Apie salmoneliozę...
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Apie salmoneliozę...
Šią ligą sukelia bakterijos, dažniausiai plintančios per maistą. Tų bakterijų yra žinoma daugiau kaip 2 000 rūšių. Jos yra labai atsparios - nebijo nei išdžiūvimo, nei šalčio, ilgai išlieka užšaldytoje mėsoje. Atšildžius ją, salmonelės atsigauna ir vėl pradeda daugintis.
Didžiausias salmonelių priešas yra švara ir tinkamas terminis apdorojimas. Jei maistas gaminamas aukštoje temperatūroje ( produkte ji pasiekia iki 100 laipsnių), salmonelės žūva.
Didžiausias salmonelių priešas yra švara ir tinkamas terminis apdorojimas. Jei maistas gaminamas aukštoje temperatūroje ( produkte ji pasiekia iki 100 laipsnių), salmonelės žūva.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Salmonelioze užsikrečiama per gyvūnų mėsą : paukštieną, jautieną, kiaulieną. Neretai ligos priežastimi būna gyvūnų fekalijomis užterštos daržovės, nepasterizuotas ir nevirintas pienas. Pastaraisiais metais salmoneliozė dažniausiai plinta per žalius kiaušinius, vištieną, kalakutieną bei jų produktus.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Pagrindinis infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai bei paukščiai. bakterijos į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Užkratą gali platinti ir nesilaikantys higienos taisyklių salmonelių nešiotojai. Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės indų ar lentelių, nuo salmonelėmis užterštų rankų ( jei prieš tai buvo pjaustoma žalia užteršta mėsa).
Vartojimui paruoštas maistas gali būti užterštas bakterijomis, jeigu jis laikomas šaldytuve lietėsi su žaliais produktais.
Vartojimui paruoštas maistas gali būti užterštas bakterijomis, jeigu jis laikomas šaldytuve lietėsi su žaliais produktais.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Kaip išvengti
Apie mėsą
* žalią mėsą, žalius kiaušinius jau parduotuvėje dėkime į plastikinius maišelius, kad jie nesiliestų su kitu maistu;
* žalią mėsą šaldytuve laikykime taip, kad nei gaminys, nei nuo jo nuvarvėję skysčiai nesiliestų su paruoštu maistu;
iš parduotuvės parsineštą maistą tuoj pat dėkime į šaldytuvą - tuomet išvengsime jame esančių bakterijų dauginimosi;
* šaldytą paukštieną ar kitą mėsą atitirpinkime tik šaldytuve;
* prieš gaminimą bet kokią mėsą visada nuplaukime;
* niekada neragaukime žalios mėsos nei faršo.
Apie mėsą
* žalią mėsą, žalius kiaušinius jau parduotuvėje dėkime į plastikinius maišelius, kad jie nesiliestų su kitu maistu;
* žalią mėsą šaldytuve laikykime taip, kad nei gaminys, nei nuo jo nuvarvėję skysčiai nesiliestų su paruoštu maistu;
iš parduotuvės parsineštą maistą tuoj pat dėkime į šaldytuvą - tuomet išvengsime jame esančių bakterijų dauginimosi;
* šaldytą paukštieną ar kitą mėsą atitirpinkime tik šaldytuve;
* prieš gaminimą bet kokią mėsą visada nuplaukime;
* niekada neragaukime žalios mėsos nei faršo.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Apie kiaušinius
* maistui vartokime tik šviežius, nesuskilusius kiaušinius;
* jei lietėme žalius kiaušinius, po to visada nusiplaukime rankas;
* valgykime tik gerai išvirtus ariškeptus kiaušinius ( trynys neturi būti skystas);
* nelaikykime virtų kiaušinių kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val;
* nevalgykime žalių kiaušinių, venkime smaguriausti konditerijos gaminiais, kurių sudėtyje yra žalių kiaušinių.
* maistui vartokime tik šviežius, nesuskilusius kiaušinius;
* jei lietėme žalius kiaušinius, po to visada nusiplaukime rankas;
* valgykime tik gerai išvirtus ariškeptus kiaušinius ( trynys neturi būti skystas);
* nelaikykime virtų kiaušinių kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val;
* nevalgykime žalių kiaušinių, venkime smaguriausti konditerijos gaminiais, kurių sudėtyje yra žalių kiaušinių.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Kiti patarimai
* nevalgykime žalios ar nepakankamai išvirtos / iškeptos mėsos, nepasterizuoto / nevirinto pieno ir jo produktų;
* nesuvalgytą maistą laikykime šaldytuve, o prieš vartojant vėl pakaitinkime;
* kiekvieną kartą su muilu nusiplaukime rankas prieš gamindami maistą, pjaustę žalią mėsą, apsinaudoję tualetu, prisilietę prie gyvūnų, jų ar ligonių fekalijų;
* karštu tekančiu vandeniu bei indų plovikliu plaukime virtuvės įrankius, indus ir lenteles, ant kurių pjaustėme ar laikėme žalią mėsą, kiaušinius;
* susiruošę į gamtą, neimkime greitai gendančio maisto, produktus laikykime termoizoliacinėse dėžese, antraip šiltai laikomuose produktuose gali prisidauginti žarnyno infekcines ligas sukeliančių bakterijų.
* nevalgykime žalios ar nepakankamai išvirtos / iškeptos mėsos, nepasterizuoto / nevirinto pieno ir jo produktų;
* nesuvalgytą maistą laikykime šaldytuve, o prieš vartojant vėl pakaitinkime;
* kiekvieną kartą su muilu nusiplaukime rankas prieš gamindami maistą, pjaustę žalią mėsą, apsinaudoję tualetu, prisilietę prie gyvūnų, jų ar ligonių fekalijų;
* karštu tekančiu vandeniu bei indų plovikliu plaukime virtuvės įrankius, indus ir lenteles, ant kurių pjaustėme ar laikėme žalią mėsą, kiaušinius;
* susiruošę į gamtą, neimkime greitai gendančio maisto, produktus laikykime termoizoliacinėse dėžese, antraip šiltai laikomuose produktuose gali prisidauginti žarnyno infekcines ligas sukeliančių bakterijų.
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Tai aišku. Jiems ranku plaut nereikia, į mokyklą eit nereikia, namų darbu ruošti nereikia...nu ir verti per prievarta kad darytų. Aš irgi taip masčiau būdama vaikas....galvodavau nu kam tą mokykla reikalinga???tutsi rašė:as savo mazyli jau uzknisau su savo,nusiplauk rankas Pakartoju per diena gal 50 kartu,sako,tai,kad as nieko nelieciau Vistiek sakau reikia,nes rankenas lietei ir tureklus Taip ir kariaujam per dienas
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
butent Ir tik kai atsirado savas vaikas,supratau,kad nei vieni tevai nenori blogo savo vaikams O i dvejetus,tai kartais save prisiminusi,atlaidziai ziuriu ir nebaru ,bet tik kartaisRamunė rašė:Ir galvojai, kai būsi mama, vaikui viską leisi daryt taip, kaip jis nori Suprasi, ne barsi, į dvejetus 0 dėmesio kreipsi, - ne taip kaip tavo tėvai, a ne
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Čia ne apie salmoneliozę, bet apie kitą baubą
http://www.delfi.lt/news/daily/Health/a ... d=13992158
http://www.delfi.lt/news/daily/Health/a ... d=13992158
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Kiaušiniai turi būti kieti
Medikai perspėja: margučiais ir tuo, kuo jie užgeriami, reikia mėgautis atsargiai. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai (KVSC) primena kauniečiams, jog švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, gyventojai turi būti atidesni maisto saugumui ir kokybei.
Per šventes beveik visada padažnėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių – vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.
Pasak KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Elenos Liakienės, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nepaisant higienos taisyklių gali valgytoją susargdinti salmonelioze.
Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės.
Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, palankiomis sąlygomis mėsoje gali išgyventi iki 13 mėnesių, ypač greitai dauginasi esant 20 – 40 laipsnių temperatūrai.
Statistikos duomenimis, pastaraisiais metais Lietuvoje ir kitose Europos šalyse salmonelėmis dažniausiai užsikrečiama valgant kiaušinius ir paukštieną.
KVSC specialistų teigimu, šventės yra ypatingas laikas, kai padaugėja virškinamojo trakto negalavimų. Gyventojai turėtų būti atidesni savo sveikatai, nes pastaraisiais metais Kauno apskrityje daugėja salmoneliozės ir apsinuodijimų maistu atvejų.
2007 metais Kauno apskrityje buvo užregistruotas 41 ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos protrūkis. Epidemijų metu susirgo 151 asmuo. Apie pusės (46 proc.) protrūkių priežastimi buvo salmonelės. Sergamumo salmonelioze atvejai Kauno apskrityje turi tendenciją dažnėti: 2003 m. užregistruoti 246, o 2007 metais – 499 sergamumo šia liga atvejai.
Medikai perspėja: margučiais ir tuo, kuo jie užgeriami, reikia mėgautis atsargiai. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai (KVSC) primena kauniečiams, jog švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, gyventojai turi būti atidesni maisto saugumui ir kokybei.
Per šventes beveik visada padažnėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių – vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.
Pasak KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Elenos Liakienės, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nepaisant higienos taisyklių gali valgytoją susargdinti salmonelioze.
Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės.
Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, palankiomis sąlygomis mėsoje gali išgyventi iki 13 mėnesių, ypač greitai dauginasi esant 20 – 40 laipsnių temperatūrai.
Statistikos duomenimis, pastaraisiais metais Lietuvoje ir kitose Europos šalyse salmonelėmis dažniausiai užsikrečiama valgant kiaušinius ir paukštieną.
KVSC specialistų teigimu, šventės yra ypatingas laikas, kai padaugėja virškinamojo trakto negalavimų. Gyventojai turėtų būti atidesni savo sveikatai, nes pastaraisiais metais Kauno apskrityje daugėja salmoneliozės ir apsinuodijimų maistu atvejų.
2007 metais Kauno apskrityje buvo užregistruotas 41 ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos protrūkis. Epidemijų metu susirgo 151 asmuo. Apie pusės (46 proc.) protrūkių priežastimi buvo salmonelės. Sergamumo salmonelioze atvejai Kauno apskrityje turi tendenciją dažnėti: 2003 m. užregistruoti 246, o 2007 metais – 499 sergamumo šia liga atvejai.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Per šventes išvenkime maistu plintančių užkrečiamųjų ligų
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai (KVSC) primena kauniečiams, jog švenčių dienomis kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, gyventojai turi būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių – vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.
Pasak Elenos Liakienės, KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nesilaikant higienos gali valgytoją susargdinti salmonelioze. Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės. Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, palankiomis sąlygomis mėsoje gali išgyventi iki 13 mėnesių, ypač greitai dauginasi esant 20–40 laipsnių temperatūrai.
Statistiniais duomenimis, pastaraisiais metais Lietuvoje ir kitose Europos šalyse salmonelėmis dažniausiai užsikrečiama vartojant kiaušinius ir paukštieną. Pasak KVSC specialistų, šventės yra ypatinga situacija, kai padaugėja virškinamojo trakto negalavimų. Gyventojai turėtų būti atidesni savo sveikatai, nes pastaraisiais metais Kauno apskrityje nesiliauja didėti salmoneliozės ir apsinuodijimų maistu skaičius .
Siekiant sumažinti riziką susirgti salmonelioze bei būti sveikiems ir nesirgti po švenčių padės KVSC specialistų patarimai:
· pirmiausia patariama nepamiršti paprasčiausio dalyko - nusiplauti rankas prieš kiekvieną valgymą ir maisto gaminimą; valgyti tik šviežius, nesuskilusius, kietai išvirtus kiaušinius, prieš verdant nepamiršti jų nuplauti, o paliejus žalią kiaušinį tuojau pat nusiplauti rankas.
· valgymui skirtus margučius laikyti kambario temperatūroje ne daugiau kaip dvi valandas;
· plakto trynio su cukrumi, namuose gaminto kremo ar tortų, kuriuose yra žalių kiaušinių valgyti iš viso nerekomenduojama;
· gatavus maisto produktus šaldytuve saugoti nuo sąlyčio su žalia mėsa ir nuo jos varvančiu skysčiu. Žaliai mėsai ir gataviems produktams naudoti atskiras lenteles, virtuvės reikmenis, įrankius kruopščiai plauti;
· neragauti ir nevalgyti žalios mėsos faršo;
· gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną.
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai (KVSC) primena kauniečiams, jog švenčių dienomis kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, gyventojai turi būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių – vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.
Pasak Elenos Liakienės, KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nesilaikant higienos gali valgytoją susargdinti salmonelioze. Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės. Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, palankiomis sąlygomis mėsoje gali išgyventi iki 13 mėnesių, ypač greitai dauginasi esant 20–40 laipsnių temperatūrai.
Statistiniais duomenimis, pastaraisiais metais Lietuvoje ir kitose Europos šalyse salmonelėmis dažniausiai užsikrečiama vartojant kiaušinius ir paukštieną. Pasak KVSC specialistų, šventės yra ypatinga situacija, kai padaugėja virškinamojo trakto negalavimų. Gyventojai turėtų būti atidesni savo sveikatai, nes pastaraisiais metais Kauno apskrityje nesiliauja didėti salmoneliozės ir apsinuodijimų maistu skaičius .
Siekiant sumažinti riziką susirgti salmonelioze bei būti sveikiems ir nesirgti po švenčių padės KVSC specialistų patarimai:
· pirmiausia patariama nepamiršti paprasčiausio dalyko - nusiplauti rankas prieš kiekvieną valgymą ir maisto gaminimą; valgyti tik šviežius, nesuskilusius, kietai išvirtus kiaušinius, prieš verdant nepamiršti jų nuplauti, o paliejus žalią kiaušinį tuojau pat nusiplauti rankas.
· valgymui skirtus margučius laikyti kambario temperatūroje ne daugiau kaip dvi valandas;
· plakto trynio su cukrumi, namuose gaminto kremo ar tortų, kuriuose yra žalių kiaušinių valgyti iš viso nerekomenduojama;
· gatavus maisto produktus šaldytuve saugoti nuo sąlyčio su žalia mėsa ir nuo jos varvančiu skysčiu. Žaliai mėsai ir gataviems produktams naudoti atskiras lenteles, virtuvės reikmenis, įrankius kruopščiai plauti;
· neragauti ir nevalgyti žalios mėsos faršo;
· gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną.