Oliverio kulinarija
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Skanus Nuogo virėjo gyvenimas
32-ejų metų virėjas iš Didžiosios Britanijos Jamie'is Olivieris yra karštai mylimas maždaug pusės savo tėvynainių – jo receptų knygos pardavimais nusileidžia tik pasakoms apie Harį Poterį. Kita pusė britų iš visos širdies Jamie'o Olivierio nekenčia. Ir vienų, ir kitų jausmų priežastys tos pačios: Oliveris kalba Londono darbininkų žargonu, mėgsta valgyti rankomis, gamindamas valgį šoka prie viryklės pagal popsą, bet vis tiek yra milijonierius ir pirmoji pasaulinė pop žvaigždė restoranų pramonės istorijoje.
Kuo jaunasis išsišokėlis virėjas (žvaigžde Jamie'is Oliveris tapo vos 23-ejų) taip suerzino tėvynainius? Tuo, ką galima būtų pavadinti akiplėšišku pasitikėjimu savimi.
Prieš penketą metų kulinaras, tuomet 27-erių, iš pusantro tūkstančio jaunų bedarbių atrinko penkiolika, išmokė virėjo amato ir įdarbino savo naujajame restorane, taip ir pavadintame – „Penkiolika“. Kad pasistatytų tą restoraną, Oliveris, užstatęs savo paties namus, paėmė iš banko pusantro milijono svarų kreditą. Visas šias peripetijas – atrankas, mokymus, statybas, – stebėjo šeši milijonai televizijos žiūrovų.Tokius dalykus toleruotų amerikiečiai, bet tik ne britai.
32-ejų metų virėjas iš Didžiosios Britanijos Jamie'is Olivieris yra karštai mylimas maždaug pusės savo tėvynainių – jo receptų knygos pardavimais nusileidžia tik pasakoms apie Harį Poterį. Kita pusė britų iš visos širdies Jamie'o Olivierio nekenčia. Ir vienų, ir kitų jausmų priežastys tos pačios: Oliveris kalba Londono darbininkų žargonu, mėgsta valgyti rankomis, gamindamas valgį šoka prie viryklės pagal popsą, bet vis tiek yra milijonierius ir pirmoji pasaulinė pop žvaigždė restoranų pramonės istorijoje.
Kuo jaunasis išsišokėlis virėjas (žvaigžde Jamie'is Oliveris tapo vos 23-ejų) taip suerzino tėvynainius? Tuo, ką galima būtų pavadinti akiplėšišku pasitikėjimu savimi.
Prieš penketą metų kulinaras, tuomet 27-erių, iš pusantro tūkstančio jaunų bedarbių atrinko penkiolika, išmokė virėjo amato ir įdarbino savo naujajame restorane, taip ir pavadintame – „Penkiolika“. Kad pasistatytų tą restoraną, Oliveris, užstatęs savo paties namus, paėmė iš banko pusantro milijono svarų kreditą. Visas šias peripetijas – atrankas, mokymus, statybas, – stebėjo šeši milijonai televizijos žiūrovų.Tokius dalykus toleruotų amerikiečiai, bet tik ne britai.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Siaubingas darbas
Visi, žinoma, tikėjosi blogiausio. Nauji pseudo dokumentiniai televizijos realybės šou, tokie kaip mūsiškiai „keliai į žvaigždes“ ar „robinzonai“, Vakaruose pasirodo kone kiekvieną mėnesį. Ir kiekvieną kartą atrodo, jog tetrūksta tik dar vieno tokio projekto, kad visas šis sumanymas apskritai įgrįstų žiūrovams. O su J. Oliverio realybės šou buvo dar daugiau rizikos: britai, kurie nemoka ir svarbiausia – pakęsti negali virtuvės darbų, baiminosi, jog jiems ir vėl bus brukami keistų patiekalų receptai.Bet paaiškėjo, kad laida su valgio gaminimu buvo susijusi mažiausiai – ji daugiau pasakojo apie jaunų niekam nereikalingų žmonių bandymus rasti savo vietą gyvenime.
Televizijos žiūrovai šešis mėnesius išsižioję stebėjo, kaip penkiolika vaikinų ir merginų bando perprasti virėjo meną dirbdami įvairiausių Londono restoranų virtuvėse. Ir suprato, jog stebėdami standartinius televizinius kulinarinius šou, kur simpatiški virėjai per 15 minučių pagaminą egzotiškiausių patiekalų net nesusitepdami prijuostės, kai ko visiškai nenutuokė. Nenutuokė, jog darbas tikrose virtuvėse restoranų ir angliškų pabų rūsiuose yra „juodas“ ir visiškai neromantiškas.
„Tikrame gyvenime, kur š... tenka visiems vienodai, virėjo darbas yra pats siaubingiausias ir pats sunkiausias. Ir aš noriu, kad žmonės tą suprastų“, – tuomet pareiškė J. Oliveris.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Ateikite... po pusmečio
Restoranui atidaryti galiausiai prireikė daugiau nei pusantro milijono svarų, tačiau pusės metų netiesioginė reklama per televiziją gana greitai ėmė duoti dividendų. Dabar J. Oliverio restorane „Penkiolika“ visos vietos užsakytos mažiausiai pusmečiui į priekį. (Tiesa, į kavinę pirmame aukšte patekti kiek lengviau.)
Restoranas neša pelną, tačiau ne savo šeimininkui – visos pajamos keliauja tiesiai į Oliverio įkurtą labdaros organizaciją, rengiančią kulinarijos kursus jaunuoliams iš nepasiturinčių šeimų.
Bet verslas plečiasi: restoranai „Penkiolika“ dabar atidaryti ir Velse, Amsterdame, Melburne.
Neprastai jų savininkas uždirba ir iš reklamos – pavyzdžiui, „Tefal“ gaminių. Be to, nuo 1998-ųjų J. Oliveris yra Didžiosios Britanijos prekybos centrų tinklo „Sainsbury‘s“ reklaminis veidas. Šis darbas jam atneša 1,2 mln. svarų sterlingų pelną per metus. Pats tinklas, teigiama, iš tokio sandorio kraunasi milijardus – ir tai nepaisant to, jog J. Oliveris skelbiasi niekada neperkantis produktų iš prekybos centrų, nes jie esą pardavinėja nesveiką maistą. J. Oliveris įsimylėjęs savo darbą – o tai geriausia rinkos strategija.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Į gyvenimą - per virtuvę
J. Oliveris – dabar jau galima drąsiai sakyti, vienas garsiausių anglų visame pasaulyje, tikas savo amato meistras ir televizijos žvaigždė, – gimė 1975-ųjų gegužę Esekse, šeimoje, kurios kelios kartos užsiėmė restoranų ir pabų verslu. Jamie's nuo mažens sukiojosi virtuvėje, padėdavo suaugusiesiems: septynerių tėvai jam jau patikėdavo skusti bulves, o vienuolikos Jamie'is, kaip pats sako, jau pjaustydavo produktus kaip profesionalus virėjas. Jam buvo nusispjaut į draugų erzinimą, esą valgio gaminimas – mergiočių darbas.
Šešiolikos J. Oliveris metė mokyklą ir baigė kulinarijos studijas, paskui kurį laiką (kaip ir dera virėjui) mokėsi Prancūzijoje. Grįžęs į Angliją ėmė dirbti įvairiuose Londono restoranuose bei kavinėse. Prireikė labai nedaug laiko, kad išradingas jaunas virėjas su pavydėtina vaizduote ir silpnybe šviežiems produktams būtų pastebėtas.
1998-aisiais ir 1999-aisiais per televiziją rodyta J. Oliverio kulinarinė laida „Nuogas virėjas“ maistui iš esmės abejingoje Didžiojoje Britanijoje sukėlė tikrą furorą. O jos autoriui visam gyvenimui prilipo Nuogo virėjo pravardė. (Beje, kad ir kiek įvairūs žurnalai kalbina Oliverį pozuoti fotografijoms apsinuoginus, jis vis atsisako.) Programos pavadinimas su erotika, žinoma, niekaip nebuvo susijęs – jį sugalvoti laidos kūrėjus įkvėpė J. Oliverio nuolat kartojamas patarimas, kad išties gerų kokybiškų produktų visiškai nereikia „rengti“ kitais produktais – jie skanūs savaime.
Dabar J. Oliverio „sąskaitoje“ jau yra 7 televizijos programos ir 10 knygų. Būdamas vos trisdešimties su trupučiu, jis yra karalienės Elžbietos II riterio ordinu apdovanotas multimilijonierius (virėjo turtas, spėjama, siekia mažiausiai 25 mln. svarų sterlingų) – ir vis dėl novatoriškų, kartais net šokiruojančių pažiūrų į tokį tradicinį reiškinį kaip valgio gaminimas.
Tų pažiūrų Oliveris laikosi įsikibęs net jei jos kartais skaudžiai kerta per jo reputaciją reputacijai: kulinarinės laidos metu nužudytas ėriukas ir žvaigždės inicijuota, bet su trenksmu žlugusi sveiko vaikų maitinimo Didžiosios Britanijos mokyklose programa yra vienos pagrindinių priežasčių, kodėl šis žmogus nėra taip plačiai mylimas gimtojoje Anglijoje kaip, atrodytų, turėtų būti.
Jau aštunti metai J. Oliveris – laimingai vedęs vyras. Jo žmona, buvusi manekenė Džiuljeta Norton, pagimdė jam dvi dukreles: Popei Hanei dabar 6-eri, jos sesutei Deizei Bū – 5 metai.
J. Oliveris – jauniausias ekstra klasės britų virėjas, išgarsėjęs visame pasaulyje, tad mėgaujasi šlove, kaip jam tai patinka: po Londoną važinėjasi ne limuzinu, o motociklu, muša būgnus koledžo draugų roko grupėje „Scarlet Division“, ir nelabai kreipia dėmesį į kritikus ar pavyduolius.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Virtuvės filosofija pagal J. Oliverį
Angliškoje virtuvėje J. Oliveris jei ne įvykdė, tai bent pabandė įvykdyti kulinarinę revoliuciją – ne juokas juk mokyti gardžiai valgyti britus, apie kurių kasdienio maisto beskoniškumą sklando legendos (ko vertas vien senas prancūziškas posakis: „Jei Anglijoje ir yra kas šalto, tai sriuba, jeigu yra kas šilto, tai alus“).
Jaunojo virėjo sėkmės receptas gana akivaizdus. Pirmiausia, jis skleidžia ne šiaip pozityvią, bet kažkokią džiugią energiją – tokius dalykus itin gerai pajunta moteriškoji auditorijos dalis. J. Oliverio patiekalai paprasti pagaminti ir neįmantrūs, praktiški, natūralūs ir sezoniniai. Vienintelis akcentas – prieskoninės žolelės. Tačiau šioje srityje J. Oliveris palieka savo pasekėjams visiška laisvę ir, skirtingai nei kiti televiziniai kulinarai, kalantys į galvą, jog elnieną būtina kepti orkaitėje lygiai 8,5 valandų lygiai 67,5 laipsnių temperatūroje, leidžia naudoti tokius prieskonius, kokių tik norisi.
Jis pats gamina nesistemingai, lengvabūdiškai, o kartais ir visiškai netvarkingai (pavyzdžiui, vynioja lašišą į laikraštį, neriši prijuostės, nedirba su pirštinėmis ir gamindamas valgį laižo pirštus). Dėl to paprasti mirtingieji nebijo išbandyti ir savo jėgas virtuvėje, nes, pasižiūrėjus į J. Oliverį, jiems jau neatrodo, jog virėjo menas – „aukštasis pilotažas“. Trumpai tariant, būtinybę (gaminti valgį) J. Oliveris paverčia malonumu ir netgi nuotykiu.
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
tikrai yra
O va cia kiek knygu yra http://www.patogupirkti.lt/catalog/brow ... &theme=T52
O va cia kiek knygu yra http://www.patogupirkti.lt/catalog/brow ... &theme=T52
Paskutinį kartą redagavo Tutsi 26 Vas 2008, 12:14, redaguota 1 kartą(us).
- Kristinuska
- Gurmanas
- Pranešimai: 1525
- Užsiregistravo: 16 Rgp 2007, 16:51
- Pliusai: 7
- Miestas: Kaunas
- Kristinuska
- Gurmanas
- Pranešimai: 1525
- Užsiregistravo: 16 Rgp 2007, 16:51
- Pliusai: 7
- Miestas: Kaunas
siandien ir buvo kartojimas. nauja laida buna sekmadieni, o kita savaite sestadieni ja kartoja. as rytoj gaminsiu ta pyraga kur siandien per tv matei. labai nesudetingas ir skanus turetu buti.imesiu recepteli rytoj.aksele rašė:spageti su kalmaru padazu,berods.Bet va nepamaciau koki ten pyraga gamino,kai valge buvo panasu i tingini.Idomu ar kartoja?