Nėrimo istorija ir idomus faktai apie nėrimą ir nėrinius

Viskas apie nėrimo subtilybes
Skelbti atsakymą
Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Nėrimo istorija ir idomus faktai apie nėrimą ir nėrinius

Standartinė daida » 01 Lie 2008, 12:27

Nėrimą vąšeliu žmonės žinojo labai seniai. Gilioje senovėje buvo neriama žuvies kaulu, panašiu į vąšelį, kaulinėmis šaudyklėmis iš ilgos žolės, odos atraižėlių. Pirmykštis žmogus nėrė tinklus, virves. Pirmieji nėrimo vąšeliu pavyzdžiai yra datuojami VI a. prieš mūsų erą ir rasti Afrikoje. Ano laikmečio nėrinių rasta ir Kinijoje, Turkijoje, Pietų Amerikoje. Jie buvo nunerti storais vąšeliais iš storų vilnonių siūlų. Nunertas daiktas buvo panašus į storą audinį.
Nėrinius nerdavo iš plonyčių lininių siūlų, raštai primindavo gobelenus ar kil-pinelių technika atliktus nėrinius.

Nežinia, kaip atsirado nerimo technika, tačiau žinoma, kad jau XVII a. vąšelio menas Europoje buvo populiarus. Italijoje paplito nėrimas iš plonų gražių siūlų labai plonu vąšeliu. Vienuolės nerdavo nepaprasto grožio religinės paskirties nėrinius. Vienuoles rankdarbių meno mokydavo kaimyninių vienuolijų narius. Tokiu būdu per bažnyčią nerimas atkeliavo į Airiją, kuri ištobulino šį meną nertais altorių užtiesalais, apeiginiais drabužiais.
Nėrimą vąšeliu ypač pamėgo Ispanijoje, Anglijoje ir Belgijoje. Gero tono požymis aristokratiškos šeimos mergaitei buvo gebėjimas nerti.


Nėrimas populiarus visame pasaulyje. Kai kuriuose Afrikos kraštuose vąšeliu nertos kepures žymi žmogaus socialinę padėtį. Kinijoje neriamos plonos nerimų staltieses, kurios eksportuojamos po visą pasaulį.
Lietuvoje nėrimas vąšeliu yra labai sena rankdarbių sritis. Seniausi Lietuvos teritorijoje rasti nėriniai vadinami mazginiais, yra datuojamo IIIa. prieš mūsų erą. Tai Šventojoje iškasto liepos karnų tinklų liekanos. Žvejybos, medžioklės, namų ūkio ir dekoratyviniai dirbiniai buvo neriami pirštais, specialia kauline ar medine megztuve šaudykle, metaline megztuve adata.

Senovėje vąšeliu buvo neriamos kojinės, pirštinės, riešinės, naginės. XIX a. nėrimas tapo dekoratyvus, paplito kiauraraščio nėrimas. Amžiaus pabaigojenėrimas buvo pats populiariausias rankų darbas. Vąšeliu nunerta kiauraraščio juosta puošdavo pagalvių užvalkalus, prijuosšių apačias. Lietuvos moterys nėrė staltieses, skaras, apnerdavo nosines kraštus, drabužių pakraščius. Tikrasis nėrinių bumas vėl prasidėjo XX a. antrojoje pusėje. Tik XX a, vidutyje pradėta nerti drabužius, jų apdailos detales, madingos tapo vienspalvės apskritos staltiesės.

Dekoratyviniai nėriniai naudojami papuošimui - tai staltiesės, staltiesėlės, apykaklaitės. Vąšeliu neriami drabužiai : palaidinės, liemenės, suknelės, sijonai. Dar ir gerai neįgudusios dirbti vąšeliu mergaitės gali nusinerti nesudėtingų praktinės paskirties nėrinių: dėklą pieštukams, adatinę ar krepšelį.
Nėrimo raštus galima pritaikyti bet kuriam laikmečiui. Šių laikų dizaineriai, semdamiesi idėjų iš praeities, naujai jas interpretuodami, eksperimentuodami su naujais siūlais, tebekuria nuostabius, susižavėjimą keliančius darbus.

Vartotojo avataras
zuikaite
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1090
Užsiregistravo: 21 Lap 2006, 00:40
Pliusai: 3
Miestas: Barselona
Susisiekti:

Standartinė zuikaite » 01 Lie 2008, 13:54

Labai saunu, kad atidarei skyreliu ir apie rankdarbius. Va sioje srityje irgi turiu daug vaizdines medziagos. Bet va su laiku ne kaip. Bet nieko, kai tik galesiu, uzbombarduosiu jus tuo ka turiu :D

Sveikinimai!!!!

Skelbti atsakymą