemiškai modifikuotas bulvių ryžių ar kukurūzų krakmolas naudojamas maisto pramonėje, kaip natūrali tirštinimo priemonė.
Nuo įstojimo į ES Lietuvoje įsigaliojo naujas reikalavimas, kad viešojo maitinimo įmonės irgi turi nurodyti, jog patiekale yra genetiškai modifikuoto produkto. Tokia informacija turėtų būti skelbiama valgiaraštyje. Vartotojas turi žinoti ką jis valgo.
Maisto produktų inspektoriai, tikrindami maisto gamybos įmones, yra aptikę, kad kartais nesilaikoma ženklinimo reikalavimų - pavyzdžiui, konditerijos gaminiai kepami naudojant GM riebalus, tačiau pirkėjai apie tai neinformuojami.
Be aliejaus, margarino GM žaliava naudojama ir kai kurių pomidorų padažų gamyboje, kai kurių kremų miltelių sudėtyje, kukurūzų dribsniuose.
Ateityje gali kilti problemų dėl ekologiškos produkcijos. Kad ekologiškas maistas pasiektų stalą, visa produkto gaminimo grandinė, pradedant pašarais ir baigiant produkto gamyba, turi būti švari, be GM. O pašarai, į ES atvežami iš trečiųjų šalių, dažniausiai būna genetiškai modifikuoti.