Sūris - nuo klasikos iki avangardo

Visokie įdomūs faktai virtuvės pasaulyje.
Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 31 Spa 2007, 13:39

:laugh: :laugh:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 31 Spa 2007, 16:22

Dieną pradėkite suvalgydami sūrio gabalėlį

Sakoma, jog pasisekė tiems, kuriuos nuo mažumės įpratino dieną pradėti ir užbaigti sūrio gabalėliu. Mat rytą, kai virškinamasis traktas dar nepasiruošęs doroti kaloringo maisto, o energijos darbo dienai jau reikia, 100 g šviežio sūrio su duona ar ragaišiu suteiks visų maistingų medžiagų ir būtiną kalorijų kiekį, neapsunkins skrandžio.
Vakare sūrį patartina valgyti su vaisiais ar uogomis - tokia vakarienė neleis priaugti svorio ir bus pakankamai soti.
Dieną geriausia valgyti fermentinį ar rūkytą sūrį, nes jis ilgiau virškinamas.
Mėgėjai lankytis svečiuose tikina, jog užkandžiai su sūriu truputį neutralizuoja alkoholio poveikį ir padeda pašalinti nuodingas medžiagas - alkoholį, nikotiną, kofeiną.
Sakoma, kad 100 g balto sūrio ir 100 g obuolių kasdien net 30 proc. sumažina tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, normalizuoja kraujospūdį.
Be to, natūralus liesos varškės sūris be priedų, ypač suvalgytas iš pat ryto, skatina kasos ir blužnies fermentų veiklą.
100-200 g sūrio kasdien rekomenduojama suvalgyti nėščioms ar krūtimi maitinančioms moterims, tiems, kurių lūžę kaulai, ar patyrusiems traumų, sportininkams bei žmonėms, dirbantiems užterštoje aplinkoje.

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 31 Spa 2007, 16:28

Pora zinuciu auksciau jau yra ta pati info :roll:

Vartotojo avataras
duziki
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5234
Užsiregistravo: 25 Rgs 2007, 19:02
Pliusai: 127
Miestas: crawley

Standartinė duziki » 31 Spa 2007, 16:29

as pradesiu savo sunu pratinti diena pradeti ir uzbaikti su suriu :roll:

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 31 Spa 2007, 16:31

duziki rašė:as pradesiu savo sunu pratinti diena pradeti ir uzbaikti su suriu :roll:
Man tai net ir nereikia pratintis, tik kad va surio daznai iki vakaro jau nebelieka... :merg2:

Vartotojo avataras
duziki
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5234
Užsiregistravo: 25 Rgs 2007, 19:02
Pliusai: 127
Miestas: crawley

Standartinė duziki » 31 Spa 2007, 16:34

maniskis irgi ji labai megsta bet tik po rimtu pusryciu valgo :evil:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 31 Spa 2007, 16:58

:oops: :oops: :oops: :oops:
Sorry, tikrai praslydo pro mintis :roll:
Nepyk :geles:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 31 Spa 2007, 17:03

kam nepakliuna :wink:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 03 Lap 2007, 10:22

MAXIMOJ sūris su baltu pelėsiu TUREK akcijinis. Jis man labai patinka, rekomenduoju paragaut :lol:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 03 Lap 2007, 11:15

cia tas sūris,kur neatrodo,kad su pelėsiu :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 03 Lap 2007, 12:11

Taip, tas :lol:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 03 Lap 2007, 17:18

Guci rašė:
duziki rašė:as pradesiu savo sunu pratinti diena pradeti ir uzbaikti su suriu :roll:
Man tai net ir nereikia pratintis, tik kad va surio daznai iki vakaro jau nebelieka... :merg2:
Pas mane irgi ilgai šaldytuvė neužsiguli :roll: bet koks, ar fermentinis, ar varškės, bet kokį greit patvarko. O jeigu dar koks parūkytas, medžiotojų ar dar kasnors panašaus, tai tik kelias valandas ir gyvena :)

Vartotojo avataras
Guci
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3479
Užsiregistravo: 02 Rgp 2007, 10:30
Pliusai: 272

Standartinė Guci » 05 Lap 2007, 13:07

Ramune, nepykstu ;)
O su tuo suriu tai sudominai. Reiks siandien uzgriut i Maxima, gal dar rasiu :lol:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 16 Kov 2008, 18:37

Australijos parmezano sūris pripažintas geriausiu pasaulyje

Aromatingasis parmezano sūris, gaminamas Australijoje, pripažintas geriausiu pasaulyje. Per 27-ąjį Tarptautinį sūrio čempionatą, kuris buvo surengtas Jungtinėse Valstijose, šis sūris buvo apdovanotas aukso medaliu.
Žiuri nuomone, sūrių karalius parmezanas iš Australijos atitinka aukščiausius reikalavimus ir turi visas būtinas savybes. Įvertintas pagal šimtą punktų delikatesinis kompanijos "Mil ELl" kompanijos pieno produktas pelnė 98 taškus, pralenkęs gamintojus iš Naujosios Zelandijos, JAV ir Vakarų Europos.
Pasak ekspertų, australų ūkininkai gali teisėtai didžiuotis savo produkcija, kuri, nepaisant nesiliaujančių sausrų ir masinio galvijų kritimo, išlaiko aukštą kokybę.
Šio gurmanų pamėgto delikateso gamybos procesas gali būti prilyginamas vos ne su karališkojo dvaro tradicijomis. Karvės, duodančios pieno, turi ėsti vien tik tam tikros rūšies žolę, be to, jos turi būti melžiamos rankiniu būdu. Parmezanas gaminamas iš nepasterizuoto karvių pieno, naudojamo iš dviejų atskirų melžimų.
Delikatesas subręsta per vienerius ir daugiau metų. Pagamintam sūriui taikomi gana griežti standartai; sūrio galvos skersmuo turi siekti 35-45 cm, aukštis - 18-25 cm, svoris - 24-44 kg, odelės storis - 6 mm, energetinė vertė - 392 kilokalorijos 100 gramų.
Beje, Europos Teisingumo Teismas (ETT) vasario 26 d. nusprendė, kad parmezanu gali būti vadinamas tik sūris "Parmigiano reggiano", gaminamas Italijoje, ir kuriam suteiktas kilmės žyminio statusas. Tačiau australų ekspertai pareiškė, kad šį populiarų kietąjį sūrį Australijos gyventojai ir toliau vadins tradiciniu vardu, nepaisydami jokių draudimų.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 30 Kov 2008, 17:20

Italijoje - mocarela su dioksinu


Italiją drebina skandalas, susijęs su jų nacionaliniu pasididžiavimu - mocarelos sūriu. Jame buvo aptikta dioksino. Neapolio universiteto ekspertai patvirtino, kad į karvių pašarus buvo patekę dioksino. Iš tų karvių duodamo pieno gaminamas visame pasaulyje mėgstamas mocarelos sūris. Tačiau ekspertai sako, kad bėda nėra tokia didelė kaip ją bandoma pavaizduoti.
Pasak mokslininkų, dioksino koncentracija tokia menka, kad žmonių sveikatai pakenkti negali.
"Nėra reikalo mušti pavojaus varpais, nes tai gali parklupdyti visą sūrio pramonę", - sakė Neapolio universiteto profesorė Maria Triassi. Vis dėlto viskas nėra taip paprasta. Įdomiausia, kad atliekant patikrinimą dioksino buvo aptikta ne vienoje, o net 29 Kampanijos sūrinėse. 25 iš jų policija iš karto uždarė. Italijoje net 109 žmonės kreipėsi į medikus dėl apsinuodijimo mocarelos sūriu.
Apie tai sužinojusi Pietų Korėja iš karto uždraudė įvežti itališką mocarelą. Anksčiau ši Azijos valstybė importuodavo maždaug 10 tonų šio sūrio per metus. Maskvos prestižiniai restoranai taip pat sugriežtino mocarelos importą, tačiau pigių Rusijos sostinės užkandinių vadybininkai sako, kad mocarelos importo neribos. Jose kiekvieną dieną galima užsisakyti picos ir makaronų su šiuo itališku sūriu.
Amerikiečių laikraštis "The New York Times" daro išvadą, kad nuodai galėjo patekti į maistą dėl "šiukšlių krizės" ne tik Neapolyje, bet ir visame Kampanijos regione. Šiūkšlynai perpildyti, nes šiukšlių neįmanoma utilizuoti nuo 2007 metų gruodžio.
Gali būti, kad per šiukšles dioksinas pateko į Kampanijoje besiganančių karvių pašarą. Kokios gali būti apsinuodijimo dioksinu pasekmės, pasaulis sužinojo, po pasikėsinimo į būsimąjį Ukrainos prezidentą Viktorą Juščenką. Būtent jam į maistą buvo įpilta šių nuodų.

Vartotojo avataras
justuke
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1524
Užsiregistravo: 08 Sau 2008, 23:06
Pliusai: 56

Standartinė justuke » 27 Geg 2008, 15:11

Gaminame rikotos (Ricotta) sūrį.

Rikotos sūris yra plačiai naudojamas italų kulinarijoje pradedant užkandžiais ir baigiant kepiniais. Tai švelnus, nekaloringas gaminys, kuris iš tikrųjų yra tarpinis produktas tarp varškės ir sūrio. Gaminamas iš pieno išrūgų, atskyrus nuo jų varškės gumulėlius. Išvertus iš italų kalbos "Ricotta" reikštų "pergamintas, perdarytas". Pirmą kartą šis sūris buvo pagamintas Romoje. Gaminimo procesas iš pažiūros atrodo nesudėtingas, tačiau norint gauti gerą produktą, atsipalaiduoti nereikėtų. Rikotą galima gaminti iš bet kokios rūšies pieno. Pietų Italijoje daugiausia naudojamas avies arba ožkos pienas.

Rikotos sūrio rūšys:
- Tradicinis Fresh Ricotta. Naudojamas kaip makaroninių patiekalų įdaras arba desertams gaminti. Lipnus ir minkštas, o jo kreminiai varškės gumulėliai turi salstelėjusį skonį, jei gaminama iš karvių pieno. Jei sūris pagamintas iš avies ar ožkos pieno, jis bus lengvai salstelėjęs-riešutinis.
- Ricotta Forte. Šios rūšies sūris gaminamas Puglia regione tokiu pačiu būdų kaip ir tradicinis, tik prieš atvėsinimą jis pasūdomas. Pasūdžius, su sūriu vyksta tam tikri pasikeitimai, todėl jo gamyba dar nesibaigia, per sekančius kelis mėnesius sūris laikomas uždarame inde, kartkartėmis iš jo pašalinant susikaupusį skystį. Galiausiai sūris tampa geltonos spalvos ir ryškaus skonio.
- Ricotta Romana. Gaminant šią sūrio rūšį pieno išrūgos kaitinamos ilgiau, ko pasekoje masė tampa nebe tokia minkšta. Toks sūris taip pat naudojamas tiek sūriems tiek saldiems patiekalams.
- Ricotta Infornata. Infornata kilęs iš Sicilijos. Tai kietas, džiovintas ir pipirais pagardintas sūris.
- Ricotta Salata. Sūdytas ricotta, kuris brandinamas tam tikrą laikotarpį, kol sukietėja ir įgauna reikiamą skonį. Jis dažnai patiekiamas kaip pagardas užbarstymui ant makaronų, ingredientas gaminant salotas.

Gaminimas:
Gaminti rikotos sūrį namų sąlygomis nėra labai sudėtinga. Svarbiausia reikia turėti pieno ir rūgšties varškės gumulėliams suformuoti. Ką tik pagamintas sūris, laikomas šaldytuve, išliks šviežias savaitę laiko. Jei norite jį išlaikyti ilgiau, užšaldykite.

I būdas:
3 l. natūralaus pieno,
1 su trupučiu šaukštelio citrinos rūgšties,
1 nepilnas šaukštelis druskos.
Supilkite pieną, citrinos rūgštį ir druską į didelį puodą apsaugotą nuo cheminių reakcijų. Įkaitinkite turinį iki 90 laipsnių celsijaus reguliariai maišydami. Kuomet pradeda formuotis varškės gumuliukai, atsiskyrę nuo pieno išrūgų, užsukite ugnį ir leiskite mišiniui 15 minučių pabūti. Tuomet patieskite dvigubą sluoksnį audeklo rėtyje ar dideliame sietuve ir supilkite ten gaminamą mišinį. Džiovinkite sūrį apie 1 valandą arba tol kol pasieksite norimą konsistenciją. Laikykite pagamintą sūrį šaldytuve, sandariame inde, ir ne ilgiau kaip savaitę.

II būdas:
3 l. natūralaus pasterizuoto pieno,
1/4 puodelio balto distiliuoto acto,
nepilnas šaukštelis druskos.
Puode įkaitinkite pieną iki 85 laipsnių celsijaus. Nukelkite nuo ugnies ir sudėkite likusius ingredientus. Lengvai išmaišykite. Varškės gumulėliai pradės formuotis akimirksniu. Uždenkite puodą 2 valandoms. Tuomet patieskite dvigubą sluoksnį audeklo rėtyje ar dideliame sietuve ir supilkite ten gaminamą mišinį. Leiskite sūriui džiūti valandą ar dvi, priklausomai nuo to, kokio kietumo/drėgnumo norite. Laikykite pagamintą sūrį šaldytuve, sandariame inde, ir ne ilgiau kaip savaitę.
Sėkmės gaminant savo rikotos sūrį ir taupant pinigėlius, vis tik minkštieji sūriai mūsų parduotuvėse kol kas egzotika!

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Re: Sūris - nuo klasikos iki avangardo

Standartinė Ramunė » 19 Kov 2012, 10:37

Sūrio rūšys, mažiausiai kenkiančios figūrai

Vasarą lengviausia išlikti lieknai: valgome mažiau riebaus maisto, miltinių ir saldžių patiekalų, daugiau vaisių, daržovių, geriame daugiau skysčių ir daugiau judame.
Tačiau sūrio neverta atsisakyti net ir per karščius; yra gana nemažai rūšių sūrių, kuriuose yra mažiau riebalų.
Standartinis sūrio riebumas būna 50-60 procentų, todėl į valgiaraštį galima pabandyti įtraukti sūrius, kuriuose yra mažiau riebalų (iki 30 proc.). Ieškoti jų galima ir dideliuose turguose, ir prekybos centruose, ir populiarėjančiose gourmet produktų parduotuvėlėse.

1. Tofu - sojos sūris (riebumas 1,5-4 proc.)

Nors jis gaminamas iš sojos pieno, tačiau priskiriamas prie varškės sūrių, nes pagal spalvą ir konsistenciją tofu primena neriebią ir nesūdytą brinzą. Tofu sudėtyje gausu aukštos kokybės baltymų, todėl jis puikiai tinka vietoj mėsos.
Kalcis, kurio šiame produkte yra nepaprastai daug, puikiai veikia kaulinį skeletą, todėl tofu yra idealus produktas pagyvenusiems žmonėms, siekiant užkirsti kelią tokioms ligoms kaip, pavyzdžiui, osteoporozei.
Daugelis dietologų teigia, kad jis turi ir gydomųjų savybių; jau įrodyta, kad jis padeda sumažinti blogojo cholesterolio lygį kraujyje, o tai yra puiki daugelio širdies ir kraujagyslių susirgimų prevencija.
Be to, 100 gramų tofu sūrio yra tik 90 kalorijų, todėl jį rekomenduoja įtraukti net į dietos meniu. Dauguma įžymybių pakeitė pieno produktus ir sūrius sojų produktais, todėl šiuo metu yra sukurta daug dietų, kuriose yra nedidelis klasikinių sūrių kiekis, o tofu yra rekomenduojamas kasdieniam vartojimui drauge su augalinės kilmės maistu.

2. Grūdėtoji varškė (5-7 proc.)
Grūdėtoji varškė - neriebi varškė. Tai varškės grūdeliai, sumaišyti su šviežia, šiek tiek sūdyta grietinėle. Ją galima valgyti kaip atskirą patiekalą, bet ji puikiai tiks ir įvairiausioms salotoms (pavyzdžiui, daržovių salotos su grūdėtąja varške).
Mes ją vadiname grūdėtąja varške, o JAV ir Europos šalyse (ne vien tik anglakalbėse) šis produktas yra vadinamas cottage cheese (kaimiškas, naminis sūris). Iš pirmo žvilgsnio ji panaši į šviežią varškę, tačiau jos tekstūra yra švelnesnė, o skonis - sūrokas.
100 gramų grūdėtosios varškės aprūpins mūsų organizmą 85 kalorijomis ir 17 gramų baltymų, todėl dietologai ją rekomenduoja netgi laikantis pačių griežčiausių dietų.

3. Gaudette (7 proc.)

Tai lengvas malonumas toms, kurios nori gyventi sveikai. Pusiau kietame sūryje Gaudette yra tik 7 proc. riebalų (15 proc. sausų medžiagų). Šis sūris yra švelnus, šiek tiek pikantiško skonio, idealiai tinkantis įžymiojo sūrio Gouda mėgėjoms. Be to, šis sūris yra lengvai virškinamas ir jame yra labai daug kalcio.

4. Chechil (5-10 proc.)
Chechil - pluoštinis sūris, populiarus Armėnijoje ir Turkijoje (konsistencija panašus į mocarelą). Skonis ir kvapas šio sūrio yra kaip rūgštaus pieno, kiek aštrokas, o pluoštinė masė tanki, produkto paviršius šiurkštus. Riebalų jame yra iki 10 proc., skysčių - ne daugiau kaip 60 proc., druskos - 4-8 proc.

5. Viola, Polar, Grunlander, Fitness (5-10 proc.)
Tokie sūriai - tiesiog puikus radinys, puoselėjančios kūno lijinas. Tačiau jų reikia ieškoti dideliuose prekybos centruose. Įdėmiai perskaitykite etiketę: kai kuriuose sūriuose yra 5 procentai jogurto, o ne riebalų!

6. Ricotta (13 proc.)
Ricotta - nepamainomas italų pusryčių komponentas. Dažnai jį vadina sūriu, tačiau tai ne visai tiesa: juk jis gaminamas ne iš pieno, o iš pasukų. Griežinėlyje Ricottos yra apie 50 kalorijų ir 4 gramai riebalų, kurių pusė - riebiosios rūgštys.
Palyginti su kitais sūrio produktais, šio produkto sudėtyje yra mažiausias natrio kiekis. Dėl savo maistingumo ir įspūdingos sudėties (vitaminų ir mikroelementų gausos), Ricotta padeda greitai pasisotinti. Be to, ši varškės sūrio rūšis yra pripažinta mūsų kepenų apsauginiu, juk joje yra metionino - sieros turinčios amino rūgšties.

7. Brinza, Feta (5-15 proc.)

Brinza - tradicinis graikų virtuvės produktas. Tačiau jį mielai valgo moterys ir daugelyje kitų šalių. Feta yra laikoma riebiu produktu, kuriame gausu cholesterolio, kurio kaloringumas apytiksliai 260 kcal/100 g. Tačiau tikrai ne visos žino, kad feta būna ir ne tokia riebi, tik tokios reikės ilgiau paieškoti
Neriebi feta paprastai gaminama iš ožkų pieno ir joje yra 30 proc. riebalų, o tradicinės fetos gamybai naudojamas avių pienas ir jos riebumas būna 60 proc.
Paprastai ji dedama į graikiškas salotas kartu su daržovėmis ir alyvuogėmis, arba ji naudojama salotoms Kapreze gaminti, vietoj mozzarella sūrio. Jei valgysite fetos sūrį su neriebiais produktais, tai jį galima rekomenduoti kaip tinkamą dietai.

8. Arla, Oltermanni (16-17 proc.)

Tokie neriebūs sūriai yra švelnaus, malonaus natūralaus pieno skonio, jų tekstūra yra tanki ir vienalytė, su nedidelėmis vienodai pasiskirsčiusiomis akelėmis. Puikiai tinka žmonėms, kurie rūpinasi savo sveikata.

Skelbti atsakymą