Egzotinių šalių skanėstai

Visokie įdomūs faktai virtuvės pasaulyje.
Skelbti atsakymą
Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Egzotinių šalių skanėstai

Standartinė Ramunė » 21 Vas 2008, 20:35

Filipinų skanėstai

Filipinai – šalis, kurioje gausu regioninių skanėstų. Kalbant apie pietryčių Azijos virtuvę, Filipinai labiau garsėja balutu (pusiau išperėtais ančių kiaušiniais) ir vietiniu greitojo maisto tinklu „Jolibee“, nei bet kokiais kitais rimtesniais gurmaniškais skanėstais.
Bet praleiskite šeštadienį Salcedo viešajame turguje Manilos verslo rajone ir stebėsitės, kad šio archipelago virtuvė taip ilgai išliko nepastebėta ir atitinkamai neįvertinta, rašo lonelyplanet.com.
Dengtoje automobilių aikštelėje kiekvieną savaitę išstatoma beveik 140 prekystalių, pasiruošusių aptarnauti žmones – brangakmeniais išsidabinusius aukštuomenės narius, pirkinių sąrašus pildančias namų šeimininkes, ištisas šeimas ir gretimo skambučių centro darbuotojus, baigusius naktinę pamainą.
Ar ieškotumėte retų šventinių produktų, ar iš anksto paruoštų patiekalų iš provincijos, rekomenduojama viską vertinti su atsipalaidavimu. Skirkite kelias valandas prekyvietei apžiūrėti, paganykite akis į joje besilankančius žmones, prisėskite prie turgaus poilsio stalelių.
„Pradinė šio turgaus idėja buvo parodyti žmonėms regioninius skanėstus“, sakė Salcedo turgaus valdytojas Marcas Medina, pažymėjęs, kad gatavo maisto pardavėjų šiame turguje, pradėjusiame veikti 2004 m., iš pradžių tebuvo 11, o dabar - 136. Populiariausi prekystaliai tie, kurie yra vadinamajame „Filipinų kampelyje“.
Čia, nevengdami garų ir dūmų, kylančių nuo grilių, žmonės rikiuojasi į eiles prie marinuotos kiaulienos, keptos ant iešmų, šamų, bangusų (pienžuvių, labai populiarių Filipinuose), storų tuno filė gabalėlių ir karštų bibingka (didelių, purių ryžių miltų „blynų“, užkeptų sūriu).
Prekystaliai, nukloti ne filipinietišku maistu (prancūziškais kepiniais, malajiečių laksais ir t.t.) įsilieja į bendrą visų turgaus prekystalių masę.
Prie vieno iš prekystalių pardavėja Des Torres siūlo maistą iš gimtojo Pampanga regiono – srities, esančios šiek tiek į šiaurę nuo Manilos ir pačių filipiniečių vadinamos „gurmanų provincija“.
Pampangiečiai yra puikūs desertų – ir saldainių – gamintojai, o Des Torres pateikia keletą puikiausių pavyzdžių, stipraus skonio leche apkepą ir mamon taisan – minkštą pyragą su sviesto ir cukraus glaistu.
Jei norite ko nors pikantiško, paragaukite panarų – rafinuoto skonio riebaluose kepto ryžių miltų spurgų su žaliųjų papajų ir mėlynųjų krabų įdaru – kuriuos jai tiekia Pampangos miesto Bakoloro kulinarai.
Gausiai pagardinti kokosais, čili pipirų aštrumo Bikolo regiono patiekalai parduodami prie gretimo prekystalio, kuris priklauso Titai Cely. Ji tvirtina sukūrusi patiekalą, vadinamą Bicol Express – ugningą mišinį iš kokoso piene virtų kiaulienos gabalėlių ir ilgų žaliųjų čili pipirų.
Norintys švelnesnių gastronominių pojūčių turėtų paragauti jos alimango sa gata – krabų mėsos troškinį, virtą kokoso piene su žaliosiomis pupelėmis, vandens špinatais ir moliūgu.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 21 Vas 2008, 20:36

„Kiauliena yra „filipiniečių aistra“, - sako M. Medina, todėl galbūt neturėtų stebinti, kad turguje yra dvi regioninės lechono (ant iešmo keptos kiaulės) versijos: pietietiško stiliaus – kvapni, prikimšta žolelių ir Luzono (arba Talagogo) stiliaus, patiekiama su saldžiai aštriu padažu, pagamintu iš ant grotelių keptų kiaulės kepenų, paaštrintų juodaisiais pipirais.
Abiems versijoms būdingi traškūs auksiniai odos gabalėliai, kuriuos taip vertina lechono mėgėjai.
Šis turgus garsėja ir regioninėmis kiaulienos dešrelėmis, o vienos populiariausių yra Vigano česnakinės loganizos-dešrelės. Jos pavadintos šiaurinės Ilocos Sur provincijos miesto vardu, o iš šios provincijos kilęs pardavėjas su savo žmona jas tiekia didžiulėse, riebaluose virtose empanadose: dešra, švelni trinta žalioji papaja ir kiaušinis oranžiniame ryžių miltų apvalkale.
Ilocos actas, tiekiamas kaip padažas, papildo česnakinį kiaulienos patiekalo skonį.Norintiems pajusti Ispanijos kolonijinio laikotarpio kulinarinį skonį reikėtų apsilankyti prie pajuodusių paeljos keptuvių, išstatytų priešais Margaritos prekystalį. Ir Valencijos paelja, ir paelja negra (pajuodusi nuo aštuonkojų rašalo) yra keptos su švelnia aštuonkojų mėsa bei šviežiomis jūros krevetėmis; antroji paelja garsėja nuostabiu skoniu ir yra patiekiama apšlakstyta riebiu, aštraus kvapo česnakiniu padažu.
Margaritos bacalao (sūdyta menkė pomidorų padaže su česnako skiltelėmis) būtų labai tinkamas patiekalas ant daugumos ispaniškų stalų.
Salcedo turguje ras kuo pasmaguriauti ir saldumynų mėgėjai. Paragaukite keptuvėje keptų piajų (apvalių kvietinių miltų duonelių, įdarytų savotiško skonio muscovado cukrumi) iš pietinės Negros salos, arba pasmaguriaukite nemokamu budbud kabog (garuose virtų banano lapuose įvyniotų virtinių, pagamintų iš soros, kokosų pieno ir cukraus) pavyzdžiu.
Šio patiekalo gimtinė yra Bisaya salos. Skanūs, į triufelius panašūs saldainiai, gaminami iš savotiško skonio carabao pieno, kurie yra tikras skanėstas, ypač užgeriant tsokolate – velniškai tirštu, karštu geriamuoju šokoladu, pagamintu iš vietinių kakavos pupelių ir pagardintu žemės riešutais.
Salcedo turguje galimybių yra tiek daug, kad net ir patys entuziastingiausi maisto mėgėjai bus priversti grįžti namo neparagavę didelės dalies patiekalų.

Skelbti atsakymą