Sraigės

Galite pasidalinti savo mėgstamais receptais, arba pasidomėti, kaip gaminamas Jus dominantis patiekalas.

Moderatorius: Tutsi

Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Sraigės

Standartinė pyp » 21 Geg 2009, 16:58

Iš sraigių galima pasigaminti daug patiekalų. Pateikių jų apdorojimo eigą.
Prikabinti failai
7.JPG
Surinktas sraiges patalpinti medinėje ar plastikinėje prapučiamoje dėžutėje(sraigių kiekis negali viršyti trečdalio dėžutės tūrio), užpilti miltais laikyti 3-5 paras sausoje vėsioje vietoje.
7.JPG (79.27 KiB) Peržiūrėta 7866 karus(ų)
6.JPG
Išsivaliusas sraiges nuplauti nuo miltų.
6.JPG (50.43 KiB) Peržiūrėta 7867 karus(ų)
5.JPG
Pasūdyti (kad sulystų į kiautelius) ir sumesti į verdantį vandenį (vandens kiekis turi mažiausiai 2 kartus viršyti sraigių kiekį).
5.JPG (81.16 KiB) Peržiūrėta 7867 karus(ų)
4.JPG
Po 5 minučių sraigės kiaurasamčiu išgraibomos.
4.JPG (62.78 KiB) Peržiūrėta 7867 karus(ų)
3.JPG
Žirklutėmis išlupamos iš kiautų, nukerpamas žarnynas.
3.JPG (41.82 KiB) Peržiūrėta 7868 karus(ų)
2.JPG
Mėsą reikia nuplauti nuo gleivių. Plaunama po tekančiu vandeniu, sraiges maigant.
2.JPG (59.33 KiB) Peržiūrėta 7866 karus(ų)
1.JPG
3 valandas sraigės verdamos. Aš verdu tiktai vandenyje. Tačiau į vandenį galima įpilti balto sauso vyno, įdėti druskos, prieskoninių šakniagumbių (visai kaip sultiniui). Nuotraukoje sraigės jau išvirtos.
1.JPG (70.96 KiB) Peržiūrėta 7867 karus(ų)

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 21 Geg 2009, 17:05

Sraigės česnakiniame svieste

1 stambios česnako galvutės
200 g žalių šviežių krapų
200 g sviesto

Smulkiai supjaustome česnako galvutes ir krapus. Visa tai sumaišome su sviestu. Silpnai pasūdome. Visa tai gerai išsukame medine mentele kol pasidarys vienalytė masė.
Paimame kiautelį, įdedame vieną virtą kojelę ir užpildome jį įdaru. Paruoštus farširuotus kiautelius sudedame į įkaitintą orkaitę (jokiu būdu ne į mikrobangę) ir 3-5 min. Kaitiname, kol ištirpsta sviestas. Negalima leisti sviestui virti.
Sulietuvintas valgymo procesas toks. Riekėmis supjaustomas pranzūciškas batonas ir ant jo iškratomas kiauto turinys. Pasklinda neapsakomas krapų ir česnakų kvapas, o toks „sumuštinis“ bus puiki užkanda prie vyno.

P.S. as nededu i kiautelius, tiesiog sudedu į keptuvę sviestą, pakepinu truputi smulkintą česnaką, sudedu sraiges, pasūdau, truputi pakepu, sudedu smulkintus krapus ir dar truputi pakaitinu.

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 21 Geg 2009, 17:05

Sraigės burgundiškai

600 g nuvalytų ir išvirtų sraigių
40 g sviesto
30 g svogūnų
50 g duonos trupinių
100 g kieto tarkuoto sūrio
15 g petražolių
1 g maltų juodųjų pipirų
1-2 skiltelių česnako

Sraiges išvirkite su prieskoniais, daržovėmis ir išimkite mėsą.
Paruoškite įdarą: svieste pakepkite smulkiai supjaustytus svogūnus, pridėkite kvietinės duonos gabaliukų, sutarkuoto kieto sūrio, česnako, smulkiai supjaustytų petražolių ir truputį nuoviro, kuriame virė sraigės.
Sraigių kriaukles užpilkite šiltu vandeniu, įdėkite šaukštelį sodos ir virkite 30 minučių. Paskui vandenį nupilkite, o kriaukles praplaukite šaltu vandeniu ir gerai išdžiovinkite. Nuovirą, kuriame virė sraigės su daržovėmis, virkite ant didelės ugnies, kad sutirštėtų ir jo sumažėtų. Į kiekvieną kriauklę įpilkite truputį nuoviro, įdėkite po 1-2 gabaliukus sraigės mėsos ir užpildykite paruoštu įdaru.
Pripildytas kriaukles padėkite anga į viršų ant keptuvės arba ugniai atsparios lėkštelės, kurioje yra truputis nuoviro, pabarstykite tarkuotu kietu sūriu ir kepkite 10-15 minučių orkaitėje, kol įdaras pasidengs rusva plutele.
Patiekite karštas toje pačioje keptuvėje arba lėkštutėje.

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 21 Geg 2009, 17:05

Sraigių duona

1 kg miltų
50 g alaus mielių
30 g druskos
500 g virtos sraigių mėsos
50 g sviesto
smulkiai sutrinto česnako ir baziliko
350 ml vandens
100 ml alyvų aliejaus

Į minkštą sviestą įmaišyti baziliką ir česnaką; leisti sraigėms įsigerti į aromatizuotą sviestą, kaitinant ant lėtos ugnies (sviestas neturi užvirti).
Ištirpdyti mieles ne per daug šaltame vandenyje. Sudėti miltus, druską, aliejų, vandenį bei susmulkintas sraiges; minkyti tešlą, kad taptų minkšta ir vientisa. Palikti 30 minučių, kad pakiltų.
Formuoti mažus tešlos gabalėlius, sudėti juos ant kepimo skardos, ir palikti pakilti valandai šiltoje patalpoje. Po to kepti 15 minučių iki 190° įkaitintoje orkaitėje. Iškeptą duoną atvėsinti ant grotelių kad išgaruotų drėgmės perteklius.

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 21 Geg 2009, 17:06

Kiaušinienė su sraigėmis ir svogūnais

500 g sraigių mėsos 3 valandas išvirtų baltame vyne
1 svogūnas
2 skiltelės česnako
6 kiaušiniai
1 šaukštelis grietinės
svogūno laiškų
1 šaukštelis cukraus
alyvų aliejaus
tarkuoto parmezano
aromatizuoto acto (aceto balsamico di Modena)
druskos ir pipirų.

Įmušti kiaušinius į talpų molinį dubenį, sudėti ir smulkiai sutrintas sraiges. Atskirai aliejuje pakepinti julienne supjaustytus svogūnus ir česnakus, viską sudėti kartu ir gerai išmaišyti (gaminys turi gautis pakankamai minkštas).
Turinį supilti į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, atsargiai, kad nepriliptų ir neviršytų kepimo formos aukščio, kitaip gerai neiškeps.
Įdėti į karštą orkaitę ir kepti apie 15 minučių. Patiekti galima tiek karštą, tiek atvėsusią, tačiau visuomet pašlakstytą balzaminiu Modenos actu.

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 21 Geg 2009, 17:06

Sraigės mantovietiškam padaže

80 gabaliukų išvalytų sraigių mėsos
2 morkos
2 saliero lapai
4 svogūnai
4 skiltelės česnako
2 litrai sauso balto stalo vyno
2 šaukštai pomidorų pastos
100 gr sviesto
tarkuoto parmezano sūrio
druskos ir pipirų.

Išimtą iš kiautų, nuplautą ir nuvalytą sraigių mėsą įdėti į puodą kartu su sutrintom daržovėm, baltu vynu, ir neatšildytu sviestu; virti apie keturias valandas.
Verdant karts nuo karto pamaišyti vis įpilant po truputį vandens, jei reikia. Galiausiai įdėti druskos ir pipirų
Paruoštas sraiges pabarstykite tarkuotu parmezanu ir patiekite karštas kartu su gabalėliu virtos, ar apkeptos kukurūzų košės.

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 21 Geg 2009, 17:06

Sraigių ir grybų sriuba

200 g nevirtos sraigių mėsos
½ stiklinės sauso balto stalo vyno
1 taurelė brendžio
1 morka
1 saliero lapas
1 svogūnas
300 g šviežių grybų
1-2 skiltelės česnako
puokštelė petražolių
mėsos sultinio
1 kiaušinio trynys
alyvų aliejaus
druskos

Sraiges 15-20 min virti vandenyje, nugraibyti susidariusias putas. Sraiges išimti ir supjaustyti gabalėliais.
Paskrudinti dviejuose, trijuose šaukštuose alyvų aliejaus, kartu su susmulkinta morka, salieru ir svogūnu. Viską užpilti baltu vynu ir brendžiu, , įpilti keletą samtelių sultinio, ir vis pamaišant labai lėtai virti 3 val, pridedant susmulkinto česnako ir petražolių( sriuba turi būti pakankamai tiršta).
Grybus nuvalyti ir supjaustyti gabaliukais, paskrudinti alyvų aliejuje, leisti nugaruoti. Apkepusius atsargiai išimti
Verdant sraigėms, įdėti grybus, viską išmaišyti ir virti dar valandą, vis papildant sultiniu; patikrinti sūrumą.
Nuimti nuo ugnies ir atvėsinti. Į sriubą įmaišyti suplaktą kiaušinio trynį ir vėl pašildyti ant lėtos ugnies. Patiekti mažuose moliniuose dubenėliuose su skrudinta duona ir sviestu.

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 21 Geg 2009, 17:07

Virtos sraigės su garstyčių padažu

200 g sraigių
25 g garstyčių
30 ml acto (galima vyno acto)
100 alyvų aliejaus
juodųjų pipirų, druskos
15 petražolių

Sraiges 5 minutes pavirti sūdytame vandenyje, išimti ir atvėsinti iki kambario temperatūros.
Garstyčias išsukti su actu, alyvų aliejumi, įdėti pipirų ir druskos. Maišyti kol sutirštės. Įdėti smulkintų petražolių. Sraiges sudėti į lėkštę ir užpilti padažu.

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 21 Geg 2009, 17:07

Sraigės užkeptos sūriu

300 g sraigių
150 brinzos
alyvų aliejaus
1 svogūnas
kmynų, juodųjų pipirų, druskos
balto vyno
lauro lapelis
petražolės šaknis
žalumynų
majonezo

Sraiges 30 minučių pavirti sūdyto vandens ir vyno mišinyje. Baigiant virti įmesti lauro lapelį. Alyvų aliejuje pakepinti smulkiai pjaustytą svogūną ir petražolės šaknį, įdėti druskos, pipirų, kmynų. Masę tolygiai paskirstyti blėkutėje, ant viršaus sudėti sraiges, užtepti majonezo, virtų pabarstyti smulkinta brinza arba kitokiu tarkuotu sūriu. Kepti kol ant sūrio užsidės rusva plutelė. Patiekalą papuošti smulkintais žalumynais.

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 21 Geg 2009, 17:07

Keptos marinuotos sraigės

400 g sraigių
2 svogūnai
2 skiltelės česnako
100 ml sausp vyno
1 šaukštelis garstyčių
1 šaukštas alyvų aliejaus
juodųjų pipirų, citrinos sulčių
2 žiūpsneliai tarkuotos citrinos žievelės
riebalų kepimui

Sraigių kojeles perpjauti perpusę ir parą palaikyti marinatę, padarytą iš: vyno, citrinos sulčių, garstyčių, alyvų aliejaus, smulkiai pjaustyto svogūno, česnako irjuodųjų pipirų.
Sraiges apkepti smarkiai įkaitintuose riebaluose. Kepti kol atsiras plutelė. Į likusius nuo kepimo riebalus supilti marinatą ir truputi vandens. Gautą padažą užvirinti ir užpilti juo apkeptas sraiges. Patiekti su salotomis.

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 21 Geg 2009, 17:08

Sraigės tešloje

200 g sraigių
1 stiklinė sauso vyno
1 kiaušinis
1 svogūnas
1 šaukštelis margarino
3 šaukštai miltų
2 šaukšto pieno
lauro lapas, čiobrelių
druskos, juodųjų pipirų
sviesto kepimui

Sraiges 1 h virti sultinyje, kurį sudaro: 0,5litro vandens, vynas, druska, čiobrelis. Baigiant virti įmesti lauro lapą. Sraiges atvėsinti sultinyje. Paruošti tešlą iš miltų, pieno, margarino, trynio, druskos ir pipirų. Prieškepant į tešlą įmaišyti smulkiai pjaustytą svogūną ir išplaktą baltymą. Kiekvieną sraigę pamirkyti tešloje ir dėti į įkaitintą sviestą. Kepti kol parus.

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Re: Sraigės

Standartinė Tutsi » 21 Geg 2009, 18:34

nu joooooo, paruosimo vaizdelis apetito nekelia 078 078 078 078 078 078 078

Vartotojo avataras
Živilė
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1256
Užsiregistravo: 24 Rgs 2008, 19:07
Pliusai: 33
Miestas: Anykščiai

Re: Sraigės

Standartinė Živilė » 21 Geg 2009, 18:47

Hmmm, nu jo, nekaip atrodo... 078

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė Forelle » 21 Geg 2009, 20:23

Jeigu kas paruoštų, tai valgyčiau, bet pati nesiryšiu. Man ir taip terliojimasis su mėsa ar žuvies darinėjimas nėra itin malonūs darbeliai

Vartotojo avataras
zivicib
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 2041
Užsiregistravo: 16 Gru 2007, 13:48
Pliusai: 171
Miestas: Vilnius

Re: Sraigės

Standartinė zivicib » 22 Geg 2009, 00:00

oi aciu pyp uz tokia idomia patirti, visai nieko tas vaizdelis, bet darbo tikrai laabai daug. saunuole, tikriausiai labai skanu!

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 22 Geg 2009, 00:30

aga, darbo nemazai, bet verta :wink:

Vartotojo avataras
Helle
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 224
Užsiregistravo: 05 Kov 2009, 14:36
Pliusai: 1

Re: Sraigės

Standartinė Helle » 22 Geg 2009, 09:49

Nepyk, pyp, bet man čia tikras siaubo filmas 078

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Re: Sraigės

Standartinė Tutsi » 22 Geg 2009, 10:05

:laugh: :laugh: :laugh:

Vartotojo avataras
Helle
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 224
Užsiregistravo: 05 Kov 2009, 14:36
Pliusai: 1

Re: Sraigės

Standartinė Helle » 22 Geg 2009, 10:07

Aš rimtai sakiau... :merg2: :laugh:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Re: Sraigės

Standartinė Tutsi » 22 Geg 2009, 10:08

as rimtai ir supratau :roll: Tik apibudinimas patiko :D

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 22 Geg 2009, 10:40

jeigu karbonado gamybos eiga pradetu fotografuoti nuo kiaules skerdimo, irgi manau butu siaubo filmas :wink:

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Re: Sraigės

Standartinė Tutsi » 22 Geg 2009, 11:07

man tai kiaules skerdimas nesukelia jokiu neigiamu emociju 8)

Vartotojo avataras
Živilė
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1256
Užsiregistravo: 24 Rgs 2008, 19:07
Pliusai: 33
Miestas: Anykščiai

Re: Sraigės

Standartinė Živilė » 22 Geg 2009, 12:43

Tai su kiaule jau apsipratom, juk šitiek metų valgom kiaulieną, o štai sraigė egzotika, todėl ir atrodo nekaip. Gal ateis mada valgyt tas sraiges, ir nieko keisto nebus. Aš išvis galvojau, kad Lietuvoje tokių dalykų niekas nevalgo, nebent pačiuožę žmonės, o pasirodo, kad tai nėra jau tokia ir egzotika. Šiais metais jau ne vieną kartą girdžiu, kaip žmonės sraiges valgo, tai, vadinasi, nėra taip baisus ir siaubinga

Vartotojo avataras
Tutsi
Site Admin
Pranešimai: 35795
Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
Pliusai: 794
Miestas: Aukštaitijoje

Re: Sraigės

Standartinė Tutsi » 22 Geg 2009, 14:32

baisaus tai tikrai nieko nera.... o ir skanu... kai kazkas paruosia :D

Vartotojo avataras
sliekas
Dalyvis
Dalyvis
Pranešimai: 150
Užsiregistravo: 25 Spa 2007, 10:14

Re: Sraigės

Standartinė sliekas » 23 Geg 2009, 16:31

saunuole,Pyp! kazkas naujo ir idomaus,forume... pagyvejo ir pazenge i prieki!

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Re: Sraigės

Standartinė Lilina » 24 Geg 2009, 14:37

Kokia vertinga info :!: bet jaučiu neišdrysiu sraigės paruošti :roll:
Paveikslėlis

Vartotojo avataras
aksele
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1305
Užsiregistravo: 19 Lap 2007, 21:15
Pliusai: 5
Miestas: vln
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė aksele » 24 Geg 2009, 18:43

bet jas gyvas verdi?

Vartotojo avataras
Forelle
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 11071
Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
Pliusai: 689
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė Forelle » 24 Geg 2009, 19:12

O sraigių pilnos pievos ir pamiškės. Šiandien būčiau galėjus pilną krepšį prisirinkt, bet žinau jog nesugebėsiu jų paruošt. Pyp, ateisiu pas tave į svečius paragaut :lol:

Vartotojo avataras
pyp
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4445
Užsiregistravo: 14 Rgp 2007, 15:41
Pliusai: 25
Miestas: Kaunas
Susisiekti:

Re: Sraigės

Standartinė pyp » 24 Geg 2009, 21:33

verdu gyvas :P

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Re: Sraigės

Standartinė Lilina » 24 Geg 2009, 22:39

Man ju kaip ir vežius gaila, gyvus virti :roll:
Paveikslėlis

Skelbti atsakymą