Prieskoniai
Moderatorius: vitele
Prieskoniai
Siaip tikrai nevengiu jais ekperimentuoti, bet labai nedaug apie juos zinau.. juos renkuosi tik po pabandymu, o juk turbut turite savu paslapciu kur ir kokius naudojate Tuo labiau, kai dabar anyta gryzo is turkijos ir parveze rinkineli prieskoniu. Ji pati laikos senos tradicijos, ruosdama maista gardina censakais, pipirais ir lauro lapais.. tad panaudoti parvezta dovanele tenka man deja bijau, kad ne visada galiu juos teisingai parinkti pagal ruosiama maista. Gal jus turite kokios informacijos kur kas tinka ? Be to man labai paslaptingai skamba Safranas
ka manote apie si prieskoni jus?
ka manote apie si prieskoni jus?
Oho, tu turi brangiausio prieskonio pasaulyje
Kiek žinau 1 kg šafrano pas mus kainuoja apie 4000 Lt. Mačiau kažkada maksimoje, keli plaušeliai 2,50 Lt. kainavo.
O pas tave šafrano plaušeliai ar milteliai?
Labai įdomus prieskonis, bet jo dėti reikia labai nedaug, nes paskui valgis bus labai kartus, o laikyti reikėtu kokioje nors popirinėje dėžutėje ar popieriname maišelyje.
Kiek pamenu pas mus jau buvo kažkokia tema pei prieskonius
Kiek žinau 1 kg šafrano pas mus kainuoja apie 4000 Lt. Mačiau kažkada maksimoje, keli plaušeliai 2,50 Lt. kainavo.
O pas tave šafrano plaušeliai ar milteliai?
Labai įdomus prieskonis, bet jo dėti reikia labai nedaug, nes paskui valgis bus labai kartus, o laikyti reikėtu kokioje nors popirinėje dėžutėje ar popieriname maišelyje.
Kiek pamenu pas mus jau buvo kažkokia tema pei prieskonius
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Radau dar apie prieskonius :
Mairūnas tinka mėsos, žuvies sultiniams paskaninti, sriuboms, padažams. Tinka įvairiems maltos mėsos gaminiams, varškės, daržovių, grybų patiekalams pagardinti.
Melisa tinka daržovių salotoms, varškės, kiaušinių patiekalams, pieniškoms, daržovių ir paukštienos sriuboms gardinti. Ja gali būti aromatizuojamos arbatos, kompotai, gaivieji gėrimai, actas.
Mairūnas tinka mėsos, žuvies sultiniams paskaninti, sriuboms, padažams. Tinka įvairiems maltos mėsos gaminiams, varškės, daržovių, grybų patiekalams pagardinti.
Melisa tinka daržovių salotoms, varškės, kiaušinių patiekalams, pieniškoms, daržovių ir paukštienos sriuboms gardinti. Ja gali būti aromatizuojamos arbatos, kompotai, gaivieji gėrimai, actas.
Tai vienas iš vertingiausių pasaulyje actų. Šiam prieskoniui daugiau nei 1000 metų. Pirmą kartą pasaulis apie šį delikatesą išgirdo 1046 metais, kai šv.Romos imperijos valdovas Henrikas III maloningai sutiko paimti išpirką iš užkariauto Modenos miesto šiuo actu.
Galima manyti aceto balsamico buvus populiarų ir anksčiau, nes to meto kilmingųjų nuotakų kraičiui buvo būtinas šis prieskonis.
Pikantiško saldžiarūgščio skonio balzamo modemos actas paprastai vartojamas mėsos ir daržovių patiekalams, juo šlakstomos smaguriškos salotos.
Populiariausi gastronomijoje yra vidutiniškai brandintas arba aukštos kokybės actas. Keletas patarimų kaip vartoti šį actą:
Gaminant salotas, pirmiausia dėti druskos, po to Balsamico acto, o po jo - aliejaus.
Gardinti keptuvėje keptą jautieną ar vištieną, o taipogi ant grotelių keptą kepsnį, Balsamico acto kur ne kur lašinamas ant jau į lėkštę įdėtos mėsos.
Optimalus Balsamico kiekis vienam žmogui skirtame patiekale - vienas arbatinis šaukštelis. Kuo geresnė acto kokybė, tuo mažiau jo vartojama.
Taip pat galima panaudoti lašišos užpilui;lašišai su imbieru, žali svogūnai ir česnakais pagardintas Balsamico.
Geros kokybės Balsamico gali būti lašinamas ant desertui skirtų apelsinų, melionų ar uogų. Itin rekomenduotina tai derinti su braškėmis.
Puikiai šis prieskonis tinka pagardinti sūrio ir uogų desertui.
Galima manyti aceto balsamico buvus populiarų ir anksčiau, nes to meto kilmingųjų nuotakų kraičiui buvo būtinas šis prieskonis.
Pikantiško saldžiarūgščio skonio balzamo modemos actas paprastai vartojamas mėsos ir daržovių patiekalams, juo šlakstomos smaguriškos salotos.
Populiariausi gastronomijoje yra vidutiniškai brandintas arba aukštos kokybės actas. Keletas patarimų kaip vartoti šį actą:
Gaminant salotas, pirmiausia dėti druskos, po to Balsamico acto, o po jo - aliejaus.
Gardinti keptuvėje keptą jautieną ar vištieną, o taipogi ant grotelių keptą kepsnį, Balsamico acto kur ne kur lašinamas ant jau į lėkštę įdėtos mėsos.
Optimalus Balsamico kiekis vienam žmogui skirtame patiekale - vienas arbatinis šaukštelis. Kuo geresnė acto kokybė, tuo mažiau jo vartojama.
Taip pat galima panaudoti lašišos užpilui;lašišai su imbieru, žali svogūnai ir česnakais pagardintas Balsamico.
Geros kokybės Balsamico gali būti lašinamas ant desertui skirtų apelsinų, melionų ar uogų. Itin rekomenduotina tai derinti su braškėmis.
Puikiai šis prieskonis tinka pagardinti sūrio ir uogų desertui.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Labai daug naudoju baziliko. Pasirodo ne be reikalo Bazilikai turi gydomųjų savybių. Jie teigiamai veikia kaulų čiulpus, kraują, nervų, kvėpavimo bei virškinimo sistemas. Sergant peršalimo ligomis, bazilikai mažina temperatūrą, skatina prakaitavimą. Padeda sloguojant ar sergant bronchitu - šalina ir skystina gleives.
Man paprika irgi labai skani valgyti, bet po to prasideda virškinimo problema, aš dar ir kitą dieną ja raugėju (atleiskite). Todėl , kad neapsunkinti savo organizmo aš jos vengiu. Taip pat dar žinau kelis žmones kurie turi tokią pačią problemą, o vienam iš jų net alergija prasideda, jį visą niežėti pradeda
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
`Nežinau tiksliai, bet gal padėtų kokia tablečiukė rūgšties kilimo? Arba koks gydomasis mineralinis? Nes, šiaip tai tikrai nėra malonuEli rašė:Man paprika irgi labai skani valgyti, bet po to prasideda virškinimo problema, aš dar ir kitą dieną ja raugėju (atleiskite). Todėl , kad neapsunkinti savo organizmo aš jos vengiu. Taip pat dar žinau kelis žmones kurie turi tokią pačią problemą, o vienam iš jų net alergija prasideda, jį visą niežėti pradeda
Taip , pipirmėtės aš turiu prisidžiovinusi visą maišą, apdalinau ja visas savo drauges. Pas mano mamą prie namų yra visa pipirmėčių pieva. Na jos nekultūrinės, laukinės kaip ir kitos vaistažolės, bet skonis ir kvapas dar geresnis. Namuose šią arbatą geriu aš viena , na dar dukra kartais.
Vyras net jų kvapo neperneša. Taigi kiekvieną vakarą prieš miegą geriu po puodelį , be cukraus ir kaifuoju.
Vyras net jų kvapo neperneša. Taigi kiekvieną vakarą prieš miegą geriu po puodelį , be cukraus ir kaifuoju.
Patiekalams iš vaisių naudojami tokie prieskoniai:
anyžiai,
kardamonas,
vanilė,
kadagio uogos,
cinamonas,
imbieras,
gvazdikėliai,
kvapusis lipikas,
ajerai.
anyžiai,
kardamonas,
vanilė,
kadagio uogos,
cinamonas,
imbieras,
gvazdikėliai,
kvapusis lipikas,
ajerai.
Paskutinį kartą redagavo daida 22 Sau 2007, 17:33, redaguota 1 kartą(us).
Priekoniai keptai jautienai:
svogūnai,
česnakas,
peletrūnas,
kardamonas,
lauro lapai,
muskatas,
rozmarinas,
mairūnas,
kario prieskoniai,
raudonėlis,
juodieji, baltieji ir žalieji pipirai,
kmynai,
juozažolė.
Troškintai jautienai:
svogūnai,
česnakas,
bazilikas,
kario prieskoniai,
juodieji pipirai,
aitrieji pipirai,
paprika,
peletrūnas,
raudonėlis,
muskatas,
kardamonas,
dašis.
svogūnai,
česnakas,
peletrūnas,
kardamonas,
lauro lapai,
muskatas,
rozmarinas,
mairūnas,
kario prieskoniai,
raudonėlis,
juodieji, baltieji ir žalieji pipirai,
kmynai,
juozažolė.
Troškintai jautienai:
svogūnai,
česnakas,
bazilikas,
kario prieskoniai,
juodieji pipirai,
aitrieji pipirai,
paprika,
peletrūnas,
raudonėlis,
muskatas,
kardamonas,
dašis.