Kitoks požiūris į dietas

Ar laikotės, ar kada nors laikėtės dietų ir ką apie jas manote?

Moderatorius: Lilina

Vartotojo avataras
Mille
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1925
Užsiregistravo: 28 Rgp 2007, 23:06
Pliusai: 52
Miestas: Vilnius

Kitoks požiūris į dietas

Standartinė Mille » 05 Vas 2008, 11:14

Pamirškite dietas, tegu pilvas pats galvoja

Su UDO POLLMERIU, žymiu organinės chemijos specialistu, kalbasi Mathias Plüssas ir Beatrice Schlag


– Pastebėjome, kad per pietus suniekinote salotas? Kodėl?
– Nesu tų lapų mėgėjas. Mitybos fiziologijos požiūriu salotos ne ką vertesnės negu popierinės servetėlės su stikline vandens. Mieliau kremtu ką nors rimtesnio.
– Kodėl moterys mieliau valgo salotas negu vyrai?
– Mano atsakymas bus pagrįstas tam tikromis spekuliacijomis. Salotose yra medžiagos, panašios į opiumą. Taigi moterims salotos veikiausiai yra slapta priemonė pagerinti nuotaiką. Vyrai šiuo tikslu pasitelkia alų. Botaninės mielės – hašišui artimiausia medžiaga.
– Jūsų formos gana įspūdingos. Kiek kartų bandėte laikytis kokios nors dietos?
– Nė karto. Nors per pastaruosius dešimt metų svorio priaugau nemažai – anksčiau atrodžiau gana sportiškai. Žmonės juk keičiasi. Tačiau ir taip esu tvirtai įsitikinęs, kad antsvorio problema nėra tiesiogiai susijusi su mityba.
Yra paprastas įrodymas: jeigu maistas būtų kaltas dėl to, kad žmonės tunka, tai taisyklingos mitybos receptai, kurių per pastaruosius penkiasdešimt metų specialistai prikūrė begalę ir kuriuos išbandė milijonai žmonių, būtų davę rezultatų. Tačiau matome, kad nutukusių žmonių daugėja, o ne mažėja. Tie receptai tiesiog neveiksmingi.
– Gal todėl, kad žmonės dažniausiai tiesiog nesilaiko jų reikalavimų?
– Priešingai. Kaip tik mitybos specialistų patarimai didžiąja dalimi ir lėmė, kad, pavyzdžiui, JAV gerokai išaugo nutukusių žmonių skaičius.
Skamba paradoksaliai, bet taip yra. JAV net dietologai prieina prie išvados, kad dėl plačios neriebaus maisto propagavimo kampanijos, trunkančios dešimtis metų, storulių gretos pasipildo dar sparčiau.
– Dėl riebalų stygiaus daromės apkūnesni?
– Ne. Reikalas tas, kad bet koks galvos bandymas nurodinėti pilvui iš anksto yra pasmerktas nesėkmei. Dažniausiai tokie bandymai baigiasi tuo, kad svoris padidėja dar labiau, negu būtų padidėjęs kemšant viską, ko tik užsigeidi. Reikia pasakyti tiesiai šviesiai: dietos storina. Žmonės patys ne kartą tai patiria, bet vis netiki ir mano, kad jeigu pritaikys naują dietą, tai ji būtinai bus veiksminga. O dauguma bandymų rodo, kad jeigu tam tikra žmonių grupė apriboja maisto dozes ir sąmoningai slopina apetitą, tai po metų tie žmonės vidutiniškai tampa dar apkūnesni nei prieš pasitelkdami dietą.
Organizmas suvokia dietą kaip besiartinančio bado požymius. Reaguodamas jis sumažina energijos suvartojimą ir kiekvieną maisto kąsnį sunaudoja iki galo. Tiesa, iš pradžių svoris šiek tiek sumažėja, bet jau po savaitės apgaudinėjamas organizmas susivokia ir pradeda priešintis. Vėliau, kai nusivylęs lieknėtojas mėgėjas vėl pradeda normaliai maitintis, jis greitai atgauna prarastą svorį. O po antros ar trečios dietos pasireiškia žymusis „jo jo efektas“. Kūnas kaskart rimčiau reaguoja į tariamai artėjančio bado simptomus ir kaupia vis didesnes riebalų atsargas. Prieš šią mūsų organizmo išlikimo strategiją esame bejėgiai. [...]
Žinote, mityba dabar tapo beveik religija. Kadaise nuodėmė tykojo mūsų už miegamojo durų, o dabar – už šaldytuvo durelių. Tikėjimas, kad mityba mus išgelbės, yra kvazireliginio pobūdžio. Dėl dietų išganingumo reiškiamos abejonės šiandien žmones glumina taip pat, kaip anksčiau glumindavo abejonės dėl nekalto prasidėjimo. Akivaizdu, kad palaikyti tikėjimą suinteresuotos tam tikros žmonių grupės, kurioms žinojimas suteikia slaptą valdžią. Anksčiau tai buvo Bažnyčia, dabar – taisyklingos mitybos popiežiai.
– Rimtas kaltinimas. Šiaip ar taip, rekomenduojamos dietos pagrįstos moksliškai.
– Klystate. Jeigu koks ekspertas, remdamasis savo išmąstymais, pasakytų, kad tinkamiausias batų dydis yra 27 ir todėl visi turi nešioti 27 dydžio batus, jis būtų išjuoktas. Tačiau kai kiti ekspertai skelbia nustatę sveikiausią mitybos būdą, visi tuo tiki ir tučtuojau puola vykdyti jų nurodymų. O juk mitybos fiziologijos skirtumai kur kas esmingesni negu pėdų dydžiai. Kiekvienas žmogus į tam tikrą maisto produktą reaguoja skirtingai, vienam jis tinka, kitam – ne. Tai labai individualu. Propaguoti vienintelius taisyklingus mitybos principus, tokius pat visiems – tai jau a priori kvepia šarlatanizmu, kad ir kiek profesorių prie to būtų nagus prikišę.
– Mes savo ruožtu atkreipsime dėmesį, kad tie principai kas keletą metų keičiasi.
– Taigi taigi. Veikiausiai žmogaus virškinimo traktas be paliovos keičiasi. Prieš dvidešimt metų jam buvo rekomenduojama valgyti daug mėsos ir mažai daržovių – taigi žmogaus virškinimo traktas buvo kaip kiaunės. Paskui jis išsitempė kaip vištos, kad galėtume suvirškinti visus rekomenduojamus grūdus. Šiandien idealų maisto krepšelį sudaro vaisiai ir daržovės – taigi dabar žmogaus virškinimo traktas veikiausiai tapo kaip avies. Žymus vokiečių mokslininkas Hansas Konradas Biesalski apie mitybos specialistus atsiliepė taip: „Daugumą savo teiginių jie suformuluoja dar prieš pradėdami mokslinius tyrimus.“ Taigi – sveiki atvykę į viduramžius.
– O ar apskritai egzistuoja kokie nors principai, kurių turėtume laikytis rinkdamiesi, ką valgyti?
– Kalbant trumpai drūtai – nevalgyti produktų, kurie mums netinka, nors ir kokie sveiki jie būtų.
– O kaip žinoti, kas tinka, o kas netinka?
– Mūsų kūnas pats žino, kas jam tinka.
– Tačiau galbūt pavyktų pagerinti mitybos būdą, jeigu apie tai mąstytume?
– Ne, nes kai tik pradedame mąstyti, tuoj pat atsiranda problemų. Jeigu eidami pradėsime mąstyti, kaip statyti kojas, tuoj pat parpulsime. Bandymai primesti organizmui tvarką, kurią jis paprastai nusistato autonomiškai, dažniausiai baigiasi fiasko. Imkime tokį pavyzdį: daugelis žmonių mano, kad cukrų pakeisdami saldikliu sumažins vartojamų kalorijų skaičių ir kad virškinimo traktas, tas kvailas kanalizacijos vamzdis, nepastebės apgaulės. Tačiau virškinimo traktas anaiptol ne kanalizacijos vamzdis ir jo taip lengvai neapgausi.
– Bet juk saldiklis iš tiesų turi mažiau kalorijų negu cukrus.
– Taip, mažiau. Tačiau viskas ne taip paprasta. Kai tik liežuvis fiksuoja saldumą, organizmas pradeda laukti cukraus. Dėl to po devyniasdešimties sekundžių pradeda išsiskirti insulinas. Tačiau cukraus vis nėra, nes organizmas gauna tik saldiklio, ir insulinas pradeda doroti tuos cukraus likučius, kuriuos atranda kraujyje. Tuomet sumažėja cukraus kiekis kraujyje ir atsiranda alkio pojūtis, kur kas stipresnis, negu būtų kilęs tuo atveju, jeigu vietoj light produkto būtume apskritai nieko nevalgę. Ir galiausiai gudraudami suvartojame daug daugiau kalorijų. Kaip tik dėl to saldikliai, kurie žmonėms brukami kaip lieknėjimo priemonė, jau daugiau negu dešimt metų naudojami kiaulėms nupenėti. Jeigu netikite, paskaitykite ES nurodymus apie pašarų naudojimą.
– Vadinasi, geriau pasikliauti savo apetitu?
– Žinoma. Visi gyvi padarai elgiasi kaip tik taip, tūkstančius metų taip darė ir žmogus. Tik dabar, gyvendami pertekliaus epochoje, pradėjome manyti, kad mitybą reikia reguliuoti.
– Pastaruoju metu pradėta kalbėti, kad per dieną turime išgerti tris litrus vandens. Mums atrodo, kad tokiame kiekyje vandens galima ir paskęsti.
– Tai puikus pavyzdys, kaip geriausiais ketinimais grįstomis rekomendacijomis galima nužudyti žmogų. Keletas žmonių, daugiausia vaikų, dėl per didelio vandens vartojimo jau iškeliavo anapusybėn.
– Mirė nuo vandens? Negali būti.
– Matote, organizmui reikia ne tik vandens, bet ir natrio, tai yra druskos, kad galėtų išgertą vandenį pašalinti. Kai žmogus labai daug geria ir valgo labai mažai druskos, jam sunku išskirti šlapimą. O nedidelius natrio likučius organizmas pradeda kaupti ląstelėse. Ląstelių receptoriai tai klaidingai interpretuoja kaip vandens stygių, kyla troškulio pojūtis ir geriame dar daugiau. Organizme susikaupia vandens perteklius, sukeliantis tikrą apsinuodijimą vandeniu. Galiausiai viskas gali baigtis mirtinais smegenų pažeidimais.
– Kodėl dažniausiai taip atsitinka vaikams?
– Nes jie visą laiką gurkšnoja skysčius iš savo buteliukų. Yra tokia rekomendacija: vaikai turi gerti kuo daugiau, geriausia vaisių sultis, ir daugelis vaikų maitinami beveik vien sultimis, o jose labai mažai natrio. Todėl jų organizmuose per daug vandens ir per mažai druskos, nes organizmas druską pasisavina beveik vien iš tvirto pavidalo maisto. Tačiau kai kurie mano, kad tai sveika, nes druska esanti labai kenksminga.
– O ji nekenksminga?
– Prieš keletą metų išaiškėjo, kad visos kalbos apie druskos kenksmingumą tebuvo žurnalistų antis. Net FDA (Food and Drug Administration) – aukščiausia JAV institucija, atsakinga už piliečių sveikatą, – pripažino paskleidusi informaciją apie druskos kenksmingumą neturėdama pakankamo mokslinio pagrindo.
– O kaip su alkoholiu? Ar jis kenksmingas?
– Paaiškėjo, kad saikingas alkoholio vartojimas paprastai yra susijęs su ilgaamžiškumu.
– Tai jūs rekomenduojate vartoti alkoholį?
– Aš apskritai vengiu apibendrintų rekomendacijų. Jeigu vyno mėgėjai gyvena ilgai, tai dar nereiškia, kad abstinentai irgi gyventų ilgiau, jeigu vartotų alkoholį.
– Kodėl alkoholis daro teigiamą poveikį?
– Kaip žinoma, natūrali medicina vartoja augalinės kilmės vaistus. Paprastai jie vartojami alkoholinių ekstraktų pavidalu, nes aktyvios medžiagos netirpsta vandenyje. Manau, kad alkoholis, išgertas valgant ar iš karto po valgio, palengvina svarbių medžiagų pasisavinimą ir kad kai kurios svarbios medžiagos organizmui pasiekiamos tik per alkoholį. Tačiau pabrėžiu, kad kalbu tik apie saikingą ir reguliarų alkoholio vartojimą. Jeigu kartkartėmis pasigersime, tik pakenksime sau.
– Kodėl žmogus renkasi vienus, o ne kitus maisto produktus?
– Intuityviai galima atsakyti: todėl, kad jie jam skanūs. Tačiau du pastebėjimai prieštarauja tokiam teiginiui. Pirma, kasmet iš pasiūlos dingsta devyni iš dešimties naujų maisto produktų, nors skonio požiūriu jie būna visiškai optimizuoti ir išbandyti pagal visus įmanomus mokslinius principus. Antra, yra daug maisto produktų, pavyzdžiui, alus ir kava, kurie vartojant pirmą kartą atrodo pasibjaurėtini, po kokio dešimto karto – neutralaus skonio, o po šimtojo – nepakartojamai skanūs, nors objektyviai jų skonis nė kiek nesikeičia.
– Norite pasakyti, kad skonis neveikia maisto produktų pasirinkimo?
– Taip. Pavyzdžiui, kai žiurkėms chirurgiškai neutralizuojami nervai, registruojantys skonį ir kvapą, jos vis tiek ėda tai, kas joms fiziologiškai reikalinga. Juk valgydami gauname ne vien grynos energijos, bet ir medžiagų, reikalingų kūno regeneracijai. Kūne vyksta nuolatinės transformacijos procesas, kas keletą metų atsinaujina visos ląstelės. Šis sudėtingas procesas turi būti tiksliai reguliuojamas, ir atsakingos už tai „žarnyninės smegenys“. Evoliuciniu požiūriu jos vyresnės už smegenis, kurias turime galvoje, todėl maisto klausimais šioms nenusileidžia. Evoliuciniu požiūriu mūsų smegenys yra virškinimo trakto vystymosi padarinys.
– O kodėl tos mūsų „žarnyninės smegenys“ taip retai jaučia apetitą grūdėtai duonai arba košei iš nemaltų grūdų?
– Nes toks maistas nesaikingai vartojant gali sukelti ilgalaikę žalą.
– Kaip?
– Reikalas tas, kad joks gyvas padaras nenori būti suėstas. Todėl augalai ginasi nuo norinčių juos suėsti priešų pasitelkdami spyglius arba nuodus. Todėl grūdiniai augalai, kuriuos ketiname vartoti kaip maistą, turi būti „nuginkluoti“ – kaip tik tokia yra kūlimo, malimo ir kepimo paskirtis. Visose kultūrose, visose epochose grūdų apdorojimo būdai yra tokie patys. Avižos kuliamos, kad būtų pašalinti pelai, o paskui vartojamos košės arba paplotėlių pavidalu. Kviečiai malami į miltus, fermentuojami ir kepami. Miežiai jau penkis tūkstančius metų naudojami alui virti. Visos šios technologijos labai reikalingos. Jeigu grūdų dribsniai būtų idealus maistas, tai reikštų, kad žmonija ištisus tūkstantmečius vėjais leido galybę maisto išteklių.
Ruginius miltus su grūdais galima naudoti duonai kepti, nes ruošiant raugą tradiciniu būdu pašalinama didžioji dalis nepageidautinų ingredientų, kurie augalui atlieka gynybines funkcijas. Tačiau pastaruoju metu raugas gaminamas dirbtiniu būdu, nes daugeliui kepėjų tradiciniai kepimo būdai atrodo pernelyg sunkūs.
Kviečių atveju raugimo technika veikia nepakankamai gerai, todėl reikia atskirti sėlenas, kuriose yra nepageidautinų medžiagų. Pavyzdžiui, viena lektino rūšis iš kvietinių miltų be pasipriešinimo pereina per žarnų sieneles ir atakuoja vidaus organus. O kviečių grūdų lektinas yra viena iš kenksmingiausių medžiagų, kokias tik galima aptikti maiste. Žmonės visuomet jį šalindavo maldami kviečius – iki to laiko, kol pasirodė dietologai, plyšojantys, kad grūdai yra sveikesni.
– Tačiau manoma, kad grūdėta duona sveikesnė už baltų miltų duoną.
– Tai mitas. Baltą duoną galime visiškai transformuoti į energiją. O grūdėta duona turi medžiagų, dėl kurių galime suvirškinti tik pusę suvalgytos porcijos. Antroji dalis nesuvirškinta patenka į storąją žarną, tiesiai mikrobams į dantis. Jie transformuoja maistą į cukrų, dvokiančias dujas ir fuzelinius alkoholius. Taigi nesuvirškinta duona žarnose virsta cukraus fabriku, ir ilgiau vartodami grūdėtus produktus galime susirgti rimtomis ligomis, pavyzdžiui, žarnų grybeliu.
– Kodėl žmogus, vienintelis iš gyvų būtybių, perdirba maistą prieš vartodamas?
– Nes taip jis sutaupo laiko ir energijos – tai milžiniškas evoliucijos pasiekimas. Pavyzdžiui, žmogbeždžionės didžiąją dienos dalį praleidžia ieškodamos maisto, ėsdamos jį ir virškindamos. Joms virškinimas yra toks sunkus ir tiek daug energijos reikalaujantis darbas, kad virškindamos jos negali daugiau nieko daryti. O mes galime virškinti ir dirbti tuo pat metu. Perdirbant maistą pavyko padidinti jo energinę vertę ir palengvinti jo virškinimą – todėl mūsų virškinimo traktas kur kas tiesesnis negu beždžionių. Ir turėdami greitai pasiekiamos energijos išteklius varome savo didžiules smegenis. Mitybos specialistai, rekomenduojantys mums grįžti prie grūdų arba neapdorotų augalų, turėtų parodyti gerą pavyzdį ir pakeisti savo dideles smegenis dviem metrais storosios žarnos.
– Vadinasi, maisto virškinimas buvo evoliucijos variklis?
– Būtent. Tai patvirtina ir kultūros vystymosi pavyzdžiai: kultūra labiausiai klestėjo ten, kur buvo daug lengvai virškinamo maisto ir kur buvo įvaldytos maisto perdirbimo technologijos. Žmogaus evoliucijai virtuvė taip pat svarbi kaip ir kalba [...]. Turime pasirūpinti, kad mūsų virtuvės patirtis nenyktų, kad ateinančioms kartoms būtų perduodamas daugelio kultūrų įgytas žinojimas.
– Ir jis turi būti perduodamas prie šeimos viryklės, tiesa?
– Pirmiausia tai reikia daryti fabrikuose.
– Juokaujate? Kas gali būti baisiau už maisto fabrikus?

– Problema ta, jog daugelis maisto gamintojų manipuliuoja maisto gaminimo receptais, kad gamintų kuo pigiau. Jų produktai atrodo taip pat kaip ir tradiciškai pagaminti, nesiskiria net jų skonis, bet jie nėra taip pat vertingi.
Tačiau taip neturi būti. Mokslas apie taisyklingą mitybą turi kelti sau kaip tik tokį klausimą: kaip gaminti maisto produktus masiškai taip, kad jie būtų tokie pat vertingi kaip ir namie pagamintas maistas – nesigriebiant jokių apgaulingų triukų. Sveikatingumo požiūriu tai kur kas svarbesnis uždavinys nei amžini išvedžiojimai, ką valgyti ir ko nevalgyti.
– Ar yra toks maisto produktas, kokio jūs jokiu būdu nepatartumėte vartoti?
– Taip. Jokiu būdu nevalgykite tokių maisto produktų, iš kurių tariamai pašalinta kažkas labai labai kenksminga ir tariamai pridėta kažko labai labai sveiko.

„Die Weltwoche“, 2005.XI.4

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 05 Vas 2008, 11:29

Sakes! kol perskaiciau! :hypno:

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 16 Vas 2008, 22:29

nemegstu dietu
kas kas is vis ismaste...
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Mille
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1925
Užsiregistravo: 28 Rgp 2007, 23:06
Pliusai: 52
Miestas: Vilnius

Standartinė Mille » 16 Vas 2008, 22:47

Isia rašė:nemegstu dietu
kas kas is vis ismaste...
Paveikslėlis
Ir aš nemėgėja, bet vieną išbandžiau :) Iš neturėjimo ką veikt :laugh:
Bet kai nukrito pora kg per nepilną savaitę, tai visai ir patiko :roll:

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 16 Vas 2008, 22:56

man tik per stresa svoris krinta, bet kad dietas..

uch,tik ne tada,kai vyra rajuna pasonei turiu.. uch...
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Mille
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1925
Užsiregistravo: 28 Rgp 2007, 23:06
Pliusai: 52
Miestas: Vilnius

Standartinė Mille » 16 Vas 2008, 22:59

Isia rašė:man tik per stresa svoris krinta, bet kad dietas..

uch,tik ne tada,kai vyra rajuna pasonei turiu.. uch...
Paveikslėlis
Man tai judėt daugiau reikia, tada viskas OK. O dabar daugiau namie sukuosi, tai ir nekrenta taip greit, kaip norėtųsi. Bet nieko, ateis pavasaris ir tada jau daugiau ir dažniau į lauką su mažute išeisim ;)
Savo vyro apetitu ir aš nesiskundžiu. Kartais pagalvoju, jei valgyčiau tiek, kiek jis... Matyt po mėnesio pro durų staktą nepralįsčiau :D

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 16 Vas 2008, 23:01

o as valgau beveik tokias porcijas kaip manasis! :roll:

Vartotojo avataras
Mille
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1925
Užsiregistravo: 28 Rgp 2007, 23:06
Pliusai: 52
Miestas: Vilnius

Standartinė Mille » 16 Vas 2008, 23:04

Jacinta rašė:o as valgau beveik tokias porcijas kaip manasis! :roll:
Matyt tavo medžiagų apykaita labai greita. Arba vyras valgo nedideles procijas :laugh:

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 16 Vas 2008, 23:08

Mille rašė:Matyt tavo medžiagų apykaita labai greita. Arba vyras valgo nedideles procijas :laugh:
matyt apykaita greita, nes ir ko nors atsigerus uz 10-15 min jau i tuoleta begu... :lol: :lol: :lol:

Vartotojo avataras
Mille
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1925
Užsiregistravo: 28 Rgp 2007, 23:06
Pliusai: 52
Miestas: Vilnius

Standartinė Mille » 16 Vas 2008, 23:11

Jacinta rašė:
Mille rašė:Matyt tavo medžiagų apykaita labai greita. Arba vyras valgo nedideles procijas :laugh:
matyt apykaita greita, nes ir ko nors atsigerus uz 10-15 min jau i tuoleta begu... :lol: :lol: :lol:
Faina tau. O man matyt sulėtėjo, senatvė ... :D :D :D

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 16 Vas 2008, 23:22

svyruoja svoris +- 2 kilogramai, bet siaip visada toks pat laikosi - 57 kilogramai! :P

Vartotojo avataras
duziki
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5234
Užsiregistravo: 25 Rgs 2007, 19:02
Pliusai: 127
Miestas: crawley

Standartinė duziki » 17 Vas 2008, 00:05

PASISEKE TAU :roll:

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 17 Vas 2008, 15:29

aham,su tom medziagu apykaitom kai kuriem tikrai pasiseke.
Man tai nea... Tai yra,gal ir butu normalus svoris, tik as per riebiai gaminu ir dar per daug mesos valgau. Reiketu daugiau darzoviu, kosyciu, tik kad vienai sau nemoku maza kieki pasigaminti. Uch, o su draugu, del to kompromiso nerandu... :oops:
todel, labai nervuojuos,kai pradeda aiskinti del svorio, nors jis ne ka maziau atsilieka nuo manes :roll:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 17 Vas 2008, 16:37

jums gerai,kai greita apytaka :roll:

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 17 Vas 2008, 16:47

tai jei pas mane nebutu tokia greita medziagu apykaita, turbut tokiom porcijom kazi ar valgyciau... :roll: :roll: :roll:

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 17 Vas 2008, 19:07

ten raso,kad saldiklis turi maziau cukraus,uz pati cukru???

o,cia as noreciau paklausti, saldiklis ir sacharinas ne tas pats??? as truputuka susipainiojau.
Va,skaiciau sita straipsni... http://www.delfi.lt/news/daily/Health/a ... d=15945571
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 17 Vas 2008, 21:08

Saldikliai (E900 - E999)
Saldikliai tai yra medžiagos, suteikiančios maistui saldų skonį. Saldikliai gali būti naudojami gydymo tikslais, sergant cukriniu diabetu, naudojami, norint sumažinti patiekalų kaloringumą, taip pat yra naudojami, siekiant sumažinti maisto produktų kainą, kadangi saldiklių dozės yra žymiai mažesnės, nei cukraus, atitinkamai produktas kainuoja mažiau.

Vienas seniausių saldiklių yra sacharinas (E 954). Tai yra pats seniausias saldiklis, naudojamas daugiau kaip 100 metų. Sacharinas yra 300 – 550 kartų saldesnis už cukrų. Šis saldiklis visiškai nepakeičia cukraus, jis turi kartoką prieskonį. Mokslinėje literatūroje nėra vieningos nuomonės apie sacharino įtaką sveikatai. Eksperimentiniai tyrimai su gyvūnais parodė, kad šis junginys yra pasisavinamas lėtai, organizme biocheminiai sacharino pokyčiai nevyksta, jis nesikaupia nei kraujyje, nei audiniuose ir yra išskiriamas su šlapimu. Tačiau yra tyrimų, rodančių jog sacharinas sąveikauja su kraujo plazmos baltymais ir įtakoje insulino išsiskyrimą kasos ląstelėse, taip mažindamas cukraus kiekį kraujyje. Didelės sacharino dozės pelėms sukelia mutacijas, vienas arba kartu su kitu saldikliu – ciklamatu, gali sukelti šlapimo pūslės vėžį laboratoriniams gyvūnams. Tai yra šis saldiklis galimai yra kancerogeniškas. Pagal PSO Ekspertų komiteto rekomendacijas LPD – 2,5 mg/kūno masės kilogramui.

Ciklamatas ( E 952) buvo susintetintas prieš II pasaulinį karą, 1937 metais. Ciklamatas yra saldesnis už cukrų 30 kartų, patvarūs verdant bei aukštose temperatūrose. Ciklamatas yra saldaus skonio, be kartaus prieskonio, todėl yra vartojamas gana plačiai. Tačiau buvusioje TSRS jis buvo uždraustas. Šiuo metu vieningos nuomonės apie ciklamatų toksiškumą nėra, tačiau nerekomenduojama jų vartoti vaikams bei nėščioms moterims. Dalis mokslinių tyrimų rodo, kad šios medžiagos yra mutageniškos, pažeidžia chromosomas bei sukelia teratogeninius efektus. Nustatyta, kad ciklamatai gali prasiskverbti per placentos sienelę ir pažeisti embriono medžiagų apykaitą, laboratoriniams gyvūnams gali sukelti šlapimo pūslės auglius.

Aspartamas (E 951) yra baltyminė medžiaga, dipeptidas. Šis saldiklis saldesnis už cukrų 180 kartų, skonis neturi kartaus prieskonio. Šis saldiklis yra pats mažiausiai žalingas žmogaus organizmui, tačiau ilgai ir didelėmis dozėmis vartojant gali sukelti nervų sistemos sutrikimus. Aspartamo negalima naudoti sergant įgimtu medžiagų apykaitos sutrikimu: fenilketonurija, nes šis saldiklis didina fenilalanino koncentraciją kraujyje.

Acesulfamas K (E 950) yra 150-200 kartų saldesnis už cukrų junginys. Maiste esančiais kiekiais yra organizmui nekenksmingas.

Taumatinas (E 957) naujas, labai koncentruotas, saldesnis už cukrų 2000 – 3000 kartų junginys. Tai yra stambiamolekulinis baltymas, nepatvarus šildant bei rūgščioje terpėje, toksikologiniai tyrimai šio saldiklio kenksmingumo nenurodo.

Cukrų alkoholiai: maltitolis ( E 965), laktotolis ( E 966), ksilitolis ( E 967), sorbitolis ( E 420), manitolis (E 421) yra vartojami kaip saldikliai, tačiau kai kuriems asmenims, vartojant juos dideliais kiekiais, sukelia viduriavimą bei kitas organizmo reakcijas.

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 17 Vas 2008, 21:48

aciu, Tutsi./...

va,as ir nesupratau Milles ideto straipsnio, ka ten tas zmogus kalbejo...

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 28 Vas 2008, 22:39

Energijos tvermės dėsnis

Vasaris ir kovo pradžia — niūrios naktys ir labai nepastebimai ilgėjančios dienos, vitaminų ir teigiamų emocijų stygius. Norite pakrauti baterijas ir išgyventi iki tikro pavasario? Susidraugaukite su savo kūnu.
Puikiai jaučiamės, kai esame harmoningos fiziškai, dvasiškai ir protiškai. Harmonija, puiki savijauta, dėmesys savo kūnui — štai šiuolaikinės gyvenimo būdo tendencijos. Neįdomu sportuoti tik dėl to, kad augtų raumenys, ar laikytis dietos, kad taptum panaši į Kate Moss žurnalo viršelyje. Svarbu rasti turinio ir formos harmoniją. Tad reikia tinkamai maitinti ir kūną, ir sielą, įsiklausyti į bioritmus.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 28 Vas 2008, 22:40


Pakraukite baterijas

Efektyviausias būdas atgauti jėgas — sveikas nakties miegas. Higienistų brukamos aštuonios valandos per parą — greičiau statistika nei rekomendacija. Vienam iš dvidešimties žmonių reikia daugiau nei 10 valandų! Lygiai tiek pat žmonių gali būti puikios formos išmiegoję šešias. Kiek reikia miegoti? Paprasčiausias skaičiavimas: dvi budėjimo valandos — viena miego.
Per dieną mūsų imuninė sistema kovoja su bakterijomis, dulkėmis, dūmais. Miegas — vienintelis būdas jai atgauti jėgas. Miego skolą lengva apskaičiuoti: jei jums reikia miegoti 8 valandas per parą, o miegate tik 6, kasdien „ įsiskolinate “ po 2 val. Padariniai? Depresija, nuolatiniai peršalimai, galvos skausmas, avarijos kelyje (sakoma, kad vairuotojo, nemiegojusio ilgiau nei parą, reakcijos lygiai taip pat pablogėja, kaip ir to, kurio kraujyje yra 0,1 alkoholio promilė)…
Pogulis ar trumpi nusnūdimai dieną — tik laikinas problemos sprendimo būdas. Žodžiu, miegoti reikia lygiai tiek, kiek būtina, kad atgautumėt jėgas. Miego stygius sukelia nuovargį ir susierzinimą, o perteklius išmuša iš bioritmų ir tampa nemigos priežastimi. Per ilgas miegas nesuteikia jėgų — greičiau padeda pramiegoti problemas. Bet ne jas išspręsti.
Jei užmiegate vos padėjusi galvą ant pagalvės, o ryte sunkiai išsiverčiate iš lovos, jei savaitgaliais miegate gerokai ilgiau nei darbo dienomis, vadinasi, jūs neišsimiegate. Pasistenkite iš darbo grįžti ne vėliau kaip tris valandas iki įprasto miego laiko. Išsimaudykite šiltoje vonioje su keliais lašais lavandų aliejaus ir išgerkite ramunėlių ar valerijonų arbatos.
Jei dieną jaučiatės mieguista, miegokite 1-2 valandas ilgiau. Vakare atsisakykite alkoholio — iš pradžių jis migdo, paskui sukelia atvirkštinę reakciją ir priverčia pabusti vidury nakties. Beje, kofeinas nepadeda kovoti su mieguistumu — jo injekcijos veikia neilgai. Jei trumpą užsitęsusios žiemos dieną nebėra jėgų stuksėti kompiuterio klaviatūra, susiraskite ramų kampelį ir 10 minučių pasnauskite. Po to kibsite į darbą su nauja energija — poveikis išlieka tris valandas.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 28 Vas 2008, 22:41


Energijos fontanas lėkštėje

Nė žodžio apie dietą! Tiesiog kelios rekomendacijos, padėsiančios pasijusti ne leisgyve varle, užsnūdusia žiemos miegu tamsioje pelkėje, bet ryškia plaštake vasaros vidurdienį.
Pasirūpinkite, kad ne mažiau kaip pusę dienos raciono sudarytų angliavandeniai. Jei jų trūksta — sumažėja darbingumas. Nesiūlome kimšti šokolado ar saldžių bandelių — juoda duona ar grikių košė taip pat yra angliavandenių šaltinis.
Įtraukite į valgiaraštį kuo daugiau biogeninio maisto: vaisių, daržovių, sėklų (saulėgrąžų, moliūgų), daigintų grūdų, riešutų, alyvuogių, žalumynų, raugintų kopūstų, kepenų.
Mažiau valgykite mėsos, rafinuotų produktų, pusfabrikačių — toks maistas iš pavargusio organizmo atima paskutinę energiją.
Atsikratyti vangumo padės 4—6 savaičių vitaminų ir mineralų kursas. Kai siaučia virusinės infekcijos, stinga šviežių vaisių, mažai saulės šviesos, jų nuolat trūksta. Papildomas vitaminų kursas taip pat būtinas, jei laikotės dietos, kitaip tapsite nervinga, pradės slinkti plaukai, lūžinėti nagai. Gerkite mineralinį vandenį, kuriame yra magnio. Iš viso per dieną reikėtų išgerti ne mažiau kaip pusantro litro vandens — silpnumas ir nuovargis dažnai būna dehidracijos požymiai. Dar daugiau skysčių prireiks, jei sportuojate, ypač jei darote ištvermės pratimus. Neverta liesėti skysčių netekimo sąskaita: vanduo iš organizmo išplauna toksinus ir neleidžia formuotis inkstų akmenims.
Pamirškite mitybos stereotipus, kad rytais būtina pusryčiauti, o vakarienę verčiau atiduoti priešui. Nereikia valgyti, jei nejaučiate alkio. Ir atvirkščiai: jei esate alkana, nėra prasmės atsisakyti pusryčių — jie papildys energijos atsargas. Ryte idealu išgerti pieno (kefyro, jogurto, pasukų), suvalgyti varškės (puikus baltymų ir kalcio šaltinis), suvalgyti košės ar duonos riekę (organizmas gaus lėtai pasisavinamo cukraus) ir kokį nors vaisių (papildysite vitaminų, mineralų ir ląstelienos atsargas). Visiškai neprivalu tiesiai iš miegamojo pulti į virtuvę: geriausia per pirmas tris valandas po pabudimo suvalgyt ką nors lengva (jogurto, vaisių) — tai padės išvengti hipoglikemijos ir alkio priepuolių. Vakare irgi reikėtų užkąsti. Saikingai vakarieniaujantys lengviau užmiega — juk miegant organizmas taip pat degina kalorijas (maždaug 60 kcal per valandą): jų reikia kvėpuoti, širdžiai plakti, virškinti.
Nemanykite, kad taurė vyno ar bokalas alaus — puikus būdas atsipalaiduoti po sunkios darbo dienos ar pakelti tonusą. Tyrimai rodo, jog rytinis pagirių sindromas tiesiogiai priklauso nuo nuotaikos atkemšant butelį. Jei buvote alkana, prislėgta ar išgyvenote stresą — tikėkitės blogiausia. Kad organizmas visiškai atsigautų, prireiks ne mažiau kaip 48 valandų.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 28 Vas 2008, 22:41



Judesio tiesa

Tikriausiai ir jūs pati sau žadėjote nuo pirmadienio pradėti naują gyvenimo būdą? Vadinasi, pats laikas tesėti pažadus ir susidaryti tinkamiausią treniruočių režimą. Pavyzdžiui, triskart per savaitę po 45 minutes ar valandą. Tik taip galima paspartinti medžiagų apykaitą, priversti, kad riebaliukų sankaupas pakeistų standūs raumenys, šventinio persivalgymo deformuotas siluetas taptų grakštesnis, o jūs geriau jautumėtės.
Alternatyva sporto salei? Aktyviai judėkite: vaikščiokite greičiau, nei esate įpratusi eikite, palikite mašiną stovėti toliau nuo biuro, pamirškite liftą, įsigykite šunį. Tyrimai rodo, kad žmonių, laikančių šunį, žemesnis kraujospūdis, kraujyje mažiau blogojo cholesterolio, jie patiria mažiau stresų ir ilgiau išlieka sveiko proto. Ir, žinoma, jie priversti kur kas daugiau laiko praleisti gryname ore.
Nuostabus energijos šaltinis — vandens procedūros. Jei negalite sau leisti atostogų prie žydrojo vandenyno, pasitenkinkite naminėmis priemonėmis. Pavyzdžiui, išmėginkite apsiliejimus. Technika be galo paprasta: į gilesnį dubenį pripilkite šalto vandens ir ryžtingai užsipilkite ant galvos. Energijos pliūpsnis garantuotas. Atrodo pernelyg ekstremalu? Tada tiesiog palįskite po šaltu dušu. Nebus labai baisu, jei prieš tai sušilsite po šiltu ar net karštu dušu. Galite dvi minutes stovėti po karštu dušu, minutę po šaltu, paskui vėl iš pradžių. Baikite būtinai šaltu. Kontrastingas dušas atgaivins ne tik rytą, bet ir vakare, jei nesirengiate iškart keliauti į lovą.
Dar vienas energijos receptas: į litrinį butelį pripilkite vandens, įpilkite šaukštą acto ir įberkite du šaukštus druskos, gerai suplakite. Masažinę kempinę ar pirštinę sudrėkinkite Makropulo (alchemiko, sakoma, sukūrusio amžinos jaunystės eliksyrą) antpilu ir energingai trinkite visą kūną nuo viršaus žemyn.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 28 Vas 2008, 22:42


Dvasios jėga

Liaukitės bambėti, graužti kitus ir save dėl niekų! Sunkumai — tai iššūkis, kurį mums meta gyvenimas, priimdamos jį augame dvasiškai. Nesibarkite, nesikeikite ir neskleiskite paskalų. Piktas žodis aidu atsiliepia sieloje, slegia ir sukelia nepasitenkinimą savimi. Keletą dienų kontroliuokite, ką kalbate, ir tikrai pasijusite geriau. Puikiausias būdas pajusti džiaugsmą — suteikti jį kitiems. Žarstydama komplimentus net dėl smulkmenų pakelsite nuotaiką ir jų objektui, ir pati sau.
Ramybės, tiktai ramybės! Norite spėti viską? Bet ar tikrai jums to reikia? Sukdamasi it voverė rate galite prarasti motyvaciją ir veikti mechaniškai. Pasistenkite nusiraminti ir įvertinti situaciją. Energijos nuosmukis dažnai išduoda, kad praradote reikiamą gyvenimo kryptį. Sudarykite perspektyvinį planą ilgesniam laikui. Tai padės rytais kupinai jėgų šokti iš lovos ir jausti, kad viską kontroliuojate.
Net jei nieko nenorite matyti, nepamirškite senų draugų ir susiraskite naujų. Gyvenkite tarp linksmų, aktyvių žmonių, kuriems viskas visada sekasi. Kuo dažniau su jais bendraukite ir pamažu pati tokia tapsite. Ir kiek įmanydama… flirtuokite. Italų mokslininkai padarė išvadą, kad flirtas gerina gebėjimą dirbti. Moteris, visą dieną patirianti lengvą seksualią ir romantišką euforiją, ne tik sėkmingiau susidoroja su užduotimis, bet ir ne taip pavargsta. Seksas — puikiausias nemokamas priešnuodis nuo energijos stygiaus. Jei jūsų libido snaudžia nusisukęs į sieną, prisiminkite ryškiausią seksualinę patirtį ir pažiūrėkite, kas iš to išeis. Tai labai efektyvus būdas jėgoms atgauti.
Paverskite neigiamą energiją teigiama. Atsistokite, išsitieskite, nuleiskite ir atpalaiduokite rankas. Sugniaužkite kumščius, įtempkite krūtinės raumenis, kol pajusite kažką panašaus į įniršį. Negiliai kvėpuodama pakelkite alkūnes, suglauskite kumščius vieną prie kito, nykščius stipriai įremkite į krūtinę. Giliai įkvėpkite, kelioms sekundėms sulaikykite kvėpavimą. Staigiu judesiu ištieskite rankas, atgniaužkite kumščius ir atsipalaiduokite sušukdama „ Ha! “ Lėtai nuleiskite rankas, padarykite pauzę ir dar du kartus pakartokite pratimą. Jaučiate skirtumą?

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 28 Vas 2008, 22:42


10 gyvybinės veiklos šaltinių

Pamirškite begalę neva žvalumo teikiančių kavos puodelių, koka kolos buteliukų ir kitų „ stebuklingų “ priemonių. Energijos atsargas papildysite ir šiek tiek pakoregavusi gyvenimo būdą.
1. Šokite iš lovos vos pabudusi. Eikite miegoti ir kelkitės visada tuo pat metu, net kai nereikia eiti į darbą.
2. Nevenkite prisilietimų. Apsikabinimas, rankų paspaudimas, masažas — energijos šaltiniai.
3. Daugiau judėkite ir jauskite malonumą.
4. Leiskite sau bent trumpai pailsėti vidury darbo dienos.
5. Nesilaikykite griežtų dietų. Valgykite sveiko maisto 5—6 kartus per dieną mažomis porcijomis.
6. Ilgiau būkite gryname ore. Kuo dažniau išeikite iš patalpos pakvėpuoti grynu oru — gausite porciją vitamino D (jis išsiskiria veikiamas saulės).
7. Juokitės. Raskite laiko gerai komedijai, dar kartą perskaitykite humoro klasiką („Dvyliką kėdžių “ ar „ Šauniojo kareivio Šveiko nuotykius “ ) ar tiesiog pakikenkite su draugėmis.
8. Giliau kvėpuokite. Kuo daugiau deguonies, tuo energingesnė jausitės.
9. Nepamirškite aromaterapijos. Žvalumo suteiks mėtų kvapo dušo želė ar vonios putos.
10. Išmokite švęsti. Savaitgaliais neruoškite įspūdingų pietų ir nepulkite daryti generalinės tvarkos.

Vartotojo avataras
Isia
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2235
Užsiregistravo: 29 Geg 2007, 23:22
Pliusai: 41
Miestas: svetimas kraštas

Standartinė Isia » 29 Vas 2008, 22:13

va,kad taip butu lengva, kaip kad perskaitai ir sast!
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 08 Bal 2008, 16:27

Sotūs pusryčiai gelbsti nuo snaudulio popiet

Iš ryto trykštate energija ir darbas rankose tirpsta. Džiaugiatės, kad papietavę kavinėje ar tiesiog kažko užkandę čia pat prie darbo stalo, nuveiksite dar visą krūvą darbų, tačiau maždaug antrą valandą pajuntate, kad darosi sunku nulaikyti galvą, dėmesys ima blėsti ir labai norisi nusnūsti.
Pirmiausia tai susiję su biologiniu žmogaus organizmo ritmu. Po pietų beveik visi žmonės tarsi įkrinta į miego duobę. Ne veltui kai kuriose šalyse yra siesta – žmonės sako, kad padarę ilgesnę pietų ir poilsio pertrauką jie geriau susikaupia ir dirba kur kas produktyviau.
Tačiau negalima kaltinti vien biologinio laikrodžio. Prie popietinio snaudulio ar nuovargio prisideda ir žmogaus valgymo įpročiai. Per pietus prikimštas skrandis tarsi susiurbia į save energiją, taigi darbingumas pasidaro kur kas mažesnis. Tačiau taip pat blogai ir neduoti organizmui pakankamai tinkamo „kuro“ darbo dienos pradžioje.
Jei popiet jaučiate nuovargį, pagalvokite: ar pusryčiavote? Ką valgėte pusryčiams (puodelis kavos nesiskaito)? Ką valgėte pietums (gal tik praplėšėte kokį saldumynų ar greitų užkandžių pakelį)?
Puodelis kavos ar saldus batonėlis – tai greitai įsisavinamas kofeinas ir angliavandeniai. Iš pradžių jie tikrai veiksmingi, nes sužadina smegenų aktyvumą. Tačiau tolygaus darbingumo neužtikrina. Todėl patartina dieną pradėti nuo pusryčių, su kuriais gautumėte ir pakankamai kalorijų (moterys – 300–400, vyrai – apie 500). Tai gali būti dubenėlis javainių ir stiklinė vaisių sulčių arba pora riekelių duonos, kiaušinis ir riekelė sūrio.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 11 Bal 2008, 13:29

Kokia turi būti dieta?

Dietos, sukurtos mažo kaloringumo principu, praktiškai šimtu procentų apsaugo nuo svorio priaugimo. Tačiau jos turi ir savo trūkumą - dažnai nepavyksta numesti daugiau svorio. Net tais atvejais, kai pirmaisiais dietos laikymosi mėnesiais kilogramai tirpsta, vėliau organizmas adaptuojasi ir svoris liaujasi kritęs.
O tai reiškia, kad žmonės ieško tokių dietų, kurios padėtų žymiai sumažinti svorį. Tokius dietos režimus pavadinsime iškrovos arba riebalus mobilizuojančiaisiais.
Dieta yra vienintelė rimta ir absoliučiai būtina viršsvorio šalinimo priemonė. Be dietos neapsieisite susirgę praktiškai bet kokia liga – ne tik priaugę svorio. Dietos reikia ir esant skrandžio opai, ir hipertonijai, ir cukriniam diabetui, ir, žinoma, nutukimui. Kitas dalykas – kokia ji turi būti? Dabar aišku, kad dietai keliami reikalavimai itin dideli. Kokie jie, analizuoja portalas cooking.ru.
Iškrovos dietoje turi būti minimaliai riebalų ir angliavandenių, nes kol organizmas nesudegins šių maisto elementų, jis nesiims savo sukauptų riebalų.
Dieta turi sudaryti energetinio deficito būseną, nes kol energijos, gaunamos su maistu, pakanka dienos energijos sąnaudoms, organizmas nesiims naikinti savo vidinių resursų, tai yra riebalų.
Dietoje turi būti pakankamai baltymų. Kai baltymų trūksta, organizmas nedelsdamas imasi savų audinių – riebalų, kepenų, imuninių ląstelių.
Dietoje turi būti pakankamas vitaminų ir mikroelementų kiekis, nes kai jų nėra, sutrinka medžiagų apykaita.
Dietoje turi būti užtektinai skaidulų, nes nesant pakankamo jų kiekio, sutriks žarnyno darbas.
Dieta turi būti nors sąlygiškai nesunkiai pakeliama pacientams – juk svorio metimo procesas užtrunka ilgai. Nebus jokios prasmės, jei pacientas kankindamasis numes keletą kilogramų, o paskui nutrauks dietą.
Laikantis dietos, reikia įgyti tokių įgūdžių, kurie vėliau padės žmogui išlaikyti gautuosius rezultatus: jei po dietos bus grįžta prie ankstesnio gyvenimo būdo, numesti kilogramai greitai sugrįš.
Iškrovos dieta turi būti lengvai paskiriama gydytojo ir lengvai perimama paciento. Kitais žodžiais, dietai skirti ir gydytojas, ir pacientas neturi būti dietologijos specialistai, įsigilinę į šią sritį.
Na, ir žinoma, tai, dėl ko visos tos kančios ištveriamos – dieta turi garantuoti svorio mažėjimą tokiu greičiu, kuriam neprieštarauja medicina ir kuris tenkina pacientą. Ir štai čia kyla labai svarbus klausimas – o kokiu greičiu reikia lieknėti?
Dauguma pacientų norėtų numesti savo taip nekenčiamus kilogramus kaip galima greičiau. Tai akcentuojama ir daugumoje reklaminių bukletų, kuriuose rašoma apie „stebuklingas“ priemones ir būdus. Galiausiai dauguma mano, kad 10-12 kilogramų per mėnesį yra vidutiniškas kiekis, o apskritai reikia numesti 15-20 kilogramų. Visų pirma prisiminkime, kad riebalai ne išgaruoja, o sudeginami. Ir sudeginami siekiant padengti mūsų organizmo energijos sąnaudas. Ir tik tuo atveju, jei baigėsi arba artėja į pabaigą prieinamesnės maistinės medžiagos.
O dabar paskaičiuokime. Oksiduojantis vienam gramui riebalų, išlaisvinamos 9,3 kilokalorijos energijos. Žmogui per dieną reikia 2500-3500 kilokalorijų. Badavimo sąlygomis galima sudeginti maždaug 250-350 riebalų, taigi per mėnesį visiško badavimo žmogus numes ne daugiau 7,5-10,5 kilogramų riebalų. Su papildomais audiniais susidarytų 10-12 kilogramų.
Daugiau numesti neįmanoma. Apie tai kalba ir antrasis termodinamikos dėsnis, kurį savo laiku atrado Izaokas Niutonas. Be to, net ir badaujant nepasiseka numesti nė septynių kilogramų riebalų – jau nuo trečios-ketvirtos dienos energijos sąnaudos mažėja ir jau po savaitės organizmas praranda ne 2500 kilokalorijų, o tik 1500, o į antros savaitės pabaigą – tik 1000.
Kas nors gali paprieštarauti: aš per dvi savaites numečiau 11 kilogramų, o jūs kalbate, kad per mėnesį galima numesti ne daugiau dešimties. Sutinku, badaujant arba laikantis labai griežtų dietų galima numesti daugiau nei 10 kilogramų svorio per mėnesį, bet svorio, o ne riebalų. Juk be riebalų, organizmas neteks dar ir baltymų audinių bei vandens.
Šiuolaikinės medicinos požiūriu, per mėnesį vidutiniškai galima numesti 2-4 kilogramus. Lėčiau – neįdomu, greičiau – gan skausminga, o ir kenkia. Nepamirškite, itin greitai lieknėjant organizmas su riebalais gali netekti ir raumenų audinių. O raumenų masės mažėjimas, tai yra, to audinio, kuris labiausiai susijęs su riebalų deginimu – tai paties organizmo galimybių apkarpymas. Kitaip tariant, kuo daugiau raumenų masės neteksite, tuo vėliau tikėtinas svorio padidėjimas ir tuo daugiau pastangų prisireiks norint išlaikyti norimą svorį.
Net skaičius 2-4 reikėtų vertinti atsargiai. Pirmiausia, viskas priklauso nuo to, kaip lengvai tas rezultatas pasiektas. Antra, svorio sumažėjimas – visada yra stresas. Organizmas įsitempia, jam tenka kęsti netektį, nuolat save sulaikyti. Net sveikam sunku. O jei žmogus serga? Pavyzdžiui, jei jam hipertonija? O lieknėti jam reikia... Per didelis kraujospūdis neretai ir būna susijęs su per dideliu svoriu. Tačiau stresas, susijęs su dietoterapija, gali sukelti hipertoninės ligos paaštrėjimą ir arterinio spaudimo padidėjimą. Kaip sakoma – norėjome kaip geriau, o tik pakenkėme.
Iš šių išdėstytų principų matyti, kad nėra didesnės prasmės analizuoti konkrečiai vieną ar kitą mėgėjišką dietą. Bendros šių dietų klaidos aiškios. Dažniausiai galima pastebėti šiuos dalykus.
Dauguma mėgėjiškų dietų nėra saugios, jose mažai baltymų ar kitų būtinų maistinių elementų (vitaminų, mineralų, skaidulų ir pan.).
Praktiškai nė į vieną mėgėjišką dietą kaip jos sudedamoji dalis neįtrauktas režimas, padedantis palaikyti gautą rezultatą. Bet kokią tokią dietą pacientas mato kaip kažką, turintį ne tik pradžią, bet ir pabaigą. O medicinos požiūriu dieta esant nutukimui – nuolatinė. Tokia nuolatinė, koks ir pats gyvenimas. Tik tokiu atveju dieta gali būti vadinama sėkminga.
Priešingu atveju, jei po svorio numetimo žmogus grįš prie savo ankstesnio gyvenimo būdo, tikimybė, kad numestas svoris sugrįš, labai artima šimtui procentų. Deja, svorio sugrįžimas po dietos – tai taisyklė, o sėkmingas norimo svorio palaikymas – išimtis iš taisyklės.
Todėl išvada – jei laikotės dietos ir norite išsaugoti jus tenkinantį svorį, nenustokite jos laikytis. Kitas reikalas, kad ši dieta privalo turėti du etapus arba du režimus – iškrovos ir palaikomąjį. Protingo šių dviejų režimų derinimo principas medicinoje pasirodė ganėtinai neseniai. Jis labai perspektyvus ir reikalauja atskiros rimtos analizės.
Vis dėlto tęskime. Daugumą mėgėjiškų dietų sunku ištverti – labai neskanus, vienodas, nesotus maistas. Žiūrint iš banalios logikos pusės - viskas teisinga. Jei persivalgymas skatina svorio augimą, tai jo metimą turėtų sąlygoti nepakankamas valgymas. Taigi kuo labiau kankinanti dieta, tuo geriau. Jei viena ar kita dieta nepakankamai kankinanti, tai ji ir ne kažin kiek efektyvi. Tačiau kokia gydymo prasmė, kad ir koks jis būtų efektyvus, jei dauguma tiesiog negali jo pakelti arba jo bijo?
Ir dar. Dauguma mėgėjiškų dietų neefektyvios, nors jų esmėje lyg ir esama racionalaus grūdo. Pavyzdžiui, dieta, kai galima valgyti viską, ką ir valgėte, tik mažais kiekiais, po pusę porcijos arba iš mažiausių indų. Deja, organizmas prie tokių dietų labai greitai prisitaiko ir lieknėjimas nutrūksta. Arba dar paprasčiau – maisto kiekis vieno valgymo metu sumažinamas, bet valgymų skaičius padidinamas.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 17 Bal 2008, 06:52

Tuščia kova su viršsvoriu
Kovoti su viršsvoriu, skaičiuoti kilogramus, prisiekinėti numesti tiek ir tiek – kaip visa tai artima ir pažįstama, tiesa? Šimtai dietų, fizinių pratimų, legalių ir nelegalių vaistų ir skrandžio operacijų, knygutės ir kursai - tai didžiulė industrija, išaugusi aplinkui tokią mielą ir amžius pergyvenančią moterų svajonę - patikti.
Kaip malonu jaustis nusimetus kelis kilogramus! Be to, būti lieknai - tolygu būti jaunai. O būti jaunai yra prestižas, kelia savigarbą ir garantuoja vyrų dėmesį.
Žinoma, jei moters kūnas tiesiog susidaro iš riebalų, jei nuo jų moteris dūsta, jeigu jai vystosi osteoporozė ar kraujotakos sutrikimai, bet koks gydytojas rekomenduoja svorį pamažinti.
Tik štai kas keista: nei mitybos specialistai, nei gydytojai endokrinologai, nei tiesiog liaudies išmintis kažkodėl atkakliai nerekomenduoja lieknumo visoms be išimties moterims.
Tūkstančiai reklamų, žurnalų, madų šou ir tiesiog moterų prekių pakuotė tiesiog perpildyti žodžiais „liekna“, „lieknumas“ ir lieknų talijų vaizdais. O medicinos vadovuose ir konferencijose – tyla. Kalbama tik apie klinikinį viršsvorį - nutukimą kaip medicininę problemą ir apie vis dažnėjančią priešingą būseną - anoreksiją.
Taip, pamini, kad žmonės su viršsvoriu turi problemų. Ypač psichologinių - menkesnį savęs vertinimą. Tik psichosomatinės medicinos specialistai dažniau sako, jog atvirkščiai - menkesnis savęs vertinimas, meilės nebuvimas ir nerimas skatina daugiau valgyti. Tačiau žmonės žino, kad liesesnės moterys taip pat turi problemų, o staigiai suliesėjus kai kurių moterų oda ženkliai susiraukšlėja. Ir niekas nesako vienareikšmiškai, kad būti lieknai yra geriau, nei turėti apvalią moterišką figūrą.
Todėl jei jūs nesergate nutukimu, kurį gali patvirtinti gydytojas, o tiesiog norite sulieknėti, nes „Man taip gražiau“ ir „Mano akimis, aš siaubingai atrodau“ - tai jūsų valia. Tačiau prisiminkite, kad nuo to momento jūs netenkate medikų paramos ir nukrypstate nuo to, ką atrado mokslas. Jūs pereinate į visai kitą takelį – į subjektyvaus pasitenkinimo savimi vieškelį. Kuris yra gana vingiuotas, eina nežinia kur, o be to, nuolat padengtas rūku.
Jūs einate šiuo vieškeliu net ir nežinodama bei negerbdama savo kūno. O tuo pačiu - ir savo sielos. Jūsų kūnas - tai sielos veidrodis. Kai kurių žmonių prislėgta nuotaika atima svorį, o kitų žmonių- prideda. Dažniausiai, kai depresija yra susijusi su skausminga netektimi, svoris krenta. O kai su vidine tuštuma - „tuščia depresija“- svoris auga. Abiem atvejais jums reikia pradėti gerbti save, ir tam kartais reikia psichoterapeuto pagalbos. O jei savo nuotaikos jūs nepastebite? Jei tiesiog mėgstate būti energinga, linksma, o verkiate tik giliai viduje?
Taigi, jūs imatės drastiškų pastangų, kurios dažniausiai susideda iš to, kad jūs:
Vieną ar dvi dienas nevalgote nieko, išskyrus obuolius ir vandenį;
Padarote penkiasdešimt pritūpimų, apibėgate stadioną, pasilenkiate prie savo juosmens penkiasdešimt kartų ir žiūrėdama į veidrodį, dešimt kartų pasakote sau: „Aš būsiu graži ir patraukli, aš noriu ir galiu nevalgyti!”
Po kiek laiko jūs neiškentusi prisivalgote dukart daugiau, nei įprasta, todėl graužiatės. O be to, įvykus nesėkmei darbe bei dviem nesėkmėms su mylimu žmogumi, jūs sėdite namuose, geriate brendį, valgote ir atsiduodate mazochistinėms kančioms. Maža to, kad prisivalgyti jus vertė vidinė tuštuma. Jūs dar papildomai graužiatės dėl valios stokos.
Tuomet jūs išbandote stebuklingą grybą, kuris turi išsiplėsti jūsų skrandyje, tačiau juo apsinuodijate ir įsigyjate skrandžio uždegimą.
Tada jūs keikiate save ne tik už valios stoką, bet ir už kvailumą. Jūsų neapykanta sau išauga trigubai nuo to momento, kai jūs pradėjote rūpintis savo svoriu. Iš pradžių tai buvo bangelė, dabar tai štormas jūroje.

Tai kaip - visai svoriu nesirūpinti?

Taip. Vietoj to jums būtų pravartu pasakyti sau garsiai: „Aš priimu save su savo viršsvoriu. Giliai širdyje aš myliu save ir savo kūną“.
Prisiminkite kelis įdomius faktus:
• Liesesni žmonės suvalgo vidutiniškai daugiau, nei nutukę;
• Žmonės su viršsvoriu dažniausiai turi draugus su viršsvoriu;
• Įsimylėjusi ir kūrybiškai dirbanti moteris dažniausiai savaime sulieknėja - iki tokio laipsnio, koks jai duotas gamtos.
• Tik apie trečdalį visų žmonių priklauso vadinam „asteniniam“ (liesam ir kaulėtam) kūno sandaros tipui; didesnė dalis žmonių yra „vidutiniški“, o maždaug trečdalį sudaro „hipersteninis“ (į apvalumus linkęs) kūno sandaros tipas. Apie tai galite pasiskaityti gydytojų Kremerio ir Šeldono klasikiniuose darbuose.
Prisiminkite - organizmas gyvena bangose, kurios, kaip ir jūros bangos, turi savo potvynius ir atoslūgius. Kovoti su jais - kovoti su jūros bangomis.
O ką daryti vietoj kovos su savimi? Galbūt pradėti kovą su menku savęs vertinimu, nerimu ir depresija? Atsakymas: šilčiau, bet dar ne karšta.
Ir savęs vertinimas, ir nerimas, ir prislėgta nuotaika - ne šiaip kokios gamtos klaidos. Tai - būsenos, kurias reikia ne sunaikinti, o išgyventi. Žodis „experience“- „išgyvenimas“- kilęs iš lotynų „ex periculum“- „išvengti pavojaus“, „atsikratyti grėsmės“. Taigi ne slėpdamiesi, ne pabėgdami, ne sunaikindami, o išgyvendami menkumą, vidinį skausmą, nerimą ir liūdesį mes ir atsikratome šių būsenų, o kartu ir viršsvorio.
O ką tai reiškia - tiesiog atsiduoti savo blogai nuotaikai? Verkti ir graužtis? Taip, nors tai ir žeidžia mūsų išdidžią XXI amžiaus žmogaus savimeilę. Atsiduoti ir pasitikėti. Tik atsiduoti ne iš nevilties, o sąmoningai, su dėmesiu ir priėmimu. Gamta mėgsta, kai ja pasitikime, o jūros bangos išmeta tuos, kurie su jomis nekovoja, ten, kur reikia - į smėlėtą krantą.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 19 Bal 2008, 16:56

10 žingsnelių iki tobulos figūros

Iki karštojo sezono dar keletas mėnesių - pakankamai laiko, kad neskubėdami ir savęs labai neskriausdami pasirūpintume kūno linijomis.
1. Proteinų jėga. Atkreipkime dėmesį į savo kasdienį maisto racioną. Kuo daugiau žuvies ir įvairių grūdų košių - tų produktų, kuriuose gausu baltymų. Juose esama ir amino rūgščių, kurios suteikia sotumo pojūtį, todėl tokio maisto suvalgome gerokai mažiau. Be to, organizmas, gaudamas daugiau baltymų, išskiria ir daugiau šilumos, o kartu sudeginama daugiau kalorijų.
2. Vaisius valgykime dieną. Visi žino, kad valgyti vaisius sveika. Tačiau nereikėtų jų prisišveisti nakčiai, mat juose esanti gliukozė padidina insulino kiekį, kuris "užblokuoja" naktinių augimo hormonų poveikį. O juk būtent naktį dėl jų poveikio skaidomi riebalai ir atsinaujina organizmo ląstelės.
3. Vakare - jokio alkoholio. Ir alkoholis, ir nikotinas veikia hormoną melatoniną, kuris taip pat atsakingas už svorio reguliavimą. Pora taurių vyno ar kelios cigaretės sutrikdo šio hormono išsiskyrimą. Taigi medžiagų apykaita "nepersijungia" į nakties režimą, o tai reiškia, kad ir naktinis "riebalų deginimas" beveik nevyksta. O kur dar papildomos kalorijos, kurias gauname kartu su alkoholiu. Beje, žinotina, kad sausas baltasis vynas jų turi mažiausiai.
4. Sportuoti taip pat geriau antroje dienos pusėje. Organizmas jau seniai prabudęs, o vėlyva mankšta tik padidins augimo hormonų koncentraciją, kurie ir padeda greičiau tirpti nereikalingiems riebaliukams.
5. Sportuokime protingai. Sporto klube būtinai paprašykime individualios programos. Netinkamai pasirinkti pratimai ar per didelis svoris treniruoklyje gali pradėti "auginti" raumenis. Užuot sumažinusios apimtis, galime tik dar labiau jas padidinti.
6. Vietoj keptuvės - puodas.
Vartokime kaip galima mažiau kepto maisto. Virtos bulvės vietoj skrudintų, ryžių ar grikių košė vietoj kiaušinienės. Ir sveikiau, ir mažiau kalorijų. Be to, pavalgius virto maisto ilgiau išlieka sotumo jausmas.
7. Pusryčiai - būtini. Būtent rytais organizmui reikia daugiausia energijos. Išlėkus į darbą be jų - neišvengiamai užklups alkio priepuolis ar (dar blogiau) labai užsinorės saldumynų apie pietus ar dar iki jų. O kaip dažnai pritrūksta laiko papietauti, ir tada savo energijos atsargas imame pildyti saldumynais.
8. Išsimiegokime. Miego trūkumas veikia panašiai kaip ir alkoholis - organizmas išskiria per mažai augimo hormonų, ir jie nespėja ne tik "sudeginti" riebalų pertekliaus, bet ir neatsinaujina daugelis ląstelių. Vadinasi, senėjimo procesas spartėja.
9. Valgykime reguliariai. Pusryčiai, pietūs ir vakarienė kasdien tuo pačiu laiku. Tai itin naudinga mūsų grožiui ir sveikatai - skrandis ima tuo pat metu išskirti sultis, ir maistas greičiau suvirškinamas.
Jei valgysime tik tada, kai turime laiko ar labai labai išalkstame, rizikuojame persivalgyti ar tiesiog susargdinti savo skrandį.
10. Valgykime lėtai. Sotumo impulsai iš skrandžio į smegenis keliauja apie 20 minučių. Todėl ir pietums reikėtų skirti mažiausiai tiek laiko. Greitai prisikimšę rizikuojame persivalgyti.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Re: Kitoks požiūris į dietas

Standartinė Lilina » 19 Bal 2008, 18:13

Mille rašė:Pamirškite dietas, tegu pilvas pats galvoja

„Die Weltwoche“, 2005.XI.4
Nu idomi nuomonę. Pasirodo kuo gėriau apdirbtas maistas - tuo sveikiau. O visi propaguoja kad sveikesnis maistas mažiau apdirbtas :roll:
Paveikslėlis

Skelbti atsakymą