PADAŽAI
Moderatorius: Tutsi
Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Burnoje tirpstantis kretietiškas tzadziki
Sudėtis:
1 litras tiršto natūralaus jogurto
1 ilgas agurkas
2 česnako skiltelės
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštas acto
Žiupsnelis druskos ir pipirų
Nakčiai jogurtą palikite šaldytuve nusivarvėti, išpylę jį ant koštuvo, skirto sūriams nusausinti. Nulupkite agurką ir išimkite sėklytes, smulkiai sukapokite ir palikite gabalėlius džiūti ant popierinių rankšluosčių.
Jogurtą sumaišykite su agurku, sudėkite smulkintas česnako galvutes, įpilkite aliejaus ir acto. Nepamirškite įberti žiupsnelį druskos ir pipirų. Išsuktą masę palikite šaldytuve bent valandai, kad harmoningai susimaišytų ingredientų skoniai ir aromatai.
Tzadziki puikiai tinka tiek prie šviežios duonos, tiek prie daržovių, tiek prie mėsos ar žuvies patiekalų. Mėgaukitės!
www.delfi.lt
Sudėtis:
1 litras tiršto natūralaus jogurto
1 ilgas agurkas
2 česnako skiltelės
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštas acto
Žiupsnelis druskos ir pipirų
Nakčiai jogurtą palikite šaldytuve nusivarvėti, išpylę jį ant koštuvo, skirto sūriams nusausinti. Nulupkite agurką ir išimkite sėklytes, smulkiai sukapokite ir palikite gabalėlius džiūti ant popierinių rankšluosčių.
Jogurtą sumaišykite su agurku, sudėkite smulkintas česnako galvutes, įpilkite aliejaus ir acto. Nepamirškite įberti žiupsnelį druskos ir pipirų. Išsuktą masę palikite šaldytuve bent valandai, kad harmoningai susimaišytų ingredientų skoniai ir aromatai.
Tzadziki puikiai tinka tiek prie šviežios duonos, tiek prie daržovių, tiek prie mėsos ar žuvies patiekalų. Mėgaukitės!
www.delfi.lt
tikrai skanus padažiukasLilina rašė:Burnoje tirpstantis kretietiškas tzadziki
Sudėtis:
1 litras tiršto natūralaus jogurto
1 ilgas agurkas
2 česnako skiltelės
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštas acto
Žiupsnelis druskos ir pipirų
Nakčiai jogurtą palikite šaldytuve nusivarvėti, išpylę jį ant koštuvo, skirto sūriams nusausinti. Nulupkite agurką ir išimkite sėklytes, smulkiai sukapokite ir palikite gabalėlius džiūti ant popierinių rankšluosčių.
Jogurtą sumaišykite su agurku, sudėkite smulkintas česnako galvutes, įpilkite aliejaus ir acto. Nepamirškite įberti žiupsnelį druskos ir pipirų. Išsuktą masę palikite šaldytuve bent valandai, kad harmoningai susimaišytų ingredientų skoniai ir aromatai.
Tzadziki puikiai tinka tiek prie šviežios duonos, tiek prie daržovių, tiek prie mėsos ar žuvies patiekalų. Mėgaukitės!
www.delfi.lt
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Padažų rinkos apžvalga
Prieš gerą dešimtmetį tokį pirktinį gaminį, kaip įdomesnis padažas, galėjome rasti tik reto lietuvio virtuvėje. Na, o beveik visais kitais atvejais patiekalai gardinti majonezu ar pomidorų padažu. Jie būdavo parduodami supilstyti į vienodus stiklainius.
Šiandien situacija visai kita; padažai galutinai įsitvirtino mūsų virtuvėse ir tapo dažnai naudojamais maisto produktais. O jų pasiūla irgi išplito neregėtai, kiekvienas didelis prekybos centras vilioja pirkėjus ilgomis raudonuojančiomis ar margaspalvėmis padažų lentynomis, majonezais baltuojančiomis šaldytuvų vitrinomis. Pažvelkime į jas iš arčiau – ką mėgstame ir perkame? Ką siūlo gamintojai?
Didžiausią padažų rinkos dalį užima majonezai ir jų produktai. Pažvelgus į jų lentyną, tenka atiduoti pagarbą lietuviškam konservatyvumui, nes visur karaliauja tautiečiams įprastas – 30–45 proc. riebumo, klasikinis, tradicinis, pusriebis, – majonezas. Šalia jo – liesesnis, 15–25 proc. riebalų turintis, taip pat be priedų. Skiriasi tik tara, šiek tiek skonis.
Lietuvos gamintojai dar pasiūlo kelias nereikšmingas rūšis „kažko įdomiau“: pikantišką, jogurtinį ar majonezą su žalumynais, tačiau jų galima nusipirkti tik didelėse parduotuvėse, mažosios šių padažų rūšių net neužsako, beje, kaip ir įvežtinių majonezo gaminių.
Pastarųjų būna įdomesnių: majonezas su baravykais (beje, puikaus skonio), majonezo padažas-kokteilis arba prancūziškas padažas (maišomas kečupas su majonezu), padažas Cezario salotoms, totoriškas, graikiškas padažas, jogurtinis, įvairūs pagardinti majonezo padažai, majonezo pastos su lašišomis, krevetėmis, sūriu metalo tūbelėse...
Tačiau paprastai šių gaminių kainos didesnės ir taupančio kiekvieną litą lietuvio ranka dažniau sustoja pakeliui, nei įmeta kažką pikantiško į savo krepšelį. Be to, įvežtiniai gaminiai rūgštesni, o tai mūsų skoniui vis dar neįprasta.
Prieš gerą dešimtmetį tokį pirktinį gaminį, kaip įdomesnis padažas, galėjome rasti tik reto lietuvio virtuvėje. Na, o beveik visais kitais atvejais patiekalai gardinti majonezu ar pomidorų padažu. Jie būdavo parduodami supilstyti į vienodus stiklainius.
Šiandien situacija visai kita; padažai galutinai įsitvirtino mūsų virtuvėse ir tapo dažnai naudojamais maisto produktais. O jų pasiūla irgi išplito neregėtai, kiekvienas didelis prekybos centras vilioja pirkėjus ilgomis raudonuojančiomis ar margaspalvėmis padažų lentynomis, majonezais baltuojančiomis šaldytuvų vitrinomis. Pažvelkime į jas iš arčiau – ką mėgstame ir perkame? Ką siūlo gamintojai?
Didžiausią padažų rinkos dalį užima majonezai ir jų produktai. Pažvelgus į jų lentyną, tenka atiduoti pagarbą lietuviškam konservatyvumui, nes visur karaliauja tautiečiams įprastas – 30–45 proc. riebumo, klasikinis, tradicinis, pusriebis, – majonezas. Šalia jo – liesesnis, 15–25 proc. riebalų turintis, taip pat be priedų. Skiriasi tik tara, šiek tiek skonis.
Lietuvos gamintojai dar pasiūlo kelias nereikšmingas rūšis „kažko įdomiau“: pikantišką, jogurtinį ar majonezą su žalumynais, tačiau jų galima nusipirkti tik didelėse parduotuvėse, mažosios šių padažų rūšių net neužsako, beje, kaip ir įvežtinių majonezo gaminių.
Pastarųjų būna įdomesnių: majonezas su baravykais (beje, puikaus skonio), majonezo padažas-kokteilis arba prancūziškas padažas (maišomas kečupas su majonezu), padažas Cezario salotoms, totoriškas, graikiškas padažas, jogurtinis, įvairūs pagardinti majonezo padažai, majonezo pastos su lašišomis, krevetėmis, sūriu metalo tūbelėse...
Tačiau paprastai šių gaminių kainos didesnės ir taupančio kiekvieną litą lietuvio ranka dažniau sustoja pakeliui, nei įmeta kažką pikantiško į savo krepšelį. Be to, įvežtiniai gaminiai rūgštesni, o tai mūsų skoniui vis dar neįprasta.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Populiarėja klasikiniai pomidorų padažai
Antros pagal gausą pagardų lentynos raudonuoja iš tolo: tai kečupai, pomidorų padažai. Čia vyrauja Lietuvos gamintojų produkcija, taip pat neišsiskirianti įvairove. Tik pastebima, kad anksčiau buvę ypač populiarūs aštrieji padažai užleidžia savo vietą klasikiniams, švelniems skoniams (tokie padažai sudaro apie 50 proc. visų siūlomų gaminių), atsiranda pomidorų padažų su daržovėmis, egzotiniais vaisiais (ananasais, persikais) – šie ypač mėgstami, nors kitose šalyse toks derinys dažnai neįprastas, ragaujama ir kepsninių padažų. Kol kas siūlomas tik vienintelis padažas su funkciniu priedu (skaidulomis).
Antros pagal gausą pagardų lentynos raudonuoja iš tolo: tai kečupai, pomidorų padažai. Čia vyrauja Lietuvos gamintojų produkcija, taip pat neišsiskirianti įvairove. Tik pastebima, kad anksčiau buvę ypač populiarūs aštrieji padažai užleidžia savo vietą klasikiniams, švelniems skoniams (tokie padažai sudaro apie 50 proc. visų siūlomų gaminių), atsiranda pomidorų padažų su daržovėmis, egzotiniais vaisiais (ananasais, persikais) – šie ypač mėgstami, nors kitose šalyse toks derinys dažnai neįprastas, ragaujama ir kepsninių padažų. Kol kas siūlomas tik vienintelis padažas su funkciniu priedu (skaidulomis).
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
...ir padažai, skirti salotoms
Pastaruoju metu ypač sparčiai populiarėja salotų padažai. Tai puiku – galima teigti, kad lietuviai ėmė domėtis savo sveikata ir mityba, kartais vietoj grietinės pasirinkdami aliejaus ir acto pagardą. Šių produktų pasiūla tikrai dar nėra labai gausi (tradiciškai – su krapais, žolelių mišiniu, paprikomis ir morkomis), nors tikėtina, kad, pastebėję vartotojų susidomėjimą, gamintojai kitą sezoną tikrai pasiūlys ką nors nauja.
Įdomios vienkartinės pakuotės – tam tikri maišeliai (prancūziško, jogurto padažo, padažo su žalumynais), jų galima pasiimti tiesiog norint paragauti padažo ar vykstant į kelionę, sodą, iškylaujant. Viena naujiena – salotų padažas su pomidorais, primenantis labai skystą kečupą, pagardintą žolelėmis.
Pastaruoju metu ypač sparčiai populiarėja salotų padažai. Tai puiku – galima teigti, kad lietuviai ėmė domėtis savo sveikata ir mityba, kartais vietoj grietinės pasirinkdami aliejaus ir acto pagardą. Šių produktų pasiūla tikrai dar nėra labai gausi (tradiciškai – su krapais, žolelių mišiniu, paprikomis ir morkomis), nors tikėtina, kad, pastebėję vartotojų susidomėjimą, gamintojai kitą sezoną tikrai pasiūlys ką nors nauja.
Įdomios vienkartinės pakuotės – tam tikri maišeliai (prancūziško, jogurto padažo, padažo su žalumynais), jų galima pasiimti tiesiog norint paragauti padažo ar vykstant į kelionę, sodą, iškylaujant. Viena naujiena – salotų padažas su pomidorais, primenantis labai skystą kečupą, pagardintą žolelėmis.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Įvairiausios garstyčios...
Mūsų šalies parduotuvėse galima rasti išties įvairių rūšių garstyčių. Be lietuvių mėgstamų tradicinių aštraus skonio („rusiško medaus“) garstyčių, siūloma nemažai atvežtinių pikantiškų gaminių. Garstyčios su obuolių actu, česnakais, citrinomis, garsiosios Dižono, Gurmanų, Šanzako, Provanso, su medumi ir konjaku, su įvairiaspalviais grūdeliais – vien tik skaitant pavadinimus kyla noras paragauti ką nors ypatinga. Beje, garstyčios parduodamos ir kibirėliais, tai patogu, jei reikia didesnio kiekio, pavyzdžiui, mėsai marinuoti.
Mūsų šalies parduotuvėse galima rasti išties įvairių rūšių garstyčių. Be lietuvių mėgstamų tradicinių aštraus skonio („rusiško medaus“) garstyčių, siūloma nemažai atvežtinių pikantiškų gaminių. Garstyčios su obuolių actu, česnakais, citrinomis, garsiosios Dižono, Gurmanų, Šanzako, Provanso, su medumi ir konjaku, su įvairiaspalviais grūdeliais – vien tik skaitant pavadinimus kyla noras paragauti ką nors ypatinga. Beje, garstyčios parduodamos ir kibirėliais, tai patogu, jei reikia didesnio kiekio, pavyzdžiui, mėsai marinuoti.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
...ir ne tokie įvairūs sojų padažai
Sojų padažų grupė didelių staigmenų nepateikia, nes tai daugiausia jau įprastų skonių produktai (tradicinis, su grybais, Vorčesterio, rudasis (HP) padažai). Taip pat ir ypač aštrūs pagardai, kur jau daug metų karaliauja tabaskas, aitriųjų paprikų, saldžiarūgštis aitriųjų paprikų padažai.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Lentynos gurmanams
Visus kitus padažus galima priskirti bendrai lietuviams neįprastų egzotinių padažų grupei. Dalį jos užima padažai, pagaminti pomidorų pagrindu (padažas su pomidorų gabalėliais, kepsninis, meksikietiškas, Bolonijos, saulėje džiovintų pomidorų, kepintų raudonųjų pipirų...), dalį – azijietiško stiliaus gaminiai (kiniškas, Azijos, indiškas, vietnamietiškas, tailandietiškas...), dalį – originalių skonių pagardai (Viduržemio alyvuogių, kario, daniškas, pipirinis, adžika, bruknių ir kriaušių ar džiovintų slyvų...). Šios lentynos labai domina tiek maisto žinovus, gurmanus, tiek ir eksperimentus mėgstančias namų šeimininkes.
Visus kitus padažus galima priskirti bendrai lietuviams neįprastų egzotinių padažų grupei. Dalį jos užima padažai, pagaminti pomidorų pagrindu (padažas su pomidorų gabalėliais, kepsninis, meksikietiškas, Bolonijos, saulėje džiovintų pomidorų, kepintų raudonųjų pipirų...), dalį – azijietiško stiliaus gaminiai (kiniškas, Azijos, indiškas, vietnamietiškas, tailandietiškas...), dalį – originalių skonių pagardai (Viduržemio alyvuogių, kario, daniškas, pipirinis, adžika, bruknių ir kriaušių ar džiovintų slyvų...). Šios lentynos labai domina tiek maisto žinovus, gurmanus, tiek ir eksperimentus mėgstančias namų šeimininkes.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Naujiena
Nauja ir kol kas labai maža padažų grupelė – mirkalai duonai, bulvėms, traškučiams. Ar šiuos gaminius pamėgs lietuvis, dar pamatysime. Šiandien galima teigti, kad šaukštus laikantys lietuviai po truputį, nedrąsiai, bet vis dėlto bando eksperimentuoti, pasirinkti aukštesnės kokybės maisto produktus, išbandyti egzotiškas įprastų gaminių rūšis. Kuo baigsis šis procesas, kas įtiks kaprizingam ir išlepintam lietuvio skoniui, parodys ateitis. O kol kas rinktis tikrai yra iš ko, tad skanaus!
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Grybų ir moliūgų padažas prie makaronų
1 valg. šaukštas alyvuogių aliejaus
~450 g pievagrybių
2 nedideli pusžiedžiais supjaustyti svogūnai
4 smulkintos česnako skiltelės
1 arb. šaukštelis smulkiai supjaustytų šalavijų
1 2/3 stiklinės pieno
1 1/2 valg. šaukšto krakmolo
1 1/2 valg. šaukštai vandens
~ 100 g gorgonzolos sūrio
100 g moliūgų tyrės
1 arb. šaukštelis druskos
maltų juodųjų pipirų, malto muskato riešuto
Keptuvėje ištirpinti sviestą, jame patroškinti svogūnus česnaką. Suberti supjaustytus grybus ir druską. Apkepinti iš karto ant didelės ugnies, o po to patroškinti ant mažos dar apie dešimt minučių. Įberti šalavijus, po to įpilti pieno, užvirinti. Krakmolą atskiesti vandenyje ir įpilti į padažą. Pabaigoje pridėti moliūgų tyrės ir sūrio. Išmaišyti. Prieš patiekiant įberti pipirų ir muskato riešuto.
1 valg. šaukštas alyvuogių aliejaus
~450 g pievagrybių
2 nedideli pusžiedžiais supjaustyti svogūnai
4 smulkintos česnako skiltelės
1 arb. šaukštelis smulkiai supjaustytų šalavijų
1 2/3 stiklinės pieno
1 1/2 valg. šaukšto krakmolo
1 1/2 valg. šaukštai vandens
~ 100 g gorgonzolos sūrio
100 g moliūgų tyrės
1 arb. šaukštelis druskos
maltų juodųjų pipirų, malto muskato riešuto
Keptuvėje ištirpinti sviestą, jame patroškinti svogūnus česnaką. Suberti supjaustytus grybus ir druską. Apkepinti iš karto ant didelės ugnies, o po to patroškinti ant mažos dar apie dešimt minučių. Įberti šalavijus, po to įpilti pieno, užvirinti. Krakmolą atskiesti vandenyje ir įpilti į padažą. Pabaigoje pridėti moliūgų tyrės ir sūrio. Išmaišyti. Prieš patiekiant įberti pipirų ir muskato riešuto.