Prancūzų virtuvė
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Fondiu: maisto ir bendravimo filosofija
Šaltus žiemos vakarus norisi praleisti šiltai ir geroje draugijoje – tam tiktų Lietuvoje populiarėjantis valgymo ritualas fondiu. Fondiu (pranc. fondre – ištirpti) – tai patiekalas, kuriuo mėgaujasi būrelis draugų, kolegų, kuriuos sąlyginai suartina bendras indas ar puodynė. Be to, fondiu komplektą sudaro kaitinimo šaltinis, metalinis stovelis ir ilgos dvišakės šakutės.
Pats fondiu yra kilęs iš Šveicarijos, bet ne iš gero gyvenimo: kaimo žmonės šildydavo senus kietus sūrio gabalėlius su vynu. Sūrio fondiu pradėtas gaminti Šveicarijoje, Nešatelyje. Kai iš čia pradėta eksportuoti sūrius į kitas šalis, fondiu tapo labai populiarus JAV. Kai kurie šaltiniai teigia, jog jau graikai su vynu šildydavo ožkos sūrį. Dėl aliejaus fondiu arba Bourguignonne (burginjon) kilmės yra diskutuojama.
Pirmoji versija – jis kilęs iš Prancūzijos, Burgundijos regiono. Vynuogių laukų darbininkai, neturėdami laiko pavalgyti, kaitindavo puodus su vynuogių sėklomis iš kurių išsiskirdavo aliejus, ir, kai išalkdavo, juose virdavo mėsos gabaliukus, atsineštus iš namų. Kiti teigia, kad šį fondiu po Antrojo pasaulinio karo sugalvojo šveicarų virėjai, ieškodami alternatyvos sūrio fondiu.
Tačiau fondiu tradicijas turi ir kinai, ir austrai, ir prancūzai.
Lietuvoje didėja pasaulio maisto kultūrų virtuvių pasiūla, tad po truputį fondiu vis labiau pripažįstamas ne tik restoranų lankytojų, bet ir patys žmonės, pajutę, kokią draugišką atmosferą kuria šis „bendras indas“, įsigyja fondiu komplektus.
Tačiau pirmiausia patariu išbandyti profesionalų ruoštą fondiu: taip ir namie jį bus lengviau pagaminti. Restoranas „Tax Free“ siūlo net trijų rūšių fondiu: mėsos, sūrio ir desertinį.
Šaltus žiemos vakarus norisi praleisti šiltai ir geroje draugijoje – tam tiktų Lietuvoje populiarėjantis valgymo ritualas fondiu. Fondiu (pranc. fondre – ištirpti) – tai patiekalas, kuriuo mėgaujasi būrelis draugų, kolegų, kuriuos sąlyginai suartina bendras indas ar puodynė. Be to, fondiu komplektą sudaro kaitinimo šaltinis, metalinis stovelis ir ilgos dvišakės šakutės.
Pats fondiu yra kilęs iš Šveicarijos, bet ne iš gero gyvenimo: kaimo žmonės šildydavo senus kietus sūrio gabalėlius su vynu. Sūrio fondiu pradėtas gaminti Šveicarijoje, Nešatelyje. Kai iš čia pradėta eksportuoti sūrius į kitas šalis, fondiu tapo labai populiarus JAV. Kai kurie šaltiniai teigia, jog jau graikai su vynu šildydavo ožkos sūrį. Dėl aliejaus fondiu arba Bourguignonne (burginjon) kilmės yra diskutuojama.
Pirmoji versija – jis kilęs iš Prancūzijos, Burgundijos regiono. Vynuogių laukų darbininkai, neturėdami laiko pavalgyti, kaitindavo puodus su vynuogių sėklomis iš kurių išsiskirdavo aliejus, ir, kai išalkdavo, juose virdavo mėsos gabaliukus, atsineštus iš namų. Kiti teigia, kad šį fondiu po Antrojo pasaulinio karo sugalvojo šveicarų virėjai, ieškodami alternatyvos sūrio fondiu.
Tačiau fondiu tradicijas turi ir kinai, ir austrai, ir prancūzai.
Lietuvoje didėja pasaulio maisto kultūrų virtuvių pasiūla, tad po truputį fondiu vis labiau pripažįstamas ne tik restoranų lankytojų, bet ir patys žmonės, pajutę, kokią draugišką atmosferą kuria šis „bendras indas“, įsigyja fondiu komplektus.
Tačiau pirmiausia patariu išbandyti profesionalų ruoštą fondiu: taip ir namie jį bus lengviau pagaminti. Restoranas „Tax Free“ siūlo net trijų rūšių fondiu: mėsos, sūrio ir desertinį.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Pirmasis – mėsos fondiu. Jo komplektą sudaro medinis padėklas, ant kurio sudėti 6 indeliai. Trijuose iš jų yra mėsos ir žuvies gabalėliai: šviežia žalia kiauliena, vištiena ir žuvis, kuri turi būti nebiri. Viskas apibarstyta kvapniomis žolelėmis. Kituose indeliuose – padažai: švelnusis su marinuotais agurkėliais, pikantiškas su ančiuviais ir aštrusis „Barbekiu“.
Dideliame špižiniame puode atnešamas įkaitęs aliejus, kurio šilumą palaiko spiritinė lemputė. Šalia siūloma patiekti žalių daržovių lėkštę. Turinys priklauso nuo sezono. Galima kepti cukinijas, pievagrybius, baklažanus ar paprikas.
Kiekvienas žmogus turi savo ilgą šakutę, kurios galas yra pažymėtas skirtinga spalva. Pasmeigęs mėsos, žuvies ar daržovės gabaliuką, merkia jį į katilą ir laiko ten tol, kol apskrunda. Ištraukęs gabaliuką, jį nuima su paprasta šakute. Procesas ilgas, nes kaitinti galima tik vieną gabaliuką. Taip randi laiko smagiai pabendrauti su kompanija. Fondiu siūloma ragauti su raudonu sausuoju vynu.
Dideliame špižiniame puode atnešamas įkaitęs aliejus, kurio šilumą palaiko spiritinė lemputė. Šalia siūloma patiekti žalių daržovių lėkštę. Turinys priklauso nuo sezono. Galima kepti cukinijas, pievagrybius, baklažanus ar paprikas.
Kiekvienas žmogus turi savo ilgą šakutę, kurios galas yra pažymėtas skirtinga spalva. Pasmeigęs mėsos, žuvies ar daržovės gabaliuką, merkia jį į katilą ir laiko ten tol, kol apskrunda. Ištraukęs gabaliuką, jį nuima su paprasta šakute. Procesas ilgas, nes kaitinti galima tik vieną gabaliuką. Taip randi laiko smagiai pabendrauti su kompanija. Fondiu siūloma ragauti su raudonu sausuoju vynu.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Antrasis, sūrio fondiu, yra gal net sotesnis už mėsos. Prie jo patiekiami tokie patys padažai kaip ir prie mėsos, nors jie ir nėra būtini, bei virtos daržovės: kalafiorai, morkos ir bulvės. Tačiau pagrindinis patiekalas yra sūryje mirkoma skrudinta balta duona su česnaku. Sūrio mišinys yra sudarytas iš balto sauso vyno ir riebių sūrių - „Čederio“ (suteikiančio rausvą spalvą), „Žementalio“ ir kitų sūrių.
Svarbiausia, kaip sako mišinio autorė, reikia pasirinkti sūrius, kurie nesuliptų. Į puodelį įdedama prieskonių: kalendros, muskato ir kitų. Šis fondiu paruošiamas greitai, jis gali atstoti ir sočius pietus. Gardus yra ne tik skrudintos duonelės ir sūrio, bet ir virtų daržovių derinys. Prie šio fondiu siūlomas baltas sausasis vynas.
Svarbiausia, kaip sako mišinio autorė, reikia pasirinkti sūrius, kurie nesuliptų. Į puodelį įdedama prieskonių: kalendros, muskato ir kitų. Šis fondiu paruošiamas greitai, jis gali atstoti ir sočius pietus. Gardus yra ne tik skrudintos duonelės ir sūrio, bet ir virtų daržovių derinys. Prie šio fondiu siūlomas baltas sausasis vynas.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Desertinis fondiu yra patiekiamas kitame, specialiame mažesniame fondiu inde, kurį šildo maža žvakutė. Tiesą sakant, tikėjomės tradicinio karšto šokolado fondiu, tačiau mums pasiūlė karamelės desertą: grietinėlę, sumaišytą su lydytu cukrumi. Šalia patiekiami vaisiai: bananai, vynuogės, apelsinai ir obuoliai. Tikriesiems smaližiams pirmiausia siūlomi vaisiai, tačiau geriausias derinys – rūgštūs vėsūs vaisiai su šilta saldžia karamele. Saldudis fondiu derinamas su desertiniais gėrimais.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
PRIEDAI
1. Mėsos ir žuvies fondiu
Kiauliena
Vištiena
Žuvis (nebiri)
Prieskoninės žolelės
Cukinija
Pievagrybiai
Baklažanai
Paprika
Padažai:
Švelnusis su marinuotais agurkėliais
Pikantiškas su ančiuviais
„Barbekiu“
2. Sūrio fondiu
Balta duona su česnaku
Sūris („Čederis“, „Žementalis“)
Kalendra
Muskato riešutas
Kalafiorai
Morkos
Bulvės
3. Desertinis fondiu
Grietinėlė
Cukrus
Bananai
Vynuogės
Apelsinai
Obuoliai
1. Mėsos ir žuvies fondiu
Kiauliena
Vištiena
Žuvis (nebiri)
Prieskoninės žolelės
Cukinija
Pievagrybiai
Baklažanai
Paprika
Padažai:
Švelnusis su marinuotais agurkėliais
Pikantiškas su ančiuviais
„Barbekiu“
2. Sūrio fondiu
Balta duona su česnaku
Sūris („Čederis“, „Žementalis“)
Kalendra
Muskato riešutas
Kalafiorai
Morkos
Bulvės
3. Desertinis fondiu
Grietinėlė
Cukrus
Bananai
Vynuogės
Apelsinai
Obuoliai
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Varlių kojelės
16 varlių kojelių
1 puodelio riebalų
0,5 puodelio miltų
3 puodeliai pieno
1 šaukštelio maltos paprikos
0,5 šaukštelio svogūnų miltelių
0,5 šaukštelio česnako sulčių
0,5 šaukštelio maltų kajeno pipirų
0,25 šaukštelio juodųjų pipirų
baltųjų pipirų,bazilikų
rozamarinų,druskos
Nulupkite, nuvalykite ir gerai nuplaukite varlių kojeles. Užpilkite pieno ir česnako mišiniu, sudėję į plastikinį indą padėkite į šaldytuvą nakčiai.
Nusausinkite, įtrinkite paprikos milteliais, svogūnų milteliais, kajeno, juodųjų pipirų ir druskos mišiniu.Į miltus sudėkite baltuosius pipirus, bazilikus ir rozmarinus.Keptuvėje įkaitinkite riebalus. Apvoliokite varlių kojeles miltų mišinyje ir kepkite, kol taps auksinės rudos spalvos.
16 varlių kojelių
1 puodelio riebalų
0,5 puodelio miltų
3 puodeliai pieno
1 šaukštelio maltos paprikos
0,5 šaukštelio svogūnų miltelių
0,5 šaukštelio česnako sulčių
0,5 šaukštelio maltų kajeno pipirų
0,25 šaukštelio juodųjų pipirų
baltųjų pipirų,bazilikų
rozamarinų,druskos
Nulupkite, nuvalykite ir gerai nuplaukite varlių kojeles. Užpilkite pieno ir česnako mišiniu, sudėję į plastikinį indą padėkite į šaldytuvą nakčiai.
Nusausinkite, įtrinkite paprikos milteliais, svogūnų milteliais, kajeno, juodųjų pipirų ir druskos mišiniu.Į miltus sudėkite baltuosius pipirus, bazilikus ir rozmarinus.Keptuvėje įkaitinkite riebalus. Apvoliokite varlių kojeles miltų mišinyje ir kepkite, kol taps auksinės rudos spalvos.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Prancūziška svogūnų sriuba
50 g sviesto, 750 g smulkiai pjaustytų svogūnų,
2 skiltelės smulkinto česnako, 45 g miltų,
2 l jautienos arba vištienos sultinio,
250 g baltojo vyno, 1 lauro lapelis,
2 šakelės čiobrelių, 8 riekelės vakarykščio ilgo batono,
100 g sūrio.
Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite pjaustytus svogūnus ir maišydami patroškinkite 25 minutes. Tada įdėkite česnako bei miltų ir dar 2 minutes maišydami patroškinkite. Iš lėto supilkite 2 l sultinio ir baltojo vyno. Užvirkite. Po to įdėkite lauro lapelį ir čiobrelių. Uždenkite dangčiu ir pavirkite 25 minutes. Iš sriubos išimkite žalumynus ir paskaninkite prieskoniais. Įkaitinkite kepimo krosnelę.
8 skrudintuve pakepintas batono riekeles sudėkite į 4 sriubos lėkštes, užpilkite ant jų sriubos ir užbarstykite sūrio. Lėkštes pastatykite į krosnelę ir palikite, kol ištirps sūris ir sriuba pasidengs geltona plutele.
50 g sviesto, 750 g smulkiai pjaustytų svogūnų,
2 skiltelės smulkinto česnako, 45 g miltų,
2 l jautienos arba vištienos sultinio,
250 g baltojo vyno, 1 lauro lapelis,
2 šakelės čiobrelių, 8 riekelės vakarykščio ilgo batono,
100 g sūrio.
Puode ištirpinkite sviestą, sudėkite pjaustytus svogūnus ir maišydami patroškinkite 25 minutes. Tada įdėkite česnako bei miltų ir dar 2 minutes maišydami patroškinkite. Iš lėto supilkite 2 l sultinio ir baltojo vyno. Užvirkite. Po to įdėkite lauro lapelį ir čiobrelių. Uždenkite dangčiu ir pavirkite 25 minutes. Iš sriubos išimkite žalumynus ir paskaninkite prieskoniais. Įkaitinkite kepimo krosnelę.
8 skrudintuve pakepintas batono riekeles sudėkite į 4 sriubos lėkštes, užpilkite ant jų sriubos ir užbarstykite sūrio. Lėkštes pastatykite į krosnelę ir palikite, kol ištirps sūris ir sriuba pasidengs geltona plutele.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Prancūziškos kepenėlės
Kepenų, smulkiai pjaustytas svogūnas,
su lupenomis virtų bulvių,
500 g majonezo, druskos, pipirų.
Kepenis supjaustykite, išmuškite kulinariniu plaktuku ir sudėkite 5 keptuvę. Bulves supjaustykite kubeliais, sumaišykite su svogūnais, pasūdykite, papipirinkite. Ant iškeptų kepenų sudėkite bulves ir užpilkite majonezo. Kepkite orkaitėje.
Kepenų, smulkiai pjaustytas svogūnas,
su lupenomis virtų bulvių,
500 g majonezo, druskos, pipirų.
Kepenis supjaustykite, išmuškite kulinariniu plaktuku ir sudėkite 5 keptuvę. Bulves supjaustykite kubeliais, sumaišykite su svogūnais, pasūdykite, papipirinkite. Ant iškeptų kepenų sudėkite bulves ir užpilkite majonezo. Kepkite orkaitėje.
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai:11071
- Užsiregistravo:28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai:689
- Miestas:Kaunas
- Susisiekti:
Re: Prancūzų virtuvė
Nusprendžiau, kad geriausia šį receptą bus įdėti čia. Eigos nėra, nes darbas ilgai užtruko, o tik pusę foto padariau.
Kruasanai
1 kg miltų;
25 g druskos;
100 g cukraus;
30 g šviežių mielių arba 7 g sausų (naudojau sausas);
600 ml pieno;
600 g sviesto;
1 kiaušinis (aptepimui).
Mielinei tešlai sumaišyti miltus, cukrų, druską, mieles ir pieną. Suminkyti ir leisti tešlai apie 1,5-2 val pailsėti, kad pakiltų. Išminkyti, kad išeitų oras, įvynioti į plėvėlę ir dėti į šaldytuvą 6 valandoms. Išėmusią tešlą iškočioti, dėti ant jos sviesto lakštą (ką tik išimtas iš šaldytuvo ir su kočėlu padaužytas), sulankstyti, apvertus švelniai iškočioti į pailgą lakštą, kiekvieną kraštą lenkti iki vidurio, tada perlenkti pusiau kaip knygą (visi lankstymai parodyti http://3.bp.blogspot.com/_87tL93p9uQQ/R ... ants+2.jpg). šaldyti apie valandą, išėmus iškočioti, vėl sulankstyti kaip knygą ir šaldyti dar apie valandą. Iškočioti, supjaustyti trikampėliais, susukti ir leisti apie valandą - pusantros pakilti kambario temperatūroje. Aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti 190 laipsnių temperatūroje 10 minučių, tada ugnį sumažinus iki 170 laipsnių - dar 7-10 minučių.
Kruasanai
1 kg miltų;
25 g druskos;
100 g cukraus;
30 g šviežių mielių arba 7 g sausų (naudojau sausas);
600 ml pieno;
600 g sviesto;
1 kiaušinis (aptepimui).
Mielinei tešlai sumaišyti miltus, cukrų, druską, mieles ir pieną. Suminkyti ir leisti tešlai apie 1,5-2 val pailsėti, kad pakiltų. Išminkyti, kad išeitų oras, įvynioti į plėvėlę ir dėti į šaldytuvą 6 valandoms. Išėmusią tešlą iškočioti, dėti ant jos sviesto lakštą (ką tik išimtas iš šaldytuvo ir su kočėlu padaužytas), sulankstyti, apvertus švelniai iškočioti į pailgą lakštą, kiekvieną kraštą lenkti iki vidurio, tada perlenkti pusiau kaip knygą (visi lankstymai parodyti http://3.bp.blogspot.com/_87tL93p9uQQ/R ... ants+2.jpg). šaldyti apie valandą, išėmus iškočioti, vėl sulankstyti kaip knygą ir šaldyti dar apie valandą. Iškočioti, supjaustyti trikampėliais, susukti ir leisti apie valandą - pusantros pakilti kambario temperatūroje. Aptepti kiaušinio plakiniu ir kepti 190 laipsnių temperatūroje 10 minučių, tada ugnį sumažinus iki 170 laipsnių - dar 7-10 minučių.
Re: Prancūzų virtuvė
va cia Forelle, tau as medali pakabinciau 100 BALU IS 10 GALIMU
Re: Prancūzų virtuvė
kokie zavuciai sviestinukai pas mane jau senai stovi ju receptas nukopijuotas, bet bijojau gamibti, nes daug darbo reikalauja, galvojau, kad gali nesigauti, o pasirodo gaunasi ir dar kaip
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai:11071
- Užsiregistravo:28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai:689
- Miestas:Kaunas
- Susisiekti:
Re: Prancūzų virtuvė
Ačiū ir už medalius ir už pagyras
Sinsan, čia antrasis bandymas, pirmasisi nesigavo receptų yra daug, gamybos būdų irgi, tai pasinaudojus trimis šaltiniais (iš vieno receptas, iš kito tešlos ruošimas ir šaldymas, iš trečio - lankstymas) pasidariau savąsias, tik pasimokius iš pirmosios nesėkmės gaminau labai nedaug, tai labai greitai jos sunyko. Norisi dar, bet jau rankos nekyla vėl visą dieną sėdėti namie ir kočioti, lankstyti
Sinsan, čia antrasis bandymas, pirmasisi nesigavo receptų yra daug, gamybos būdų irgi, tai pasinaudojus trimis šaltiniais (iš vieno receptas, iš kito tešlos ruošimas ir šaldymas, iš trečio - lankstymas) pasidariau savąsias, tik pasimokius iš pirmosios nesėkmės gaminau labai nedaug, tai labai greitai jos sunyko. Norisi dar, bet jau rankos nekyla vėl visą dieną sėdėti namie ir kočioti, lankstyti
Re: Prancūzų virtuvė
tikrai 10 balu, saunuole. idomumo delei kada vasara pabandysiu, o siaip aisku paprasciau nusipirkti.
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai:11071
- Užsiregistravo:28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai:689
- Miestas:Kaunas
- Susisiekti:
Re: Prancūzų virtuvė
Aišku, kad paprasčiau nusipirkti, bet šiaip naminiai visiems patiko, aišk, gaminasi ilgokai, bet užtat dingsta akimirksniu