Suomių virtuvė
Suomių virtuvė
Atvirai sakant, aš apie ją esu girdėjusi neperdaugiausiai, bet paskelbiau šią temą, nes radau kelis receptus
Suomijoje lengva papilnėti. Taip sako visi turistai ir keliautojai. Šioje šalyje valgoma daug šviežios kvapios duonos ir mėgstami namuose gaminti valgiai. Tą patį suomiai siūlo ir užsieniečiams. „Mes nemėgstame sviesto, nors jo mūsų šalyje pakanka." Kadangi suomiai ne itin mėgsta sviestą, tai jie jį sumaišo su labai smulkiai supjaustytais svogūnais, krapais ir trupučiu česnako. Šiuo sviestu apteptas duonos riekeles jie vadina voilepepiojute. Jos paduodamos kaip suomių užkandis ir esti labai įvairios, margiausiai papuoštos.
Įvairiai pagaminta žuvis čia — svarbiausias patiekalas.
Suomijoje lengva papilnėti. Taip sako visi turistai ir keliautojai. Šioje šalyje valgoma daug šviežios kvapios duonos ir mėgstami namuose gaminti valgiai. Tą patį suomiai siūlo ir užsieniečiams. „Mes nemėgstame sviesto, nors jo mūsų šalyje pakanka." Kadangi suomiai ne itin mėgsta sviestą, tai jie jį sumaišo su labai smulkiai supjaustytais svogūnais, krapais ir trupučiu česnako. Šiuo sviestu apteptas duonos riekeles jie vadina voilepepiojute. Jos paduodamos kaip suomių užkandis ir esti labai įvairios, margiausiai papuoštos.
Įvairiai pagaminta žuvis čia — svarbiausias patiekalas.
Paskutinį kartą redagavo Hazel 03 Geg 2007, 17:41, redaguota 1 kartą(us).
Kalekukas
200 g ruginių miltų,
200 g kvietinių miltų,
60 g sviesto,
800 g žuvies filė (paprastai imama jūrų žuvis),
200 g lašiniukų,
2 galvutės svogūnų,
druskos, pipirų, 2 šaukštai grietinėlės, trynys, taukų
Stiklinė vandens pamažu supilama į miltus, įdedama sviesto, įberiama druskos ir užminkoma tešla. Ji iškočiojama, perlenkiama per pusę ir ½ valandos palaikoma šaltai. Kubeliais supjaustyti lašiniukai paspirginami su stambiai supjaustytais svogūnais ir paskui kartu su nuplauta žuvies filė permalami mėsmale. Faršas sumaišomas su grietinėle, įberiama druskos ir pipirų. Iš tešlos iškočiojamas nelabai plonas stačiakampis lakštas. Ant vienos jo pusės sudedamas faršas, kita pusė užlenkiama, kraštai apspaudžiami ir aptepami tryniu. Kalekukas kepamas nekarštoje orkaitėje 3 valandas, kartkartėmis jį aptepant taukais. Paskui jis suvyniojamas į servetėlę, kad nebūtų per kieta plutelė, supjaustomas gabalais, apipilamas iki rusvumo pakaitintu sviestu ir patiekiamas į stalą.
200 g ruginių miltų,
200 g kvietinių miltų,
60 g sviesto,
800 g žuvies filė (paprastai imama jūrų žuvis),
200 g lašiniukų,
2 galvutės svogūnų,
druskos, pipirų, 2 šaukštai grietinėlės, trynys, taukų
Stiklinė vandens pamažu supilama į miltus, įdedama sviesto, įberiama druskos ir užminkoma tešla. Ji iškočiojama, perlenkiama per pusę ir ½ valandos palaikoma šaltai. Kubeliais supjaustyti lašiniukai paspirginami su stambiai supjaustytais svogūnais ir paskui kartu su nuplauta žuvies filė permalami mėsmale. Faršas sumaišomas su grietinėle, įberiama druskos ir pipirų. Iš tešlos iškočiojamas nelabai plonas stačiakampis lakštas. Ant vienos jo pusės sudedamas faršas, kita pusė užlenkiama, kraštai apspaudžiami ir aptepami tryniu. Kalekukas kepamas nekarštoje orkaitėje 3 valandas, kartkartėmis jį aptepant taukais. Paskui jis suvyniojamas į servetėlę, kad nebūtų per kieta plutelė, supjaustomas gabalais, apipilamas iki rusvumo pakaitintu sviestu ir patiekiamas į stalą.
Kalalatiko — bulvės su silke
700 g bulvių,
2 kiaušiniai, 250 g šviežių silkių,
svogūno galvutė, 50 g aliejaus,
1/8 litro pieno,
šaukštas miltų.
Bulvės nuskutamos, supjaustomos griežinėliais ir sukrečiamos į riebalais išteptą puodą. Ant viršaus sudedami silkės gabaliukai, smulkiai supjaustyti svogūnai. Visi produktai apibarstomi miltais ir apipilami aliejumi. Troškinama ant nedidelės ugnies, uždengus dangčiu. Kiaušinai išplakami su pienu ir užpilami ant ištroškintų silkių. Dabar silkės su puodu įkišamos į orkaitę, uždengiamos ir tučtuojau užkopamos.
700 g bulvių,
2 kiaušiniai, 250 g šviežių silkių,
svogūno galvutė, 50 g aliejaus,
1/8 litro pieno,
šaukštas miltų.
Bulvės nuskutamos, supjaustomos griežinėliais ir sukrečiamos į riebalais išteptą puodą. Ant viršaus sudedami silkės gabaliukai, smulkiai supjaustyti svogūnai. Visi produktai apibarstomi miltais ir apipilami aliejumi. Troškinama ant nedidelės ugnies, uždengus dangčiu. Kiaušinai išplakami su pienu ir užpilami ant ištroškintų silkių. Dabar silkės su puodu įkišamos į orkaitę, uždengiamos ir tučtuojau užkopamos.
Maitokalekeito — piene troškinta žuvis
750 g nuvalytos žuvies,
¼ l pieno,
75 g sviesto, druskos.
Žuvis nuplaunama, supjaustoma piršto storio griežinėliais, pasūdoma, sudedama į riebalais išteptą keptuvę, apipilama pienu ir troškinama karštoje orkaitėje. Prieš duodant į stalą, apipilama iki rusvumo pakaitintu sviestu.
750 g nuvalytos žuvies,
¼ l pieno,
75 g sviesto, druskos.
Žuvis nuplaunama, supjaustoma piršto storio griežinėliais, pasūdoma, sudedama į riebalais išteptą keptuvę, apipilama pienu ir troškinama karštoje orkaitėje. Prieš duodant į stalą, apipilama iki rusvumo pakaitintu sviestu.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Suomiškas plokštainis
200 g rūkytos šoninės,
600 g šviežios menkės filė,
po 150 g kvietinių ir ruginių miltų,
200 g sviesto,
2 kiaušiniai,
šaukštelis kepimo miltelių, druskos, pipirų,
2 šaukštai sviesto formai ištepti.
Iš miltų, kep. miltelių, kiaušinių ir sviesto užminkyti tešlą ir pusvalandį palaikyti šiltai.
Šoninę - kubeliais ir sumaišyti su smulkiai pajaustyta menke, pasūdyti, papipirinti ir gerai išmaišyti. Tešlą iškočioti, padalinti per pusę. Vieną lakštą kloti į skardą, dėti įdarą ir uždengti kitu lakštu. Aptepti plaktu kiaušiniu ir kepti 1,5 valandos 150 laipsnių temperatūroje.
200 g rūkytos šoninės,
600 g šviežios menkės filė,
po 150 g kvietinių ir ruginių miltų,
200 g sviesto,
2 kiaušiniai,
šaukštelis kepimo miltelių, druskos, pipirų,
2 šaukštai sviesto formai ištepti.
Iš miltų, kep. miltelių, kiaušinių ir sviesto užminkyti tešlą ir pusvalandį palaikyti šiltai.
Šoninę - kubeliais ir sumaišyti su smulkiai pajaustyta menke, pasūdyti, papipirinti ir gerai išmaišyti. Tešlą iškočioti, padalinti per pusę. Vieną lakštą kloti į skardą, dėti įdarą ir uždengti kitu lakštu. Aptepti plaktu kiaušiniu ir kepti 1,5 valandos 150 laipsnių temperatūroje.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Žuvienė suomiškai
1 kg šviežių žuvų ,
1 svogūnas, 1 poras, 4 bulvės
1 šaukštas miltų,
1 stiklinė pieno ,
1 lauro lapelis,3 žirneliai kvepiančiųjų pipirų,
2 šaukštai smulkintų krapų,
2 šaukštai smulkintų laiškinių svogūnų.
Žuvis išskroskite, nupjaukite galvas, išimkite kaulus, nulupkite odeles.
Pakepinkite supjaustytą svogūną.Žuvų galvas ir odeles sudėkite į puodą, užpilkite 1,5 l vandens. Suberkite kepintus svogūnus, lauro lapelį, kvepiančiuosius pipirus, pasūdykite. Virkite apie 20 min. ant mažos ugnies. Sultinį perkoškite.
Nulupkite porą, supjaustykite skridinėliais. Nulupkite ir supjaustykite gabalėliais bulves.Daržoves suberkite į žuvų sultinį ir virkite apie 15 min.
Supjaustykite žuvį gabalėliais ir sumeskite į sriubą, virkite dar 10-15 min.
Pieną išmaišykite su miltais, supilkite į sriubą, užvirkite.Tada suberkite krapus ir svogūnus.
1 kg šviežių žuvų ,
1 svogūnas, 1 poras, 4 bulvės
1 šaukštas miltų,
1 stiklinė pieno ,
1 lauro lapelis,3 žirneliai kvepiančiųjų pipirų,
2 šaukštai smulkintų krapų,
2 šaukštai smulkintų laiškinių svogūnų.
Žuvis išskroskite, nupjaukite galvas, išimkite kaulus, nulupkite odeles.
Pakepinkite supjaustytą svogūną.Žuvų galvas ir odeles sudėkite į puodą, užpilkite 1,5 l vandens. Suberkite kepintus svogūnus, lauro lapelį, kvepiančiuosius pipirus, pasūdykite. Virkite apie 20 min. ant mažos ugnies. Sultinį perkoškite.
Nulupkite porą, supjaustykite skridinėliais. Nulupkite ir supjaustykite gabalėliais bulves.Daržoves suberkite į žuvų sultinį ir virkite apie 15 min.
Supjaustykite žuvį gabalėliais ir sumeskite į sriubą, virkite dar 10-15 min.
Pieną išmaišykite su miltais, supilkite į sriubą, užvirkite.Tada suberkite krapus ir svogūnus.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Lengvai sūdyta žalia lašiša
1 lašiša (apie 2 kg),
2-4 šaukštai rupios druskos ,
1 šaukštas cukraus,
1-2 šaukštelis maltų baltųjų pipirų,
daug šviežių krapų.
Jei nusipirkote visą lašišą, pagaminkite iš jos 2 gabalus filė, palikdami odą.
Nušluostykite gautus filė gabaliukus popieriniu rankšluosčiu, bet neplaukite žuvies.Paimkite didelę lėkštę, kurioje tilptų žuvis ir pabarstykite druska.
Pabarstykite du filė gabaliukus druska, cukrumi, pipirais ir krapais. padėkite pirmąjį filė gabaliuką oda žemyn ant druskos, uždenkite jį antru gabaliuku, oda į viršų. Pabarstykite druska ir krapais.Sandariai suvyniokite į aliuminio foliją; ant viršaus uždėkite nedidelį svorį ir laikykite šaltai (bent 2 dienas).
Prieš patiekdami, nuimkite foliją ir nuimkite prieskonių perteklių, supjaustykite labai plonais gabaliukais.
1 lašiša (apie 2 kg),
2-4 šaukštai rupios druskos ,
1 šaukštas cukraus,
1-2 šaukštelis maltų baltųjų pipirų,
daug šviežių krapų.
Jei nusipirkote visą lašišą, pagaminkite iš jos 2 gabalus filė, palikdami odą.
Nušluostykite gautus filė gabaliukus popieriniu rankšluosčiu, bet neplaukite žuvies.Paimkite didelę lėkštę, kurioje tilptų žuvis ir pabarstykite druska.
Pabarstykite du filė gabaliukus druska, cukrumi, pipirais ir krapais. padėkite pirmąjį filė gabaliuką oda žemyn ant druskos, uždenkite jį antru gabaliuku, oda į viršų. Pabarstykite druska ir krapais.Sandariai suvyniokite į aliuminio foliją; ant viršaus uždėkite nedidelį svorį ir laikykite šaltai (bent 2 dienas).
Prieš patiekdami, nuimkite foliją ir nuimkite prieskonių perteklių, supjaustykite labai plonais gabaliukais.