Datulės : ir skanu, ir sveika

Visokie įdomūs faktai virtuvės pasaulyje.
Skelbti atsakymą
Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Datulės : ir skanu, ir sveika

Standartinė Ramunė » 02 Rgs 2007, 09:21

Datules turbūt žinome visi. Tačiau daugelis esame įsitikinę, jog jos — grakščios figūros priešės. Juk jos tokios saldžios ir sočios! Tačiau dažnai nepagalvojame, kad saldumas ir sotumas gali būti apgaulingi. Iš tiesų datulės turi daug daugiau privalumų nei trūkumų.
Yra žinoma, kad datules naudojo arabų protėviai dar prieš 7 tūkst. metų. Vytinti, džiovinti ir švieži datulių vaisiai, pasižymintys gausybe mineralinių medžiagų ir įvairių cukrų, buvo vienas iš pagrindinių beduinų maisto produktų. Ne veltui datulės buvo pramintos „dykumų duona“. Archeologai nustatė, kad datules brandinanti palmė buvo auginama Senovės Egipte, Asirijoje, Babilone, šumerų gyvenvietėse. Kadangi ši palmė gali augti atšiauriomis dykumų sąlygomis ir veda maistingus bei ilgai išsilaikančius vaisius, ją nuo senų senovės mėgo daugelis Afrikos ir Artimųjų Rytų tautų. Datulių medžiai buvo vadinami „palaimintaisiais medžiais“, jie tapo senovės judėjų emblema, kaldinama ant monetų ir kitos atributikos, jų vardai buvo suteikiami miestams.Datulių palmė senovėje simbolizavo vaisingumą, dievų dosnumą. Turbūt dėl to datulė tapo bibliniu simboliu tų išrinktųjų, kuriuos palaimino aukštybėse. Senovės Graikijos architektūroje dažnai galima pamatyti kolonas, primenančias datulių palmę. Čia jos simbolizuoja Gyvenimo Medį.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 02 Rgs 2007, 09:22

Vaisingasis medis

Nuo seniausių laikų viena iš sunkiausių nuodėmių buvo nukirsti vaisius brandinančią datulių palmę. Todėl net dabar, apžiūrinėdami senuosius architektūros paminklus, galime pastebėti tiesiog iš sienos kyšančią žaliuojančią palmės šakelę — jos nukirsti niekam nepakilo ranka. Iki šiol statybininkai palieka datulių palmę vidury statomos patalpos. Galioja nuomonė, jog geriau pakoreguoti projektą, nei nukirsti medį. Be to, ir interjerui tai nė kiek nekenkia, nors datulių medis užauga didelis ir galingas.
Vidutinis datulių palmės aukštis siekia 25 m. Nuo tokio medžio paprastai surenkama apie 80 kg vaisių, augančių didelėmis keletą kilogramų sveriančiomis kekėmis. Iš viso botanikai suskaičiuoja apie 15 veislių datulių palmių, o rūšių bei porūšių yra gerokai daugiau. Visų jų vaisiai panašūs ir visi jie valgomi. Datulės, priklausomai nuo rūšies, gali būti įvairiausių spalvų — nuo baltų iki juodų.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 02 Rgs 2007, 09:22

Senovinis saldainis

Kad datulės vertingas maisto produktas žmonės žinojo dar tais laikais, kai nebuvo mokslininkų, tyrinėjančių sudėtines maisto produktų dalis. Štai piramidžių statytojų kasdieniniame valgiaraštyje būtinai būdavo alaus, česnakų ir sauja datulių. Alus patenkindavo organizmo skysčių poreikį, česnakai nugalėdavo visas galimas infekcijas, o džiovinti datulių vaisiai suteikdavo energijos, reikalingos dirbant tokį sunkų ir alinantį fizinį darbą.
Šis senovinis „saldainis“ naudingas ir vaikams, ir seneliams. Datulėse daug geležies, fosforo, mineralinių druskų bei vitaminų. Vos dešimties datulių pakanka patenkinti paros magnio, vario, sieros poreikį žmogaus organizme. Tos pačios dešimt datulių — tai pusė žmogaus organizmui per parą reikalingų kalcio ir geležies. Tačiau nereikia pamiršti, kad, greta to, datulės yra sunkus, ilgai virškinamas maistas, todėl jos nerekomenduojamos žmonėms, turintiems virškinamojo trakto sutrikimų. Taip pat datulėse daug angliavandenių, todėl datulių vartojimą reikėtų riboti nutukusiems bei diabetu sergantiems žmonėms.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 02 Rgs 2007, 09:23

Unikalus ir universalus vaisius

Net prityrę kulinarijos meistrai negali pasakyti, kiek įvairiausių patiekalų yra gaminama iš šio egzotiško vaisiaus. Datulės vartojamos džiovintos ir žalios, naudojamos kaip vienas iš komponentų ruošiant įvairiausius padažų bei prieskonius mėsos, žuvies, paukštienos patiekalams. Rytuose be datulių neįsivaizduojama kulinarijos pramonė bei vyndarystė. Arabų šalyse iki šių dienų datulės yra vienas iš pagrindinių maisto produktų. Su jomis ruošiama beveik 100 patiekalų. Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose iš datulių ir ruginių miltų kepama duona, o iš datulių sulčių gaminamas „datulių medus“. Neišmetami čia ir datulių kauliukai – jie panaudojami surogatinei kavai gaminti. Datulių palmių sula naudojama gaminant cukrų. Jungtiniuose arabų emiratuose labai populiarus „datulių šampanas“ – nealkoholinis gazuotas gėrimas. Datulių sultys puikiai tinka ir ruošiant raugą tešlai.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 02 Rgs 2007, 09:24

„Rūpestingas“ saldėsis

Medikai teigia, kad datulės labai naudingos besilaukiančioms mamytėms, nes datulių vaisiuose yra medžiagų, stiprinančių gimdos raumenis paskutiniais nėštumo mėnesiais. Tai ne tik palengvina gimdymą, bet ir padeda greičiau atsigauti po jo. Be to, datulės praturtina motinos pieną pačiais svarbiausiais vitaminais bei kitomis medžiagomis, lemiančiomis visavertį vaiko vystymąsi bei stiprinančiomis jo atsparumą įvairioms ligoms.

Datulėse yra ir ypatingų elementų, padedančių atsikratyti nėštumo metu bei po gimdymo išryškėjančių depresijos požymių. Vis dėlto šio skanėsto vartojimą reikėtų riboti, t.y. suvalgyti iki 7 datulių per dieną.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 02 Rgs 2007, 09:25

Vaistas nuo visų ligų

Kaip ir daugelis egzotinių vaisių, datulėse yra beveik visų vitaminų, išskyrus E ir H. Ypač daug datulės sukaupia vitamino B5, gerinančio darbingumą ir stiprinančio dėmesio koncentraciją. Be to, datulių vaisiuose aptikta medžiagų, savo struktūra labai panašių į aspiriną. Tad turbūt ne veltui senovės žyniai datules naudojo gydydami peršalimą ir gelbėdami nuo galvos skausmo. Arabai visada datules laikė vaistais. Jų pamėgtas posakis „Valgykite datules, išgelbėsite dantis“ — tikrai ne be pagrindo. Datulėse yra medžiagų, saugančių dantis nuo ėduonies. Labai vertinga ir tai, kad datulėse nėra cholesterolio, nedaug ir kalorijų. Jei įvertinsime tai, jog viename vaisiuje yra tik apie 23 kalorijas, tai pamatysime, kad jas gali valgyti tie, kas laikosi dietos, tačiau negali atsispirti saldumynams. Juk vos kelios datulės gali numalšinti apetitą.
Medikai sako, kad datulės, savo sudėtyje turėdamos daug magnio, gali padėti ir nuo labai rimtų ligų, pavyzdžiui žarnyno vėžio. Taip pat jos padeda gydant paralyžių, saugo regėjimą ir klausą. Datules rekomenduojama valgyti esant nervų sistemos sutrikimams, sergant širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo takų ligomis.
Džiovinti datulių vaisiai tiesiog nepakeičiami fiziškai išsekusiam organizmui. Jie grąžina jėgas, stiprina kaulus ir puikiai stimuliuoja raumenų darbą. Suvalgęs datulių žmogus jau po pusvalandžio pajunta grįžtant jėgas, nes datulės savo gebėjimu suteikti energijos lenkia visus džiovintus vaisius.

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 02 Rgs 2007, 09:39

man datules,laaaaabai saldu :oops:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 02 Rgs 2007, 09:44

Aš irgi jų nelabai mėgėja, bet pyragiukan įdedu kartais. O taip valgyti - ne man :roll:

Vartotojo avataras
silsta
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1706
Užsiregistravo: 19 Spa 2006, 13:45
Pliusai: 5
Miestas: Kaunas

Standartinė silsta » 04 Rgs 2007, 12:39

VIENO KĄSNIO AŠTRI DATULIŲ UŽKANDA
Datulės (be kauliukų),
kreminis sūris su česnakais (yra pirkti dėžutėse įpakuotas).

Reikia to sūrio kuo talpiau prifarširuoti datules, ir užkanda gatava. Įsmeigti smeigtuką sumuštiniams arba paprasčiausią dantų krapštuką. Labai keistai iš pradžių atrodo: datulės saldžios, o sūris aštrus, ir dar česnakas. Pabandykit, gal patiks.. :idea:

Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Standartinė vitele » 04 Rgs 2007, 12:51

Nu ,jo čia iš tos serijos , kaip bulvės su medum , ar silkė su šokoladu. Įdomu :D

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 04 Rgs 2007, 14:37

tai kazka panasaus su dziovintom slyvom daro :lol:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 04 Rgs 2007, 15:51

aha,pas mus puslapyje yra su slyvom :P

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 04 Rgs 2007, 16:27

bandet kas nors?

Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Standartinė vitele » 04 Rgs 2007, 16:33

Dar ne , bet su slyvom skonį maždaug įsivaizduoju , man gal ir patiktų :D

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 04 Rgs 2007, 16:34

man irgi labai knieti pasidaryt. bet galvoju gal kas jau bande ir atsiliepimus pasakytu ;)

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 04 Rgs 2007, 16:39

as vis laiko nerandu,nes cia ne liap tep,cia jau reikia knibinetis :roll:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 05 Rgs 2007, 19:56

nu va, vakar dariau vistiena su slyvom ir liko ju man siek tiek. tai nusprendziau ismegint slyvas su idaru :) tik neisejo i vidu ispraust, tai ant virsaus dejau.. cia kaip tik butu svirkstas tikes graziai isspaust, bet apsiziurejau ir supratau, kad pas mama palikau (buvau parsivezus pasirodyt). tai taip uzdejau: suris+cesnakiukas+majonezas.
skonis toks savotiskas (gal siek tiek neiprastas
), bet patiko :lol:
Prikabinti failai
CIMG3529.jpg
CIMG3529.jpg (25.9 KiB) Peržiūrėta 8628 karus(ų)

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 05 Rgs 2007, 20:10

viskas kas neiprasta,skanu,o dar su alum ir krepsiniu :wink:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 05 Bir 2008, 17:35

Datulės – vertingas maisto produktas iš dykumų

Datulės (arba finikai) vertinamos ir mėgstamos ne tik Sacharos gyventojų. Tiek švieži, tiek džiovinti datulių vaisiai pasižymi vertingomis savybėmis.
Dietologai rekomenduoja į kasdieninį savo valgiaraštį įtraukti kuo daugiau vaisių ir daržovių (pageidautina 4 skirtingų rūšių). Vaisiuose bei daržovėse gausu įvairių vitaminų, mineralų ir kt. naudingų medžiagų, kurios būtinos normaliai mūsų organizmo veiklai.
Taigi, laikantis mitybos specialistų rekomendacijų, įtraukite į savo valgiaraštį ir datulių vaisius. Tai skanūs, sotūs ir labai vertingi vaisiai.
Datulėse yra: didžiulis kiekis angliavandenių, kuriuose esama natūralaus cukraus (sacharozės, fruktozės ir gliukozės), aprūpinančio mūsų organizmą energija, riebalų, baltymų, druskų, vitaminų A, A1, C, B1, B2, B6, niacino, pantoteninės rūgšties, kuri dalyvauja angliavandenių apykaitoje, reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje, pektinų, maistinių skaidulų ir mineralų (geležies, magnio, cinko, vario, kalio, natrio, aliuminio, boro ir kt.). Amino rūgščių kiekiu datulės nenusileidžia obuoliams, apelsinams ar bananams. Taip pat jose yra ftoro, kuris apsaugo dantis nuo karieso, seleno, kuris mažina riziką susirgti onkologinėmis ligomis, stiprina imuninę sistemą bei sumažina susirgimų širdies ligomis riziką. Datulėse nėra cholesterolio.
Kalorijos: vidutinio dydžio vaisiuje yra 23 kalorijos.
Datules, dėl gausybės vertingų medžiagų ir nedidelio kalorijų kiekio, rekomenduojama valgyti vietoj saldumynų, ypač besilaikantiems dietos.

Skelbti atsakymą