Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31 Pranešimai: 16676 Miestas: Kėdainių raj. Pliusai: 689
Sakoma, jog kopūstai sustiprina organizmo imunitetą, padeda išvengti skrandžio opų, mažina riziką susirgti vėžiu.
Be jogurto ir alyvų aliejaus, kopūstai yra bene didžiausi vėžio priešai. Nustatyta, kad valgantieji daug kopūstų itin retai suserga storosios žarnos ir skrandžio vėžiu. manoma, kad jei nors kartą per savaitę suvalgysi kopūstų patiekalą, rizika susirgti sumažės per pusę. kopūatai turi įtakos ir estrogenų kiekio kraujyje mažėjimui, todėl mažina įtaką susirgti krūties vėžiu.
Šiose daržovėse labai daug vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą, labai daug geležies, daug medžiagų, naikinančių ligas sukeliančias bekterijas ir virusus.
Šviežių kopūstų sultys gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas.
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31 Pranešimai: 16676 Miestas: Kėdainių raj. Pliusai: 689
Briuseliniai kopūstai
Turi daug cukraus, baltymų, ląstelienos, chlorofilo, kalio, forsforo, geležies ir vitamino C. K, Mg ir Fe kiekiu šie kopūstai lenkia kitas kopūstines daržoves.
Briuselio kopūstai saugo nuo skorbuto, slopina uždegimus, gerina kraujodarą bei kraujo sudėtį, saugo nuo aterosklerozės. Jie padeda atsikosėti, skystina gleives, laisvina vidurius, skatina šlapimo bei tulžies išsiskyrimą, tinka diabetikams.
kankinant lėtiniams galvos skausmams, rekomenduojama 2 kartus per dieną visą savaitę valgyti briuselinius kopūstus ir gerti vandenį, kuriame jie virė.
Briuselio kopūstų apkepas
1 kg kopūstų,
1 svogūnas,
po 200 g lašinukų ir fermentinio sūrio,
4 kiaušiniai,
1 stiklinė grietinės,
0,5 stiklinės pieno,
stiklinė saulėgrąžų,
aliejaus, dtuskos, pipirų, muskato.
Kopūsčiukus apvirti pasūdytame vandenyje, apkepinti keptuvėje su svogūnu, įberti prieskonių.Supilti į kepimo indą ir užpilti padažu.
Padažas:
Smulkiai supjaustytus lašinukus paspirginti.
Kiaušinius išplakti, supilti pieną, grietinę, saulėgrąžas, sūrį, prieskonius, lašinukus. Viską gerai išmaišyti ir užpilti ant kopūstų. kepame apie 20 min.
Galima tarp kopųstų įdėti apkepintos mėsos ar iš faršo padarytų ir apkeptų kukuliukų.
Karbonadas su žiediniais kopūstais
Karbonadą paruošiame parastai, apkepiname keptuvėje. tada dedame į skardą, ant jo uždedame keletą išvirtų žiedinio kopūsto gabalėlių, apibarstome tarkuotu sūriu ir kepame orkaitėje, kol sūris išsilydys.
tutsi rašė:
atrodo Ramunele,busiu prisisnekejusi del balandeliu Mama parvilko sviezia kopusta,teks gaminti is sviezio
daryk, tikrai pavyks. Aš irgi bebijodama dariau, nes buvau ( kaip ir tu) įsitikinusi, kad ištyš Ne, viskas gerai buvo. Tik aš juos trupučiuką mažesnius dariau ir trumpiau troškinau labai skanūs buvo, net vyrui patiko, o apie jo požiūrį į mano balandėlius, aš jau pasakojau
Troškinti brokoliai prie žuvies patiekalų
po 750 g brokolių ir morkų,
citrina,
2 svogūnai,
stiklinė sultinio,
prieskonių.
Morkas supjaustyti griežinėliais, apkepinti svieste, sudėti brokolių žiedynus ir užpilti sultinio. Patroškinti apie 10 min, sudėti svogūnų pusžiedžius, citinos sultis, prieskonius ir dar troškinti apie 5 min. Norint riebiau, galimaįdėti grietinės.
Man jie labai skanu ir vieni, su šviežiai paraugintu ar šviežiu agurkėliu .
Brokoliai Labai daug turi vitamino C, karotino, Mg, Fe, K. Šiais mineralais jie lenkia visai kitas kopūstines daržoves.
Brokoliai laikomi jauninančia daržove, pristabdančia aterosklerozės vystymąsi;
brokoliai yra lengvai virškinami, nes turi mažai ląstelienos, todėl tinka ir sergantiems skrandžio bei žarnyno ligomis;
vienas brokolio krūmelis gali 3-4 savaites išmaitinti vieną žmogų : nuskynus vieną žiedyną, išauga dar 5-6.
Ruošiant salotas, brokolius galima maišyti su paprika, morkomis, svogūnais, agurkais, žirneliais, krapais, petražolėmis. Prieš gaminant, brokoliai 15 min. pamerkiami į parūgštintą vandenį. Kad išliktų graži žalia spalva, jie verdami pasūdytame ir parūgštintame vandenyje neuždengtame puode. 100 g brokolių yra tik 36 kcal.
tutsi rašė:
Ramunė rašė:
Man tokio recepto prieš kokį 16 metukų reikėjo
o kuo jis ipatingas Tik nesupykit blondine
Ką, užmiršai, kaip skundžiausi, kodėl vyras mano gamybos balandėlius iki šiol sunkiai valgo Atrodo, viską "gerai" dariau : bet...lapų nepaviriau - sulūžinėjo, mėsa beveik visa pro skyles išbėgiojo, padažas buvo skanus, bet nepadėjo
Paskutinį kartą redagavo Ramunė 03 Bir 2007, 20:59. Iš viso redaguota 1 kartą.
Netradicinis padažas klasikiniams balandėliams
geltona ir raudona paprika,
4 šaukštai aliejaus,
stiklinė valto sauso vyno,
petražolių, druskos, pipirų.
Paprikas supjaustyti kubeliais, Puodo dugną ištepti aliejumi, iškloti kopūsto lapais, sudėti balandėlius, papriką, įpilti vyną ir keletą šaukštų vandens, sumaišyto su kapotomis petražolėmis, druska ir pipirais. Troškinti apie pusvalandį.
Dažnai, kaip garnyrą prie mėsos, darau kopūstų salotas:
Sutarkuoju kopūstą, supjaustau skiltelėmis pomidorus, juos sumaišau, įdedu druskos ir cukraus. Dar įdedu svogūnų laiškų ir apipilu aliejumi.
Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias
Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite prikabinti failų šiame forume