Prieskoniai
Moderatorius: vitele
Keptai paukštienai:
mairūnai,
juodieji pipirai,
paprika,
aitrieji pipirai,
kario prieskoniai,
šalavijai,
peletrūnas,
čiobreliai,
dašiai,
rozmarinas,
kmynai,
cinamonas,
imbieras.
Antienai:
mairūnai,
juodieji pipirai,
šalavijai,
kraujažolė,
cinamonas,
čiobreliai,
kario prieskoniai,
rozmarinas,
dašiai,
peletrūnas.
Kalakutienai:
mairūnai,
šalavijai,
peletrūnas,
rozmarinas,
čiobreliai,
juodieji pipirai.
Vištienai:
mairūnai,
kario prieskoniai,
rozmarinas,
čiobreliai,
imbieras,
juodieji pipirai,
kmynai,
cinamonas.
mairūnai,
juodieji pipirai,
paprika,
aitrieji pipirai,
kario prieskoniai,
šalavijai,
peletrūnas,
čiobreliai,
dašiai,
rozmarinas,
kmynai,
cinamonas,
imbieras.
Antienai:
mairūnai,
juodieji pipirai,
šalavijai,
kraujažolė,
cinamonas,
čiobreliai,
kario prieskoniai,
rozmarinas,
dašiai,
peletrūnas.
Kalakutienai:
mairūnai,
šalavijai,
peletrūnas,
rozmarinas,
čiobreliai,
juodieji pipirai.
Vištienai:
mairūnai,
kario prieskoniai,
rozmarinas,
čiobreliai,
imbieras,
juodieji pipirai,
kmynai,
cinamonas.
Žuvies patiekalus rekomendojama skaninti šiais prieskoniais:
petražolės,
juodieji pipirai,
mairūnai,
muskato riešutas,
kario prieskoniai,
krapai,
peletrūnas,
čiobreliai,
svogūnai,
česnakas,
paprika,
aitrieji pipirai,
kvepiantys pipirai,
rozmarinas,
kmynai,
garstyčios,
pastarnokas,
lauro lapeliai,
pipirmėtė.
Keptai žuviai:
bazilikas,
juodieji pipirai,
česnakas,
čiobreliai,
ožiažolė,
agurklė,
pankoliai,
muskato riešutas,
petražolės,
paprika,
melisa,
kario prieskoniai,
migdolai,
pipirnės,
kardamonas,
kalendra.
Troškinta arba virta žuvis:
svogūnas,
česnakas,
krapai,
muskato riešutas,
lauro lapai,
petražolės,
bazilikas,
čiobreliai,
kvapieji pipirai,
pankoliai,
rozmarinas,
melisa,
ožiažolė,
kario prieskoniai.
petražolės,
juodieji pipirai,
mairūnai,
muskato riešutas,
kario prieskoniai,
krapai,
peletrūnas,
čiobreliai,
svogūnai,
česnakas,
paprika,
aitrieji pipirai,
kvepiantys pipirai,
rozmarinas,
kmynai,
garstyčios,
pastarnokas,
lauro lapeliai,
pipirmėtė.
Keptai žuviai:
bazilikas,
juodieji pipirai,
česnakas,
čiobreliai,
ožiažolė,
agurklė,
pankoliai,
muskato riešutas,
petražolės,
paprika,
melisa,
kario prieskoniai,
migdolai,
pipirnės,
kardamonas,
kalendra.
Troškinta arba virta žuvis:
svogūnas,
česnakas,
krapai,
muskato riešutas,
lauro lapai,
petražolės,
bazilikas,
čiobreliai,
kvapieji pipirai,
pankoliai,
rozmarinas,
melisa,
ožiažolė,
kario prieskoniai.
Laukinienos patiekalus patariama gardinti tokiais prieskoniais:
bazilikas,
čiobreliai,
svogūnai,
česnakas,
juodieji pipirai,
aitrieji pipirai,
kalendra,
lauro lapeliai,
gvazdikėliai,
kraujažolė,
paprika,
petražolės,
mairūnai,
muskato riešutas,
kmynai,
rozmarinas,
kadagio uogos,
peletrūnas,
šalavijai,
kario prieskoniai.
bazilikas,
čiobreliai,
svogūnai,
česnakas,
juodieji pipirai,
aitrieji pipirai,
kalendra,
lauro lapeliai,
gvazdikėliai,
kraujažolė,
paprika,
petražolės,
mairūnai,
muskato riešutas,
kmynai,
rozmarinas,
kadagio uogos,
peletrūnas,
šalavijai,
kario prieskoniai.
Pagaliau aptikau -savarankiškai -mane itin dominantį prieskonių skyrelį.Dar ne viska l. atidžiai perskaičiau, bet įterpiu ir savo praktiškų pastebėjimų:
Prie virtos/troškintos jautienos PUIKIAI tinka čiobrelio šviežia žaluma.
Kiauliena kepta bus fantastiška, jei ir ją ištrinsit mėtomis(bet nelabai gausiai).Marinuojant vasarą šašlykus, pamėgikit įtrint mėsą paprastos lietuviškos VARNALĖŠOS neperaugusiais lapeliukais
Bazilikas tinka praktiškai bet kuriai mėsai ar žuviai 'kilnesniai", išskyrus lašišą, kuri skaniausia, kai prieskonių nepadauginama , mat tada visai be reikalo permušamas natūralus žuvies aromatas.
Balzamico actas man puikiai pasiteisina ir kepsnių MARINAVIMUI -raudonasis -kiaulienai, pvz., o baltasis -švelnesniai paukštienos mėsytei.
Bet, kaip ir bet kur, prieskoniai -tai labai individualu, pvz, aš kalendros absoliučiai netoleruoju.
Prie virtos/troškintos jautienos PUIKIAI tinka čiobrelio šviežia žaluma.
Kiauliena kepta bus fantastiška, jei ir ją ištrinsit mėtomis(bet nelabai gausiai).Marinuojant vasarą šašlykus, pamėgikit įtrint mėsą paprastos lietuviškos VARNALĖŠOS neperaugusiais lapeliukais
Bazilikas tinka praktiškai bet kuriai mėsai ar žuviai 'kilnesniai", išskyrus lašišą, kuri skaniausia, kai prieskonių nepadauginama , mat tada visai be reikalo permušamas natūralus žuvies aromatas.
Balzamico actas man puikiai pasiteisina ir kepsnių MARINAVIMUI -raudonasis -kiaulienai, pvz., o baltasis -švelnesniai paukštienos mėsytei.
Bet, kaip ir bet kur, prieskoniai -tai labai individualu, pvz, aš kalendros absoliučiai netoleruoju.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Beabejo, kad skonis yra individualus kiekvieno žmogaus reikalas. Aš neperseniausiai pabandžiau kalendrą, ir dabar naudoju ir esu labai patenkinta. O bazilikas man - kaip ir druskytė : visur tinkasimka rašė: Bet, kaip ir bet kur, prieskoniai -tai labai individualu, pvz, aš kalendros absoliučiai netoleruoju.
Gink dieveAndron rašė:daida rašė:quote]
Ir su gelsve marinavom
O čia ne tas pats
Gelsvė -tai tokia senoviška saliero "pusseserė", jungianti savyje saliero ir...grybų kvapą, PUIKUS afrodiziakas be kitko Net iš išvaizdos į salierą panaši -tik lapai stambesni, lapkočiai -storesni, be to yra daugiametė.
TAČIAU TIKRAI NE KALENDRA
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Radau DElfyje straipsnį apie prieskonius
Prieskoniai: kam ir kokie labiausiai tinka
Šiame straipsnyje nerasite receptų – tiktai prieskonių sąrašą, kurie tinkami atskiriems patiekalams gardinti. Žinoma, nereikia berti jų visų, tačiau susipažinę su visais tam tikram patiekalui tinkančiais prieskoniais, lengviau išsirinkti jums patinkančius ir tinkančius, rašo womanspassion.com.
Mėsos sriuba:
svogūnas, česnakas, petražolė, morka, kaliaropė, krokas, kurkuma, porai, džiovinti grybai, karis, juodieji pipirai, laurų lapai, gelsvė, pastarnokas, kmynai, muskatas, šviežia paprika, čili pipirai, aitrioji paprika, bazilikas, dašis, rozmarinas, paprastoji agurklė, kardamonas.
Daržovių sriuba:
česnakas, pipirmėtė, morka, petražolė, salieras, gelsvė, šviežios aromatingos daržovės, juodieji pipirai, bazilikas, dašis, sage, mairūnas, karis, ožiažolė, džiovinti grybai, paprastoji agurklė, kraujažolė, pastarnokas, portulaka, rozmarinas.
Grybų sriuba:
Šviežių ir džiovintų grybų mišinys, svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, juodieji pipirai, kmynai, bazilikas, rozmarinas, peletrūnas, petražolė, česnako laiškai, salieras, gelsvė.
Bulvių sriuba:
svogūnas, česnakas, juodieji pipirai, mairūnas, kmynai, bazilikas, petražolė su kotu, muskatas, saldžios raudonos paprikos, ožiažolė, laurų lapai, kraujažolė, pastarnokas, juozažolė.
Žirnelių sriuba:
česnakas, svogūnas, juodieji pipirai, gvazdikėliai, kmynai, muskatas, kalendra, dašis.
Žuvies sriuba:
svogūnas, česnakas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, pimentas, rozmarinas, sage, mairūnas, muskatas, karis, krapai, kmynai, aitrioji paprika, levanda, gelsvė, dašis, laurų lapai, ajeras.
Kopūstų sriuba:
česnakas, svogūnas, juodieji pipirai, grybai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, mairūnas, gelsvė, laurų lapai, bazilikas, kadagys, rozmarinas.
Bulvių patiekalai:
svogūnas, salieras, juodieji pipirai, petražolė, mairūnas, muskatas, kmynai, bazilikas, dašis, kmynai, krapai, laurų lapai, ajerai.
Keptos bulvės:
svogūnas, juodieji pipirai, kmynai, mairūnas, bazilikas, kmynai, dašis.
Bulvių košė:
svogūnas, juodieji pipirai, muskatas (mace), petražolė, aromatinga šviežia žaluma, petražolė.
Ryžiai:
karis, peletrūnas, imbieras, kardamonas, česnakas, gelsvė, petražolė, muskatas (mace), raudonieji pipirai, petražolė, krokas, portulaka, mairūnas, laukinis mairūnas, kartūs ir saldūs migdolai, kalendra.
Mėsos patiekalai:
svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, bazilikas, dašis, sage, kmynai, rozmarinas, karis, laukinis mairūnas, laurų lapai, imbieras, grybai, kadagys.
Troškinta mėsa:
svogūnas, česnakas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, bazilikas, dašis, karis, peletrūnas, kadagys, kapariai, gvazdikėliai, rėžiukai.
Guliašas:
svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, juodieji pipirai, mairūnas, kmynai, imbieras, mace, gelsvė, kalendra, laurų lapai, rozmarinas, laukinis mairūnas, kraujažolė, sriubos prieskoniai.
Bifšteksas:
dašis, kardamonas, krienai, sage, bazilikas, rozmarinas, rėžiukai.
Kepta aviena:
bazilikas, imbieras, kapariai, kardamonas, česnakas, kmynai, levanda, gelsvė, laurų lapai, gvazdikėliai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, pimentas, rozmarinas, krokas, kadagys, peletrūnas, pipirmėtė, pajūrinis gyslotis, mairūnas, saldusis vilkdalgis.
Kepta kiauliena:
česnakas, svogūnas, mairūnas, juodieji pipirai, bazilikas, sage, laukinis mairūnas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, laurų lapai, rozmarinas, kmynai, kmynai, dašis, mace, kadagys, kardamonas, kalendra, melisa, saldusis vilkdalgis, izopas.
Antis:
mairūnas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, karis, sage, peletrūnas, kmynai, rozmarinas, kmynai, dašis, cinamonas, imbieras.
Žąsis:
mairūnas, sage, peletrūnas, rozmarinas, kmynai, juodieji pipirai, karis, dašis.
Kalakutas:
mairūnas, sage, peletrūnas, rozmarinas, kmynai, juodieji pipirai, karis, dašis.
Viščiukas:
mairūnas, karis, rozmarinas, kmynai, imbieras, cinamonas.
Viščiukų kepenėlės:
svogūnas, truputis juodųjų pipirų, rozmarinas.
Naminės dešrelės:
česnakas, juodieji pipirai, kmynai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, mairūnas (ne pačioje dešrelėje), laurų lapai, kmynai, bazilikas.
Mėsa drebučiuose:
pimentas, česnakas, svogūnas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, laurų lapai, gvazdikėliai.
Žuvies patiekalai:
petražolė, juodieji pipirai, mairūnas, mace, karis, krapai, dašis, peletrūnas, svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, pimentas, rozmarinas, sage, kmynai, baltos garstyčios, kmynai, pastarnokas, laurų lapai, pipirmėtė.
Kepta žuvis:
bazilikas, juodieji pipirai, žalumynų lapai, česnakas, dašis, ožiažolė, paprastoji agurklė, paprastasis pankolis, krapai, kmynai, mace, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, petražolė, melisa, karis, kartūs ir saldūs migdolai, kardamonas, kalendra, rėžiukai.
Troškinta ir virta žuvis:
svogūnas, česnakas, mace, gvazdikėliai, laurų lapai, petražolė, bazilikas, dašis, paprastasis pankolis, pimentas, rozmarinas, melisa, ožiažolė, karis.
Prieskoniai: kam ir kokie labiausiai tinka
Šiame straipsnyje nerasite receptų – tiktai prieskonių sąrašą, kurie tinkami atskiriems patiekalams gardinti. Žinoma, nereikia berti jų visų, tačiau susipažinę su visais tam tikram patiekalui tinkančiais prieskoniais, lengviau išsirinkti jums patinkančius ir tinkančius, rašo womanspassion.com.
Mėsos sriuba:
svogūnas, česnakas, petražolė, morka, kaliaropė, krokas, kurkuma, porai, džiovinti grybai, karis, juodieji pipirai, laurų lapai, gelsvė, pastarnokas, kmynai, muskatas, šviežia paprika, čili pipirai, aitrioji paprika, bazilikas, dašis, rozmarinas, paprastoji agurklė, kardamonas.
Daržovių sriuba:
česnakas, pipirmėtė, morka, petražolė, salieras, gelsvė, šviežios aromatingos daržovės, juodieji pipirai, bazilikas, dašis, sage, mairūnas, karis, ožiažolė, džiovinti grybai, paprastoji agurklė, kraujažolė, pastarnokas, portulaka, rozmarinas.
Grybų sriuba:
Šviežių ir džiovintų grybų mišinys, svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, juodieji pipirai, kmynai, bazilikas, rozmarinas, peletrūnas, petražolė, česnako laiškai, salieras, gelsvė.
Bulvių sriuba:
svogūnas, česnakas, juodieji pipirai, mairūnas, kmynai, bazilikas, petražolė su kotu, muskatas, saldžios raudonos paprikos, ožiažolė, laurų lapai, kraujažolė, pastarnokas, juozažolė.
Žirnelių sriuba:
česnakas, svogūnas, juodieji pipirai, gvazdikėliai, kmynai, muskatas, kalendra, dašis.
Žuvies sriuba:
svogūnas, česnakas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, pimentas, rozmarinas, sage, mairūnas, muskatas, karis, krapai, kmynai, aitrioji paprika, levanda, gelsvė, dašis, laurų lapai, ajeras.
Kopūstų sriuba:
česnakas, svogūnas, juodieji pipirai, grybai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, mairūnas, gelsvė, laurų lapai, bazilikas, kadagys, rozmarinas.
Bulvių patiekalai:
svogūnas, salieras, juodieji pipirai, petražolė, mairūnas, muskatas, kmynai, bazilikas, dašis, kmynai, krapai, laurų lapai, ajerai.
Keptos bulvės:
svogūnas, juodieji pipirai, kmynai, mairūnas, bazilikas, kmynai, dašis.
Bulvių košė:
svogūnas, juodieji pipirai, muskatas (mace), petražolė, aromatinga šviežia žaluma, petražolė.
Ryžiai:
karis, peletrūnas, imbieras, kardamonas, česnakas, gelsvė, petražolė, muskatas (mace), raudonieji pipirai, petražolė, krokas, portulaka, mairūnas, laukinis mairūnas, kartūs ir saldūs migdolai, kalendra.
Mėsos patiekalai:
svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, bazilikas, dašis, sage, kmynai, rozmarinas, karis, laukinis mairūnas, laurų lapai, imbieras, grybai, kadagys.
Troškinta mėsa:
svogūnas, česnakas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, bazilikas, dašis, karis, peletrūnas, kadagys, kapariai, gvazdikėliai, rėžiukai.
Guliašas:
svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, aitrioji paprika, juodieji pipirai, mairūnas, kmynai, imbieras, mace, gelsvė, kalendra, laurų lapai, rozmarinas, laukinis mairūnas, kraujažolė, sriubos prieskoniai.
Bifšteksas:
dašis, kardamonas, krienai, sage, bazilikas, rozmarinas, rėžiukai.
Kepta aviena:
bazilikas, imbieras, kapariai, kardamonas, česnakas, kmynai, levanda, gelsvė, laurų lapai, gvazdikėliai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, pimentas, rozmarinas, krokas, kadagys, peletrūnas, pipirmėtė, pajūrinis gyslotis, mairūnas, saldusis vilkdalgis.
Kepta kiauliena:
česnakas, svogūnas, mairūnas, juodieji pipirai, bazilikas, sage, laukinis mairūnas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, laurų lapai, rozmarinas, kmynai, kmynai, dašis, mace, kadagys, kardamonas, kalendra, melisa, saldusis vilkdalgis, izopas.
Antis:
mairūnas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, karis, sage, peletrūnas, kmynai, rozmarinas, kmynai, dašis, cinamonas, imbieras.
Žąsis:
mairūnas, sage, peletrūnas, rozmarinas, kmynai, juodieji pipirai, karis, dašis.
Kalakutas:
mairūnas, sage, peletrūnas, rozmarinas, kmynai, juodieji pipirai, karis, dašis.
Viščiukas:
mairūnas, karis, rozmarinas, kmynai, imbieras, cinamonas.
Viščiukų kepenėlės:
svogūnas, truputis juodųjų pipirų, rozmarinas.
Naminės dešrelės:
česnakas, juodieji pipirai, kmynai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, mairūnas (ne pačioje dešrelėje), laurų lapai, kmynai, bazilikas.
Mėsa drebučiuose:
pimentas, česnakas, svogūnas, juodieji pipirai, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, laurų lapai, gvazdikėliai.
Žuvies patiekalai:
petražolė, juodieji pipirai, mairūnas, mace, karis, krapai, dašis, peletrūnas, svogūnas, česnakas, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, pimentas, rozmarinas, sage, kmynai, baltos garstyčios, kmynai, pastarnokas, laurų lapai, pipirmėtė.
Kepta žuvis:
bazilikas, juodieji pipirai, žalumynų lapai, česnakas, dašis, ožiažolė, paprastoji agurklė, paprastasis pankolis, krapai, kmynai, mace, saldi raudona paprika ir aštrūs pipirai, petražolė, melisa, karis, kartūs ir saldūs migdolai, kardamonas, kalendra, rėžiukai.
Troškinta ir virta žuvis:
svogūnas, česnakas, mace, gvazdikėliai, laurų lapai, petražolė, bazilikas, dašis, paprastasis pankolis, pimentas, rozmarinas, melisa, ožiažolė, karis.