Indų virtuvė

Čia galite aptarti nacionalinių virtuvių ypatumus, talpinti nacionalinius receptus

Moderatoriai: vitele, zivicib

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 19 Rgs 2007, 17:44

Aš kaip ir Tutsi anyta, dedu bulvių. Nes be bulvių - "skystai" gaunasi

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 19 Rgs 2007, 18:18

va,va,kaip mano brangiausias sako-slidu :wink:

Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Standartinė vitele » 19 Rgs 2007, 19:54

O maniškis slidėsiu irgi nemėgsta :D

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Standartinė Forelle » 19 Rgs 2007, 20:03

Tai išduokit kas tada į mišrainę įeina be bulvių ir burokėlių? Nes aš tikrai tokios mišrainės nesu valgius :roll:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 19 Rgs 2007, 20:20

pas mus tai-morkos+bulves+agurkai+zirneliai+burokeliai :roll: Kartais svoguna deda,kartais vietoje zirneliu pupeles :wink:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 26 Rgs 2007, 15:58

Vindalu iš kiaulienos

800 g neriebios kiaulienos (be odos, riebalų ir kaulų),
6 šaukštai vyno acto,
3-4 džiovinti čili pipirai,2-3 švieži čili pipirai,
3 svogūnai ,2 pomidorai,
1 šaukštas paprikos,0,5 šaukštelio ziros (indiškų kmynų),
12 gvazdikėlių, 0,5 šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių,
3-4 cinamono lazdelės,5-6 šviežios kardamono ankštys,
1-2 česnakai, 6 cm ilgio imbiero gabalas,
0,5 šaukštelio ciberžolės,
60 g aliejaus, šviežios kalendros lapelių patiekalo papuošimu.

Stambiai supjaustytą kiaulieną sūdome (užteks šaukštelio druskos), užpilame 3 šaukštais vyno acto, išmaišome ir atidedam į šoną - marinuotis.Kol kas gaminame prieskonių rinkinį, kuriam prireiks: trijų-keturių džiovintų čili pipirų, šaukšto paprikos, pusės šaukštelio ziros (ant indijos gamybos pakuočių dažnai galima rasti "cumin seeds"), tuzino gvazdikėlių, pusės šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių, 3-4 gabaliukai cinamono, 5-6 kardanomo ankščių. Visa tai susmulkinam (tam puikiai galima naudoti blenderį).
Dar prireiks 10-12 skiltelių česnako, gabaliuko imbiero, pusės šaukštelio ciberžolės miltelių ir dar du šaukštai vyno acto. Iš viso to tame pačiame blenderyje daroma pasta.Į šią pastą sudedamas mūsų priekonių rinkinys ir viskas gerai išmaišome.Pusę pastos atidedam rytdienai, o kita pusę permaišome su mėsa, kad kliūtų kiekvienam gabaliukui, ir paliekam marinuotis per naktį. Arba bent jau tris-keturias valandas!Kitą dieną didelėje ir gilioje keptuvėje įkaitinam tris keturis šaukštus aliejaus. Bet ne iki dūmų.
Į įkaitintą aliejų įmetam 5-6 sutraišjytas česnako skilteles ir kai tik česnako kvapas pradės sklisti ir is taps šviesiai geltonos spalvos, sudedam tris žiedais supjaustytus svogūnus. Svogūnus kepam dažnai ir atsargiai vartydami iki rudos spalvos.Tuo metu nulupam porą pomidorų ir supjaustom kubeliais. Į svogūnus juos! O paskui juos du-tris čili pipirus, be sėklų ir perpjautus išilgai, antrąją pastos pusę, šaukštelį cukraus ir dar 1 šaukštą vyno acto.
Viską gerai išmaišome. O kada mišinys atrodys paruoštas, gražus ir rudas, pagaliau sudedam mėsą.Kepame mėsą pastoviai maišydami iki tol, kol ji išskirs sultis (10-12 minučių, ne ilgiau!), ir užpilam viską 300-400 ml vandens, uždengiam dangčiu ir paliekam troškintis 40-50 minučių.Atidengę, pastebim, kad viskas jau puikiausiai iškepę — vanduo beveik išgaravęs, skaniai burbuluojantis padažas įgavo gražią raudonai-rudą spalvą, o mėsa minkšta — būtent tokia, kokios reikia.

Tikri indai prieš patiekdami patiekalą dar įdeda porą žalių čili pipirų ir susmulkintą žalią kalendrą. O nelabai "tikri" apsiriboja tik kalendra.

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 26 Rgs 2007, 17:06

ant greicio,paskaiciau-vandalu kiauliena :laugh:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 26 Rgs 2007, 17:15

:laugh: :laugh: :laugh: 043 :luks:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 26 Rgs 2007, 17:33

jau matyt reikia pailseti :oops: ,o ji juokiasi :evil:

Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Standartinė vitele » 20 Gru 2007, 11:36

Receptas Skaniai.lt

Foto čia
http://www.skaniai.lt/2007/10/19/jautie ... nos-kofta/
2 asmenims
350 gr maltos jautienos
300 gr smulkiai maltų anakardžio riešutų
200 ml grietinėlės
500 ml pieno
1 kiaušinis
2 arb. šaukšteliai malto kumino
1 arb. šaukštelis maltos kalendros
1 arb. šaukštelis druskos
0,5 arb. šaukštelis cukraus
Žiupsnelis malto cinamono, aštrių raudonųjų pipirų
3 šaukštai aliejaus
Maltą jautieną sudėkite į indą. Įmuškite kiaušinį, įdėkite 1 arb. šaukštelį malto kumino, kalendrą, raudonuosius pipirus ir druską. Viską gerai išmaišykite rankomis ir suformuokite kukuliukus. Aš kukuliukus darau maždaug graikinio riešuto dydžio šiek tiek juos suplodamas iš šonų, kad būtų patogiau vartyti kepant. Padarytus kukuliukus sudėkite į lėkštę.
Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, įpilkite aliejų. Įkaitus aliejui sudėkite kukuliukus. Kepkite, kol apskrus – apie 7-8 minutes ant kiekvienos pusės. Kepti baikite troškindami. Tam į keptuvę įpilkite kelis šaukštus vandens ir patroškinkite uždengę dangčiu. Išimkite.
Į tą pačią keptuvę sudėkite likusį kuminą ir cinamoną. Įpilkite grietinėlę ir 300 ml pieno. Užvirinkite. Sudėkite anakardžio riešutus. Likusį pieną supilkite priklausomai nuo norimo padažo tirštumo. Sudėkite kukuliukus. Kartu patroškinkite apie 5 minutes. Valgykite su ryžiais.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 30 Sau 2008, 21:28

Ėriena su ryžiais indiškai

1 imbiero šaknies gabalėlis (1,5-2cm)
1 didelis svogūnas, 1 česnako skiltelė,
1 šaukštelis kmynų, 3 gvazdikėliai,
3 šaukštai sezamo (alyvų) aliejaus,
250g ėriuko mėsos (avienos) faršo,
250g ryžių,300g šaldytų žirnelių,
1 šaukštelis indiškų prieskonių mišinio.

Nulupti imbiero šaknį, svogūną ir česnako skiltelę. Imbierą supjaustyti šiaudeliais, svogūną ir česnaką - smulkiais gabalėliais. Sudėjus kmynus ir gvazdikėlius visa tai pakepinti sezamo aliejuje. Sudėti mėsos faršą ir pakepinti. Įmaišyti ryžius ir užpilti 1/2 l sūdyto vandens. Viską sumaišyti, uždengti ir apie 15 min. troškinti ant nedidelės ugnies. Sudėti indiškų prieskonių mišinį ir žirnelius ir dar patiekalą patroškinti 8 min.

Vartotojo avataras
duziki
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5234
Užsiregistravo: 25 Rgs 2007, 19:02
Pliusai: 127
Miestas: crawley

Standartinė duziki » 30 Sau 2008, 22:22

nu ramunyt ir pavarei tu siandien :hypno:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 27 Vas 2008, 19:45

Dalo ir daržovių sriuba
(Dal tarkari)



200 g mung dalo arba žalių skaldytų žirnių (1 puodelis)
1,9 l vandens (8 puodeliai)
3 šaukšteliai druskos
2 lauro lapai
7,5 cm ilgio cinamono lazdelė, perlaužta pusiau
1 šaukštelis ciberžolės
1 šaukštas sviesto
275 g įvairių daržovių, nuplautų ir supjaustytų kubeliais
1 šaukštas ghi
0,5 šaukštelio kmynų
2 sugrūsti džiovinti ankštiniai pipirai
1 šaukštelis tarkuoto šviežio imbiero (arba 1/2 arb. š. malto džiovinto imbiero)
1 šaukštelis asafetidos
1 šaukštas šviežios kalendros, susmulkintos
2 citrinos, nuplautos ir supjaustytos į 8 skilteles
Dalą perrinkite ir nuplaukite. Suberkite į koštuvą, kad nuvarvėtų.
Sunkiame prikaistuvyje arba puode užvirkite vandenį su druska, lauro lapais ir cinamonu. Suberkite j jį dalą.Kai vanduo antrą kartą užvirs, puodą pridenkite, liepsną sumažinkite iki vidutinės ir virkite maždaug 20 minučių, kol dalas suminkštės. Putas nugriebkite.Įberkite ciberžolės ir įdėkite sviesto.
Sukrėskite supjaustytas daržoves, puodą vėl pridenkite ir toliau virkite ant tokio paties karštumo liepsnos, kol daržovės suminkštės, o dalas visiškai suvirs.Palikite dalą lėtai virti, kol paruošite prieskonius.
Mažoje keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus ghi ir suberkite kmynus bei grūstus ankštinius pipirus. Išmaišykite. Kai kmynai patamsės, suberkite tarkuotą imbierą bei asafetidą ir dar kelias sekundes pakepinkite. Keptuvę pavartykite ir nukelkite nuo ugnies. Visus prieskonius vienu kartu supilkite į dalą.
Tuojau pat uždenkite puodą ir 4-5 minutes palaukite, kol prieskoniai susigers į dalą.Papuoškite smulkintais šviežiais žalumynais ir citrinos skiltele.
Patiekite pietums karštą su ryžiais, daržovėmis ir duona.
Dal tarkari turėtų būti skystos konsistencijos; jei jis per tirštas, įpilkite truputi karšto vandens.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 27 Vas 2008, 19:45

Dalas (Dal)

Aižyti ir skaldyti lęšiai arba žirniai vadinami dalu. Taip pat vadinasi ir iš jų virtas į sriubą panašus patiekalas. Indijoje dalas patiekiamas su pagrindiniais patiekalais ir dažnai pilamas ant paprastų ryžių arba valgomas su duona.
Keturios labiausiai paplitusios rūšys:
- Mung dalas. Smulkios, blyškiai geltonos pailgos pupos. Jos dažnai daiginamos. Mung dalą lengva išvirti, jis švelnaus skonio ir taip lengvai virškinamas, jog rekomenduojamas vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ir sveikstantiems ligoniams.
- Urad dalas. Smulkūs, pilkšvai balti pailgos formos žirniai. Šios rūšies dale baltymų dvigubai daugiau negu mėsoje. Sumaltas į miltus ir paraugintas, urad datas daro maistą purų bei akytą.
- Čanna dalas. Stambesnis nei mung datas, gelsvas ir apvalus. Čanna— vienas iš žirninių šeimos atstovų, būdingo stipraus, saldaus skonio. Jei jo neturite, galite pakeisti geltonais skaldytais žirniais. Iš jų pagamintas daląs bus gal ir ne visai autentiškas, bet skanus.
- Tur dalas. Stambesni nei čanna dalo, blyškiai geltoni ir apvalūs žirniai, Vakaruose vadinami balandžių žirniais. Skaldyti žirniai kartais padengiami aliejaus apvalkalu, kurį prieš verdant reikia nuplauti.


Asafetida (Asafoetida; asafetida)
Aromatingi augalo Ferula assafoetida šaknų sakai. Kvapu ir skoniu primena česnaką. Kaip prieskonis ir vaistas labai populiari Indijoje. Jos dedama į pirmuosius ir antruosius patiekalus pagal skonį.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 27 Vas 2008, 19:47

Pakepinto mung dalo sriuba su pomidorais
(Tamatar mung dal)

2 šaukšteliai tarkuoto šviežio imbiero (arba 1 šaukštelis malto džiovinto imbiero)
0,25 šaukštelio asafetidos
1 šaukštelis ciberžolės
5 supjaustyti vidutinio dydžio pomidorai
2 šaukštai citrinos sulčių
1 šaukštas susmulkintos šviežios kalendros
200 g mung dalo (1 puodelis)
1,9 l vandens (8 puodeliai)
3 lauro lapai
1 šaukštas sviesto
2,5 šaukštelio druskos
2 šaukštai ghi
1 šaukštelis garstyčių sėklų
1 šaukštelis kmynų
2 sugrūsti džiovinti ankštiniai pipirai
Dalą perrinkite ir neplautą suberkite į sunkų prikaistuvį. Pastatykite ant silpnesnės negu vidutinė ugnies ir nuolatos maišydami 4-5 minutes dalą spraginkite, kol didesnė jo dalis truputį parus. Suberkite dalą į metalini koštuvą. Perplaukite po tekančiu vandeniu ir vėl suberkite atgal į prikaistuvį.
Įpilkite vandens, sudėkite lauro lapus, sviestą ir druską. Pastatykite puodą ant didelės ugnies ir užvirkite. Uždenkite ir 30 minučių virkite ant vidutinės-didelės ugnies.Kai dalas ims irti, mažame prikaistuvyje įkaitinkite ghi ir suberkite į jį garstyčių sėklas. Uždenkite. Kai jos liausis spragėję, iš eilės greitai suberkite kmynus, ankštinius pipirus, imbierą, asafetidą ir kurkumą. Maišydami kepinkite maždaug 20 sekundžių, po to sudėkite supjaustytus pomidorus ir minutę ar dvi juos kepkite, pavartydami šaukštu.Suverskite pomidorus ir prieskonius į sriubą, uždenkite ir virkite ant lėtos ugnies, kol daląs visiškai suvirs.Pridėkite citrinos sulčių ir kalendros ir gerai išmaišykite.
Patiekite su bet kokiu ryžių valgiu arba indiška duona.

Vartotojo avataras
angeliuke
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1931
Užsiregistravo: 15 Lap 2007, 18:10
Pliusai: 1
Miestas: Boston

Standartinė angeliuke » 29 Vas 2008, 18:14

Panyras su špinatais

200 g balto varškės sūrio
400 g šaldytų arba šviežių špinatų
2 šaukštai aliejaus
2 šaukštai pjaustytų pomidorų
1 arbat. šaukštelis indiškųjų kmynų sėklų, dar kitaip vadinamo kumino
1 arbat. šaukštelis smulkintų česnakų
2 arbat. šaukštelis smulkinto imbiero
1 šaukštas pjaustyto svogūno
druska ir žiupsnelis maltų raudonųjų čili pipirų

Įkaitintoje keptuvėje aliejuje pirmiausia pakepinkite indiškų kmynų sėklas, tada dėkite česnaką, imbierą ir svogūnus. Viską pagardinkite druska ir čili pipirais. Tada sumeskite pomidorus ir špinatų lapus. Galiausiai sumeskite kubeliais pjaustytą sūrį ir viską gerai išmaišykite. Patiekite su ryžiais arba indiška duona.

Vartotojo avataras
angeliuke
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1931
Užsiregistravo: 15 Lap 2007, 18:10
Pliusai: 1
Miestas: Boston

Standartinė angeliuke » 29 Vas 2008, 18:43

Indiška duona

500 g kvietinių miltų
pusė stiklinės pieno
300 g vandens
2 šaukštai aliejaus arba ištirpinto sviesto
2 g kepimo miltelių
druskos ir cukraus

Visus produktus išmaišykite dubenyje. Tešlą gerai išminkykite ir iš nedidelių gumulėlių formuokite plonus lakštus, panašius į lietinius blynus. Indai duoną kepa specialioje krosnyje, vadinamajame „tanduryje“. Tačiau tokios duonos galima išsikepti ir paprastoje keptuvėje. Iš tešlos suformuotus lakštus kepkite maždaug minutę gerai įkaitintoje keptuvėje be jokių riebalų. Paskui iškeptą duonos lakštą palaikykite virš atviros ugnies, tarkim dujinės viryklės, kol nuo garų išsipučia.

Vartotojo avataras
justuke
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1524
Užsiregistravo: 08 Sau 2008, 23:06
Pliusai: 56

Standartinė justuke » 01 Kov 2008, 23:24

eikit sau :!: neateik kelias dienas tai ziurek kas cia darosi :!: :evil:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 01 Kov 2008, 23:40

tai gerai,kad gyvuojam ir nemirstam :wink:

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 02 Kov 2008, 00:03

ir nenumirsim! :wink: 8)

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 02 Kov 2008, 00:12

be sansu 043

Vartotojo avataras
Jacinta
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 5310
Užsiregistravo: 26 Spa 2007, 12:10
Pliusai: 80
Miestas: Klaipėda

Standartinė Jacinta » 02 Kov 2008, 00:23

:luks:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 15 Kov 2008, 07:50

Indų maistas Londone geresnis nei Indijoje?

http://www.delfi.lt/news/DELFI_for_wome ... d=16314930

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 30 Kov 2008, 16:18

Indiškas krokodilienos kepsnys

• 600 g krokodilo filė,
• mango,
• česnako,
• 5 valg.š. augalinio aliejaus,
• 3 valg.š. žaliųjų ar geltonųjų citrinų sulčių,
• 2 valg.š. medaus,
• a.š. kario,
• a.š. trinto imbiero,
• druskos,
• pipirų.
Paruoškite marinatą: dubenyje sumaišykite smulkintą česnaką, citrinų sultis, medų, aliejų, karį ir imbierą.Supjaustykite mėsą į aštuonis gabalėlius, sumerkite juos į paruoštą marinatą. Dubenį uždenkite folija ir palikite nakčiai šaldytuve.Mangą nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite kauliuką. Tada puseles perpjaukite dar per pusę, kad iš viso būtų keturi gabalėliai.Išimkite mėsą iš marinato ir nusausinkite. Mėsą ir mango gabalėlius pabarstykite druska bei pipirais ir ant įkaitintų grotelių pakepinkite iš abiejų pusių, vis palaistydama marinatu.Į lėkštę dėkite po mango gabalėlį ir po du kepsnius. Papuoškite svogūnų laiškais arba kitais žalumynais. Garnyrui puikiai tiks laukiniai arba ilgieji ryžiai.
Gero apetito!

Talija
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2016
Užsiregistravo: 26 Rgp 2007, 18:57
Pliusai: 1

Standartinė Talija » 26 Bal 2008, 13:14

Indiški šašlykai

500 g avienos,
200 ml natūralaus jogurto arba rūgpienio,
120 g svogūnų galvučių,
2 kiaušiniai,
100 g burokėlių,
100 ml augalinio aliejaus,
1 valgomasis šaukštas kalendros,
po 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir kardamono,
po 1/3 arbatinio šaukštelio imbiero miltelių ir malto cinamono,
3 gvazdikėlių,
1/4 arbatinio šaukštelio kario miltelių.


Avieną supjaustyti 2-3 centimetrų kubeliais ir sumerkti į marinatą iš jogurto (rūgpienio), imbiero ir druskos kelioms valandoms. Tada pusę aliejaus supilti į metalinį indą, sudėti ten mėsą ir smulkiai supjaustytus svogūnus, suberti kalendrą ir įpilti pusę stiklinės vandens.

Troškinti ant mažos ugnies, kad dalis skysčio išgaruotų. Sumaišyti su likusiais prieskoniais. Indą keliskart sukratyti ir patroškinti dar 5 minutes. Kiaušinį kietai išvirti ir nulupti, supjaustyti plonais griežinėliais. Mėsą, kiaušinį, svogūnus ir burokėlių gabaliukus paeiliui suverti ant iešmo, apšlakstyti aliejumi ir leisti jam nutekėti, pabarstyti kariu. Kepti ant įkaitintų anglių. Patiekti su balta duona arba biriais ryžiais.

Vartotojo avataras
justuke
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1524
Užsiregistravo: 08 Sau 2008, 23:06
Pliusai: 56

Standartinė justuke » 09 Geg 2008, 15:48

Indų virtuvės paslaptys

Indų maistas šiuo metu yra vienas mėgstamiausių pasaulyje, pagal populiarumą atsiliekantis tik nuo italų ir kinų. Vien Londone veikia per 12 tūkstančių indų restoranų. Tačiau panašu, kad Lietuvoje indų virtuvė dar turi nedaug gerbėjų, nes Vilniuje kol kas yra tik vienas tikras indiškas restoranas.

Indų virtuvė laikoma viena tobuliausių ir seniausių pasaulyje. Tačiau konkrečiai apibūdinti, kokia ji yra, labai sunku. Mat kiekviena iš 27-nių provincijų turi savo patiekalų įvairovę. Dėl religinių įsitikinimų, maždaug pusė indų yra vegetarai, nevalgantys nei mėsos, nei žuvies, nei kiaušinių. Kita pusė gyventojų retsykiais valgo vištienos, jūros gėrybių ir avienos. Klestint senovės Vedų kultūrai, mėsa apskritai nebuvo vartojama maistui. Sakoma, kad valgyti mėsą indus išmokino svetimšaliai užkariautojai – 16-ame amžiuje Persijoje įsitvirtinę mongolai, keturis šimtmečius Goa provinciją valdę portugalai ir galiausiai britų kolonistai. Tačiau iki šiol Indiją galima vadinti vegetarų rojumi, nes indiškų restoranų valgiaraščiuose vegetariškų patiekalų yra kur kas daugiau nei mėsiškų. Lygiai taip pat ir vieninteliame indų restorane Vilniuje.

Restorano „Sue's Indian Raja“ virtuvei vadovauja virėjas Rakešas, prieš dvejus metus atvykęs iš Delio. Jis sako žinantis apie du tūkstančius vegetariškų patiekalų. Rakešas pabrėžia, kad visiems indiškiems patiekalams savitumo suteikia gausiai naudojami prieskoniai. Juos indai pirmiausiai pakepina įkaitintoje keptuvėje aliejuje arba nuskaidrintame svieste. Taip sustiprėja jų skonis ir atsiskleidžia aromatas.
Dauguma indiškų patiekalų yra labai aštrūs. Pasak „Sue's Indian Raja“ virtuvės šefo Rakešo, tikrasis aštrusis indų maistas lietuviams būtų pernelyg ekstremalus, todėl restorane Vilniuje gaminami Šiaurės Indijoje populiarios Muglų dinastijos patiekalai. Į juos, žinoma, dedama aštrių prieskonių, bet ne taip gausiai, kaip valgytų patys indai.

Indų virtuvėje ypatingą vietą užima pieno produktai. Senovės Vedose apie pieną kalbama kaip apie stebuklingą maisto produktą, kuriame yra visų sveikatai reikalingų medžiagų ir vitaminų. Indai valgo daug jogurto, o namuose gaminasi varškės sūrį, vadinamąjį panyrą.

Be prieskonių neįsivaizduojamas nė vienas indų patiekalas. Prieskoniams indai naudoja įvairiausių augalų šviežius ir džiovintus lapus, sėklas, smulkintas šaknis ir žievę. Jie taip pat naudoja ir iš anksto pagamintus prieskonių mišinius, kuriuos vadina „masala“.

Vienas pagrindinių produktų indų virtuvėje yra ryžiai. Paprastai ryžius indų šeima valgo mažiausiai kartą per dieną. Dažnai ant indo stalo atsiduria ir įvairiausių rūšių lęšiai, vadinami „dalu“. Manoma, kad daug baltymų turintys ankštiniai vegetarams atstoja mėsą. Indijoje „dalas“ patiekiamas su pagrindiniais patiekalais arba valgomas su duona. Tik indiška duona yra visiškai nepanaši į vakarietiškąją. Ji kiek primena lietinius blynus, tik kepama ant atviros ugnies specialioje indiškoje krosnyje, vadinamajame tanduryje. Tanduris yra panašus į didelę molinę statinę. Jos dugne kuriama ugnis, o duonos paplotėliai lipdomi ant įkaitusių vidinių kraštų. Pasak Rakešo, tanduris įkaista iki trijų šimtų laipsnių.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 12 Geg 2008, 18:56

Mėsos kukuliukai "Rempah-Rempah"
(Indonezijos patiekalas)
Mėsos ir kokoso kukuliai. Jei pakankamai maži, idealiai tinka kaip užkanda prie gėrimų
.
250 g džiovinto kokoso
6-7 šaukštai karšto vandens
500 g jautienos faršo
2 skiltelės česnako
1,5 šaukštelio druskos
0,5 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1,5 šaukštelio maltos kalendros
1 šaukštelis maltų kmynų
0,5 šaukštelio malto aromatinio imbiero
2 kiaušiniai, plakti
žemės riešutų aliejus kepimui
Sudėkite kokosą į indą ir pašlakstykite karštu vandeniu. Gerai išmaišykite (kokosas turi sudrėkti).Supilkite kokosą į didesnį indą su jautienos faršu.
Sutrinkite česnaką ir gerai sumaišykite su druska. Sudėkite visus prieskonius ir česnaką į plaktus kiaušinius ir gerai išmaišykite. Supilkite tą masę į faršą su kokosu. Gerai išmaišykite rankomis, kad prieskoniai vienodai pasiskirstytų ir masė taptų vientisa.Suformuokite mažus hamburgerius (kotletus) arba kukuliukus. Kepkite fritiūrinėje arba gilioje keptuvėje, iki jie taps traškūs ir auksinės rudos spalvos.Padėkite ant popieriaus ir leiskite riebalams nutekėti.
Patiekite kartu su ryžiais arba kaip atskirą užkandį. Iškylose patiekite šaltus.
Kukuliukai, jei pakankamai maži, idealiai tinka kaip užkanda prie gėrimų.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 12 Geg 2008, 18:58

Ryžiai su kokosu
(Nariai čaval)
350 g basmati ar kitų geros kokybės ryžių
825 ml vandens
200 g cukraus
0,5 šaukštelio smulkiai maltų kardamono sėklų
150 g tarkuoto, truputį pakepinto kokoso
50 g pakepintų pistacijų arba kešju riešutų
50 g razinų
1 šaukštas sviesto
Ryžius 1 valandą pamirkykite ir palikite apdžiūti.Vidutinio didumo prikaistuvyje užvirkite vandenį su cukrumi ir maltu kardamonu. Suberkite ryžius ir antrą kartą užvirkite. Virkite 2 ar 3 minutes, o paskui liepsną visai sumažinkite. Puodą sandariai uždenkite, 10 minučių pavirkite, po to nukelkite dangtį ir greitai suberkite likusius komponentus. Vėl uždenkite ir virkite dar 10 minučių, kol ryžiai išvirs. Nukelkite dangtį ir nedidindami ugnies pavirkite ryžius dar 2-3 minutes, kad išeitų garai.Ryžius atsargiai išmaišykite ir patiekite pusryčiams arba pietums negilioje lėkštėje su masalą dosomis arba atta dosomis.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 23 Geg 2008, 18:28

Putlūs raugintos tešlos puriai
(Bhatura)

Vedų kulinarijoje pirktinės mielės vartojamos retai. Dažniausiai tešla paliekama šiltoje vietoje, kad parūgtų. Šiltame ore tešla parūgsta per keletą valandų; šaltesnio klimato šalyse procesui pagreitinti naudojami kepimo milteliai. Indijoje bhaturos dažnai valgomos pusryčiams su čanna raita (nuto žirniais su prieskoniais) ir jogurtu.
150 ml jogurto
2 šaukšteliai rudojo cukraus
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
150 g baltų miltų
300 g išsijotų rupių kvietinių miltų
2 šaukšteliai druskos
1 šaukštas ghi ar sviesto
125 ml šilto vandens
ghi arba aliejus kepimui fritiūre
Iš vakaro dideliame dubenyje sumaišykite jogurtą, cukrų, kepimo miltelius ir baltus miltus. Uždenkite dubenį audeklu ir nakčiai pastatykite šiltoje vietoje, kad vyktų natūralus rūgimas. Tešla tinkama tolesniam minkymui, kai ant jos paviršiaus pasirodo pūslelės.Kitame dubenyje sumaišykite išsijotus rupius kvietinius miltus su druska ir pirštų galais įtrinkite į juos ghi arba sviestą. Į šį dubenį suverskite išrūgusį mišinį ir įpilkite vandens. Rankomis viską maišykite, kol sulips ir gausis tešla. 5-10 minučių tešlą minkykite, kol pasidarys švelni ir vienalytė. Jei ji per drėgna, įberkite truputį miltų. Suvoliokite tešlą į vieną gumulą ir uždengę drėgnu audeklu pastatykite šiltoje vietoje.Po 2 vai. tešlą vėl išminkykite. Suformuokite 15 rutuliukų ir iškočiokite 13 cm skersmens paplotėlius, įkaitinkite ghi ir kepkite bhaturas fritiūre taip pat, kaip paprastus purius.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 09 Bir 2008, 10:28

Indiški ryžiai

2 supjaustyti svogūnai,
2 šaukštai aliejaus, 200 g ryžių,
1/2 šaukšto kurkumos, 1 lazdelė cinamono,
6 sutrintos kardamono sėklos,
1 šaukštas kmynų, po saują razinų,
kešju kepintų riešutų.
Didelėje keptuvėje 10-12 minučių aliejuje pakepinkite svogūnus. Tuo metu puode užvirkite vandens su žiupsneliu druskos, suberkite 200 g ryžių ir užvirkite. Virkite neuždengę dangčiu nemaišydami 10-15 minučių, po to įdėkite kurkumos, cinamono. Kai ryžiai išvirs, nupilkite vandenį ir nuplaukite.
Svogūnus, kardamoną bei kmynus pakepkite keptuvėje. Įdėkite razinų ir kepintų riešutų, po to sudėkite virtus ryžius.

Skelbti atsakymą