Kitoks požiūris į dietas

Ar laikotės, ar kada nors laikėtės dietų ir ką apie jas manote?

Moderatorius: Lilina

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 14 Geg 2008, 20:35

Visa tiesa apie dietas

Norite laikytis griežčiausios dietos, kad tilptumėte į 40 dydį? Tai pati didžiausia klaida, sako Markas Messege, geros savijautos guru, pas kurį plūsta žmonės, norintys atgauti formą, rašo inopressa.ru.
Jo nuomonė apie nereikalingus kilogramus ir žmonių norą numesti šiuos kilogramus: „Dietos lemia tik svorio padidėjimą“. Bet kaip alkanas žmogus gali nutukti nuo nieko?
„Būtent taip, – negailestingai atsako jis. - Kiekvieną savaitę pasirodo daugiau nei 80 naujų dietų, o žmonių, kenčiančių nuo nutukimo, skaičius, pavyzdžiui, Italijoje kasmet padidėja 2 procentais. Jums tai neatrodo keista? Dėl žiaurių dietų ir mažo kalorijų kiekio žmonės paprasčiausiai netenka malonumo gyventi, bendrauti, justi maisto skonį. Ir visa tai kenkia sveikatai. Mes žaidžiame su žmonių sveikata. Pastaraisiais metais pačių keisčiausių dietų, sugalvotų norint priversti žmones sublogti, populiarinimas lėmė tik bulimijos, anoreksijos ir nutukimo paplitimą. Per mėnesį numetate 4 kilogramus, o per kitą mėnesį priaugate 5. Kalbate, kad daugumos planetos gyventojų racionas nesiekia 1200 kalorijų per dieną, bet jei lieknėsite tokiu būdu, galite mirti. Tačiau mūsų metabolizmas pripranta prie visko, ypač prie ekonomijos“.
Sentencija, ištarta vieno pačių žymiausių italų grožio centrų (besispecializuojančių fitoterapijoje), skamba keistai. Bet M. Messege aiškina: „Aš iš Gaskonijos, kur šalia yra Lurdas, bet nedarau stebuklų. Tiems, kurie atvažiuoja pas mane, nepaskiriu dietų, nes kai taip elgiausi, rezultatai buvo apgailėtini: vos 2 procentai mano klientų išsaugojo pasiektą rezultatą arba toliau metė svorį, kone visi grįžo prie ankstesnio svorio arba dar pastambėjo.“
Tačiau yra viena „paslaptis“, ir M. Messege ją atskleidžia susiedamas mokslą, kultūrą ir religiją. „Kažkada žmonės laikėsi taisyklės: penktadienis – pasninko diena, diena, kai valgomas lengvas maistas, tik žuvis. Tai bažnytinė taisyklė, kuri turėjo keisti žmonių įpročius, ypač turtuolių ir šventikų – jie vieninteliai kentėjo nuo podagros dėl per didelio baltymų kiekio.
Pasninko dieną sugalvojau ne aš, o Bažnyčia. Jei šiandien laikysimės tos taisyklės, tegu ir pirmadienį, be riebalų, be druskos, tik su neriebiais baltymais ir žalumynais, su teisinga angliavandenių porcija per pusryčius (30 g grūdų duonos su džemu arba medumi), jausimės vis geriau ir geriau“, - rašo ji.
Iškart pasigirsta skeptiški griežtų dietų šalininkų balsai: „Kaip, tik vieną dieną per savaitę?“.
„Taip, - atsako Markas. - Jei padaugintume vieną dieną iš 52 kalendorinių savaičių, metams baigiantis išeitų kone dviejų mėnesių dieta. Tai gan ilgas laikas. Tokios ilgos dietos ištverti neįmanoma, jei laikytumėmės jos be pertraukų“. Ir kaip tai suderinama su jūsų klinika, su kitomis svorio metimo klinikomis? Jos nenaudingos?
„Visai ne, bet mes ne Kalėdų seniai. Ir aš galiu pasakyti, kad kai mano klientai ėmė laikytis „pasninko dienos“ taisyklės, gauto svorio palaikymo ir tolesnio svorio metimo rezultatai pagerėjo nuo dviejų iki trisdešimties procentų. Specializuotame centre, prižiūrint gydytojams, griežtos dietos laikytis galima, nes tai suteikia motyvaciją ir galimybę atsipalaiduoti, pasipriešinti kasdieniams stresams, bet neišsprendžia nereikalingo svorio, o juo labiau nutukimo problemos,“ – sako jis.
M. Messege teorija, jo kaltinimai „dietų bendrijoms“ patvirtinami ir amerikiečių tyrimų, kuriuos atliko „Medicare“ (valstybinė medicinos draudimo programa). Pagal šiuos tyrimus 83 procentai žmonių, besilaikiusių dietos, vėl priaugo ar net viršijo savo pradinį svorį. Ir tik minimaliam skaičiui žmonių pavyksta išsaugoti pasiektus rezultatus.
„Nereikia nė amerikiečių pavyzdžių, - sako M. Messege, - Juk kalbu apie tai jau daug metų. Kaip minėjau ir tai, kad viena pasaulio blogybių – per didelis druskos suvartojimas, kuris vien tik Prancūzijoje, žurnalo „Le Point“ duomenimis, per metus tampa 25 tūkst. žmonių mirčių priežastimi. Tai masinė žmogžudystė“.
Riebalų ląstelių kiekis organizme lieka nekintantis daugelį metų, keičiasi tik riebalų turinys: apie tai rašo žurnalas „Nature“. Leidinyje teigiama, kad riebalų ląstelių skaičius visiškai stabilizuojasi paauglystėje. Ir būtent dėl šios priežasties net po dietos labai sunku negrįžti prie buvusio svorio.

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Kitoks požiūris į dietas

Standartinė pyp » 06 Geg 2009, 12:44


Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Kitoks požiūris į dietas

Standartinė pyp » 10 Rgs 2009, 18:59

Kepenų valymo receptas

Iš vakaro užpilt 1 stikline kefyro arba rūgusio pieno 7-10 džiovintų slyvų ir palikti per naktį. Ryte suvalgyti pusryčiams. Pavalgius užpilti taip pat slyvas ir palikti per dieną. Suvalgyti vakarienei. Taip valgyti 2 savaites.

Žarnyno valymo receptas

50 g džiovintų abrikosų
50 g razinų
50 g džiovintų slyvų
50 g alyvų aliejaus
40 g Senos lapų
50 g Medaus
1 didelė arba 2 mažos citrinos

Citrinas palaikyti 10 minučių verdančiame vandenyje. Po to gerai nuvalyti.
Senos lapus sumalti kavamale. Citriną, džiovintus vaisius – mėsmale. Sudėti aliejų, medų ir išsukti mediniu šaukštu.
Valgyti po 1 arbatinį šaukštelį ne vėliau kaip 19 valandą. Po to jokio valgio. Valgyti tik per delčią. Visą tą laiką gerti daug vandens.

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Kitoks požiūris į dietas

Standartinė Forelle » 10 Rgs 2009, 20:04

pyp rašė:Kepenų valymo receptas
Jau man čia ne tik kepenys išsivalytų :lol: tik per atostogas tokios dietos galėčiau laikytis

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Kitoks požiūris į dietas

Standartinė pyp » 10 Rgs 2009, 20:16

Forelle rašė:
pyp rašė:Kepenų valymo receptas
Jau man čia ne tik kepenys išsivalytų :lol: tik per atostogas tokios dietos galėčiau laikytis
tai cia turbut daug kam, visai noreciau isbandyt, bet bijau :D

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Kitoks požiūris į dietas

Standartinė Forelle » 10 Rgs 2009, 20:38

pyp rašė:
Forelle rašė:
pyp rašė:Kepenų valymo receptas
Jau man čia ne tik kepenys išsivalytų :lol: tik per atostogas tokios dietos galėčiau laikytis
tai cia turbut daug kam, visai noreciau isbandyt, bet bijau :D
Teks laukt atostogų :lol:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Re: Kitoks požiūris į dietas

Standartinė Lilina » 14 Rgs 2009, 15:47

pyp rašė:Kepenų valymo receptas

Iš vakaro užpilt 1 stikline kefyro arba rūgusio pieno 7-10 džiovintų slyvų ir palikti per naktį. Ryte suvalgyti pusryčiams. Pavalgius užpilti taip pat slyvas ir palikti per dieną. Suvalgyti vakarienei. Taip valgyti 2 savaites.

Žarnyno valymo receptas

50 g džiovintų abrikosų
50 g razinų
50 g džiovintų slyvų
50 g alyvų aliejaus
40 g Senos lapų
50 g Medaus
1 didelė arba 2 mažos citrinos

Citrinas palaikyti 10 minučių verdančiame vandenyje. Po to gerai nuvalyti.
Senos lapus sumalti kavamale. Citriną, džiovintus vaisius – mėsmale. Sudėti aliejų, medų ir išsukti mediniu šaukštu.
Valgyti po 1 arbatinį šaukštelį ne vėliau kaip 19 valandą. Po to jokio valgio. Valgyti tik per delčią. Visą tą laiką gerti daug vandens.
Tai visą laiką vien tik šitą košė srėbti, ar ir kito maisto vartoti galima?
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Kitoks požiūris į dietas

Standartinė pyp » 14 Rgs 2009, 16:29

Lilina rašė:
pyp rašė:Kepenų valymo receptas

Iš vakaro užpilt 1 stikline kefyro arba rūgusio pieno 7-10 džiovintų slyvų ir palikti per naktį. Ryte suvalgyti pusryčiams. Pavalgius užpilti taip pat slyvas ir palikti per dieną. Suvalgyti vakarienei. Taip valgyti 2 savaites.

Žarnyno valymo receptas

50 g džiovintų abrikosų
50 g razinų
50 g džiovintų slyvų
50 g alyvų aliejaus
40 g Senos lapų
50 g Medaus
1 didelė arba 2 mažos citrinos

Citrinas palaikyti 10 minučių verdančiame vandenyje. Po to gerai nuvalyti.
Senos lapus sumalti kavamale. Citriną, džiovintus vaisius – mėsmale. Sudėti aliejų, medų ir išsukti mediniu šaukštu.
Valgyti po 1 arbatinį šaukštelį ne vėliau kaip 19 valandą. Po to jokio valgio. Valgyti tik per delčią. Visą tą laiką gerti daug vandens.
Tai visą laiką vien tik šitą košė srėbti, ar ir kito maisto vartoti galima?
galima, tik vakare suvalgius koses daugiau valgyt negalima

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Re: Kitoks požiūris į dietas

Standartinė Ramunė » 12 Geg 2011, 14:56

Vokiečių mokslininkas griauna sveikos mitybos mitus
Valgyti salotas - tas pats, kas kramtyti popierines servetėles. Moterys jas mėgsta tik dėl jų sudėtyje esančios opiumui artimos medžiagos. Kaip kad vyrai mėgsta alų, nes jo gamyboje naudojamos mielės - artimiausia medžiaga hašišui. Garsus vokiečių dietologas Udo Pollmeris neigia tai, kas iki šiol laikyta įrodytais faktais apie sveiką maitinimąsi.
Jis sukėlė audrą savo sveikata ir kūno linijomis susirūpinusioje Europos visuomenėje, išleidęs griaunančias "sveiko maisto" mitus knygas "Valgyk ir mirk. Chemija mūsų maiste", "Sergantys dėl sveiko maitinimosi", "Cholesterino mitas", "Kas sveikas, tas miršta anksčiau".
Interviu savaitraštyje "Weltwoche" U.Pollmeris pasakoja apie vegetarizmo žalą, griauna vandens gėrimo mitą bei atskleidžia vienintelį teisingos mitybos principą "Valgyk tai, ko nori". Nėra tokio maisto, kuris būtų sveikas visiems. Kaip ir nėra visiems sveiko batų dydžio. Mūsų kūnas geriausiai žino, kas jam tinka. Taip teigia Europos organinės chemijos institutui vadovaujantis mokslininkas.
Virtuvė žmogaus evoliucijai - svarbi kaip ir kalba
Vegetarizmo šalininkams U.Pollmeris pateikia žmogaus ir žmogbeždžionių virškinimo sistemos palyginimo pavyzdį. Žmogaus plonosios žarnos yra gerokai ilgesnės už žmogbeždžionių, o gaubtinė žarna - atvirkščiai: daug trumpesnė. Plonosios žarnos yra atsakingos už greitą lengvai virškinamo maisto įsisavinimą, o gaubtinė - už balastinių medžiagų šalinimą. Tuo remiantis, turėtų būti nesunku suprasti, kad žmogus sutvertas taip, kad galėtų suvirškinti didelį lengvo maisto kiekį ir gerokai mažiau neapdoroto, skirtingai nei žmogbeždžionės.
Dar keletas skaičių: žmogaus smegenys - trigubai didesnės už šimpanzės, o virškinimo traktas - 40 proc. mažesnis. U.Pollmeris atkreipia dėmesį, kad mūsų pakankamai atitolusios nuo šilumos šaltinio smegenys suryja ypač daug energijos, nes dieną naktį reikia jose išlaikyti 36-37 laipsnių temperatūrą ir aprūpinti jas energija.
Taigi mums reikia virtuvės, kuri yra biologinis žmogaus požymis. Žmogbeždžionės niekada neturėjo viryklės, todėl jų žarnos prisitaikiusios prie didelio kiekio neapdoroto maisto. Ugnis, sugebėjimas virti yra tapsmo žmogumi pagrindas.
Keptos bulvės, kukuliai, dešrelės ir truputis salotų - tai geras maistas. Galų gale, nuo seno kultūra labiausiai klestėjo ten, kur buvo daug lengvai virškinamo maisto ir kur buvo įvaldytos maisto perdirbimo technologijos. "Mitybos specialistai, rekomenduojantys grįžti prie grūdų ar neapdorotų augalų, turėtų pirmiausia gerokai susimažinti savo dideles smegenis arba pasirūpinti dviem metrais gaubtinės žarnos", ironizuoja mokslininkas.
Žalias neapdorotas maistas - nuodingas
Populiarus mokslininkas kritikuoja susižavėjimą rupių miltų ir neapdorotų grūdų gaminiais. Gyvos būtybės nenori būti suėstos. Gyvūnai gali apsiginti ar pabėgti, o augalai - ne, todėl jie ginasi, pasitelkdami spyglius ar nuodus. Grūdinės kultūros ypač jautrios, todėl apsiginkluoja iki dantų ir, jei jų "nenuginkluojame" kuldami, maldami ir kepdami, atsiranda virškinimo problemų.
Neapdoroti grūdai sukelia skrandžio spaudimo pojūtį, sumažina apetitą, o pakliuvęs į gaubtinę žarną, neįsisavintas krakmolas tampa skausmingo pilvo pūtimo priežastimi.
Sojos "nauda" - sėkmingos rinkodaros pavyzdys
U.Pollmeris griauna ir sojos naudingumo mitą. Jis tvirtina, kad tai - nuodingas augalas, kuris nėra skirtas valgytii. Nefermentuotos sojos sudėtyje yra toksinų, kurie blokuoja enzimų, atsakingų už baltymų skaidymą, darbą, o tai gali sukelti gastritą ir kitus negalavimus.
Japonai sojos pupelėmis tręšė ryžių laukus, amerikiečiai jas naudojo sėjomainai, o iki 1945 m. ir plastmasei gaminti. Atradus naftą, apsukrūs verslininkai ėmė galvoti, kur dar soją pritaikius - bandė ja šerti gyvulius, bet nesėkmingai. Tada nusprendė pabandyti soją įsiūlyti didesnę perkamąją galią turinčioms, sveikata besirūpinančioms moterims bei sportininkams. Pasinaudota puikiai veikiančiu grožio eliksyro metodu - neva sojos vartojimas padarys "sveikais ir gražiais". Jei dieta vadintųsi "Einsteino dieta", niekas ja nesidomėtų, pastebi chemikas.
Besaikis skysčių vartojimas - lyg nuodai
Didelė dalis interviu skirta skysčių vartojimo mito sugriovimui. Mitybos ekspertai tvirtina, kad žmogui kasdien reikia išgerti nuo 2 iki 3 litrų skysčių. "Bet kaip čia yra, kad agurko sudėtyje yra 97 proc. vandens, o obuolio - 87 proc. Ar reikėtų agurką kuo nors užkąsti ar obuolį kuo nors užgerti?", - klausia U.Pollmeris.
Lęšiuose yra 77 proc. vandens, netgi dešrelėje jo yra apie 60 proc. Kiekvienas dietologas žino, kad rekomendacija gerti nejaučiant troškulio yra kvaila. Šis patarimas jau sukėlė daugybę apsinuodijimų vandeniu. Ypač kenkia mažiems vaikams: jie visur tamposi saldaus gėrimo gertuves ir ištisai gurkšnoja, atitinkamai gaudami kalorijų, mažiau valgo ir jiems pritrūksta druskos. O juk be druskų nėra šlapimo. Jei ir toliau jie gurkšnoja, gali susirgti.
Tas pats ir su sportininkais bei dietos besilaikančiomis moterimis. Patarimas "mažiau druskos, daugiau vandens" veda tiesiai į mirtinus pavojus, įsitikinęs dietologas.
Už svorio sutrikimus atsakingas stresas
Sveikos mitybos ekspertus garsusis chemikas ypač peikia dėl žmonių klaidinimo apie "teisingą" svorį. Yra du įgimti kūno konstitucijos tipai: piknikai, linkę į apvalėjimą, ir astenikai - liesieji. Svorį reguliuoja dvi sistemos - lytiniai ir streso hormonai.
Gamta surėdė taip, kad lytinių hormonų dėka mergaičių kūnas suapvalėja, tai - gamtos duotas ženklas. O radę savo porą ir apsigyvenę kartu, įsimylėjėliai pasunkėja. Ne todėl, kad sėdi ištisus vakarus, susikabinę už rankučių ir valgo traškučius. Gamta - budri. Jei šalia atsirado patinėlis, turėtų atsirasti ir prieaugio, todėl kad jis būtų gražus, ji prideda numanomai mamytei ant kiekvieno sėdmens po kelis kilogramus. Pasunkėja ir numanomas tėvelis, nes nebelieka hormonų pertekliaus, o kai krenta testosteronas - auga pilvukas.
Beje, gimus pirmajam vaikui, dauguma vyrų pasipuošia pilvukais. Mokslininkas tikras, kad alus čia nekaltas. Vėlgi gamtos parėdymas, nes vyrai labiau domisi jaunomis moterimis nei naujagimiais, o biologiškai tai - blogai, nes motinai ir kūdikiui reikia dėmesio. Todėl gamta gerokai sumažina testosterono lygį, kad vyrai taptų jaukesni, naminiai.
Svarbiausiu svorio kitimo faktoriumi mokslininkas laiko streso hormonus. Stresinėse situacijose kūne gaminasi ypač daug kortizolio, kuris atsakingas už riebalų atsargų kaupimą, taigi veda tiesiai į sustorėjimą. Todėl dietos pikniko tipo žmones veikia atvirkščiai nei tikimasi: nuo streso jie tik dar labiau pilnėja. Tuo metu antroji grupė - liesieji astenikai - išgyvendami stresą tik dar labiau liesėja. Taigi, reikia keisti priežastį - žmogaus psichinę būseną, o ne maistą.
Vaikai storėja ne nuo bulvyčių
Paklausus, kodėl vis daugėja vaikų su viršsvoriu, atsakymas vėlgi būtų - stresas. Vienaoje konferencijoje vaikų gydytojai pateikė statistiką: trys ketvirtadaliai storų vaikų yra iš išsiskyrusių šeimų. Ir žinoma, kuo stipriau jie spaudžiami sveikai maitintis, tuo sparčiau auga papildomi kilogramai. Taip pat U.Pollmeris tvirtina, kad vaikų dievinamos skrudintos bulvytės yra sveikas pasirinkimas.
"Daug bulvinių šeimos augalų yra nuodingi. Mes išvedėme veisles, kurios gumbuose nuodų nebeturi, bet jų odelėje vis dar yra salonino, pagal nuodingumą lyginamo su strichninu. Yra vienintelis būdas jį suardyti - skrudinti riebaluose. Verdant nuodai nesuyra. Todėl vaikams tokios bulvės patinka ir jos jiems reikalingos. 6-10 metų amžiaus vaikai greičiau sušąla nei suaugusieji dėl plonų galūnių ir menko riebalinio sluoksnio, todėl jiems reikia kaloringo maisto", - aiškina mokslininkas.
Priemonė valdyti žmones
Reikia pastebėti, kad mokslininko atveju galioja visuotinis dėsnis - kuo populiaresnės knygos, tuo agresyviau šios srities ekspertai puola autorių.
Anot U.Pollnerio, kalbama apie galią. Tam tikros žmonių grupės suinteresuotos skleisti šiuos mitus, nes žinojimas suteikia slaptą valdžią. Anksčiau tai buvo Bažnyčia, dabar - taisyklingos mitybos "popiežiai". Vokiečių mokslininkas H.K.Biesalskis apie mitybos specialistus yra pasakęs: "Daugumą savo teiginių jie suformuluoja dar prieš pradėdami mokslinius tyrimus".
Tie mitai nuolat griūna ir reabilituojamos senosios tiesos, kaip kad prieš keletą metų išaiškėjo druskos kenksmingumo nepagrįstumas ar buvo patvirtinta tai, kad saikingas alkoholio vartojimas paprastai yra susijęs su ilgaamžiškumu.
Jų tikslas - sukurti žmogaus galvoje pragarą: "Skaičiuok skysčius, kalorijas, riebalus, stebėk vitaminus, Omega-3 rūgštis ir t.t. Jei ne - būsi storas, senas, sergantis ir bjaurus". Atsiranda baimė, o kai žmogus bijo, nebegali logiškai mąstyti ir tada galima jam sėkmingai nurodinėti toliau. Atsakomybės nėra jokios: jei žmogui nesiseka, reiškia tik viena - per mažai stengėsi.












--

Skelbti atsakymą