Mielinė tešla
Moderatorius: vitele
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Mielinė tešla
Gal kas žinot gudrybių kaip padaryti, kad mielinė tešla būtų puri ir graži??? Aš kažka ne taip darau, pas mane arba mažai iškyla, arba visai neiškyla ir tešla būna plokščia
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Kiek žinau, tai priklauso nuo mielių kokybės. Aš nemoku elgtis su sausomis mielėmis, man gaunasi pšššššš
Darau paprastai : mieles sumaišau su cukrumi, trinu, kol ištirpsta. Tada vos-vos pašildau pieną, sudedu mieles, išmaišau, pridedu miltų, vėl išmaišau, uždengiu rankšluostėliu ir laukiu. Per 1-1,5 val pakyla, tada dar kartą išmaišau ir leidžiu pakilti. O jau tada pagal poreikį : jei blynams - kiaušinį ir nieko ( nebent cukraus trūksta ), jei bandelėms - pridedu miltų, kiaušinių, trynį ir minkau.
Darau paprastai : mieles sumaišau su cukrumi, trinu, kol ištirpsta. Tada vos-vos pašildau pieną, sudedu mieles, išmaišau, pridedu miltų, vėl išmaišau, uždengiu rankšluostėliu ir laukiu. Per 1-1,5 val pakyla, tada dar kartą išmaišau ir leidžiu pakilti. O jau tada pagal poreikį : jei blynams - kiaušinį ir nieko ( nebent cukraus trūksta ), jei bandelėms - pridedu miltų, kiaušinių, trynį ir minkau.
Paskutinį kartą redagavo Ramunė 16 Sau 2007, 18:41, redaguota 1 kartą(us).
Prieš įmaišant į tešlą svarbu patikrinti mielių veiklumą arba jas suaktyvinti: tuo tikslu jos tirpinamos +30° C temperatūros skystyje (piene, vandenyje), įberiant nedaug cukraus ir miltų. Užmaišyta grietinės tirštumo tyrelė apsijojama miltais ir uždengta drobe ~ 15 min palaikoma šiltoje aplinkoje. Taip suaktyvinamos mielės geriau kildiną tešlą.
Visos riebios ir saldžios mielinės tešlos, į kurias dedama daug kiaušinių, gaminamos tik su įmaišalu.
Įmaišalas - skysta tešla, pagaminta iš receptūroje nurodyto skysčio, mielių, dalies miltų (-15 %) ir nedidelio kiekio cukraus, t.y. jame yra visos būtinos sąlygos greit pasidauginti mielėms.
Išrūgus įmaišalui, į jį sudedami kiti receptūroje nurodyti produktai, tešla išminkoma ir kildinama. Priklausomai nuo tešlos "sunkumo", t.y. riebalų, cukraus, kiaušinių kiekio, tešla iškyla per 1,5-2 h. Pakilusi tešla dar kartą minkoma, pašalinamos CO2 dujos, galinčios nurūgštinti tešlą, o po to jau formuojami gaminiai.
Gaminant tešlą be įmaišalo, visi produktai paruošiami iš anksto, t.y. kad nebūtų šalti, keletą valandų palaikomi kambario temperatūroje. Prieš maišant tešlą, mielės suaktyvinamos. Tik sumaišius visus produktus, supilamos suaktyvintos mielės. Jei receptūroje nurodyti riebalai, jie sudedami jau po to, kai kiti produktai yra gerai išsimaišę. Paskiausiai įjungiami priedai ir prieskoniai. Užmaišyta tešla kildinama.
Mielės, atsidūrusios naujoje mitybinėje aplinkoje, pradeda veikti. Minkšta tešla yra puri ir minkštimas vienodai iškyla.
Visos riebios ir saldžios mielinės tešlos, į kurias dedama daug kiaušinių, gaminamos tik su įmaišalu.
Įmaišalas - skysta tešla, pagaminta iš receptūroje nurodyto skysčio, mielių, dalies miltų (-15 %) ir nedidelio kiekio cukraus, t.y. jame yra visos būtinos sąlygos greit pasidauginti mielėms.
Išrūgus įmaišalui, į jį sudedami kiti receptūroje nurodyti produktai, tešla išminkoma ir kildinama. Priklausomai nuo tešlos "sunkumo", t.y. riebalų, cukraus, kiaušinių kiekio, tešla iškyla per 1,5-2 h. Pakilusi tešla dar kartą minkoma, pašalinamos CO2 dujos, galinčios nurūgštinti tešlą, o po to jau formuojami gaminiai.
Gaminant tešlą be įmaišalo, visi produktai paruošiami iš anksto, t.y. kad nebūtų šalti, keletą valandų palaikomi kambario temperatūroje. Prieš maišant tešlą, mielės suaktyvinamos. Tik sumaišius visus produktus, supilamos suaktyvintos mielės. Jei receptūroje nurodyti riebalai, jie sudedami jau po to, kai kiti produktai yra gerai išsimaišę. Paskiausiai įjungiami priedai ir prieskoniai. Užmaišyta tešla kildinama.
Mielės, atsidūrusios naujoje mitybinėje aplinkoje, pradeda veikti. Minkšta tešla yra puri ir minkštimas vienodai iškyla.
Ramunė rašė:Čia senas mamos receptas. Ji man aiškino, kad per šiltas pienas panaikina mielių veikimą. O dėl miltelių - aš nesakau, kad jie blogai, kai kas juos net labai giria. Čia aš apie save, nes bandžiau gal 3 kartus, ir visus nepavyko
Tikrų tikriausia buvo per karštas pienas arba gal mielės senenės Aš mielinę tešlą kildau ant šilto (bet ne karšto) vandens vonelės (puodo). Tai pakyla labai greitai, permaišau, sudedu kiaušinį, dar miltų iki reikiamo tirštumo, ir vėl pastatau pakartotinai pakilti. Tada jau kepu, ir be tų blynų neįsivaizduoju UŽGAVĖNIŲ
mielinė tešla
Perskaičiusi rusiskuose portaluose, pabandžiau nesenstančią (dar vadinamą "Chuščiovo tešla"), dabar kitokios tešlos net nebendau.
Reikia:
50 g mielių, 0,5 šaukštelio druskos, 3 šaukštų cukraus, 3,5-4 stiklinių miltų, 1 stiklinės šalto pieno bei 200 g margarino.
Mieles, druską, 1 šaukštą cukraus sutrinti, idėti margariną (truputėlį patirpintą, bet nešiltą), supilti pieną, likusį cukrų, sudėti miltus ir atsargiai suminkyti. Susiminko greit, tešla nebelimpa prie rankų. Tada įdėti į puodą ir į šaldytuvą.(Būtent į šaldytuvą). Tešla iškyla, tampa puri. Kepti galima ne mažiau kaip po 4 val. Tešla pasakiška-kepu ir bandeles, ir picą. Dar vienas privalumas-tokia tešla šaldytuve gali išbūti net kelias dienas, ją galima išpekti ne iš karto. Dažnai šeimyną nudžiuginu rytais karštomis bandelėmis.
Reikia:
50 g mielių, 0,5 šaukštelio druskos, 3 šaukštų cukraus, 3,5-4 stiklinių miltų, 1 stiklinės šalto pieno bei 200 g margarino.
Mieles, druską, 1 šaukštą cukraus sutrinti, idėti margariną (truputėlį patirpintą, bet nešiltą), supilti pieną, likusį cukrų, sudėti miltus ir atsargiai suminkyti. Susiminko greit, tešla nebelimpa prie rankų. Tada įdėti į puodą ir į šaldytuvą.(Būtent į šaldytuvą). Tešla iškyla, tampa puri. Kepti galima ne mažiau kaip po 4 val. Tešla pasakiška-kepu ir bandeles, ir picą. Dar vienas privalumas-tokia tešla šaldytuve gali išbūti net kelias dienas, ją galima išpekti ne iš karto. Dažnai šeimyną nudžiuginu rytais karštomis bandelėmis.
Dideliame dubenyje sumaišau du puodelius miltų ir mieles. Vidutiniame inde pašildau pieną, cukrų, sviestą ir druską iki sviestas beveik ištirps. Tada supilu pieno mišinį į sausą miltų mišinį, išmaišau, sudedu kiaušinius ir palieku kilti.
Kai iškyla sudedu likusius miltus.
Okartais sudedu iš kart viską, kai tešla pakyla kepu bandeles ar pyragus
Kai iškyla sudedu likusius miltus.
Okartais sudedu iš kart viską, kai tešla pakyla kepu bandeles ar pyragus
Mielinė tešla tikrai neužima daug laiko. Taip tiktai atrodo
Gali užminkyti tešlą, o kol ji kils pasidarysi įdarą, tada viską sukočiosi, pasipjaustysi krokodilo pynimui juosteles, sudėsi įdara paruoši krokodilą ir gali kepti
Be to krokodilą gali kepti ir iš kapotos tešlos, jei labai jau baisu su mieline prasidėti
Gali užminkyti tešlą, o kol ji kils pasidarysi įdarą, tada viską sukočiosi, pasipjaustysi krokodilo pynimui juosteles, sudėsi įdara paruoši krokodilą ir gali kepti
Be to krokodilą gali kepti ir iš kapotos tešlos, jei labai jau baisu su mieline prasidėti
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Tikrai pavyks, tik nedaryk pradžioj visokių ten chruščiovkų, o maišyk paprastą tešląLilina rašė:Ne, nedaug šį kartą užkaitinau, gal rimtai dar cukraus įdėt reikėjo O mielės vien tik pienu maitintis negali??? Ten gi tiek visko yra Žodžiu nupirkau GYVAS mielės, šiandien darysiu mielinę tešlą Šiaip ji man niekad nesigaudavo, tai reikia išmokti su ją dorotis.
Beje, kai pirmą kartą dariau mielinę tešlą, tai pastoviai telefonu su mama konsultavausi. jai net kantrybė pradėjo sekti
- Andron
- Site Admin
- Pranešimai: 1175
- Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
- Pliusai: 0
- Miestas: Vilnius
- Susisiekti:
Tas krokodiliukas toks nuskriaustas atrodo su pamušta akimiLilina rašė:Dėl metlinių įrankių - mitas. Vakar su naujom mielėm viskas nuostabiai iškilo Cukrus ir pašiltintas pienas-stebuklus jom daro Štai toki grobuonį vakar pasigaminau.
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !
Kolkas NEMOKAMAI !