Šaldytos vasaros gėrybės
Moderatorius: vitele
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Šaldytos vasaros gėrybės
Sutikit ,kad visi turim dydelius šaldytuvus su dydeliom šaldymo kamerom. Ko tik šiais laikais neprišaldo žmonės žiemai. Aš prišaldžiau: braškiu, melyniu, vynuogiu sulčiu, vyšniu. Neseniai sužinojau kaip teisingai užšaldyti krapus ir dar mano anyta rodė užšaldytus baravykus Man jau seilė tysta pagalvojus kaip skanu bus juos kepti.
O vyšnios kaip gražiai užšala! Tiesiog į kokteilius galima mesti.
O vyšnios kaip gražiai užšala! Tiesiog į kokteilius galima mesti.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Šaldytos gėrybės
Mane draugė išmokė petražoles užšaldyti. Tik labai jau atsibosta vynioti po kelias į foliją. Dar šaldau šparagines pupeles ir žirnelius. Labai gerai sriuboms ir troškiniams.
Re: Šaldytos gėrybės
Mes taip pat šaldom šparagines pupeles ir žirniusRamunė rašė:Mane draugė išmokė petražoles užšaldyti. Tik labai jau atsibosta vynioti po kelias į foliją. Dar šaldau šparagines pupeles ir žirnelius. Labai gerai sriuboms ir troškiniams.
O jūs prieš šaldant šparagines pupeles apverdat? Nes mes tai apvirtas šaldom
Be to šaldyti galima beveik viską
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Re: Šaldytos gėrybės
Bandžiau ir apvirtas, ir žalias. Apvirtos geriau , nes nereikia virti atšildžius. Greičiau pietūs pasidaro.daida rašė:Mes taip pat šaldom šparagines pupeles ir žirniusRamunė rašė:Mane draugė išmokė petražoles užšaldyti. Tik labai jau atsibosta vynioti po kelias į foliją. Dar šaldau šparagines pupeles ir žirnelius. Labai gerai sriuboms ir troškiniams.
O jūs prieš šaldant šparagines pupeles apverdat? Nes mes tai apvirtas šaldom
Be to šaldyti galima beveik viską
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
O juos gal gėriau konservuoti??? Nes man šiaip cukinijos neskanios, nebent kur į maistą kaip prieda dadėt. Nu blynai su cukinija ar kažka panašiai. Mano mama marinuodavo juos kartu su slyvom, tai skonis cukiniju kaip ananaso išeidavoRamunė rašė:Tikrai, kažkas su galva..
Turiu likusių cukinijų ir moliūgų. Juose daug skysčių, ar galima užšaldyti ir kaip
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Marinavau ir vienas, ir su slyvom, ir su svarainiais. Bet jų vis nemažėja... Paskui per žiemą tempiu lauk papuvusias.Lilina rašė:O juos gal gėriau konservuoti??? Nes man šiaip cukinijos neskanios, nebent kur į maistą kaip prieda dadėt. Nu blynai su cukinija ar kažka panašiai. Mano mama marinuodavo juos kartu su slyvom, tai skonis cukiniju kaip ananaso išeidavoRamunė rašė:Tikrai, kažkas su galva..
Turiu likusių cukinijų ir moliūgų. Juose daug skysčių, ar galima užšaldyti ir kaip
Šaldytos vasaros gėrybės
Cukiniją aš konservuoju su ananasų sultimis. Tai kai atidarai stiklainį, atrodo kad ananasų gabaliukus valgai
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
Būčiau dėkinga už receptėlį . Ananasus labai mėgstusilsta rašė:Cukiniją aš konservuoju su ananasų sultimis. Tai kai atidarai stiklainį, atrodo kad ananasų gabaliukus valgai
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
Sveikos,Lilina rašė:Sutikit ,kad visi turim dydelius šaldytuvus su dydeliom šaldymo kamerom. Ko tik šiais laikais neprišaldo žmonės žiemai. Aš prišaldžiau: braškiu, melyniu, vynuogiu sulčiu, vyšniu. Neseniai sužinojau kaip teisingai užšaldyti krapus ir dar mano anyta rodė užšaldytus baravykus Man jau seilė tysta pagalvojus kaip skanu bus juos kepti.
O vyšnios kaip gražiai užšala! Tiesiog į kokteilius galima mesti.
prasau patarimo kaip teisingai uzsaldyti krapus.
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
Ramunė rašė:Būčiau dėkinga už receptėlį . Ananasus labai mėgstusilsta rašė:Cukiniją aš konservuoju su ananasų sultimis. Tai kai atidarai stiklainį, atrodo kad ananasų gabaliukus valgai
Tas receptas tai labai paprastas, sugalvojau aš jį. Rekia cukiniją supjaustyti norimo dydžio kvadratukais arba pailgais siaurais pagaliukais. Tada nusipirkti ananasų sulčių 100 proc.(būtinai 100 proc.), ir supilti ant tų supjaustytų gabaliukų. Turi pastovėti taip jie kokias 1-2 val., kad cukinija išleistų sultis. To skystimo turėtų būti tiek, kad apsemtų cukinijos gabaliukus. Tada statyti ant viryklės, ir truputuką pavirti, tik tiek, kad neištižtų cukinija. Gale įdėti citrinos rūgštelės paragaujant, kad būtų saldžiarūgštis. Dar dėdavau cinamono, bet man tai skaniausia be jokio kito prieskonio. Aš viską darau iš akies, normų tiksliai nežinau.
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
Ko gero neužbaigiau iki galo recepto... Visą tą pavirtą (pakaitintą) masę dedu į užsukamus paruoštus (iškaitintus) stiklainius ir .... tol užteks, kol jų bus lentynojsilsta rašė:Ramunė rašė:Būčiau dėkinga už receptėlį . Ananasus labai mėgstusilsta rašė:Cukiniją aš konservuoju su ananasų sultimis. Tai kai atidarai stiklainį, atrodo kad ananasų gabaliukus valgai
Tas receptas tai labai paprastas, sugalvojau aš jį. Rekia cukiniją supjaustyti norimo dydžio kvadratukais arba pailgais siaurais pagaliukais. Tada nusipirkti ananasų sulčių 100 proc.(būtinai 100 proc.), ir supilti ant tų supjaustytų gabaliukų. Turi pastovėti taip jie kokias 1-2 val., kad cukinija išleistų sultis. To skystimo turėtų būti tiek, kad apsemtų cukinijos gabaliukus. Tada statyti ant viryklės, ir truputuką pavirti, tik tiek, kad neištižtų cukinija. Gale įdėti citrinos rūgštelės paragaujant, kad būtų saldžiarūgštis. Dar dėdavau cinamono, bet man tai skaniausia be jokio kito prieskonio. Aš viską darau iš akies, normų tiksliai nežinau.
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
krapus nuplauti ir duoti jiems išdžiuti, arba nusausint servetele, paskui supjaustyt ir sudėti į šaldymo indą, svarbiausia kad jie nesuliptu. ir į šaldyklę. paskui kai trauksit, jie užšals, pūriai, byriai ir galėsit imt pirštais ir dėt į patiekalą tiek kiek reikiasanitaras rašė: Sveikos,
prasau patarimo kaip teisingai uzsaldyti krapus.
čia mane teta pamokė
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Re: Šaldytos vasaros gėrybės
Aš viską darau taip pat, tik vynioju nedidelėm porcijom į foliją, nes neturiu daug vietos šaldytuvo kamerose. Irgi būna purūs ir gardžiai kvepia. O Kaimynė, prieš šaldant dar ir supjausto l. smulkiai, kad po to greičiau būtųLilina rašė:krapus nuplauti ir duoti jiems išdžiuti, arba nusausint servetele, paskui supjaustyt ir sudėti į šaldymo indą, svarbiausia kad jie nesuliptu. ir į šaldyklę. paskui kai trauksit, jie užšals, pūriai, byriai ir galėsit imt pirštais ir dėt į patiekalą tiek kiek reikiasanitaras rašė: Sveikos,
prasau patarimo kaip teisingai uzsaldyti krapus.
čia mane teta pamokė
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Drįstu prieštarauti Jau keletą metų braškes ir vyšnias šaldau be cukraus. Mama dar užsišaldo mėlynių, mat akims gerai, spanguolių. Visai normalus skonis ( išskyrus spanguoles ) O vat serbentai juodieji - nieko doro.Eli rašė:Kameroje aš užšaldau tik trintas su cukrumi uogas, nes be cukraus jos atitirpę būna labai rūgščios . Labai skanios pusiau trintos mėlynės ( na kai kuri sutrinta, o kitos cielos (aš dzūkė))ir būtinai cukraus. Tai po to su blynais, varške ir t.t....
Be to šaldau krapus ir virtus grybus.
Lilina rašė:O juos gal gėriau konservuoti??? Nes man šiaip cukinijos neskanios, nebent kur į maistą kaip prieda dadėt. Nu blynai su cukinija ar kažka panašiai. Mano mama marinuodavo juos kartu su slyvom, tai skonis cukiniju kaip ananaso išeidavoRamunė rašė:Tikrai, kažkas su galva..
Turiu likusių cukinijų ir moliūgų. Juose daug skysčių, ar galima užšaldyti ir kaip
CUKINIJŲ ANANASAI
1 kibiras pripjaustytų cukinijų užpilti 1 kg. cukraus, palaikyti 1 parą vėsioj patalpoj, po to pridėti 1 valg. šaukštą citrinos rūgšties, 1 ltr. 100 proc. ananasų sulčių. Užkaitinti ir supilstyti į paruoštus stiklainius.
Čia receptas dideliam kiekiui cukinijos, apytikriai galima paskaičiuoti ir pusei to kiekio, ir ketvirčiui.
Bet nepaprastai skanu, atsidarai stiklainiuką, tai atrodo, kad ananasus valgai
O užšaldyti grybai negendaEli rašė:Kameroje aš užšaldau tik trintas su cukrumi uogas, nes be cukraus jos atitirpę būna labai rūgščios . Labai skanios pusiau trintos mėlynės ( na kai kuri sutrinta, o kitos cielos (aš dzūkė))ir būtinai cukraus. Tai po to su blynais, varške ir t.t....
Be to šaldau krapus ir virtus grybus.
Mama bandė kartą užšaldyti grybus, bet kažkaip mums po to nelabai jie bu skanųs
Papasakokite kaip šaldote
Aš šaldau pjaustytus virtus grybus (verdant įdedu truputį druskos, kad nebūtų beskoniai). Tada išvirusi nuvarvinu per kiauirasamtį, dedu į indelius maždaug po 200g ir į kamerą . Atitirpinusi dedu visur: į sriubas, padažus, cepelinus, kotletus, kepu su spirgučiais ir dedu ant bulvių ir t.t.
Kažkada bandžiau šaldyti žalius mažus baravykus. Nuvalydavau, neplaudavau, po viena ant lentutės suguldydavau, o kai sušaldavo, tada į maišelius ir atgal į kamerą. Bet man nepatikdavo jų atitirpusių guminis lepšiškas pavidalas, nors skonį ir kvapą jie turėdavo gerą. Be to užimdavo kameroje daug vietos.
Kažkada bandžiau šaldyti žalius mažus baravykus. Nuvalydavau, neplaudavau, po viena ant lentutės suguldydavau, o kai sušaldavo, tada į maišelius ir atgal į kamerą. Bet man nepatikdavo jų atitirpusių guminis lepšiškas pavidalas, nors skonį ir kvapą jie turėdavo gerą. Be to užimdavo kameroje daug vietos.
Čia turiu tokį paskaitymą apie topinambus-žiemines bulves. Gal patiks
Tai panašus į saulėgrąžą, tik mažesniais žiedais ir lapais, augalas. Jo tėvynė – Šiaurės Amerika, į Europą pateko 17 amžiuje. Amerikoje jų būdavo auginama ne mažiau, negu tikrųjų bulvių. Topinambai auga visur – smėlynuose, paunksnėje ir atokaitoje, ir sode jiems nereikia ypatingai gerų sąlygų. Mėgsta būti kaupiami. Pagal maistingumą topinambai lygiaverčiai bulvėms, turi inulino, natrio ir geležies, juos labai mėgsta naminiai gyvuliai (karvės, ožkos, kiaulės, triušiai), - ėda ne tik pačias bulves, bet ir lapus.
Mes topinambų niekada netręšiame, auga jie ne vienus metus sodo užkampyje ir yra labai derlingi. Iš vieno krūmo galima prikasti net 2 kibirus bulvių. Auga jie iki spalio-lapkričio mėnesio.
Rudenį, kai nudžiūva lapai, nupjaunu kotus. Kasu dažniausiai pavasarį. Rudenį sode ir šiaip gausu visokiausių daržovių, o anksti pavasarį išsikasu sultingas ir saldžias bulves. Bulvės, būdamos per žiemą dirvoje, nepraranda savo maistingųjų vertybių. Jos puikiai žiemoja dirvoje, o iškastos laikosi blogai, nes plona odelė lengvai pažeidžiama. Todėl išsikasti reikia tiek, kiek ruošiamasi suvalgyti ir nepavėluoti, nes kai sudygsta, valgyti netinka. Kai kas sako, kad topinambai tarsi piktžolė, juos sunku išnaikinti. Netyčia atradau labai lengvą būdą: vasarą reikia išskinti visus žiedus, ir pavasarį nerasite nei vienos bulvės.
Topinambus paprastai valgome žalius, tarkuojame į salotas. Skanu pataisyti su pjaustytais svogūnais ar porais (jei yra palikta iš rudens dirvoje) ir aliejumi, o dar geriau su majonezu. Tokias salotas galima valgyti su karštomis bulvėmis. Kai kas valgo topinambus keptus ar virtus.
Topinambus sveika valgyti sergantiems diabetu: valgomi žali, po 2-3 bulves tris kartus per dieną, 10 min. prieš valgį. Pastebėta, kad ši daržovė ne tik sumažina cukraus kiekį kraujyje, bet ir teigiamai veikia regėjimą.
Nors tai naudinga daržovė, bet iki šiol ji netapo populiari. Ji derlinga ir nekaprizinga, bet daugelį atbaido jos nedailūs gumbai ir tai, kad nepatogu valyti, prapjauti gumbai mėlynuoja. Bet kaip puiku anksti pavasarį, kai tik nutirpsta sniegas, valgyti sultingas salotas. Manau, vien dėlto topinambams verta skirti nedidelį kampelį savo sode.
Tai panašus į saulėgrąžą, tik mažesniais žiedais ir lapais, augalas. Jo tėvynė – Šiaurės Amerika, į Europą pateko 17 amžiuje. Amerikoje jų būdavo auginama ne mažiau, negu tikrųjų bulvių. Topinambai auga visur – smėlynuose, paunksnėje ir atokaitoje, ir sode jiems nereikia ypatingai gerų sąlygų. Mėgsta būti kaupiami. Pagal maistingumą topinambai lygiaverčiai bulvėms, turi inulino, natrio ir geležies, juos labai mėgsta naminiai gyvuliai (karvės, ožkos, kiaulės, triušiai), - ėda ne tik pačias bulves, bet ir lapus.
Mes topinambų niekada netręšiame, auga jie ne vienus metus sodo užkampyje ir yra labai derlingi. Iš vieno krūmo galima prikasti net 2 kibirus bulvių. Auga jie iki spalio-lapkričio mėnesio.
Rudenį, kai nudžiūva lapai, nupjaunu kotus. Kasu dažniausiai pavasarį. Rudenį sode ir šiaip gausu visokiausių daržovių, o anksti pavasarį išsikasu sultingas ir saldžias bulves. Bulvės, būdamos per žiemą dirvoje, nepraranda savo maistingųjų vertybių. Jos puikiai žiemoja dirvoje, o iškastos laikosi blogai, nes plona odelė lengvai pažeidžiama. Todėl išsikasti reikia tiek, kiek ruošiamasi suvalgyti ir nepavėluoti, nes kai sudygsta, valgyti netinka. Kai kas sako, kad topinambai tarsi piktžolė, juos sunku išnaikinti. Netyčia atradau labai lengvą būdą: vasarą reikia išskinti visus žiedus, ir pavasarį nerasite nei vienos bulvės.
Topinambus paprastai valgome žalius, tarkuojame į salotas. Skanu pataisyti su pjaustytais svogūnais ar porais (jei yra palikta iš rudens dirvoje) ir aliejumi, o dar geriau su majonezu. Tokias salotas galima valgyti su karštomis bulvėmis. Kai kas valgo topinambus keptus ar virtus.
Topinambus sveika valgyti sergantiems diabetu: valgomi žali, po 2-3 bulves tris kartus per dieną, 10 min. prieš valgį. Pastebėta, kad ši daržovė ne tik sumažina cukraus kiekį kraujyje, bet ir teigiamai veikia regėjimą.
Nors tai naudinga daržovė, bet iki šiol ji netapo populiari. Ji derlinga ir nekaprizinga, bet daugelį atbaido jos nedailūs gumbai ir tai, kad nepatogu valyti, prapjauti gumbai mėlynuoja. Bet kaip puiku anksti pavasarį, kai tik nutirpsta sniegas, valgyti sultingas salotas. Manau, vien dėlto topinambams verta skirti nedidelį kampelį savo sode.
Dar radau porą receptų:
Topinambai su džiūvėsėlių padažu
5-6 vidutiniai topinambų gumbai, pusė stiklinės mėsos sultinio, šaukštas sviesto, džiūvesėlių, citrinos sulčių, 2 kiaušiniai. Nuplautus topinambus supjaustykite mažais kubeliais, apkepkite svieste, troškinkite mėsos sultinyje, tiekite apipiltus džiūvėsėlių padažu. Padažas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, į jį suberkite džiūvėsėlius, kepkite juos, kol pagels, sūdykite, suberkite smulkintus virtus kiaušinius, pilkite citrinos sulčių ir išmaišykite.
Su kiaušiniais kepti topinambai
4-5 topinambai, pusė šaukšto sviesto ar margarino, kiaušinis, 2 šaukštai grietinės, gabalėlis fermentinio sūrio.
Topinambus supjaustykite griežinėliais, iškepkite svieste, sudėkite į skardą, apipilkite kiaušinio, grietinės ir tarkuoto sūrio plakiniu ir pakepkite orkaitėje.
Skanaus!
Topinambai su džiūvėsėlių padažu
5-6 vidutiniai topinambų gumbai, pusė stiklinės mėsos sultinio, šaukštas sviesto, džiūvesėlių, citrinos sulčių, 2 kiaušiniai. Nuplautus topinambus supjaustykite mažais kubeliais, apkepkite svieste, troškinkite mėsos sultinyje, tiekite apipiltus džiūvėsėlių padažu. Padažas. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, į jį suberkite džiūvėsėlius, kepkite juos, kol pagels, sūdykite, suberkite smulkintus virtus kiaušinius, pilkite citrinos sulčių ir išmaišykite.
Su kiaušiniais kepti topinambai
4-5 topinambai, pusė šaukšto sviesto ar margarino, kiaušinis, 2 šaukštai grietinės, gabalėlis fermentinio sūrio.
Topinambus supjaustykite griežinėliais, iškepkite svieste, sudėkite į skardą, apipilkite kiaušinio, grietinės ir tarkuoto sūrio plakiniu ir pakepkite orkaitėje.
Skanaus!