Šaldytos vasaros gėrybės

Gal žinote patarimų, kurie gali padėti kitiems gaminant maistą?

Moderatorius: vitele

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Standartinė Tutsi » 28 Geg 2007, 13:25

tai va :evil:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 28 Geg 2007, 13:37

Tutsi, o jeigu ne paslaptis, kuom sergi??? :merg2:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 29 Rgp 2008, 20:27

Virtuvės subtilybės: užšaldytos daržovės

Užšaldyti vaisiai ir daržovės ne tik ilgai išsilaiko, bet nepraranda vertingųjų maistinių savybių. Be to, užšaldyti vaisiai ir daržovės išlaiko spalvą, sultingumą, aromatą ir tvirtumą, nes užšaldžius produktus jų viduje temperatūra nukrinta iki -18 laipsnių, kai sustoja visi gyvybiniai-biocheminiai procesai.
Ar žinote, kad šaldymui tinka tik šviežios, nepažeistos, subrendusios daržovės, kurias šaldyti galima:
polietileniniuose maišeliuose,
plastikinėse ar kartoninėse dėžėse,
didesnes daržoves atskirai suvyniotas į foliją.

Geri patarimai:
prieš šaldant daržoves nuplaukite šaltu vandeniu, išdėliokite ant sausų rankšluosčių ir apdžiovinkite,
stambesnes daržoves supjaustykite kubeliais,
galima iš karto pasiruošti įvairių daržovių mišinių sriuboms ar troškiniams,kad būtų galima išėmus iš kameros tiesiai dėti į puodą,
kad atšildytos daržovės mažiau težtų ir nepakeistų spalvos, prieš užšaldant jose reikėtų sumažinti drėgmės kiekį - į didelį puodą iki pusės pripilti vandens ir jį užvirinti, po to daržoves, sudėtas į kiaurasamtį įleisti į verdantį vandenį, truputį palaikyti ir perliejus šaltu virintu vandeniu atvėsinti, nuvarvinti ir sudėlioti į maišelius ar dėžutes,
fasuoti geriausia nedidelėmis, iki 500 g porcijomis, sandariai uždarant pakuotes,
paruoštas šaldymui daržoves šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip parą,

Svarbu:

daugiausia vertingų medžiagų daržovėse lieka, kai jos tik išimamos iš šaldiklio ir iš karto dedamos į verdantį vandenį ar karštus riebalus.

Vartotojo avataras
ingrida9
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 476
Užsiregistravo: 12 Lie 2007, 06:48

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė ingrida9 » 16 Gru 2008, 11:43

pasakykit kas,ar galima susisaldyti paprasta kopusta supjaustyta[visa galva susipjausciau,bet jos ryskiai per daug,but gerai pasilikt kitam kartui dali[pavyzdziu,pieniskai darzoviu sriubytei] :cook1:

Vartotojo avataras
zivicib
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2041
Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pliusai: 171
Miestas: Vilnius

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė zivicib » 16 Gru 2008, 12:19

jei uzdengtum maistine plevele i saldytuva padejus galetum laikyti pora dienu manau.

Vartotojo avataras
ingrida9
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 476
Užsiregistravo: 12 Lie 2007, 06:48

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė ingrida9 » 16 Gru 2008, 13:04

as,matai,norec ilgesniam laikui :D vat ir idomu,ar galima kopustus saldyt.as siaip visokio bieso prisisaldau;virtus sutarkuotus burokelius,perlines isvirtas kruopas,pupeles.Tai kai reikia greit ir skaniai,tai geriau nebuna :lol: o vat prie kopustu pastrigau. :oops:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė Tutsi » 16 Gru 2008, 13:36

kopustu gal neeeeeeeeeee :roll:

Vartotojo avataras
ingrida9
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 476
Užsiregistravo: 12 Lie 2007, 06:48

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė ingrida9 » 16 Gru 2008, 14:39

vat mane ir kirbina tas GAL.jauciu,pabandysiu. :lol: o kai virsiu,tiesiai i verdanti vandeni ir viskas. :D tiesa,o raugintus kopustus drasiai galima saldyti,kai skaniai irugsta ir nesinori kad perrugtu :roll:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė Tutsi » 16 Gru 2008, 14:47

rauginti kopustai nebijo saldymo :wink:

Vartotojo avataras
ingrida9
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 476
Užsiregistravo: 12 Lie 2007, 06:48

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė ingrida9 » 16 Gru 2008, 14:48

tutsi,jei tu mane gasdinsi,as nesiimsiu eksperimentuot 018 :lol:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė Tutsi » 16 Gru 2008, 15:59

as negazdinu, as rimtai, tevas budavo parnesa pakapojes is backos ziema, kai lauke -25 budavo ir nieko, viskas gerai budavo.Tai kameroje net tiek salcio nera :D

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė Forelle » 16 Gru 2008, 16:48

Kopūstus galima šaldyti, tik rekomenduoja smulkiai supjaustyti ir blanširuoti.

Vartotojo avataras
ingrida9
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 476
Užsiregistravo: 12 Lie 2007, 06:48

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė ingrida9 » 16 Gru 2008, 19:24

labai aciu,taip ir padarysim :aciu2:

Vartotojo avataras
erikiux
Fanatas
Fanatas
Pranešimai: 948
Užsiregistravo: 15 Geg 2009, 15:55
Pliusai: 82

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė erikiux » 09 Rgp 2009, 12:09

Norėčiau sužinoti, ar galima šaldyti slyvas? turiu pusę kibiro, kompoto nevirsiu, o suvalgyti iš karto nesugebėsim :( . ar reikia išimti kauliukus, ar nulupti ir tik minkštymą šaldyti?
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė Tutsi » 09 Rgp 2009, 12:14

minkstima saldyti? pirma karta girdziu :shock:

Vartotojo avataras
sinsan
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 7378
Užsiregistravo: 21 Lap 2007, 22:45
Pliusai: 924
Miestas: Alytus

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė sinsan » 09 Rgp 2009, 14:52

as perpjaunu pusiauu, isimu kauliukus ir saldau
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
erikiux
Fanatas
Fanatas
Pranešimai: 948
Užsiregistravo: 15 Geg 2009, 15:55
Pliusai: 82

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė erikiux » 09 Rgp 2009, 20:27

Dėkui, pabandysiu
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė Forelle » 09 Rgp 2009, 21:20

Aš irgi šaldau kaip Sinsan, paskui kompotą verdu, tyreles mažei dariau

Vartotojo avataras
erikiux
Fanatas
Fanatas
Pranešimai: 948
Užsiregistravo: 15 Geg 2009, 15:55
Pliusai: 82

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė erikiux » 09 Rgp 2009, 23:01

Aš irgi mažiuliui noriu užšaldyti, dėl savęs tai nesiterliočiau :oops:
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
JolantaDaruliene
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1138
Užsiregistravo: 23 Rgs 2007, 18:59
Pliusai: 166
Miestas: Ukmerge ir Norvegija

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė JolantaDaruliene » 29 Kov 2010, 16:52

Tutsi rašė:rauginti kopustai nebijo saldymo :wink:
tai galima raugintus sudet i maiselius ir i saldikli? o skonio nepraranda?

Vartotojo avataras
vasara
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 463
Užsiregistravo: 25 Spa 2007, 12:29
Pliusai: 7
Miestas: suvalkija

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė vasara » 29 Kov 2010, 20:50

man tai rauginti peršalę kopūstai - neeeeee 018 .Jie būna minkšti tokie ...pavandeniję.
Aš visada šąldau rūgštynes 038 žiemą tai visi namai kvepia tokia šviežuma ,kai verdu sriubą

Vartotojo avataras
JolantaDaruliene
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1138
Užsiregistravo: 23 Rgs 2007, 18:59
Pliusai: 166
Miestas: Ukmerge ir Norvegija

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė JolantaDaruliene » 30 Kov 2010, 00:53

aisku, mes kai darem praeita karta tai po kokiu 3 savaiciu kopustai puode sugedo, nors ir buvo prislegti, net puodoemalis issigrauze. Tai net nezinau kodel, tikiuosi kita karta taip nebus. Nes pirkt nera tai reikia daryt paciai :D

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė Tutsi » 30 Kov 2010, 08:31

pas mane nei karto nebuvo persale kopustai... net neisivaizduoju, kaip tai galetu atrodyti :shock:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Re: Šaldytos vasaros gėrybės

Standartinė Ramunė » 17 Spa 2011, 09:17

Šeši mitai apie šaldytą maistą

Šaldytas maistas išlaiko daugelį gerųjų savybių, tačiau visko beatodairiškai šaldyti ir per ilgai laikyti negalima - ne tik todėl, kad nebeliks vietos, bet ir todėl, kad skirtingiems produktams galioja skirtingi patarimai, rašo sveikos mitybos žurnalas „EatingWell“, rikiuojantis šešis mitus apie šaldytą maistą.

Mitas: galima užšaldyti visus produktus
Tiesa, kad valgomi dalykai užšąla tinkamomis sąlygomis, tačiau kai kuriuos šaldyti tiesiog nėra naudos. Tokios gležnos daržovės kaip salota šaldomos ir atšildomos praktiškai suyra. Riebūs, grietinės pagrindo padažai po užšaldymo skyla į gabalėlius ar susimeta gumulais. Nereikėtų šaldyti net kavos, ypač smarkiai skrudintos, nes joje esantys aliejai šaltyje suyra, kava praranda savo skonį. Taip pat nepatariama šaldyti konservuotų gėrybių originaliose pakuotėse bei kiaušinių su lukštais.

Mitas: užšaldytas maistas nebaigia galioti

Daugeliu atvejų, maisto saugumo požiūriu, tai tiesa, tačiau kokybė nukenčia. JAV oficialiai rekomenduojama, kad 0 laipsnių pagal Farenheitą (-17,8 laipsnio Celsijaus) temperatūroje pagamintas ir užšaldytas sriubas, troškinius, virtą mėsą galima laikyti ne ilgiau nei du tris mėnesius, žalius pjausnius, kepsnius - nuo keturių mėnesių iki metų, virtą paukštieną - keturis mėnesius, žalią paukštieną - nuo devynių iki dvylikos mėnesių.

Mitas: šaldymas užmuša bakterijas

Užšaldytos bakterijos lieka neaktyvios, tačiau nežūva. Kaip ir kiti užkratai. Tai reiškia, kad jei maistas į šaldiklį pateko užkrėstas, tai ir išimtas bus užkrėstas. Produktų saugumą užtikrina tik apdorojimas tinkamoje temperatūroje.

Mitas: šaldytas maistas yra mažiau vertingas nei šviežias
Iš tiesų gali būti priešingai. Šaldyti vaisiai ir daržovės, uogos gali būti dar sveikesni už prekybos centruose siūlomus šviežius, nes dažniausiai žiemai renkami ir paliekami labiausiai sunokę, kai yra prikaupę daugiausiai naudingųjų medžiagų. Galiausiai šaldytus produktus galima ruošti garuose, o ne virti, kad išliktų kuo daugiau naudingų junginių.

Mitas: kartą atšaldytas maistas nebegali grįžti į šaldiklį
Atšildyti ir vėl užšaldyti galima, kiek reikia, kol produktas ar gaminys nebūna išimtas iš šaldiklio ilgiau nei porą valandų (ar valandą, jei oro temperatūra siekia 30 ir daugiau laipsnių Celsijaus). Tačiau pakartotinai šaldant neapdorotą maistą, ypač mėsą, nyksta kokybė - šildamas produktas praranda drėgmę. Todėl pakartotiniai procesai nėra nesaugūs, bet, kulinariniu požiūriu, nenaudingi.

Mitas: šaldytą maistą ilgą laiką galima laikyti bet kur šaldiklyje arba kur nors, kur šalta

Šaldiklio durelės - patogi vieta maistui sudėti, tačiau nebūtinai geriausia vieta ilgalaikiam šaldymui. Temperatūra duryse ir greta jų svyruoja kiekvieną kartą, kai jos atidaromos. Nors maistas lieka užšaldytas, procesas gali sulėtėti ir produkte gali susiformuoti didesni ledo kristalai bei sugadinti jo vientisumą. Paprastai geriausiai temperatūra palaikoma greta šaldiklio nugarėlės, todėl durelėse patariama laikyti tuos dalykus, kuriuos žadate suvartoti greitai. Dingus elektrai, taip pat nereikia atverti durelių ir pulti atitirpdyti. Pilnas šaldiklis ir be elektros neatitirpęs gali laikytis net parą ar ilgiau.

Skelbti atsakymą