Suomių virtuvė

Čia galite aptarti nacionalinių virtuvių ypatumus, talpinti nacionalinius receptus

Moderatoriai: vitele, zivicib

Vartotojo avataras
Hazel
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2086
Užsiregistravo: 11 Vas 2007, 13:45
Pliusai: 0

Suomių virtuvė

Standartinė Hazel » 03 Geg 2007, 17:36

Atvirai sakant, aš apie ją esu girdėjusi neperdaugiausiai, bet paskelbiau šią temą, nes radau kelis receptus 024

Suomijoje lengva papilnėti. Taip sako visi turistai ir keliautojai. Šioje šalyje valgoma daug šviežios kvapios duonos ir mėgstami namuose gaminti valgiai. Tą patį suomiai siūlo ir užsieniečiams. „Mes nemėgstame sviesto, nors jo mūsų šalyje pakanka." Kadangi suomiai ne itin mėgsta sviestą, tai jie jį sumaišo su labai smulkiai supjaustytais svogūnais, krapais ir trupučiu česnako. Šiuo sviestu apteptas duonos riekeles jie vadina voilepepiojute. Jos paduodamos kaip suomių užkandis ir esti labai įvairios, margiausiai papuoštos.
Įvairiai pagaminta žuvis čia — svarbiausias patiekalas.
Paskutinį kartą redagavo Hazel 03 Geg 2007, 17:41, redaguota 1 kartą(us).

Vartotojo avataras
Hazel
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2086
Užsiregistravo: 11 Vas 2007, 13:45
Pliusai: 0

Standartinė Hazel » 03 Geg 2007, 17:38

Kalekukas
200 g ruginių miltų,
200 g kvietinių miltų,
60 g sviesto,
800 g žuvies filė (paprastai imama jūrų žuvis),
200 g lašiniukų,
2 galvutės svogūnų,
druskos, pipirų, 2 šaukštai grietinėlės, trynys, taukų

Stiklinė vandens pamažu supilama į miltus, įdedama sviesto, įberiama druskos ir užminkoma tešla. Ji iškočiojama, perlenkiama per pusę ir ½ valandos palaikoma šaltai. Kubeliais supjaustyti lašiniukai paspirginami su stambiai supjaustytais svogūnais ir paskui kartu su nuplauta žuvies filė permalami mėsmale. Faršas sumaišomas su grietinėle, įberiama druskos ir pipirų. Iš tešlos iškočiojamas nelabai plonas stačiakampis lakštas. Ant vienos jo pusės sudedamas faršas, kita pusė užlenkiama, kraštai apspaudžiami ir aptepami tryniu. Kalekukas kepamas nekarštoje orkaitėje 3 valandas, kartkartėmis jį aptepant taukais. Paskui jis suvyniojamas į servetėlę, kad nebūtų per kieta plutelė, supjaustomas gabalais, apipilamas iki rusvumo pakaitintu sviestu ir patiekiamas į stalą.

Vartotojo avataras
Hazel
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2086
Užsiregistravo: 11 Vas 2007, 13:45
Pliusai: 0

Standartinė Hazel » 03 Geg 2007, 17:42

Kalalatiko — bulvės su silke

700 g bulvių,
2 kiaušiniai, 250 g šviežių silkių,
svogūno galvutė, 50 g aliejaus,
1/8 litro pieno,
šaukštas miltų.

Bulvės nuskutamos, supjaustomos griežinėliais ir sukrečiamos į riebalais išteptą puodą. Ant viršaus sudedami silkės gabaliukai, smulkiai supjaustyti svogūnai. Visi produktai apibarstomi miltais ir apipilami aliejumi. Troškinama ant nedidelės ugnies, uždengus dangčiu. Kiaušinai išplakami su pienu ir užpilami ant ištroškintų silkių. Dabar silkės su puodu įkišamos į orkaitę, uždengiamos ir tučtuojau užkopamos.

Vartotojo avataras
Hazel
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2086
Užsiregistravo: 11 Vas 2007, 13:45
Pliusai: 0

Standartinė Hazel » 03 Geg 2007, 17:42

Maitokalekeito — piene troškinta žuvis
750 g nuvalytos žuvies,
¼ l pieno,
75 g sviesto, druskos.

Žuvis nuplaunama, supjaustoma piršto storio griežinėliais, pasūdoma, sudedama į riebalais išteptą keptuvę, apipilama pienu ir troškinama karštoje orkaitėje. Prieš duodant į stalą, apipilama iki rusvumo pakaitintu sviestu.

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 03 Geg 2007, 18:28

na ir pavadinimai :hypno:

Vartotojo avataras
Hazel
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2086
Užsiregistravo: 11 Vas 2007, 13:45
Pliusai: 0

Standartinė Hazel » 03 Geg 2007, 19:41

tutsi rašė:na ir pavadinimai :hypno:
Dar ne tokių kartais galima išgirsti :lol:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 03 Geg 2007, 20:07

prie geriausiu noru,nepasakyciau draugems recepto pavadinimo :laugh:

Vartotojo avataras
Hazel
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2086
Užsiregistravo: 11 Vas 2007, 13:45
Pliusai: 0

Standartinė Hazel » 05 Geg 2007, 15:12

tutsi rašė:prie geriausiu noru,nepasakyciau draugems recepto pavadinimo :laugh:
betką sumakaluok - vistiek panašiai skambės :hypno:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 05 Geg 2007, 15:47

ir noredama panasiai nesumakaluociau :laugh:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 19 Geg 2007, 18:02

Bet visai skanūs patiekalai. Labai priimtini lietuviškam gomuriui :P

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 20 Geg 2007, 21:52

pritariu Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 01 Bir 2007, 19:08

Suomiškas plokštainis

200 g rūkytos šoninės,
600 g šviežios menkės filė,
po 150 g kvietinių ir ruginių miltų,
200 g sviesto,
2 kiaušiniai,
šaukštelis kepimo miltelių, druskos, pipirų,
2 šaukštai sviesto formai ištepti.

Iš miltų, kep. miltelių, kiaušinių ir sviesto užminkyti tešlą ir pusvalandį palaikyti šiltai.
Šoninę - kubeliais ir sumaišyti su smulkiai pajaustyta menke, pasūdyti, papipirinti ir gerai išmaišyti. Tešlą iškočioti, padalinti per pusę. Vieną lakštą kloti į skardą, dėti įdarą ir uždengti kitu lakštu. Aptepti plaktu kiaušiniu ir kepti 1,5 valandos 150 laipsnių temperatūroje.

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 18 Bir 2007, 14:49

ir vel zuvis su sonine,kazin koks jausmas pavalgius :oops:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Bir 2007, 16:05

tutsi rašė:ir vel zuvis su sonine,kazin koks jausmas pavalgius :oops:
Labaigeras, nes aš šitą esu gaminusi :lol:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 18 Bir 2007, 16:33

o isvaizda kaip,kaip pyrago :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Bir 2007, 16:41

tutsi rašė:o isvaizda kaip,kaip pyrago :roll:
kaip pyrago. Tas lakštasviršutinis labai gražiai atrodo, kiaušiniu apteptas. Skanu buvo tikrai. Kepsiu dar kad, tada ir parodysiu. :lol:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 18 Bir 2007, 16:46

jau itikinai,kad skanu ir grazu Paveikslėlis Tik beda,kad siuo metu be lasisos jokios zuvies namie daugiau neturiu :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Bir 2007, 16:53

tutsi rašė:jau itikinai,kad skanu ir grazu Paveikslėlis Tik beda,kad siuo metu be lasisos jokios zuvies namie daugiau neturiu :roll:
Man atrodo, kad lašiša su šonine nederės :roll: Lašiša išdidi žuvis - ji tik viena skani būnaPaveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 18 Bir 2007, 17:22

butent Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Lie 2007, 07:58

Žuvienė suomiškai

1 kg šviežių žuvų ,
1 svogūnas, 1 poras, 4 bulvės
1 šaukštas miltų,
1 stiklinė pieno ,
1 lauro lapelis,3 žirneliai kvepiančiųjų pipirų,
2 šaukštai smulkintų krapų,
2 šaukštai smulkintų laiškinių svogūnų.

Žuvis išskroskite, nupjaukite galvas, išimkite kaulus, nulupkite odeles.
Pakepinkite supjaustytą svogūną.Žuvų galvas ir odeles sudėkite į puodą, užpilkite 1,5 l vandens. Suberkite kepintus svogūnus, lauro lapelį, kvepiančiuosius pipirus, pasūdykite. Virkite apie 20 min. ant mažos ugnies. Sultinį perkoškite.
Nulupkite porą, supjaustykite skridinėliais. Nulupkite ir supjaustykite gabalėliais bulves.Daržoves suberkite į žuvų sultinį ir virkite apie 15 min.
Supjaustykite žuvį gabalėliais ir sumeskite į sriubą, virkite dar 10-15 min.
Pieną išmaišykite su miltais, supilkite į sriubą, užvirkite.Tada suberkite krapus ir svogūnus.

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 18 Lie 2007, 09:05

cia jau bus tirsta sriubyte :luks:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 20 Lie 2007, 19:26

Lengvai sūdyta žalia lašiša

1 lašiša (apie 2 kg),
2-4 šaukštai rupios druskos ,
1 šaukštas cukraus,
1-2 šaukštelis maltų baltųjų pipirų,
daug šviežių krapų.

Jei nusipirkote visą lašišą, pagaminkite iš jos 2 gabalus filė, palikdami odą.
Nušluostykite gautus filė gabaliukus popieriniu rankšluosčiu, bet neplaukite žuvies.Paimkite didelę lėkštę, kurioje tilptų žuvis ir pabarstykite druska.
Pabarstykite du filė gabaliukus druska, cukrumi, pipirais ir krapais. padėkite pirmąjį filė gabaliuką oda žemyn ant druskos, uždenkite jį antru gabaliuku, oda į viršų. Pabarstykite druska ir krapais.Sandariai suvyniokite į aliuminio foliją; ant viršaus uždėkite nedidelį svorį ir laikykite šaltai (bent 2 dienas).
Prieš patiekdami, nuimkite foliją ir nuimkite prieskonių perteklių, supjaustykite labai plonais gabaliukais.

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 26 Lie 2007, 22:51

as sitaip sudau,bet ne visiems su krapais patinka :merg2:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 28 Lie 2007, 20:24

Šiandien IKI buvo akcija lašišai 9.99 Lt. Tai parsitempiau toooookią beveik 2,5 kg :twisted: bandysiu tai pasūdyti. Pažiūrėsim, kas gausis :roll: :lol:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 29 Lie 2007, 19:35

niekada nebandei :shock:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 29 Lie 2007, 20:51

Šitaip - ne. Aš niekad nevyniodavau į foliją :roll:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 29 Lie 2007, 20:57

Ramunė rašė:Šitaip - ne. Aš niekad nevyniodavau į foliją :roll:
tu galvoji,kad cia folijoje esme :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 29 Lie 2007, 21:05

Ne, nemanau. bet pabandysiu. Aš niekados tiek neišlaikau, susivaklgo per parą, paragaujant :oops:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 29 Lie 2007, 21:07

aha,baisus priesas tas paragavimas :roll: viska sulapnoja :evil:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 02 Rgs 2007, 14:53

Ek, buvau Suomijoj, bet iš nacionalinių patiekalų teko ragauti tik picą ir kebabus :evil: bo neprikalbinau hebra į restoraną užeiti, nacionalinių patiekalų paragauti :evil: :evil: :evil:

Skelbti atsakymą