Uogienės, kompotai, sultys...
Moderatorius: Tutsi
Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Uogienės, kompotai, sultys...
Jau kaip ir prasidėjo atsargų ruošimas žiemai. Pasidalinkime savo saldumynų ruošimo ypatumais
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Girta žemuogių ar braškių uogienė
1 kg uogų,
0,5 kg cukraus,
70 g degtinės.
Nuplautas uogas sluoksniuoti inde ir palaikyti apie 8 val, kol išsiskirs sultys. Tada sultis nupilti ir virti, kol trečdalis nugaruos. AUogas sukrėsti į sirupą, supildi degtinę ir virti 5 min. Karštas uogas išgriebti kiaurasamčiu, sudėti į stiklainiukus ir uždaryti.
1 kg uogų,
0,5 kg cukraus,
70 g degtinės.
Nuplautas uogas sluoksniuoti inde ir palaikyti apie 8 val, kol išsiskirs sultys. Tada sultis nupilti ir virti, kol trečdalis nugaruos. AUogas sukrėsti į sirupą, supildi degtinę ir virti 5 min. Karštas uogas išgriebti kiaurasamčiu, sudėti į stiklainiukus ir uždaryti.
Man patinka, kai uogienėje yra šiek tiek alkoholio. Kažkoks įdomus skonis būna. O kokias uogas naudoti?Ramunė rašė:Girta žemuogių ar braškių uogienė
1 kg uogų,
0,5 kg cukraus,
70 g degtinės.
Nuplautas uogas sluoksniuoti inde ir palaikyti apie 8 val, kol išsiskirs sultys. Tada sultis nupilti ir virti, kol trečdalis nugaruos. AUogas sukrėsti į sirupą, supildi degtinę ir virti 5 min. Karštas uogas išgriebti kiaurasamčiu, sudėti į stiklainiukus ir uždaryti.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Juodųjų serbentų kompotas
1 kg juodų serbentų uogų,
1 l vandens,
350-370 g cukraus.
Iš vandens ir 250 g cukraus išverdame sirupą. Juo užpilame uogas ir užviriname. Puodą nukeliame nuo ugnies, pridengiame marle ir paliekame nakčiai. Rytojaus dieną sirupą nupilame, uogas suberiame į paruoštus stiklainius. Į sirupą suberiame likusį cukrų ir paverdame, kol cukrus ištirps. Verdantį sirupą užpilame ant uogų, stiklainius sandariai uždarome.
1 kg juodų serbentų uogų,
1 l vandens,
350-370 g cukraus.
Iš vandens ir 250 g cukraus išverdame sirupą. Juo užpilame uogas ir užviriname. Puodą nukeliame nuo ugnies, pridengiame marle ir paliekame nakčiai. Rytojaus dieną sirupą nupilame, uogas suberiame į paruoštus stiklainius. Į sirupą suberiame likusį cukrų ir paverdame, kol cukrus ištirps. Verdantį sirupą užpilame ant uogų, stiklainius sandariai uždarome.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Trinti juodieji serbentai
Šitaip uogas darau kasmet, nes labai skanu su sūriu ar varške. Ir prie blynų.
Serbentus nuplauti, apdžiovinti ir sumalti mėsmale. Į uogas sudėti cukrų, ir pamaišant laikyti 12-15 val. Tada supilstyti į indelius, užsukti ir padėti iki naudojimo. Išsilaiko miki 2 metų.
Proporcijos :
1 litras malttų uogų - 0,75 litro cukraus.[/b]
Šitaip uogas darau kasmet, nes labai skanu su sūriu ar varške. Ir prie blynų.
Serbentus nuplauti, apdžiovinti ir sumalti mėsmale. Į uogas sudėti cukrų, ir pamaišant laikyti 12-15 val. Tada supilstyti į indelius, užsukti ir padėti iki naudojimo. Išsilaiko miki 2 metų.
Proporcijos :
1 litras malttų uogų - 0,75 litro cukraus.[/b]
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Cukraus sirupe užšaldyti rabarbarai
1 kg rabarbarų,
1,5 kg cukraus,
1 stiklinė vandens.
Paruoštus rabarbarus supjaustyti 2-3 cm ilgio gabaliukais ir 2 min. plikyti verdančiame vandenyje.Išgriebus sudėti į stiklainius.
Iš vandens, kuriame buvo plikomi rabarbarai, įdėjus cukraus, išvirti sirupą ir karštu apipilti rabarbarus.Atvėsusius užšaldyti šaldiklyje.
1 kg rabarbarų,
1,5 kg cukraus,
1 stiklinė vandens.
Paruoštus rabarbarus supjaustyti 2-3 cm ilgio gabaliukais ir 2 min. plikyti verdančiame vandenyje.Išgriebus sudėti į stiklainius.
Iš vandens, kuriame buvo plikomi rabarbarai, įdėjus cukraus, išvirti sirupą ir karštu apipilti rabarbarus.Atvėsusius užšaldyti šaldiklyje.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Tarkuotų cukinijų uogienė su svarainiais
3 kg nuvalytų cukinijų (be odos ir sėklų),
1 kg svarainių ,
1,5 kg cukraus .
Cukinijas sutarkuojame burokine tarka.
Svarainius nuplauname, nusausiname, supjaustome ketvirčiais ir pašaliname sėklas su sėklalizdžiais. Taip paruoštus svarainius sumalame mėsmale.
Į puodą sudedame cukinijas, svarainius, supilame cukrų ir sumaišome. Paliekame stovėti, kol ištirpsta cukrus.
Uogienę verdame, kol ji ima blizgėti, o cukinijų tarkiai tampa peršviečiami.
Karštą uogienę supilame į iškaitintus stiklainius. Uogienei pravėsus uždarome dangteliais.
Man labai patinka su blynais ir pyragų pertepimams.
3 kg nuvalytų cukinijų (be odos ir sėklų),
1 kg svarainių ,
1,5 kg cukraus .
Cukinijas sutarkuojame burokine tarka.
Svarainius nuplauname, nusausiname, supjaustome ketvirčiais ir pašaliname sėklas su sėklalizdžiais. Taip paruoštus svarainius sumalame mėsmale.
Į puodą sudedame cukinijas, svarainius, supilame cukrų ir sumaišome. Paliekame stovėti, kol ištirpsta cukrus.
Uogienę verdame, kol ji ima blizgėti, o cukinijų tarkiai tampa peršviečiami.
Karštą uogienę supilame į iškaitintus stiklainius. Uogienei pravėsus uždarome dangteliais.
Man labai patinka su blynais ir pyragų pertepimams.
PRIESKONINĖ JUODŲJŲ SERBENTŲ UOGIENĖ
1kg juodųjų serbentų
0,4l medaus
3 šaukšteliai gvazdikėlių
3 šaukšteliai cinamono
2 šaukšteliai maltų muskatų
0,1l obuolių acto
Serbentus pavirinti 10min. Sudėti prieskonius ir actą, ant mažos ugnies pavirti dar 10min. Sudėti medų ir karštą uogienę supilstyti į iškaitintus stiklainius. Uždengus laikyti šaltoje vietoje arba užšaldyti. Tinka prie mėsos ar žuvies patiekalų.
(Nebandytas receptas, labai mėgstu juoduosius serbentus - šiemet kaip nors pasidarysiu )
1kg juodųjų serbentų
0,4l medaus
3 šaukšteliai gvazdikėlių
3 šaukšteliai cinamono
2 šaukšteliai maltų muskatų
0,1l obuolių acto
Serbentus pavirinti 10min. Sudėti prieskonius ir actą, ant mažos ugnies pavirti dar 10min. Sudėti medų ir karštą uogienę supilstyti į iškaitintus stiklainius. Uždengus laikyti šaltoje vietoje arba užšaldyti. Tinka prie mėsos ar žuvies patiekalų.
(Nebandytas receptas, labai mėgstu juoduosius serbentus - šiemet kaip nors pasidarysiu )
Tokį įdomų receptą radau: gal išbandys kas, o gal jau ir bandė
OBUOLIŲ TYRĖ SU KONDENSUOTU PIENU
1kg obuolių
150g kondensuoto pieno su cukrumi
150g cukraus
2 šaukštai malto cinamono
Obuolius išverdame šiek tiek pasaldintame vandenyje ir pertriname per sietelį. Į gautą masę sudedame cukrų, kondensuotą pieną ir cinamoną. Tyrę sukrečiame į 0,5l talpos stiklainius ir pridengę dezinfekuotais dangteliais pasterizuojame 100C temperatūrojeapie 20min. Išimtus stiklainius tuojau pat uždarome.
OBUOLIŲ TYRĖ SU KONDENSUOTU PIENU
1kg obuolių
150g kondensuoto pieno su cukrumi
150g cukraus
2 šaukštai malto cinamono
Obuolius išverdame šiek tiek pasaldintame vandenyje ir pertriname per sietelį. Į gautą masę sudedame cukrų, kondensuotą pieną ir cinamoną. Tyrę sukrečiame į 0,5l talpos stiklainius ir pridengę dezinfekuotais dangteliais pasterizuojame 100C temperatūrojeapie 20min. Išimtus stiklainius tuojau pat uždarome.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Įdomus recepčiukas. Aš irgi mėgstu juoduosius serbentus Bet nemaniau, kad jie tinka prie mėsos ar žuvies Aš tik su blynukais ar sūriu valgau ( kartais ir vieną pakabliuoju )merope87 rašė:PRIESKONINĖ JUODŲJŲ SERBENTŲ UOGIENĖ
(Nebandytas receptas, labai mėgstu juoduosius serbentus - šiemet kaip nors pasidarysiu )
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Mano irgi nebandytas, bet gal kuri bandėt
Aktinidijų kompotas
1 kg aktinidijų
200-400 g cukraus
1 l vandens
pagal skonį citrinų rūgšties
Paruošti vos pradėjusias minkštėti aktinidijas ir sudėti į stiklainius. Iš vandens, cukraus ir citrinų rūgšties išvirti sirupą ir karštą užpilti ant uogų. Pasterizuoti 80-85° C temperatūroje 0,5 l talpos stiklainius 10-12 min. Sandariai uždaryti.
Aktinidijų kompotas
1 kg aktinidijų
200-400 g cukraus
1 l vandens
pagal skonį citrinų rūgšties
Paruošti vos pradėjusias minkštėti aktinidijas ir sudėti į stiklainius. Iš vandens, cukraus ir citrinų rūgšties išvirti sirupą ir karštą užpilti ant uogų. Pasterizuoti 80-85° C temperatūroje 0,5 l talpos stiklainius 10-12 min. Sandariai uždaryti.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Vyšnių-vyno kompotas
3 kg vyšnių,
800 g cukraus,
1 l vandens,
0,5 l raudonojo desertinio vyno.
Vyšnias nuplauname, nusausiname ir suberiame į stiklainius (su kauliukais). Iš vandens ir cukraus išverdame sirupą. Į sirupą supilame vyną, ir gautą skystį supilame ant vyšnių. 1 l talpos stiklainius pasterizuojame 85° C temperatūroje 20min.
Kadangi vyšnių kauliukai nepašalinti, kompotą suvartoti reikia per metus.
3 kg vyšnių,
800 g cukraus,
1 l vandens,
0,5 l raudonojo desertinio vyno.
Vyšnias nuplauname, nusausiname ir suberiame į stiklainius (su kauliukais). Iš vandens ir cukraus išverdame sirupą. Į sirupą supilame vyną, ir gautą skystį supilame ant vyšnių. 1 l talpos stiklainius pasterizuojame 85° C temperatūroje 20min.
Kadangi vyšnių kauliukai nepašalinti, kompotą suvartoti reikia per metus.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Šiuos receptus vis ruošiuosi išbandyt, bet... uogos kažkaip susivalgo netyčia
Gervuogių kompotas
Kilogramas uogų,
300-400 gramų cukraus,
litras vandens.
Uogas sudėti į stiklainius, užpilti sirupu ir sterilizuoti 15-20 minučių.
Gervuogių uogienė
Kilogramas gervuogių,
kilogramas cukraus,
2 stiklinės vandens.
Uogas užpilti verdančiu sirupu. Atvėsus sirupą nupilti, užvirinti ir vėl užpilti ant uogų. Kai atvės, virti ant silpnos ugnies.
Sirupas
Kilogramas uogų,
500 gramų cukraus,
stiklinė vandens.
Išspausti sultis, įpilti vandens, cukraus ir pavirinti 15 minučių. Po to išpilstyti į butelius ir uždaryti dangteliais.
Gervuogių kompotas
Kilogramas uogų,
300-400 gramų cukraus,
litras vandens.
Uogas sudėti į stiklainius, užpilti sirupu ir sterilizuoti 15-20 minučių.
Gervuogių uogienė
Kilogramas gervuogių,
kilogramas cukraus,
2 stiklinės vandens.
Uogas užpilti verdančiu sirupu. Atvėsus sirupą nupilti, užvirinti ir vėl užpilti ant uogų. Kai atvės, virti ant silpnos ugnies.
Sirupas
Kilogramas uogų,
500 gramų cukraus,
stiklinė vandens.
Išspausti sultis, įpilti vandens, cukraus ir pavirinti 15 minučių. Po to išpilstyti į butelius ir uždaryti dangteliais.
LIEPŲ ŽIEDŲ UOGIENĖ
0.5kg. žiedų,0.5kg.cukraus.1 stikline vandens,1g.citrinos rugštelės Žiedai sudedami i kiaurasamtį ir nuplaunami po tekančiu vandeniu.Išverdamas sirupas i jį sudemi liepų žiedai,viskas gerai išmaišoma ir paliekama kelioms valandoms pastovėti ,kad žiedeliai prisigertų sirupo.Kartais pamaišomas puodo turinys.Uogienė verdama ant silpnos ugnies kol masė taps vienalyte,sirupas nebesiskirs nuo žiedų.Baigiant virti įberti citrinos rugštelės.
Labai skanu prie arbatos,ir sveika.Valgoma po truputį , kaip medus.
0.5kg. žiedų,0.5kg.cukraus.1 stikline vandens,1g.citrinos rugštelės Žiedai sudedami i kiaurasamtį ir nuplaunami po tekančiu vandeniu.Išverdamas sirupas i jį sudemi liepų žiedai,viskas gerai išmaišoma ir paliekama kelioms valandoms pastovėti ,kad žiedeliai prisigertų sirupo.Kartais pamaišomas puodo turinys.Uogienė verdama ant silpnos ugnies kol masė taps vienalyte,sirupas nebesiskirs nuo žiedų.Baigiant virti įberti citrinos rugštelės.
Labai skanu prie arbatos,ir sveika.Valgoma po truputį , kaip medus.