DUK - Ieškoti - Registruotis - Prisijungti


Dabar yra 25 Rgs 2018, 11:09    

Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 40 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2  Kitas
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 21 Lap 2008, 14:08 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pranešimai: 2041
Miestas: Vilnius
Pliusai: 171
Ar zinote, koks kenksmingas yra sis skonio stipriklis? Ar bandete jo visiskai atsisakyti? Juk jo dedama kone visur - ir i sojos padazus, ir i vegeta, ir i visus sultiniu kubelius...? As bandziau gaminti visiskai be ju ir ieskojau produktu, kuriuose nera sio konservanto tai pasirinkimas nedidelis.... Stai info:

Prekybos centrų lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių skonių maisto produktų. Tačiau vienas produktas mums skanus, o kitas – ne, anot specialistų, dažnai ne dėl individualių produkto savybių, o dėl cheminių maisto priedų, kurie trikdo mūsų smegenų centrus bei išderina mitybos įpročius.

Ir jei vyresnio amžiaus žmonės dar atsirenka, kuris maistas yra natūralesnis, vaikai – jau tik už sintetinių skonių prifarširuotus produktus.

Glutamatas – žiurkėms tukinti

Priklausomybę nuo skonio savo kailiu patyrė vilnietė Indrė, nusprendusi iš esmės pakeisti savo šeimos mitybos įpročius ir pradėjusi pirkti maisto produktus, kuriuose mažiau maisto priedų. Moteris nusprendė mitybos pokyčius pradėti nuo prieskonių.

„Iki šiol mes turėjome nusistovėjusį skonių „derinį". Taip ir pirkdavau visada tą patį kečiupą ar tuos pačius prieskonių mišinius. Tačiau kai pradėjau rinktis ne prieskonių mišinius, kuriuose visuose radau skonio stipriklio glutamato, o atskirus prieskonius, vaikai šiuos pokyčius pastebėjo iš karto.

Kai bandžiau jiems paaiškinti, kaip veikia glutamatas, jie pasibaisėję linkčiojo galvomis, tačiau vis tiek reikalavo senųjų prieskonių", - atviravo pašnekovė.

Moteris teigė anksčiau netikėjusi, kad nuo maisto skonio gali išsivystyti priklausomybė. Juk vaikai dar neturi suaugusiųjų valios maistą rinktis racionaliai, todėl jiems skonio poveikis pasireiškia itin ryškiai.

Bene pirmasis apie maisto priedų keliamus pavojus prabilo vokiečių mokslininkas Michaelas Hermanussenas. Jis tyrinėjo natrio glutamato, produktų etiketėse paprastai žymimo E621, poveikį žiurkėms. Viena grupė žiurkių buvo maitinama natūraliu maistu, antroji – tokiu pačiu maisto kiekiu, bet prisotintu glutamato, trečioji grupė gyveno natūraliomis sąlygomis.

Po dviejų mėnesių žiurkės, kurios maitinosi natūraliu maistu, niekuo nesiskyrė nuo lauke gyvenančių žiurkių. O štai žiurkės, kurios gavo maisto su glutamatu, pradėjo nuolat ėsti. Jos visiškai prarado saiko jausmą, todėl taip nutuko, kad vos paėjo.

Ištyrus nutukusių žiurkių smegenis, paaiškėjo, kad toje jų dalyje, kurioje yra sotumo jausmo centras, ląstelės histologiniame preparate buvo tiesiog juodos.

Pirmieji nukentėjo amerikiečiai

Glutamatai – tai augalinės kilmės baltymai, kurie gerokai pagerina maisto skonį. Įbėrus jų į vieną ar kitą patiekalą, net ir kiečiausia šaldyta mėsa gali tapti gardėsiu. Tačiau šios medžiagos sukelia alkio jausmą.

Anot Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedros vedėjos prof. Janinos Tutkuvienės, moksliniai tyrimai rodo, kad kuo daugiau į žmogaus smegenis su krauju patenka glutamato, tuo labiau žmogus nori valgyti.

„Glutamatas – tai medžiaga, kuri „išklibina" sotumo ir alkio centro veiklą, todėl žmogus nuolat nori valgyti. Ne paslaptis, kad toks maistas pirmiausiai išplito Amerikoje, kurios gyventojai šiuo metu labiausiai kenčia nuo nutukimo.

Dar prieš dešimtmetį Amerikoje apsilankę europiečiai pašiurpdavo pamatę, kaip amerikiečiai ant kiekvieno kampo „čepsi". Ligoninėse buvo pristatyta konteineriukų su čipsais, sausainiais, saldainiais ar gėrimais. Atrodė, tarsi žmonės būtų nuolat išbadėję. Net sporto klube buvo galima pamatyti vaizdelį, kaip žmogus mina bėgimo takelį, vienoje rankoje laikydamas „Coca cola", kitoje – bandelę", - pasakojo mokslininkė.

Šiandien ji su nerimu stebi dabartinius studentus, kurie taip pat nebegali išsėdėti paskaitos neatsigėrę ar ko nors neužkandę. „Tai rodo, kad sotumo jausmas ima trikti. Anksčiau tokių dalykų tikrai nebūdavo", - įsitikinusi J. Tutkuvienė.

Anot pašnekovės, sotumo ir alkio centras susijęs su dar viena labai svarbia mūsų smegenų sritimi, kuri atsakinga už emocijas. Sutrikus jos veiklai, gali pradėti vystytis priklausomybė nuo maisto.

Anot mokslininkės, kiekvieno žmogaus skonis turėtų būti skirtingas ir priklausyti nuo arealo, kuriame jis gyvena, tačiau natrio glutamatas, pomidorų pasta ar dar mažai tyrinėta medžiaga GABA patinka visiems. Todėl šiandien tokio pat skonio maisto galima paragauti labai skirtinguose pasaulio kampeliuose.

M. Hermanussenas, ištyręs apie 2 tūkst. maisto produktų etikečių, visose jose rado šių minėtų trijų medžiagų. Ypač daug jų buvo ilgai galiojančiuose šaldytuose pusfabrikačiuose.

Natrio glutamato gauname ir natūraliai. Kaip minėta, tai baltyminės kilmės medžiaga, kurios yra visuose baltyminės kilmės produktuose. Tačiau pastebėjus, kad ji sustiprina skonį, ši medžiaga pradėta gaminti dirbtinai. Anot J. Tutkuvienės, pakelyje bulvių traškučių natrio glutamato yra tiek, kiek jo žmogus gautų iš šešių kibirų mėsos.

Tyrimai neskatinami

Egzistuoja tyrimų, įrodančių, kad nutukimo epidemijos pradžia sutapo su maisto pramonėje įsigaliojusiu maisto priedų vartojimu.

„Galima tik spėlioti, ko pridėta į šaldytą picą, kuri galioja 5-6 metus. Jei mokslininkas bent šiek tiek priklausomas, jis tvirtins, kad visi maisto priedai nepavojingi. Nepriklausomi tyrimai sako ką kita. Maisto priedai veikia, ir labai stipriai. Deja, šie tyrimai labai menkai finansuojami, jų rezultatus stengiamasi kuo greičiau paneigti, todėl jie vyksta tik entuziastų ir fanatikų dėka", - teigė pašnekovė.

Jei peržiūrėtume visus straipsnius nutukimo tema, anot J. Tutkuvienės, pastebėtume, kad vos 8 proc. iš jų aprašo medžiagas, kurios veikia mūsų smegenis. Tačiau keli tyrimai visgi įrodo, kad skonį sustiprinantis glutamatas veikia kiekvieną mūsų ląstelę.

Pati mokslininkė jau keletą metų prieskonių mišinius darosi pati. „Bent jau prieskonių su glutamatu vartoti nereikėtų. Mes ir taip šios medžiagos užtektinai gauname, kai mūsų pramonė perėjo į vadinamąsias „aukštąsias" technologijas", - teigė J. Tutkuvienė.

Maisto be glutamatų tenka ieškoti

Norint įsitikinti mokslininkės žodžių teisumu, tereikia parduotuvėje atidžiau skaityti produktų etiketes. Pastebėsite, kad glutamato yra beveik visur – daugumoje virtų ir rūkytų mėsos gaminių, padažuose, majoneze, konservuotose daržovėse, uogienėse ir daug kur kitur.

„Vis kalbama, kad mūsų maisto pramonė yra aukštų standartų. Tačiau teko girdėti, kad anksčiau kai kurių maisto priedų normatyvai buvo gerokai mažesni. Jei šie standartai būtų sovietiniai, seniai juos sukritikuotume. Tačiau kritikuoti Europos Sąjungos nedrįstame", - svarstė pašnekovė.

Rimtus įrodymus, kad maisto priedai veikia ir mūsų psichiką, prieš keletą metų pateikė britų profesorius Jimas Stevensonas. Jis aprašė eksperimentą su dvyniais. Vienam iš jų dvi savaites buvo uždrausta valgyti kai kuriuos saldainius, gerti kelių rūšių gėrimus bei valgyti kai kuriuos produktus. Jau antrą eksperimento dieną šio berniuko elgesys pasikeitė. Jis tapo klusnesnis, noriau bendravo, tapo mažiau agresyvus.

Oficiali ES mitybos specialistų pozicija – maisto priedai yra griežtai kontroliuojami, todėl saugūs. Į produktą dedamas kiekis yra apskaičiuotas taip, kad nepakenktų, jei žmogus jo valgys kasdien.

„Manau, kad po truputį valgyti galima visko, net bulvių traškučių. Nieko tokio, jei retsykiais vaikas gaus jų saują. Juk jeigu drausime, jis tokio maisto tik dar labiau norės. Svarbiausia, kad neįprastų jų kramsnoti tarp pagrindinių valgymų", - svarstė J. Tutkuvienė.


Paskutinį kartą redagavo zivicib 21 Lap 2008, 15:59. Iš viso redaguota 1 kartą.

Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 21 Lap 2008, 14:09 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pranešimai: 2041
Miestas: Vilnius
Pliusai: 171
Beje, jei jau yra tokios info, reiktu ja perkelti, as kiek ziurinejau neradau.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 21 Lap 2008, 16:02 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pranešimai: 2041
Miestas: Vilnius
Pliusai: 171
Stebulkingasis E621 natrio glutamatas

Užeikite į parduotuvę. Prisirinkite 10 savo mėgstamų, supakuotų maisto produktų. Dabar pasižiūrėkite, kiek iš jų, sudėtyje turi skonio stipriklio natrio (mononatrio) glutamato, kuris žymimas E621? Gal 5? O gal 7? O gal visi?

Jei bent 7 jūsų pamėgti produktai, kuriuos pasirinkote, turi šio skonio stiprintojo - jūs tikriausiai jau priklausomi!

O dabar nuo pradžių. Šis maisto priedas sustiprina produkto skonines savybes ir taip pat priduoda naują skonio rūšį "umami", kuris laikomas penktu, tarp saldumo, sūrumo, rūgštumo ir aštrumo (kartumo). Patys milteliai yra beskoniai.

Natrio glutamatas - E621 gali paversti pasenusį, suvytusį, sušutusį maistą skanėstu, nes ši medžiaga greitai per kraują patenka į smegenis ir dirbtinai sustiprina skonio pojūčius, taip jus apgaudama. Vartojant daugiau šios medžiagos priprantama, kad smegenys yra stimuliuojamos, dėl to vėliau paragavus naminio, sveiko maisto būna neskanu, maistas atrodo be skonio. Priedas dedamas į daugelį supakuotų produktų, net į prieskonius, kurie jūsų patiekalą paverčia skanumynu.

Kai kuriais tyrimais įrodyta, kad ši medžiaga kenkia regai ir smegenų veiklai, tačiau to nepakanka, kad medžiaga būtų uždrausta. Juk dauguma supakuotų produktų kaip tik su šiuo skonio stiprikliu, maisto korporacijoms būtų skaudus smūgis, nes jų produktų tiesiog niekas nepirktų. Optimizmo priduoda tai, kad vis daugiau įsikuria organizacijų, kurios kovoja už natrio glutamato uždraudimą, kiekvienais metais vyksta nauji tyrimai. Organizacijos nerekomenduoja leisti vartoti maisto produktų, kurių sudėtyje yra E621, vaikams. Mylėkite save, o ypač savo vaikus!

Jei mylite save ir savo artimuosius, nevartokite greito maisto (kurio daugelis komponentų būna išmirkyti įvairiose cheminėse medžiagose, kad negestų, atrodytų skanūs, švieži, natūralūs), pusfabrikačių, importinių prieskonių su skonio stiprikliais, traškučių, kolos, greitų sriubų, dirbtinų sultinių, vaisių, kurie ištepti medžiagomis nuo gedimo, kurių nepavyks nuplauti net su šepetuku. Nenuodykite savęs! Stenkitės gaminti namuose, o vaisius, daržoves auginti patys arba pirkti jeigu žinoma kur ir kaip jie buvo auginti. Juk įvairių cheminių medžiagų vartojimo pasėkmės gali pasirodyti tik jūsų anūkams. Mes esame vieni iš pirmųjų bandymų triušių, nes tokia gausa maisto priedų atsirado ne taip ir seniai. Mūsų močiutės jų neragavo, gal dėl to ir esame sveiki?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 21 Lap 2008, 16:05 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pranešimai: 2041
Miestas: Vilnius
Pliusai: 171
E621 veikimo principas yra toks: pakliuvęs į organizmą, preparatas greitai prasiskverbia su krauju į smegenis ir sustiprina skonio pojūčius, tame tarpe ir signalus iš liežuvio skonio receptorių. Dėl to mūsų valgomas maistas pasidaro nepaprastai skanus. Realybėje gi patiekalas gaminamas iš pačių pigiausių produktų: faršo su mėsos pakaitalais, žemos rūšies ir peršaldytos mėsos, paukštienos, žuvies, jūros produktų, grybų ir t.t.
-
Šalia nenuginčijamų “privalumų”, natrio glutamatas turi ir trūkumų – po vartojimo jaučiamus galvos skausmus, širdies ritmo padažnėjimą, silpnumą raumenyse, mieguistumą, temperatūros pakilimą ir pan. Specialistai tvirtina, kad E621 gali sukelti alergiją ir neatitaisomai pažeidžia žmogaus smegenis ir yra ypač pavojingas vaikų sveikatai.
-
Daugybė tyrimų patvirtino, kad šios medžiagos vartojimas sukelia vaikui nebeatitaisomus regėjimo ir smegenų pažeidimus. Be to, vaikas (kaip ir suaugęs žmogus) pripranta prie natrio glutamato buvimo maiste. Nuo dažno E621 vartojimo skonio receptoriai praranda jautrumą, todėl dažnai jį vartojančiam žmogui maistas be papildo ima atrodyti beskonis. Tai viena iš priežasčių, dėl ko vaikai namuose atsisako patiekalų iš kokybiškų produktų, bes su didžiausiu džiaugsmu lekia į fastfūdą nusipirkti ko nors iš tenykštės produkcijos.

Jau nebe pirmą dešimtmetį natrio glutamatas yra pagrindinis priešas daugybei organizacijų, kovojančių už sveiką maitinimąsi (ypač tai liečia vaikų maitinimąsi ir produktus vaikams). Tačiau iki šiol dėl kažkokių nepaaiškinamų, paslaptingų, beveik mistinių priežasčių ta kova šioms organizacijoms nesiseka. O gamintojai ir toliau gauna milžiniškus pelnus.

Žinoma, restoranų lankytojai – toli gražu ne vieninteliai natrio glutamato vartotojai. Šis papildas dedamas į koncentratus (sriubas, sultinio kubelius), į stiklainiuose ir buteliuose pakuojamus padažus, konservus, pusfabrikačius. O ir daugelis supermarketuose parduodamų prieskonių mišinių turi savo sudėtyje trečdalį E621. teisingumo dėlei reikia pažymėti, kad natrio glutamatas – anaiptol ne pats kenksmingiausias maisto priedas. Neretai virėjai ir maisto produktų gamintojai, siekiantys minimalizuoti išlaidas ir padidinti pajamas, kaip glutamato alternatyvą naudoja natrio inozinatą (E631) ir kalio glutamatą (E622). O šitie “prieskoniai” gali pridaryti dar didesnės žalos organizmui.

Kelia nerimą ir kiti maisto priedai su indeksu E. E128, vadinamas dar dažikliu “raudonu 2G” ir naudojamu daugiausiai dešrelių gamyboje, uždraustas Europos sąjungoje. Paskutiniai tyrimai, atlikti Europos maisto standartų agentūroje (EFSA), parodė, kad šis dažiklis metabolizuojasi į aniliną, kuris yra genotoksiškas, t.y. junginys, darantis mirtiną žalą DNR.

Įdomu, kad daugumoje taip vadinamų išsivysčiusių šalių, visų pirma JAV ir Eurosąjungoje, maisto produktų, skirtų vidaus rinkai gamyboje veikia vieni draudimai. O gaminant eksportinius analogus (tame tarpe ir vaikų maistą), draudimų yra gerokai mažiau. Tokios “pagalbos” besivystančioms šalims pasekmėmis pačios demokratiškiausios pasaulio šalys, matomai, nelabai domisi.

Kad galėtumėte savarankiškai susiorientuoti dvigubuose standartuose maisto produktų gamybos srityje, pateiksime maisto priedų sąrašą iš draudžiamų “išsivysčiusiose” šalyse priedų:

E102, Е110, Е120, Е150, E105, E111, E126, E130, E152, E104, E122, E141, E171, E477, E221, E222, E223, E224, E124, E131, E142, E210, E210, E212, E250, E251, E330, E311, E312, E313, E320, E321, E322, E338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E466.

Naudojami: jogurtuose, vaikų maiste, šokolade, konditerijos gaminiuose, kramtomojoje gumoje, gazuotame vandenyje, aluje, pusfabrikačiuose, greito maisto įstaigose, koncentratuose, padažuose, konservuose ir pan. Draudimo priežastys: sutrikdo virškinimo trakto veiklą, sukelia galvos skausmą, susierzinimą, nuovargio jausmą, depresiją, odos išbėrimus, astmos priepuolius, alergines ir uždegimines reakcijas, kepenų ir inkstų ligas, vėžinius susirgimus, kelia pavojų širdies ir kraujagyslių sistemai, pakelia cholesterino lygį, sunaikina vitaminus.

Tiems, kas kreipia dėmesį į produktų ir gėrimų etiketes parduotuvėse, turbūt bus įdomu susipažinti ir su dar vienu draudžiamų priedų sąrašu: E103, E107, E121, E123, E125, E127, E128, E140, E153–155, E160d, E160f, E166, E173–175, E180, E182, E209, E213–219, E225–228, E230–233, E237, E238, Е240, E241, E252, E253, E264, E281–283, E302, E303, E305, E308–314, E317, E318, E323–325, E328, E329, E343–345, E349, E350–352, E355–357, E359, E365–368, E370, E375, E381, E384, E387–390, E399, E403, E408, E409, E418, E419, E429–436, E441–444, E446, E462, E463, E465, E467, E474, E476–480, E482–489, E491–496, E505, E512, E519–523, E535, E537, E538, E541, E542, E550, E552, E554–557, E559, E560, E574, E576, E577, E579, E580, E622–625, E628, E629, E632–635, E640, E641, E906, E908–911, E913, E916–919, E922–926, E929, E942–946, E957, E959, E1000, E1001, E1105, E1503, E1521.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 21 Lap 2008, 16:25 
Atsijungęs
Site Admin
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pranešimai: 35795
Miestas: Aukštaitijoje
Pliusai: 794
vertinga informacija 8)

_________________
http://girl-rest.org.ua/?upd


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 21 Lap 2008, 16:31 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pranešimai: 3483
Miestas: Vilnius
Pliusai: 51
Stengiuosi kaip įmanoma mažiau naudoti visokių pirktinių maisto produktų, bet ne visada pavyksta.
Manau pas mano mažąją atsiranda priklausomybė nuo saldumynų :roll: Jei tokia yra :oops:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 21 Lap 2008, 16:37 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pranešimai: 2041
Miestas: Vilnius
Pliusai: 171
as nusprendziau rimtai sekti maisto gamyba ir nenaudoti jokiu E 621...


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 21 Lap 2008, 16:44 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pranešimai: 3483
Miestas: Vilnius
Pliusai: 51
Mes parduotuvėje perkam dažniausiai duoną, batoną, pomidorų padažą, majonezą, Miau gėrimą, kramtomą gumą, jogurtus, šokoladus ir kitus saldumynus, silkes, kartais dar grietinę ir sviestą. Visą kitą parsivežam iš kaimo.
Tai dabar ir jų turbūt nepriksim :?

:shock: Ką tik radau vieną iį draudžamų priedų E120 Glaistytame varškės sūrelyje "Jonukas" (su avietėmis)
Va tau ir draudžami :evil:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 21 Lap 2008, 17:17 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pranešimai: 11071
Miestas: Kaunas
Pliusai: 689


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 21 Lap 2008, 17:32 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pranešimai: 2041
Miestas: Vilnius
Pliusai: 171


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 21 Lap 2008, 17:38 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pranešimai: 2041
Miestas: Vilnius
Pliusai: 171


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 21 Lap 2008, 20:00 
Atsijungęs
Gurmanas
Gurmanas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 24 Rgs 2008, 19:07
Pranešimai: 1256
Miestas: Anykščiai
Pliusai: 33
Kad man atrodo E621 nedraudžiamas, pažiūrėkit į etiketes. Visur vos ne pridėta. Varškės sūrelių jau seniai atsisakiau, nes pas juos visus yra tokia juoda juostelė, reiškianti, kad jame yra per daug maisto priedų. Vienu žodžiu, gal žinot. Per tą sulenkimą būna tokia juostelė, balta, mėlyna reiškia viskas ok, o juoda tai jau :( tas pats ir su dantų pastom, ledais, sviestu (visi su juoda juostele, tik smetoniškas su ruda), riešutais iš pakelių ir t.t.


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 22 Lap 2008, 00:06 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pranešimai: 2041
Miestas: Vilnius
Pliusai: 171


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 22 Lap 2008, 18:09 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pranešimai: 8898
Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Pliusai: 101
Sunku rasti maisto be E. Praktiškai turi pirkti viską šviežia (mėsą, žuvį, gryna pieną, sviestą) ir viską gaminti pats. net duoną pats turi kepti. :( bet neišsisuksi taip. Labai daug laiko suvalgo. Kitą vertus ir toje pačioje žuvyje pilna užterštumų iš jūros vandens, ir kiaulės hormonais auginami, taip kad čia visiškai sveiko maisto ir negausi šiais laikais :( nebent turi žinoti taškus, ir vėl gi gaišti daug laiko, kad iš visur tų ekologiškų produktų prisirankioti. Aš ant prieskonių mišinių jau seniai kryžių padėjau. Bet vat saldumynų mažei kartais perku, nes kakavai alergiška. Manau šokoladas grynas 100 kartu sveikesnis, bet dėja mažulė alergiška šiek tiek jam :roll: .

_________________
Paveikslėlis


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 22 Lap 2008, 18:49 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pranešimai: 2041
Miestas: Vilnius
Pliusai: 171
Sutinku su tavimi, Lilina. Mes daug blogybiu net nezinome, o naudojame. todel ir nutukimu daugeja, tai jau seniai pastebeta :!: Uztat labai gerai, kad yra toks priestalo.lt, kvieciu visas mokytis ir tobulintis gaminti maista namie, ir tau jau bus zenkliai didesne nauda, ar ne tiesa?


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 22 Lap 2008, 21:28 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pranešimai: 11071
Miestas: Kaunas
Pliusai: 689
Sėdžiu ir kramsnoju dabar šokoladą ir dingtelėjo, jog galėčiau pasidalinti su jumis kokį aš perku, nes pati saldumynus mėgstu, bet stengiuosi vengti E. Prieš keletą mėnesių Rimi parduotuvėse atrdau ekologišką šokoladą VIVANI. Patiko ne tik tai, kad ekologiškas, kaina nedidelė, bet, kad ir sudėtis labai gera.
72 proc šokolado (jį dabar ir kramsnoju) sudėtis: kakavos masė, cukranendrių cukrus ir kakavos sviestas.

Iš to pačio mano labai mėgstamas vaikiškas šokoladas (pieniškas su įdaru)
Paveikslėlis

Jo sudėtis: cukranendrių cukrus, kakavos sviestas, pieno milteliai, kakavos masė, grietinėlės milteliai. Įdaras: Augaliniai riebalai, cukranendrių cukrus, pieno milteliai, vanilė.

Galioja trumpai, bet užtat, kad be jokių konservantų


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 22 Lap 2008, 22:17 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pranešimai: 2041
Miestas: Vilnius
Pliusai: 171
Labai aciu, Forelle, kad pasidalinai savo patirtimi. butinai isbandysiu. tuo paciu norejau paklausti, ar buna pirkti to tikro konditerinio sokolado, kuris nesaldus, dazniausiai sveriamas parduodamas? man cia vienam receptui prireike, nezinau kur ieskot :?:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 22 Lap 2008, 22:18 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pranešimai: 8898
Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Pliusai: 101

_________________
Paveikslėlis


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 22 Lap 2008, 23:48 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pranešimai: 11071
Miestas: Kaunas
Pliusai: 689


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 23 Lap 2008, 12:11 
Atsijungęs
Gurmanas
Gurmanas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 24 Rgs 2008, 19:07
Pranešimai: 1256
Miestas: Anykščiai
Pliusai: 33


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 23 Lap 2008, 13:16 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pranešimai: 2041
Miestas: Vilnius
Pliusai: 171


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 23 Lap 2008, 13:23 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pranešimai: 11071
Miestas: Kaunas
Pliusai: 689


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 23 Lap 2008, 18:18 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pranešimai: 2041
Miestas: Vilnius
Pliusai: 171
uzsimaniau ziauriai sokolado Paveikslėlis


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 25 Lap 2008, 21:32 
Atsijungęs
Gurmanas
Gurmanas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 24 Rgs 2008, 19:07
Pranešimai: 1256
Miestas: Anykščiai
Pliusai: 33
Aš irgi dabar svajoju apie šokoladą. Bet būtent apie tokį, kokį rodė Forelle... :roll:


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 26 Lap 2008, 12:18 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pranešimai: 11071
Miestas: Kaunas
Pliusai: 689
Jeigu nerandat parduotuvėj, atlėkit pas mane, 72 proc visada turiu ;)


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 16 Gru 2008, 12:31 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pranešimai: 4578
Miestas: Šiauliai
Pliusai: 94
Skanus sitas , man patinka, kazkaip as ju nelabai megeja , bet jau mano smaguriams tik paduok , tai nupirkau sita , seimyna patenkinta liko :D

_________________
www.vitosrankdarbiai.lt


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 08 Sau 2009, 12:57 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pranešimai: 4445
Miestas: Kaunas
Pliusai: 25
as natrio glutamato pertekliu is karto pajauciu....pradeda rankas ir spranda niezeti (cia vienas is jo salutiniu poveikiu)....karta pica suvalgius vos nenusikasiau odos...neseniai maximoj marinuotu kepsniuku kiaulienos pirkom....tas pats daresi :roll:

_________________
http://blog.mezgalai.lt/


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 10 Bir 2009, 20:10 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pranešimai: 8898
Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Pliusai: 101
E621 – gardumo esencija ar baltoji mirtis
Giedrius Vilpišauskas, "Verslo klasė"
2009.03.30 09:34


http://vz.lt/Default2.aspx?ArticleID=3D ... 164915917F

„Tai blogis.“ „Tai nuostabiausias dalykas virtuvėje po druskos.“ „Tai sukelia skrandžio vėžį, smegenų auglius ir kūdikių išsigimimus.“ „Tai veikia pasitenkinimo centrus mūsų smegenyse ir verčia žmones nori valgyti vis daugiau ir daugiau.“ „Tai stebuklinga panacėja, galinti suteikti nuostabų skonį net ir kreidos milteliams.“ „Tai bjauri chemija ir ją reikia kuo skubiau naikinti.“ „Tai nenatūralu, vadinasi – kenksminga.“

Tai E621, mononatrio glutamatas, arba MSG (sutrumpinimas nuo „monosodium glutamate“). Taip taip, čia tas baubas, apie kurį mes nuolat girdime ir skaitome. Jį galime surasti bene kiekviename maisto produkte, parduodamame prekybos centruose. Paskutiniu metu praktiškai visi straipsniai tiek internete, tiek ir spaudoje, varo į vienus vartus: MSG yra baisus blogis ir būtent jis kaltas dėl visos galybės žmoniją apėmusių ligų, sindromų bei nutukimo epidemijos.

Išsiduosiu: MSG savo virtuvėje iki šiol nenaudojau ir netgi prieskonių mišinius renkuosi be jokių skonio stipriklių arba, dažniau, susimaišau juos pats. Tačiau matydamas, kaip MSG vengimo mada pamažu virsta isterija, nusprendžiau išsiaiškinti, koks tai dalykas, ir (atleiskite už kalambūrą) su kuo jis valgomas.


Kas tas baubas

Prisipažinkite, ar žinote, kas yra tas mononatrio glutamatas? Kaip jis atrodo? Koks jo skonis? Ne, tai ne „Vegeta“. Nors MSG šiame mišinyje yra, bet pagrindinį skonį suteikia džiovintos daržovės. Ir ne, MSG skonis – ne kaip vištienos sultinio kubelio, nors, aišku, glutamato yra ir ten.Kad ir koks populiarus MSG yra maisto pramonėje, jo gryno nusipirkti nelengva. Na, taip, galėjau gana nesunkiai įsigyti 25 kg maišą šios medžiagos. Tai šiek tiek daugoka, ypač kai planuojamiems eksperimentams man reikėjo vos kelių žiupsnelių. Patikrinau stambiausių prekybos centrų prieskonių skyrius, klausiau netgi vaistinėje. Nieko. Negi teks užsisakyti iš interneto ir mokėti pašėlusius pinigus? Kažkur giliai net ėmė zirzti mintis, kad gal tiesiog spjauti į visa tai.

Ir vis dėlto užsispyrimas laimėjo: kiek panaršęs po internetą suradau, kaip MSG vadina kinai, stropiai nusikopijavau hieroglifus į popiergalį ir patraukiau į vienintelę Vilniuje kiniškų prieskonių parduotuvėlę. Užėjau, apžiūrėjau išdėliotas prekes. Iš pirmo žvilgsnio pasirodė, jog ir čia manęs laukia nesėkmė. Paklausiau pardavėjos kinės, gan sunkiai kalbančios lietuviškai.

- Gal turite mononatrio glutamato?

Kiek sutrikęs rudų akių žvilgsnis ir purtoma galva. Ar neturi, ar tiesiog nesuprato, ko noriu?

- Em-es-džy? – vardinu angliškomis raidėmis, jausdamasis kiek kvailokai. Pardavėja vis dar tokia pat sutrikusi.

Galų gale atkišau jai popierėlį su hieroglifais tikėdamasis, kad nukopijavau teisingai ir kad dėl vieno ne taip padėto brūkšnelio man nepasiūlys džiovintų medūzų čiuptuvų ar saldumynų iš varlių ikrų.

- Aaaaa, vei dzing! – pardavėjos veidas nušvinta. Šypsausi ir aš. Pagaliau pajudėjome pirmyn.

- Teip, teip, turime! – sulinksi ji ir užkiša ranką kažkur giliai už kitų prekių. Ištraukia puskilograminį maišelį, baksteli pirštu į du hieroglifus.

– Va, vei-dzing, prašau, turime.

Užrašas po hieroglifais „Monosodium glutamate“ išsklaido paskutines abejones. Susimoku. Žengdamas per duris žvilgteliu atgal. Pardavėja dar kartą man nusišypso tartum seniai nematytam giminaičiui ir rodo pirštais, lyg kažką barstytų.

- Teip truputi-truputi. Po nedaug. Liabai skanu!

Prisipažinsiu, perskaičius gausybę straipsnių išgirsti, jog mononatrio glutamatas – „labai skanu“, buvo gan neįprasta. Antra vertus, jie šį produktą slepia už kitų prekių. Kodėl? Gal bijo antiglutamatinės isterijos padarinių?

Kad ir kaip ten būtų, kišenėje turėjau žaliavos eksperimentams, dargi daugiau nei reikia. Sparčiai žingsniavau namo, o galvoje kirbėjo vienintelė mintis: nuo kurio MSG mito pradėsiu pirmiausia?

Eksperimentai prasideda


Pasirodo, mononatrio glutamatas – tai tokie pailgi permatomi kristaliukai, lyg stipriai sulysę ryžių grūdeliai. Pabėriau kelis ant delno ir lyžtelėjau, pasiruošęs bet kam. Ar man susprogs smegenys iš malonumo? Ar pasirodys taip gardu, kad negalėsiu sustoti ir norėsiu dar? Juk kinai jį vadina „wei-jing“, pažodžiui tai reiškia „gardumo milteliai“, o japonai – „Aji-no-moto“, t.y. „skonio esencija“.

Deja, pirmasis eksperimentas nuvylė. Pats savaime MSG neturėjo beveik jokio skonio. Truputis sūrumo, truputis saldumo ir tas saldumas toks silpnokas, labiau primenantis morką, o ne cukrų. Nei kai kuriuose straipsniuose žadėto aitrumo, nei sūroko deginančio skonio. Antrą kartą lyžtelti tikrai didelio noro nebuvo. Dėl viso pikto luktelėjau, bet mano smegenų malonumo centrai toliau atkakliai ignoravo glutamato ataką, todėl ėmiau ruošti antrąjį bandymą.

Štai tas teiginys, kurį norėjau patikrinti realybėje: „Mononatrio glutamatas puikų skonį suteiks net ir kreidos milteliams.“ Net jeigu ir būčiau turėjęs po ranka kreidos, laižyti jos miltelių kažkaip netraukė. Vietoj kreidos sumaišiau truputį miltų su vandeniu iki grietinės tirštumo. Paragavau. Kaip ir tikėjausi, skonio beveik nebuvo, žalia tešla ir tiek. Įbėriau žiupsnelį MSG, išmaišiau. Pasak straipsnių, dabar ši tyrelė turėjo tapti kažkuo visai skaniu ir panašiu į maistą. Tačiau maistu ši buza atkakliai nenorėjo virsti: įbėrus „truputi-truputi“, skonis liko tų pačių žalių miltų, tik jie tapo kiek sūresni, ir pats skonis paagresyvėjo, tapo ryškesnis, o įbėrus dar daugiau, tyrelė tapo netgi dar atgrasesnė nei tiesiog miltai su vandeniu. 2:0 glutamatas pralaimi. Kurgi čia tas žadėtasis „liabai skanu“? Ką aš darau ne taip?

Ant viryklės virė paprasčiausia vištienos sriuba: naminis sultinys, morkos, makaronai. Įpyliau jos į du mažučius indelius ir į vieną įbėriau žiupsnelį MSG. Šį kartą skirtumas buvo: indelyje su skonio stiprikliu labiau išryškėjo morkų skonis, jos pasaldėjo lyg būtų šviežutėlės, ką tik iš lysvės. O štai pats sultinys buvo lygiai toks pats, kaip ir anksčiau. Staiga į galvą šovė idėja: o ką, jeigu tą sultinį truputį praskiesčiau, kad būtų silpnesnio skonio, ir tuomet įberčiau glutamato? Pavyko! Glutamatinis atskiestos sriubos variantas buvo kur kas ryškesnio skonio, jeigu nežinotum, galėtum pamanyti, kad niekas tos sriubos ir neskiedė, ypač jeigu sugalvotum kokį nors būdą ją sutirštinti, tarkim, trupučiu krakmolo.

Pajutau, kad žengiu teisinga linkme. Troškinti kopūstai su naminėmis dešrelėmis ir rūkyto kumpio iš turgaus gabalu, patroškinti vos pusvalandį, su trupučiu MSG ėmė priminti pusdienį troškintus, ir tik traškanti daržovių tekstūra išdavė, jog kažkas čia ne taip. Vandenyje troškinta jautiena su šiuo prieskoniu ėmė panašėti į troškintą sultinyje, o ten įbertų čiobrelių, mairūnų ir raudonėlių, rinktų dar užpraeitą vasarą ir gerokai išsikvėpusių, skonis staiga sustiprėjo – lyg prieskoniai būtų sudžiovinti vos prieš kelias dienas. Štai jums ir atsakymas, kam prieskonių gamintojai beria glutamato į savo mišinius: juk taip galima sunaudoti senas, beveik praradusias kvapą žoles ir taip sutaupyti krūvą pinigų.

Atlikęs dar kelis eksperimentus pastebėjau dėsningumą: jeigu patiekalas pagamintas su sąžiningai virtu sultiniu, šviežiais prieskoniais, šviežiomis daržovėmis, mononatrio glutamatas jam neturėjo praktiškai jokios įtakos. Kai kuriais atvejais skonis nuo jo tik prastėdavo. Tačiau, kai patiekalo sudėtis buvo ne pačios geriausios kokybės – ne, produktai nesupuvę, toli gražu ne, tačiau ir neturintys ypač ryškaus skonio, tarkim, ne sezono metu parduodami šiltnaminiai agurkai ar pomidorai – MSG gali patiekalo skonį kilstelti į kiek solidesnį lygmenį.

Beje, tai galioja toli gražu ne visiems patiekalams ar skoniams. MSG praktiškai jokio poveikio neturėjo pienui ar šviežiam jogurtui. Bandžiau įberti žiupsnelį netgi ir į alų, norėdamas patikrinti teiginį, kad alui skonio suteikia glutamatai ir neva kai kurie nesąžiningi gamintojai, norėdami pagerinti savo produktą, priberia MSG ir ten. Pasakysiu tik tiek – tą stiklinę alaus teko išpilti. Lygiai taip pat sėkmingai galima būtų „gardinti“ alų druska.

Nuo chemijos nepabėgsim

Taigi, glutamatas toli gražu nėra panacėja ir pabarsčius šiuo skonio stiprikliu mėšlą, gautum ne nuostabų patiekalą, o viso labo tik dar stipresnio skonio mėšlą. Tačiau elgiantis protingai ir žinant, kur galima MSG pritaikyti, o kur ne, galima kai kuriuos prasčiau pavykusius patiekalus truputį pataisyti, panašiai, kaip kad galima patiekalą pagardinti žiupsneliu druskos.

„Betgi Giedriau! – jau girdžiu pasipiktinusius balsus. – Juk tai baisi chemija! Kam tau to reikia? Negi nebijai apsinuodyti? Argi negirdėjai, kaip mokslininkai šėrė žiurkes glutamato turinčiais produktais ir jos ėdė, ėdė, kol negalėjo pajudėti!?

“Visų pirma, MSG yra visur, net ir natūraliuose produktuose be jokių papildų, ir nėra visiškai jokio skirtumo, ar jis dirbtinis, ar natūralus: mūsų organizmas į jį reaguoja visiškai taip pat. Šios medžiagos ypač daug pomidoruose, graikiniuose riešutuose ir parmezano sūryje. Užsisakę itališką picą su pomidorų padažu, sūriu ir ančiuviais, jūs jau gausite didesnį kiekį glutamatų nei suvalgę tokio pat dydžio kiniško maisto porciją su įprastu kiekiu skonio stipriklio. Ką jau ten, net ir pats žmogaus kūnas per dieną pagamina keliasdešimt gramų šios medžiagos. O štai puikiai išvirtas iš gerų produktų sultinys pats turi tiek natūralaus MSG, kad papildomas skonio stipriklis čia tik trukdys.

Mononatrio glutamatas gaminamas iš fermentuotų cukrinių runkelių, kukurūzų ar cukrašvendrių. Taip, šio stipriklio gamyboje neapseinama be chemijos, tačiau leiskite jums priminti ir kitą faktą: gaminant paprasčiausią cukrų iš cukrinių runkelių, naudojami tokie chemikalai kaip formaldehidas, kalcio hidroksidas (gesintos kalkės), natrio karbonatas (kalcinuotoji soda), sulfitai. Pagalvokite apie tai kitą kartą prieš berdamiesi šaukštelį cukraus į kavą.

Straipsniuose žadėtojo glutamatų sukeliamo noro „valgyti vis daugiau ir daugiau“ kažkodėl nejaučiau. Matyt, vėl kažką dariau ne taip. Žinoma, nesu specialistas, bet kažkodėl įtariu, kad toks kaltinimas yra paprasčiausios žmogiškosios psichologijos rezultatas: kur kas lengviau kaltinti kokį nors maisto papildą nei prisipažinti, jog esi tiesiog ėdrus.

Šiek tiek pasiknaisiojau internete ir suradau keletą labai įdomių MSG tyrimo faktų. Pavyzdžiui, pasirodo, jog atliekant garsųjį bandymą su žiurkėmis glutamato joms buvo leidžiama tiesiai į kraują labai didelėmis dozėmis. Kol žiurkės buvo tiesiog šeriamos ėdalu su MSG, jokio blogo poveikio jis neturėjo, bet tai kažkodėl dažniausiai pamirštama paminėti.

Tai tik vienas iš gausybės faktų, o kiekvienas norintis gali atlikti savo tyrimą internete ar bibliotekoje. Šiame straipsnyje aš nekėliau sau užduoties įrodyti, kad MSG yra labai gerai ar labai blogai. Dar iš vaikystės prisimenu, kaip druską vadino baltąja mirtimi. Laikai keičiasi, o su jais – ir požiūris į vienus ar kitus dalykus. Tiesiog labai keista, jog dirbtinai pučiamas glutamatų keliamas pavojus, nors kiti papildai, tarkim, kalio arba natrio salietra, nuo kurios rūkyta mėsa įgauna gražios raudonos spalvos, yra kur kas kenksmingesnės medžiagos.

Ar reikalingas papildomas MSG virtuvėje? Taip ir ne. Jeigu turite pakankamai laiko išvirti sultinį, ištroškinti mėsą, jeigu galite gauti šviežių, sezoninių daržovių – jokio papildomo skonio stipriklio jums berti nereikės. Bet retsykiais, kai skubate ar kai dėl finansų stokos iš ne paties sodriausio skonio produktų mėginate sukurpti ką nors skanesnio, MSG gali labai pagelbėti.

_________________
Paveikslėlis


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 10 Bir 2009, 20:11 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pranešimai: 8898
Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Pliusai: 101
pagal šio straipsnio autoriu Natrio gliutamatas ne ką kenksmingesnis nei druska ar cukrus :roll:

_________________
Paveikslėlis


Į viršų
 Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Natrio gliutamatas arba E621
StandartinėParašytas: 10 Bir 2009, 20:52 
Atsijungęs
Virtuozas
Virtuozas
Vartotojo avataras

Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pranešimai: 11071
Miestas: Kaunas
Pliusai: 689
Reikia kažkam išsklaidyti blogus mitus, kad pradėtų vėl pirkti. Kiekvienas turi savo nuomonę ir apie nei vieną priedą nėra vieningo susitarimo. Vieni rėkia, kad baisu, nuodas, kiti - kad nieko tokio


Į viršų
 Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 40 pranešimai(ų) ]  Eiti į 1, 2  Kitas

Reklama


Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytoju; skaitliukai

Oficialus puslapio www.priestalo.lt forumas

Powered by phpBB © 2008

Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007
phpBB SEO
[ Time : 0.033s | 14 Queries | GZIP : Off ]