Prancūzų virtuvė
Morkų ir bananų salotos. 200g morkų, 1 citrinos sultys, 2 bananai, 2 šaukštai grietinės, druskos, pipirų, petražolių. Morkas sutarkuoti ir lygiu sluoksniu sudėti į dubenį. Plonais griežinėliais supjaustyti bananus ir sudėti ant morkų. Salotas užpilti padažu iš grietinės, citrinos sulčių, druskos ir pipirų, pabarstyti smulkintomis petražolėmis.
Trinta prancūziška sriuba: 200g vištienos, 10g petražolių, 10g morkų, 10g svogūnų, 10g miltų, 15g sviesto, 60g grietinėlės, 0.5 kiaušinio trynio, 10g špinatų, 20g pomidorų, 20g šparaginių pupelių, druskos. Vištieną kartu su svogūnais išvirti, sumalti, pertrinti. Mėsą užpilti baltuoju Bešamel padažu, sultiniu ir pasūdyti. Sudėti pjaustytu špinatus, pomidorų skilteles be plėvelės, išvirtas šparagines pupeles ir viską užvirinti. Nuėmus nuo ugnies paskaninti sviestu. Atskirai patiekti skrebučius.
Baltasis Besamel padažas: 3 stiklinės pieno, lauro lapelis, 3 šaukštai susmulkintų svogūnų, 4 šaukštai sviesto, 0.75 stiklinės kvietinių miltų, 0.5 šaukštelio druskos, žiupsnelis kvapiųjų pipirų. Smulkia supjaustytus svogūnus ir lauro lapelį įdėti į puodą, užpilti pienu ir užvirinti. Tuomet 15min.palikti, kad šis atvėstų ir prakošti. Sviestą ištirpinti ir maišant supilti į miltus. Vos miltai įgaus auksinį atspalvį, į kaistuvą, nuolat maišant, silpna srovele supilti pieną. Padažą užvirinti, įberti druską, prieskonius, sumažinti ugnį ir dar 20 min pavirti. Prakošti.
PRANCŪZIŠKA VIŠTIENA
4 krūtinėlės be kaulų
2 obuoliai
200g pievagrybių
6 šaukštai kalvadoso
6 šaukštai grietinės
sviesto
petražolių
druskos
krūtinėles įtrinkite prieskoniais bei druska. Keptuvėje ištirpinkite didelį gabalą sviesto ir jame ant stiprios ugnies 10 min kepkite mėsą, kol ji gražiai apskrus. Išimkite. Obuolius padalinkite pusiau, išskobkite ir supjaustykite ketvirčiais. Tirpinkite sviestą, kai jis suputos, tuomet dėkite obuolių ketvirčius ir iškepkite. Išgriebkite iš keptuvės ir dėkite ant vištienos.
Pievagrybius nuplaukite, perrėžkite pusiau ir taip pat kepkite svieste, kol suminkštės. Tuomet krūtinėles ir obuolius dėkite atgal į keptuvę, užpilkite kalvadosu ir uždekite. Kai ugnis užges, skaninkite grietine, kad padažas taptų vientisas. Kepkite dar 10-12 min. Apibarstykite petražolėmis ir tiekite su bulvėmis ar makaronais.
4 krūtinėlės be kaulų
2 obuoliai
200g pievagrybių
6 šaukštai kalvadoso
6 šaukštai grietinės
sviesto
petražolių
druskos
krūtinėles įtrinkite prieskoniais bei druska. Keptuvėje ištirpinkite didelį gabalą sviesto ir jame ant stiprios ugnies 10 min kepkite mėsą, kol ji gražiai apskrus. Išimkite. Obuolius padalinkite pusiau, išskobkite ir supjaustykite ketvirčiais. Tirpinkite sviestą, kai jis suputos, tuomet dėkite obuolių ketvirčius ir iškepkite. Išgriebkite iš keptuvės ir dėkite ant vištienos.
Pievagrybius nuplaukite, perrėžkite pusiau ir taip pat kepkite svieste, kol suminkštės. Tuomet krūtinėles ir obuolius dėkite atgal į keptuvę, užpilkite kalvadosu ir uždekite. Kai ugnis užges, skaninkite grietine, kad padažas taptų vientisas. Kepkite dar 10-12 min. Apibarstykite petražolėmis ir tiekite su bulvėmis ar makaronais.
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
• Nacionalinis Prancūzijos valgis – sūris. Būtų galima suminėti net 452 jo rūšis. Tad negali stebėtis, kad mėgstamiausias pran¬cūzų patiekalas – keptas sūris, kuris dažniausiai valgomas po antrojo patiekalo.
• Antrieji patiekalai ruošiami iš jūros ar gėlųjų vandenų gėrybių (omarų, moliuskų, upėtakių, ungurių, karpių) ir iš mėsos (ver¬šienos, avienos, jautienos, rečiau – iš kiaulienos). Mėgstami ir paukštienos, sraigių patiekalai. Dažniausiai jie patiekiami be garnyro, tik su kvietine duona. Salotos patiekiamos po karštojo patiekalo.
• Prancūzai valgo ir varles, bet tie 4000 tonų per metus yra visai nedidelis kiekis.
• Prancūzų pusryčiai paprastai būna gana lengvi: varškė, omletas, džemas, bandelė. Antrieji pusryčiai – lenčas – valgomi apie 12 valandą. Jie kur kas sotesni ir primena pietus, skirtumas tas, kad nėra sriubos. Pietums prancūzai dažniausiai valgo trintą svogūnų ar pomidorų sriubą. Aštrus sultinys konsomė papra¬stai verdamas iš vištienos. Sriubos valgomos su balta duona.
• Prancūzai mėgsta aštrius priedus: alyvuoges, agurkus, įvairius padažus su konjaku ar vynu. Žinoma daugiau kaip 3000 įvairių padažų. „Prancūziškas“ skonis sunkiai įsivaizduojamas be garstyčių ar Provanso žolelių – tam tikromis proporcijomis sumaišytų prieskonių: rozmarinų, mairūnų, čiobrelių, bazilikų, dašių ir kt.
• Desertai būna karšti ir šalti. Iš karštų paminėtini blyneliai, om¬letai, sklindžiai. Šalti desertai – džemai, kremai, kompotai, ledai. Po deserto paprastai geriama kava.
• Tik duona ir šparagai valgomi rankomis. Vištienos šlaunelės, visų rūšių vaisiai nulupami ir valgomi šakute. Pica ir netgi sumuštiniai valgomi peiliu ir šakute.
• Antrieji patiekalai ruošiami iš jūros ar gėlųjų vandenų gėrybių (omarų, moliuskų, upėtakių, ungurių, karpių) ir iš mėsos (ver¬šienos, avienos, jautienos, rečiau – iš kiaulienos). Mėgstami ir paukštienos, sraigių patiekalai. Dažniausiai jie patiekiami be garnyro, tik su kvietine duona. Salotos patiekiamos po karštojo patiekalo.
• Prancūzai valgo ir varles, bet tie 4000 tonų per metus yra visai nedidelis kiekis.
• Prancūzų pusryčiai paprastai būna gana lengvi: varškė, omletas, džemas, bandelė. Antrieji pusryčiai – lenčas – valgomi apie 12 valandą. Jie kur kas sotesni ir primena pietus, skirtumas tas, kad nėra sriubos. Pietums prancūzai dažniausiai valgo trintą svogūnų ar pomidorų sriubą. Aštrus sultinys konsomė papra¬stai verdamas iš vištienos. Sriubos valgomos su balta duona.
• Prancūzai mėgsta aštrius priedus: alyvuoges, agurkus, įvairius padažus su konjaku ar vynu. Žinoma daugiau kaip 3000 įvairių padažų. „Prancūziškas“ skonis sunkiai įsivaizduojamas be garstyčių ar Provanso žolelių – tam tikromis proporcijomis sumaišytų prieskonių: rozmarinų, mairūnų, čiobrelių, bazilikų, dašių ir kt.
• Desertai būna karšti ir šalti. Iš karštų paminėtini blyneliai, om¬letai, sklindžiai. Šalti desertai – džemai, kremai, kompotai, ledai. Po deserto paprastai geriama kava.
• Tik duona ir šparagai valgomi rankomis. Vištienos šlaunelės, visų rūšių vaisiai nulupami ir valgomi šakute. Pica ir netgi sumuštiniai valgomi peiliu ir šakute.
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
• Kol bus išgerta kava ar digestif (virškinimą gerinantis alkoho¬linis gėrimas), svečiuose nerūkoma. Tačiau kavinėse ir baruose prancūzai rūko be perstojo.
• Apsvaigti nuo alkoholio – blogas ir smerktinas tonas. Vynu reikia mėgautis, jis gurkšnojamas lėtai.
• Būtina suvalgyti visą lėkštėje esantį maistą, nes kitaip būsite laikomas šeimininkų negerbiančiu švaistūnu.
• Prancūzai maistui išleidžia daugiau kaip ketvirtadalį savo pajamų. Net kukliausiai uždirbantis darbininkas ypatingo¬mis progomis nusiveda šeimą į restoraną. Nedideliame Alpių kaimelyje santechnikas pasikvietė į restoraną 20 draugų, gi¬minaičių ir visi smagiai pasivaišino. Kitą dieną santechnikas bankrutavo...
• Prancūzės grakščios ir dailios, nors jos, kaip ir kiti, valgo riebų maistą. Prancūzijos instituto ir Pensilvanijos valstijos (JAV) universiteto mokslininkai nustatė, kad nors amerikiečiai ir prancūzai valgo panašaus riebumo maistą, pastarieji apsiriboja kur kas mažesnėmis porcijomis.
• Apsvaigti nuo alkoholio – blogas ir smerktinas tonas. Vynu reikia mėgautis, jis gurkšnojamas lėtai.
• Būtina suvalgyti visą lėkštėje esantį maistą, nes kitaip būsite laikomas šeimininkų negerbiančiu švaistūnu.
• Prancūzai maistui išleidžia daugiau kaip ketvirtadalį savo pajamų. Net kukliausiai uždirbantis darbininkas ypatingo¬mis progomis nusiveda šeimą į restoraną. Nedideliame Alpių kaimelyje santechnikas pasikvietė į restoraną 20 draugų, gi¬minaičių ir visi smagiai pasivaišino. Kitą dieną santechnikas bankrutavo...
• Prancūzės grakščios ir dailios, nors jos, kaip ir kiti, valgo riebų maistą. Prancūzijos instituto ir Pensilvanijos valstijos (JAV) universiteto mokslininkai nustatė, kad nors amerikiečiai ir prancūzai valgo panašaus riebumo maistą, pastarieji apsiriboja kur kas mažesnėmis porcijomis.
Prancūziški sausainiai
1 stiklinė miltų
1/2 stiklinė krakmolo
14 kiaušinių
1 stiklinė cukraus pudros
1 citrinos žievė
1 a š vanilės cukraus
100 g džemo
Baltymus atskiriame, trynius sutriname su cukrumi, baltymus suplakame. Miltus sumaišome su krakmolu. Į trynius suberiame tarkuotą citrinos žievelę, sumaišome su miltais ir vanilės cukrumi, supilame baltymus ir išsukame. Iš tešlos išspaudžiame apskritimus ir 20 minučių kepame orkaitėje. Iškeptus sausainius sutepame džemu ir po du sujungiame. Papuošiame.
1 stiklinė miltų
1/2 stiklinė krakmolo
14 kiaušinių
1 stiklinė cukraus pudros
1 citrinos žievė
1 a š vanilės cukraus
100 g džemo
Baltymus atskiriame, trynius sutriname su cukrumi, baltymus suplakame. Miltus sumaišome su krakmolu. Į trynius suberiame tarkuotą citrinos žievelę, sumaišome su miltais ir vanilės cukrumi, supilame baltymus ir išsukame. Iš tešlos išspaudžiame apskritimus ir 20 minučių kepame orkaitėje. Iškeptus sausainius sutepame džemu ir po du sujungiame. Papuošiame.