Žaliaėdžiai
Moderatorius: Lilina
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Nevalgantys draugų
Vegetarizmas dar vadinamas mityba neužterštu maistu. Jis žinomas tūkstančius metų. Ir turi įvairių atšakų ir įvairių valgytojų.
Idėja - ta pati, valgytojai skirtingi
Vegetarai nevalgo mėsos. Tokį stereotipinį apibūdinimą girdime dažniausiai. Bet šie valgytojai turi dar šį tą savito. Įsitikinimas, kad visi gyvi sutvėrimai žemėje yra draugai, atbaido nuo mėsiškų patiekalų. Nors ir kaip negražiai atsiliepiame apie kiaulę, bet vegetarui jos mėsos neįsiūlysite. Jis nekimš į burną ir visų kitų, gurmaniškai iškeptų ar išvirtų, net pačių mažiausių sutvėrimų, kurie juda ir kruta.
Ką valgo vegetarai?
Veganai Jie valgo tik augalinį maistą - javus, pupeles, šakniavaisius, daržoves, vaisius ir uogas. Ir turi stiprų motyvą tai daryti. Veganai nenori jaustis prisidedantys prie gyvūnų žudymo. Jie ne tik nevalgo mėsos. Jie vengia dėvėti ar naudoti gaminius, kurie pagaminti išnaudojant gyvūnus ir juos nužudant. Pavyzdžiui: vilnos, medaus, batų ir drabužių iš odos.
FrugivoraiTai veganai, kurie valgo tik augalų derlių. Kol augalas dar nesubrendęs ar bręsta, jo neliečia - negalima. Frugivorai valgo vaisius, uogas, grūdus, riešutus ir daržoves - žirnius, paprikas, pomidorus, agurkus, kitas.
Laktovegetarai Mėsai - ne! Tačiau pienui - taip! Jie valgo augalinį maistą ir pieno produktus. Pienas, sūris, sviestas - labai mėgstami laktovegetarų produktai.
OvolaktovegetaraiViskas, kas tinka vegetarams, tiks ir ovolaktovegetarams. Ir dar - kiaušiniai (lot. ovum reiškia kiaušinį).
"Gyvas maistas"
Tai tam tikra mitybos forma, turinti daug pasekėjų. Jie įsitikinę: kaitinami maisto produktai praranda daug maistinių medžiagų ir gyvybinės jėgos. Todėl jie valgo žalią, karščiu neapdorotą maistą. Aišku, kaip ir veganai, "gyvo maisto" pasekėjai valgo visus augalinius produktus. Labai mėgsta visų rūšių daigus. Energijos gėrimai ir energijos sriubos - tai jų maistas.Tačiau jie nevalgys kartu rūgščių ir saldžių vaisių, pavyzdžiui, mandarinų su bananais. Tik atskirai. Nes saldus ir rūgštus kartu - netinka.
Žuvų vegetarai Turbūt jau supratote, kad šie vegetarai valgo anksčiau minėtus produktus ir dar žuvį. Taip pat jūros gėrybes. Todėl jie kartais dar vadinami "pusiau vegetarais". Žuvis juk kruta!
Makrobiotika
Prie vegetariško maitinimosi priskiriama ir makrobiotinė mityba. Jos principas - dviejų priešingų energijų suderinimas. Į keptą saldų patiekalą įmaišoma druskos. Prie rūgštaus patiekalo derinamas saldus. Makrobiotinės mitybos šalininkai daugiausia valgo grūdų produktų - 40-50 proc. virtų javų ir neskaldytų grūdų produktų, 25-35 proc. daržovių ir šakniavaisių, 10-15 proc. ankštinių ir nedidelė dalis vaisių, dumblių, žuvies. Tai pat galima retkarčiais vištienos.
Ajurveda
Šiai mitybos sistemai per 3000 metų. Tai taip pat vegetariška mityba, turinti savą filosofiją. Jos ištakų ieškoti tektų indų Vedų raštuose. Ajurvedos mitybos filosofijos esmė: žmonės gimsta tam tikro tipo, nuo jo priklauso, ką ir kaip turėtų valgyti. Tiems, kurių greita medžiagų apykaita, reikia stiprių pusryčių ir daugiau šilto maisto. Greitai įtūžtantys ir dėl to kenčiantys, nes skrandis nuolat kankinamas streso, turėtų valgyti ramioje aplinkoje ir lėtai. Trečias tipas - lėtos medžiagų apykaitos žmonės. Jie turi valgyti lengvus pusryčius ir daug vegetariško maisto. Gerti daug vandens, kad medžiagų apykaita būtų aktyvesnė.
Kas svarbiausia
Ir visgi vegetarams svarbiausia ne pilvo reikalai. Ir ne gurmaniški pojūčiai. Maitinimosi skirtumai ir apribojimai nulemti daugiau socialinių įsitikinimų. Švara, sveikata ir nekaltumas - trys dalykai, kurie svarbiausi vegetarams.
Kodėl švara? Todėl, kad vegetariškame maiste daug mažiau aplinkos teršalų ir sunkiųjų metalų. Sveikata? Ne vienas mokslinis tyrimas yra patvirtinęs: vegetarinis maistas daug sveikesnis žmogaus organizmui. Tą rodo ir ligos.
Vegetarai rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, cukralige, plaučių, storosios žarnos vėžiu. Jų kraujyje retai kada aptinkamas padidėjęs cholesterolio kiekis, negu žmonių, valgančių įvairų maistą, ir, žinoma, mėsą. Trečia vegetarų savybė, įvardijama nekaltumu, yra nenoras valgyti tų, kurie gyvi buvo užmušti.
Vegetarizmas dar vadinamas mityba neužterštu maistu. Jis žinomas tūkstančius metų. Ir turi įvairių atšakų ir įvairių valgytojų.
Idėja - ta pati, valgytojai skirtingi
Vegetarai nevalgo mėsos. Tokį stereotipinį apibūdinimą girdime dažniausiai. Bet šie valgytojai turi dar šį tą savito. Įsitikinimas, kad visi gyvi sutvėrimai žemėje yra draugai, atbaido nuo mėsiškų patiekalų. Nors ir kaip negražiai atsiliepiame apie kiaulę, bet vegetarui jos mėsos neįsiūlysite. Jis nekimš į burną ir visų kitų, gurmaniškai iškeptų ar išvirtų, net pačių mažiausių sutvėrimų, kurie juda ir kruta.
Ką valgo vegetarai?
Veganai Jie valgo tik augalinį maistą - javus, pupeles, šakniavaisius, daržoves, vaisius ir uogas. Ir turi stiprų motyvą tai daryti. Veganai nenori jaustis prisidedantys prie gyvūnų žudymo. Jie ne tik nevalgo mėsos. Jie vengia dėvėti ar naudoti gaminius, kurie pagaminti išnaudojant gyvūnus ir juos nužudant. Pavyzdžiui: vilnos, medaus, batų ir drabužių iš odos.
FrugivoraiTai veganai, kurie valgo tik augalų derlių. Kol augalas dar nesubrendęs ar bręsta, jo neliečia - negalima. Frugivorai valgo vaisius, uogas, grūdus, riešutus ir daržoves - žirnius, paprikas, pomidorus, agurkus, kitas.
Laktovegetarai Mėsai - ne! Tačiau pienui - taip! Jie valgo augalinį maistą ir pieno produktus. Pienas, sūris, sviestas - labai mėgstami laktovegetarų produktai.
OvolaktovegetaraiViskas, kas tinka vegetarams, tiks ir ovolaktovegetarams. Ir dar - kiaušiniai (lot. ovum reiškia kiaušinį).
"Gyvas maistas"
Tai tam tikra mitybos forma, turinti daug pasekėjų. Jie įsitikinę: kaitinami maisto produktai praranda daug maistinių medžiagų ir gyvybinės jėgos. Todėl jie valgo žalią, karščiu neapdorotą maistą. Aišku, kaip ir veganai, "gyvo maisto" pasekėjai valgo visus augalinius produktus. Labai mėgsta visų rūšių daigus. Energijos gėrimai ir energijos sriubos - tai jų maistas.Tačiau jie nevalgys kartu rūgščių ir saldžių vaisių, pavyzdžiui, mandarinų su bananais. Tik atskirai. Nes saldus ir rūgštus kartu - netinka.
Žuvų vegetarai Turbūt jau supratote, kad šie vegetarai valgo anksčiau minėtus produktus ir dar žuvį. Taip pat jūros gėrybes. Todėl jie kartais dar vadinami "pusiau vegetarais". Žuvis juk kruta!
Makrobiotika
Prie vegetariško maitinimosi priskiriama ir makrobiotinė mityba. Jos principas - dviejų priešingų energijų suderinimas. Į keptą saldų patiekalą įmaišoma druskos. Prie rūgštaus patiekalo derinamas saldus. Makrobiotinės mitybos šalininkai daugiausia valgo grūdų produktų - 40-50 proc. virtų javų ir neskaldytų grūdų produktų, 25-35 proc. daržovių ir šakniavaisių, 10-15 proc. ankštinių ir nedidelė dalis vaisių, dumblių, žuvies. Tai pat galima retkarčiais vištienos.
Ajurveda
Šiai mitybos sistemai per 3000 metų. Tai taip pat vegetariška mityba, turinti savą filosofiją. Jos ištakų ieškoti tektų indų Vedų raštuose. Ajurvedos mitybos filosofijos esmė: žmonės gimsta tam tikro tipo, nuo jo priklauso, ką ir kaip turėtų valgyti. Tiems, kurių greita medžiagų apykaita, reikia stiprių pusryčių ir daugiau šilto maisto. Greitai įtūžtantys ir dėl to kenčiantys, nes skrandis nuolat kankinamas streso, turėtų valgyti ramioje aplinkoje ir lėtai. Trečias tipas - lėtos medžiagų apykaitos žmonės. Jie turi valgyti lengvus pusryčius ir daug vegetariško maisto. Gerti daug vandens, kad medžiagų apykaita būtų aktyvesnė.
Kas svarbiausia
Ir visgi vegetarams svarbiausia ne pilvo reikalai. Ir ne gurmaniški pojūčiai. Maitinimosi skirtumai ir apribojimai nulemti daugiau socialinių įsitikinimų. Švara, sveikata ir nekaltumas - trys dalykai, kurie svarbiausi vegetarams.
Kodėl švara? Todėl, kad vegetariškame maiste daug mažiau aplinkos teršalų ir sunkiųjų metalų. Sveikata? Ne vienas mokslinis tyrimas yra patvirtinęs: vegetarinis maistas daug sveikesnis žmogaus organizmui. Tą rodo ir ligos.
Vegetarai rečiau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, cukralige, plaučių, storosios žarnos vėžiu. Jų kraujyje retai kada aptinkamas padidėjęs cholesterolio kiekis, negu žmonių, valgančių įvairų maistą, ir, žinoma, mėsą. Trečia vegetarų savybė, įvardijama nekaltumu, yra nenoras valgyti tų, kurie gyvi buvo užmušti.
na nezinau ... man tai pavyzdziui gaila gyvunu ypac mazu... na,be mesos galiu pragyventi bet su mesa geriau kartais buna dienu kad mesos nepaimu i burna bet dazniausiai tai paimu be to , be mesos vistiek negaunam vienokiu ar kitokiu maisto medziagu tad pvz man isvis galas butu ir taip net 50kg nesveriu nors ugis virs 160
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
O man salotos - skanumėlis. Ir žuvis. Vakar draugė atnešė lauktuvių karšto rūkymo ešeriukų, karšį ir silkių. Kadangi vyras tik ešerį ir dar retsykiais silkę mėgsta , tai bus mano dienos
O mano ūgis 158, o sveriu 49. Bet nemanau, kad nuo mėsos ar nemėsos valgymo priklauso svoris. Jis daugiau priklauso nuo medžiagų apykaitos
O mano ūgis 158, o sveriu 49. Bet nemanau, kad nuo mėsos ar nemėsos valgymo priklauso svoris. Jis daugiau priklauso nuo medžiagų apykaitos
- Kristinuska
- Gurmanas
- Pranešimai: 1525
- Užsiregistravo: 16 Rgp 2007, 16:51
- Pliusai: 7
- Miestas: Kaunas