SERVIRAVIMO TAISYKLES

Stalo serviravimo taisyklės, dekoravimas, servetėlių lankstymas, įrankiai, indai, gėlių puokštės stalui ir t.t.

Moderatorius: zuikaite

Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
Skelbti atsakymą
Vartotojo avataras
zuikaite
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1090
Užsiregistravo: 21 Lap 2006, 00:40
Pliusai: 3
Miestas: Barselona
Susisiekti:

SERVIRAVIMO TAISYKLES

Standartinė zuikaite » 23 Vas 2007, 00:34

Cia bus informacija apie pagrindinius stalo dengimo principus. Pabandysiu pavaizduoti su vaizdine medziaga, jegu pavyks ja ¨ideti¨ i kompiuteri :roll:
Velykiniai receptai! Yra ir paukštelių čiulbesys... Trūksta tik tavęs ;) http://www.pasididziuojantinamuseimininke.blogspot.com/ .

Vartotojo avataras
zuikaite
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1090
Užsiregistravo: 21 Lap 2006, 00:40
Pliusai: 3
Miestas: Barselona
Susisiekti:

Standartinė zuikaite » 23 Vas 2007, 00:42

Na, pradedu dalintis medziaga kuria turiu sukaupusi 024

BENDRI SERVIRAVIMO ASPEKTAI

Šiuolaikinei serviruotei būdingas pabrėžtinai dalykiškas, paprastas stilius. Indai, įrankiai, servetėlės, aksesuarai bei visas stalo apipavidalinimas – griežtokas, saikingas, vengiama per didelio puošnumo ir ekstravagancijos. Daiktai išdėstomi pagal tam tikras taisykles, kiekvienas jų turi tiksliai nustatytą vietą.

Tarp dviejų sėdimų vietų centrų turėtų būti maždaug 60-70 centimetrų atstumas, tačiau jokiu būdų nestatykite kėdžių ties stalo koja. Net jeigu Jūs esate neprietaringas žmogus ir stalo kojos ar kampo nelaikote blogu ženklu, sodinti damą šioje vietoje nedera – ji gali segėti siaurą sijoną, todėl sėdėti prie stalo kojos jai gali būti itin nepatogu.

Svarbiausia serviravimo taisyklė – griežtai laikytis vieno stiliaus, naudoti vieno komplekto indus, derinti prie jų staltieses, servetėles, pelenines ir kitus aksesuarus. Nuostata, kad šventiniam stalui tinka tik balta staltiesė, balti indai ir sidabras, jau seniai paseno. Šiuolaikiškas ir modernus stalas puikiai atrodo aptiestas ne tik pastelinių tonų, bet ir juoda ar nėriniuota prosenelės staltiese – viskas priklauso nuo stiliaus. Jeigu vis tik iš praeities atkeliavusių tradicijų dvelksmas stiprus, o svečių skonis – konservatyvus, nebūtina nieko šokiruoti šviesiai raudona staltiese – ji puikiai tiks romantiškam vakarui dviese ar vaikų gimtadieniui.

Tačiau iškilmingais ir išskirtiniais atvejais naudojamos tik baltos lininės ar medvilninės staltiesės, kurios tiesiamos ant stalų taip, kad jų galai būtų vienodai 40-50 cm nuleisti ir dengtų stalo kojas. Gerai išlygintas staltiesės vidurys turi būti iškilęs ant stalo, o ant apvalių stalų staltiesės aptiesiamos taip, kad kampai nusvirtų ant stalo kojų ir jas uždengtų.

Servetėlės rankoms ir lūpoms nusišluostyti turi būti tokios pat medžiagos kaip ir staltiesė, nors gali būti popierinės ar iš audinį imituojančio pluošto. Paprastai servetėlė dedama serviruojamos vietos centre ant pagrindinės lėkštės, kairėje pusėje ant duonos lėkštės arba – jei patiekalas bus pateiktas porcijomis – prie šakučių.

Prieš patiekiant patiekalus, rekomenduojama ant stalo išdėstyti būtinus aksesuarus – gėlių vazelę, druskinę, pipirinę, peleninę, kurios padedamos stalo viduryje arba laisvoje stalo pusėje. Žiūrint nuo durų, pirmiausia turi stovėti druskinė, o už gėlių – peleninė.

Dėstant ant stalo lėkštes, orientuojamasi į kėdę ir laikomasi simetrijos. Kėdės sėdynės kraštas turi būti po staltiesės kraštu, o polėkštės ir stalo įrankiai turi gulėti tiesiai prieš įrankius, esančius kitoje stalo pusėje. Serviruotės centrą žymi servetėlė arba jų dėtuvė su servetėlių komplektu. Polėkštės arba padėklinės lėkštės yra kiek didesnės už didlėkštes, todėl jos yra tik dekoratyvinis stalo akcentas. Tokias lėkštes racionalu naudoti tik iškilmingiems šventiniams pietums.

Jeigu naudojamas paprastas valgomųjų įrankių komplektas ir įrankių nėra daug, tuomet jie išdėstomi tokiu nuoseklumu: pradedame nuo didžiojo peilio ir didžiosios šakutės, kuri turi gulėti priešais pagrindinį peilį kitoje stalo pusėje. Po to dedame kitus įrankius: peilius žuviai, šaukštus sriubai ir peilius užkandžiams iš dešinės, o šakutes užkandžiams – iš kairės. Už polėkštės dedami įrankiai desertui ir saldiesiems patiekalams, taip pat arbatos šaukštelis. Visi įrankiai yra dėliojami ant stalo dešine ranka iš dešinės lėkštės pusės ir kaire ranka iš kairės lėkštės pusės. Peilius reikia imti už koto, o šakutes – už kotelio pradžios.

Patiekiant sriubą, dešinėje dedamas desertinis šaukštas, jeigu sriuba patiekiama sultinio puodelyje, arba didysis šaukštas, jeigu sriuba patiekiama lėkštėje. Jei numatyta patiekti salotas ar skrudintą duoną, rekomenduojama duonos lėkštelę padėti kiek aukščiau, kad būtų vietos salotinei ar lėkštutei. Jei numatyta patiekti sviestą, ant duonos lėkštelės padedamas peilis sviestui ašmenimis į kairę.

Bokalai, taurės, taurelės serviruojant imamos už kojelių: paėmus kairiąja ranka ar sudėjus ant padėklo, dešiniąja dedamos ant stalo. Pagrindinės lėkštės dedamos arba į polėkštę, arba ant patiestos servetėlės, arba tiesiog ant staltiesės.
Paskutinį kartą redagavo zuikaite 28 Geg 2008, 23:22, redaguota 1 kartą(us).
Velykiniai receptai! Yra ir paukštelių čiulbesys... Trūksta tik tavęs ;) http://www.pasididziuojantinamuseimininke.blogspot.com/ .

Vartotojo avataras
AIRENE
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3967
Užsiregistravo: 20 Gru 2006, 19:18
Pliusai: 0
Miestas: SIAULIAI

Standartinė AIRENE » 23 Vas 2007, 22:33

dar gali perziuret www.redakcija.lt .Ten daug moteriskems skirtu zurnalu,yra archyvai zurnalu,yra ideju :D

Vartotojo avataras
zuikaite
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1090
Užsiregistravo: 21 Lap 2006, 00:40
Pliusai: 3
Miestas: Barselona
Susisiekti:

Standartinė zuikaite » 05 Kov 2007, 16:41

Valgiu patiekimo nuoseklumas

1. Pirmiausia patiekiami salti ptiekalai ir uzkandziai:

- Ikrai su sviestu, naturalio darzoves, zuvis - sudyta, virta, kepta,
silke, galiausiai - juros produktai: krabai, krevetes, kalmarai,
veziai, zuvies salotos.

- Mesos patiekalai ir mesos salotos.

- Paukstienos patiekalai ir salotos is jos.

- Darzoviu salotos, misraines, grybai, suriai.

2. Pakui patiekiami karsti uzkandziai. Tokia pacia tvarka kaip ir salti.

3. Valgoma sriuba (isskyrus saldi).

4. Karsti patiekalai:

- Zuvis
- Mesa
- Darzoviu patiekalai
- Kruopu, ankstiniu darzoviu, makaronu, miltu, kiausiniu ir
varskes patiekalai

5. Desertai

- Salti
- Karsti
Paskutinį kartą redagavo zuikaite 28 Geg 2008, 23:21, redaguota 1 kartą(us).
Velykiniai receptai! Yra ir paukštelių čiulbesys... Trūksta tik tavęs ;) http://www.pasididziuojantinamuseimininke.blogspot.com/ .

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 17 Kov 2008, 22:15

Viskas apie svečių priėmimą

Svečių priėmimai nuostabūs tuo, kad galima prie vieno stalo surinkti brangiausius žmones ir padėti ant stalo mėgstamiausių patiekalų. Bet dar maloniau yra nustebinti svečius neaukojant tam paskutinių jėgų.
Ir visai nesvarbu, ar jau turite šioje srityje gyvenimiškos patirties, ar galimybė pasikviesti svečių į savo namus atsirado tik visai neseniai, paprasti universalūs patarimai padės jums organizuoti net ir didelius priėmimus, lengvai parinkti greitai paruošiamų patiekalų meniu ir dailiai padengti stalą.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 17 Kov 2008, 22:16


Sėkmės paslaptys


Viskas turi būti paprasta. Keletas originalių, gerai apgalvotų patiekalų bus daug patraukliau nei kalnai įmantraus riebaus maisto. Taisyklė labai paprasta: kuo daugiau svečių laukiate, tuo paprastesni turi būti patiekalai.
Maistą ruoškite iš anksto. Kuo daugiau spėsite padaryti prieš šventę, tuo daugiau laiko turėsite pailsėti ir pasirūpinti savimi, – vadinasi, džiaugsmingiau sutiksite svečius ir smagiau praleisite laiką.
Būkite dosnūs. Jau geriau pagaminti daugiau maisto, nei krimstis, kai jo pristigs svečiams dar neišsiskirsčius. Galiausiai likučius juk galima padėti į šaldytuvą ar net šaldiklį ir suvalgyti vėliau.
Sudarinėkite sąrašus. Tai puikiausias būdas viską numatyti ir nieko nepamiršti. Sudarykite, jei reikia, net svečių sąrašą, bet dažniausiai pakanka susirašyti meniu ir jam paruošti būtinus produktus.
Jei pobūvis nusimato didelis, apgalvokite patiekalų gaminimo grafiką. Jis, žinoma, gali keistis priklausomai nuo aplinkybių.
Veskite užrašus. Kad tiems patiems svečiams nuolat nepatiektumėte tų pačių patiekalų (tai, suprantama, neliečia jūsų „firminio“ patiekalo, bet ir juo nederėtų piktnaudžiauti), nepatingėkite užsirašyti, kokia proga kuo vaišinote svečius. Naudinga pasižymėti ir kokie patiekalai svečiams patiko labiausiai.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 17 Kov 2008, 22:16

Palengvinkite sau gyvenimą


* Kuo daugiau patiekalų pagaminsite iš anksto, tuo bus lengviau. Pavyzdžiui, visos šeimininkės žino, kad dauguma sriubų ir troškinių kitą dieną būna dar gardesni nei ką tik išvirti.
Neblogai įtraukti į meniu ir kelis patiekalus, kuriuos galima užšaldyti: sūrio lazdeles su pikantiškais prieskoniais užkandžiams, balandėlius, keksus ir pan. Be to, net ir patiekalams, kuriuos reikia gaminti prieš pat patiekiant, produktus galima pasiruošti iš anksto ir laikyti atskiruose indeliuose šaldytuve.
* Stenkitės vengti paruošiamųjų darbų, kurie pareikalautų pernelyg daug laiko ir jėgų. Jeigu laukiate nemažo būrio svečių, bus paprasčiau nusipirkti vištienos krūtinėlę be kaulų ir odelės nei patiems darinėti viščiuką.
* Furšetas – skamba išdidžiai. Tačiau iš tikrųjų tai labai patogi svečių priėmimo forma (ypač jei jų laukiama kiek daugiau nei du trys). Kodėl? Todėl kad maistą galima padėti ant stalo tik vieną kartą, o paskui tik papildyti lėkštes pagal poreikį.
Nepalikite maisto kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandas (esant šiltiems orams – valandą). Geriau pakeisti ištuštėjusią lėkštę nauja nei vėl pridėti į ją maisto.
* Šventės „vinimi“ padarykite vieną patiekalą – pavyzdžiui, efektingą kepsnį, balandėlius, makaronų apkepą – žodžiu, ką geriausiai mokate gaminti ir kas labiausiai tinka konkrečiai progai.
* Po ranka visada turėtumėte turėti labai paprastų užkandžių – savitai atsargai. Tiks marinuotos daržovės, alyvuogės, paštetas, kurį bus galima užtepti ant greitai paskrudintos duonos gabalėlių, riešutai, įvairūs sūrūs sausainėliai, sūriai ir pan.
* Kad patiekalai atrodytų efektingai, juos būtina papuošti. Šaukštas grietinės tirštoje sriuboje, žalumynų – petražolių, krapų, mėtų, – šakelės užkandžių patiekaluose, citrinos skiltelės greta žuvies, gyvų gėlių žiedai ant torto glajaus – tokios smulkmenos suteikia paprastiems patiekalams rafinuotumo.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 17 Kov 2008, 22:17


Svarbios smulkmenos


* Jeigu rengiate bent kiek oficialesnę šventę nei paprasti draugiški pietūs – tarkime, jubiliejinį gimtadienį, bus gražu iš jūsų pusės, jei įspėsite svečius, kokia apranga jiems būtų patogiausia (ji priklauso ir nuo vietos, kur vyks šventė), kas bus valgoma ir geriama, ir kiek, planuojama, jog šventė trūks.
* Prieš gerą savaitę įsitikinkite, ar tikrai pakaks kėdžių, taurių, indų ir stalo įrankių. Ko stigs, spėsite pasiskolinti iš giminaičių ar kaimynų arba nusipirkti.
* Jeigu ketinate kokius nors patiekalus ruošti pirmą kartą, persiskaitykite receptus iš anksto. Jums gali prisireikti specialių indų ar papildomų priemonių – pavyzdžiui, kepimo popieriaus.
* Iš anksto apsispręskite, ar jūsų susibūrime bus muzikos ir kokios. Maloniems pokalbiams prie stalo tiktų tylus džiazas ir klasikinė muzika.
* Patikrinkite, ar bare yra pakankamai gėrimų. Tarp svečių gali pasitaikyti visiškai alkoholio nevartojančių žmonių, todėl būtina pasirūpinti gaiviaisiais gėrimais, vaisvandeniais, sultimis, mineraliniu vandeniu. Vyną taikykite prie meniu. Pasiruoškite daug ledo gėrimams (daug daugiau, nei manote, kad prireiks).
Efektinga smulkmena – ledo gabalėliai gėrimams su juose įšaldytais vaisiais ir uogomis. Jie įspūdingai atrodo limonade, šaltoje arbatoje ar baltojo vyno taurėse.
Stalą pastatykite ir padenkite šventės išvakarėse arba iš pat ryto. Jeigu stalui skirtos gėlės neišsiskleidusios, suformuokite puokštes ir padėkite jas į vietą likus dienai iki šventės, kad gėlės išsiskleistų kaip tik reikiamu momentu.
Jei patiekiate paukštieną, žuvį, alyvuoges ir pan., kiekvienam svečiui pastatykite po nedidelį dubenėlį kaulams.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 17 Kov 2008, 22:17


Meniu turi būti apgalvotas


Gaminkite tik tai, ką gerai mokate. Pasirinkę receptus, kuriuos jau esate išbandę ir kurie jums patiko, sumažinsite nesėkmės tikimybę.
Žinokite savo svečių silpnybes. Labai svarbu žinoti, ką pas jus viešėsiantys žmonės mėgsta ir ko nepakenčia – tarp jų gali pasitaikyti vegetarų, alergikų, besilaikančiųjų dietos, visiškai nevalgančių žuvies ir t.t.
Harmonija ir tvarka. Anot specialistų, geriausias meniu yra toks, kuriame patiekalai papildo vienas kita skoniu, spalva, tekstūra, net riebumu. Pavyzdžiui, po aštraus patiekalo geriausia patiekti šviežių salotų, po tirštos sriubos – bet kokį paprastą sausą kepsnį, o ne troškintą mėsą su tirštu padažu – ji labiau tinka po lengvų mišrainių ir panašių užkandžių.
Stenkitės nesikartoti ir nedėti tų pačių ingredientų ir aromatų į kelis patiekalus (pavyzdžiui, alyvuogių – į salotas ir į troškinį).
Nepalikite visko paskutinei minutei. Meniu neturėtų būti daugiau dviejų patiekalų, kuriuos reikėtų gaminti prieš pat pasirodant svečiams.
Kuo mažesni kąsneliai, tuo geriau. Užkandžiams skirti patiekalai turi būti padalyti mažomis porcijomis ar gabalėliais, kad juos galima būtų įsidėti į burną ir nesitepti rankų.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 17 Kov 2008, 22:18


Kuo papuošti stalą?


Staltiesės. Prieš pirkdami staltiesę, išmatuokite stalą. Itin oficialioms progoms skirtai staltiesei teks prie stalo ilgio ir pločio pridėti dar 40 – 60 cm. Jei stalas apvalus, prie jo skersmens pridėkite dar 90 cm.
Jeigu šventė neoficiali, staltiesę rinkitės pagal savo skonį – ryškios arba pastelinės spalvos, vienspalvę arba raštuotą.
Baltos arba neutralių spalvų lininės bei nėrinių staltiesės visados atrodo elegantiškai, prie jų tinka bet kokie indai ar stalo įrankiai.
Padėkliukai po lėkštėmis. Jie būna įvairiausių spalvų, dydžių, formų ir skirtingų medžiagų, pradedant plastmasiniais ir baigiant pintais iš šiaudų, austais iš lino, net metaliniais. Ant padėkliuko turi tilpti ne tik lėkštė, bet ir visas būtinas stalo įrankių rinkinys. Tačiau serviruoti stalą reikia taip, kad vienas padėkliukas nesiliestų prie kito.
Servetėlės. Servetėlės iš plono balto ar neutralių spalvų audinio geriausiai tinka oficialiam stalui. Visais kitais atvejais patariama rinktis servetėles, kurios derinasi prie staltieses ar padėkliukų po lėkštėmis spalvos.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 17 Kov 2008, 22:18

Šventiniai papuošimai

* Prie kiekvieno svečio lėkštės padėkite mažytę puokštelę iš žolynėlių, perrištų siaura atlasine juostele arba po jūros kriauklę ar nedidelėje kolbelėje pamerkite po gėlės žiedelį.
* Paieškokite specialių žiedų servetėlėms – kaulinių, metalinių, porcelianinių, medinių.
* Apšvieskite kiekvieną vietą prie stalo nedidele žvakele (kad jos lėčiau degtų ir mažiau lydytųsi, kelias valandas palaikykite šaldytuve).

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 17 Kov 2008, 22:19

Ypatingas dėmesys – stalo centrui

Šventei padengtas stalas atrodys dar puošnesnis, jeigu jo centras bus papuoštas neįprastu patiekalu. (Tradicinė gėlių puokštė, žinoma, irgi tiks, bet nei viena, nei kita neturi būti labai aukšta – kad neužstotų svečiams vienas kito.)
* Vakaruose pastaruoju metu labai populiarus stalo dekoravimo būdas – pastatyti jo viduryje didelį dubenį su vaisiais, daržovėmis, gėlėmis ir žolelėmis. Pavyzdžiui, vyšniniai pomidorai derinami su aguonų žiedais (nebūtinai gyvais), persikai ir citrinos su lapinėmis prieskoninėmis žolelėmis – šalaviju, mėtomis ir pan.
* Galima stalo centre pastatyti plokščią pintinę, iškloti ją senovinio nėriniuoto audinio skiaute ir pridėti prinokusių kriaušių.
* Tiks ir didelė krištolo vaza su įvairiausių rūšių negliaudytais riešutais.
* Pastatykite ant stalo dekoratyvinę kvadratinę medinę dėžutę ar neaukštą pintinėlę ir įstatykite į ją kelis mažus vazonėlius su žydinčiais ir lapiniais augalais.
* Žiemos šventei tiks šūsnis kaštonų, kankorėžių, spygliuočių šakelių, išdėliotų ant pailgo sidabrinio padėklo.
* Rudens šventei – mažyčiai dekoratyviniai moliūgėliai nedidelėje pintinėje.
* Drąsaus spalvų žaismo suteiks raudonosios ir geltonosios paprikos žalsvai mlsvame dubenyje.
* Įspūdingai atrodys plokščia pintinaitė su keleto rūšių smulkiaisiais žydinčiais kaktusais.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 21 Kov 2008, 10:57

Stalo serviravimo paslaptys


Klasikinės taisyklės


Bendra indų išdėstymo taisyklė labai paprasta – lėkštės ir įrankiai turi būti pateikti ta tvarka, kokia bus paduodami patiekalai. Pavyzdžiui, ant lėkštės karštam maistui dedama lėkštė užkandžiams. Iš kairės reikia padėti lėkštelę duonai.Šakutės ir peiliai dedami tuo toliau nuo lėkštės, kuo greičiau jų prisireiks. Tai yra, šakutė salotoms bus kairiausiai nuo lėkštės, karštam patiekalui – prie pat lėkštės. Desertiniai įrankiai dedami lėkštės viršuje. Peilius reikia dėti iš dešinės, ašmenimis į lėkštę, šaukštus – iškilumu žemyn, šakutes – dantukais į viršų, kad nesugadintume staltiesės.
Sriubos šaukštus galima dėti iš dešinės, už paskutinio peilio. Jei prie duonos patiekiamas sviestas, ant duonos lėkštės, kuri turi būti iš kairės nuo šakutės, dedamas mažas peiliukas sviestui.
Klasikinės taisyklės nerekomenduoja daugiau kaip trijų įrankių rinkinių ant stalo vienu metu, taigi jei jūsų iškilmingi pietūs susideda iš dešimties patiekalų, nereikia stengtis visas reikalingas šakutes bei peilius iškart sudėti ant stalo. Visos lėkštės turi būti netoli nuo stalo krašto, sudarydamos tiesią lygiagrečią stalui liniją,
Vyną ir vandenį ant stalo reikia patiekti atidarytus. Sultis, užpilus, degtinę geriau patiekti grafinuose. Taurės dedamos iš dešinės nuo šakučių vėlgi ta tvarka, kokia rengiatės patiekti gėrimus. Šampanas įstatomas į kibirėlį su ledu ir uždengiamas servetėle arba laikomas šaldytuve ir atkemšamas prieš pat geriant. Šampanas pilamas palaipsniui, putai nuslūgus taurė vis papildoma. Pripildyti galima ne daugiau kaip tris ketvirčius taurės.
Nepamirškite ant stalo padėti druskos, prieskonių ir padažų. Duona patiekiama ant kelių lėkščių, kad visiems svečiams būtų patogu jos pasiekti. Prie visų patiekalų ir salotų turi būti atskiri šaukštai, kad svečiai netyčia nenumestų maisto ant staltiesės. Šalti užkandžiai išdėstomi kaitant žuvies, mėsos ir daržovių patiekalus. Sriuba paduodama sriubinėje, karšti patiekalai – specialiuose puoduose.
Šeimininkė iš anksto gali pasirūpinti mažu staliuku, ant kurio po ranka būtų švarios lėkštės, atsarginiai stalo įrankiai, servetėlės, papildoma duona ir kiti reikalingi daiktai.
Gražiai padengtas stalas – tai ir nepriekaištingai švari, išlyginta staltiesė, prie jos parinktos servetėlės. Pastarąsias galima paversti ypatingais papuošimais, sulanksčius iš jų trikampėlius arba kitokius originalius objektus. Servetėlė turi būti ant kiekvieno lėkščių komplekto.
Šventinį stalą puikiai papuošia gėlės – gyvos arba sausos kompozicijos, pavyzdžiui, dvi trys nedidelės puokštelės skirtinguose stalo kampuose. Kitas variantas – didelė puokštė stalo viduryje arba po mažą puokštelę prie kiekvienos lėkštės. Bet kokiu atveju gėlės neturi užimti daug vietos, o puokštes geriau rinktis žemas, kad netrukdytų imti užkandžių ir bendrauti tarpusavyje.
Ir galiausiai paskutinė taisyklė, sunkiai išpildoma esant svetingiems šeimininkams ir mažam kambariui – stalas neturi lūžti nuo valgių ir gėrimų. Šventiškas stalas – tai laisvai išstatyti užkandžiai, salotinės ir dar daug vietos kiekvienam svečiui.
Jei norite paruošti stalą anksčiau, kad dar spėtumėte pasipuošti, galite užkandžius ir mišraines uždengti maistine plėvele – taip jie liks švieži, kol ateis svečiai.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 21 Kov 2008, 10:58


Apie stalo įrankius


Būna trys pagrindiniai stalo įrankių komplektai: didysis, užkandžių, desertinis. Kiekviename – šaukštas, šakutė ir peilis, bet jų paskirtis ir, žinoma, dydis skiriasi.
Didysis arba pagrindinis komplektas skirtas pirmiesiems ir antriesiems patiekalams. Užkandžių komplektas išsiskiria mažesniu dydžiu, naudojamas užkandžiams ir šaltiesiems patiekalams, taip pat kai kuriems karštiesiems patiekalams – blynams ir pan. Desertiniai įrankiai dar mažesni; skirti saldiesiems patiekalams – pudingui, želė, kompotui, kremams, ledams. Jei sultinys patiekiamas sultinio puodelyje, ant jo dedamas desertinis šaukštelis. Prie vaisių taip pat pateikiamas desertinis komplektas: šakutė ir peilis su šviežiais vaisiais, šakutė – vaisių salotoms. Specialus vaisių rinkinys panašus į desertinį, tik mažesnio dydžio. Vaisių peilis yra su užaštrintu galu, o šakutė – su dviem dantukais.
Dar yra vadinamieji ne pagrindiniai rinkiniai – žuviai, salotoms, karštiesiems patiekalams, daržovėms... Žuvies komplektas – tik šakutė ir peilis; šakutė dažniausiai su keturiais dantukais, vidurinysis pagilintas, su juo lengva išimti kauliukus. Peilio ašmenys neaštrūs, panašūs į lopetėlę; naudojamas valgant karštą žuvį.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 21 Kov 2008, 10:58


Apie taures...


Taurės, stiklinės, taurelės ant stalo padedamos paskutinės.
Taurės baltajam vynui turi būti nedidelės, nes baltasis vynas patiekiamas atšaldytas ir nedideliais kiekiais, kad nesušiltų. Taurės raudonajam vynui – didesnės, platesnės, bet jų taip pat nereikia visų pripildyti – kuo didesnis vyno sąlytis su oru, tuo geriau atsiskleidžia vyno aromato ir skonio puokštė.
Dėl tos pat priežasties konjakas patiekiamas plačiose „pilvotose“ taurėse ant žemos kojelės. Alus geriamas iš bokalų, viskis – iš plačių žemų stiklinių be kojelės. Šampaną geriausia įdėti į kibirėlį su ledu, patiekti plačiose žemose taurėse ant aukštos kojelės. Jei ant jūsų stalo – gražios taurės vynui, tuomet vandeniui ir sultims nereikia dėti įprastų stiklinių – taip pat rinkitės taures ant aukštų kojelių.
Trikampėse stiklinėse priimta patiekti martinį ir kitus vermutus. Karštą vyną – aukštose stiklinėse maža ąsele, likerius – įmantriose taurelėse. Jei mėgstate koktelius, nepamirškite šiaudelių ir papuošimų – lazdelių kokteiliams, citrinos puselių ir kitų vaisių. Kokteiliai pilami į įprastas tiesias aukštas stiklines. Šaldytuve pasigaminsite dar vieną būtiną ingredientą kokteiliams – ledo.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 21 Kov 2008, 10:59

Vakarienė dviems

Svarbių svečių priėmimas ir didelės šventės – toli gražu ne vienintelė proga gyvenime gražiai padengti stalą. Tai gali būti ir romantiška vakarienė su mylimu žmogumi.
Pagrindinė taisyklė romantiškai vakarienei jums gali pasirodyti netikėta, bet taip ir yra. Kiekvienas romantiką suvokia skirtingai. Aukštos žvakės, šampano taurės, gili iškirptė ir nėriniuota liemenėlė – tai tik moteriškų romanų stereotipai. Jei krykštaujate iš džiaugsmo patiekdama ant stalo krištolo taures ir jūros gėrybes, tai nereiškia, kad jūsų mylimam žmogui tas taip pat patinka. Galbūt jam romantika – geras alus ir dešrytė arba konjakas ir kartusis šokoladas.
Keiskite romantiškus vakarus: vieną kartą pagal jūsų skonį, kitą – pagal jo. Puiki idėja nenuobodžiai romantikai – „nacionaliniai vakarai“, juolab kad produktų gausa parduotuvėse tai jau leidžia. Tegu tai bus ispaniška paelja ir Sangrija, italų pica ar lazanija su „Chianti“, čekiški „kniedlikai“ su „Bcherovka“ – vienu žodžiu, viskas, ką tik pakuždės jūsų fantazija.
Nepamirškite derinti patiekalų ir gėrimų. Sunkiems, sotiems patiekalams labiausiai tiks stipresni gėrimai. Lengviems užkandžiams ir salotoms – lengvas vynas. Brangų sudėtingo skonio vyną geriausia patiekti su paprastais patiekalais, o su prašmatniais patiekalais – paprastesnį. Jei gamindami kokį nors patiekalą naudojate vyną, tokio reikia patiekti ir ant stalo.
Saldūs, likeriniai vynai patiekiami su desertu, be to, vynas turi būti saldesnis už patiekalą. Jūros gėrybės, žuvies patiekalai valgomi su baltuoju vynu, mėsos patiekalai ir daržovės – su raudonuoju. Prie kavos ar ledų puikiai tiks kavos ar grietinėlės likeris. Prie šampano tiks vaisiai, riešutai.
Bendros vakarienės dviem taisyklės – švytintys švara indai, gražios servetėlės, intymus apšvietimas ir mėgstami romantiški elementai – ar žvakės, ar aromatinės lempos, muzika, gėlės. Televizorių primygtinai rekomenduojame išjungti, kaip ir mobiliuosius telefonus.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 21 Kov 2008, 10:59


Draugų vakarėlis


Geriausias sprendimas draugų vakarėliui – furšetinis stalo padengimas. Tokie stalai nepakeičiami, kai reikia priimti daug svečių nedidelėje erdvėje arba kai svečiai ateina skirtingu metu. Taip svečiai galės patys apsitarnauti. Toks stalas svečius išlaisvina nuo ilgo, varginančio sėdėjimo, suteikia galimybę patiems pasirinkti pokalbio partnerį, nes niekas nėra pririštas prie savo vietos.
Šis stalas serviruojamas patiekti „porcijinius“ užkandžius, kurių nereikia pjaustyti. Tam tinka sumuštinukai, perverti specialiais pagaliukais, salotos, kurias lengva įsidėti nedidelėmis porcijomis, vaisiai, mėsos gabaliukai.
Taures, stiklines, lėkšteles reikia išdėstyti stalo galuose, šakutes – dekoratyvinėse lėkštelėse, servetėles – specialiuose laikikliuose. Stalo centre – šalti užkandžiai ir salotos, o stalo galai paliekami laisvi, kad svečiai turėtų kur padėti nereikalingą lėkštutę. Iš pradžių patiekiami šalti užkandžiai, po to karšti. Po karštų svečiai vaišinami desertu – sūriais, vaisiais, ledais, želė. Kartais patiekiama arbata.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 21 Kov 2008, 10:59


Vaikų pokylis


Norint serviruoti vaikišką stalą ir išgelbėti brangius indus, tereikia patraukti į artimiausią prekybos centrą. Ten rasite įvairiaspalvių popierinių lėkštučių su mėgstamų animacinių filmų herojais, taip pat stiklinėlių, smagių šiaudelių ir linksmų vaikiškų servetėlių. Geriau tiks ne balta, o spalvota staltiesė.
Vaikiški patiekalai turi būti ne tik skanūs, bet ir gražūs. Sumuštiniai ir užkandžiai gali būti gyvūnų ar augalų formos, keksai ir kiti kepiniai – taip pat linksmų figūrėlių formos. Galima tiesiog įdomiai išdėlioti užkandžius – taip, kaip tik leis fantazija. Jei jums fantazijos nepakaks, pasikvieskite į pagalbą atžalą – ji tikrai pasakys, ką daryti.
Vaikišką stalą galima ir reikia papuošti. Bus smagu, jei kartu su vaiku užrašysite ir pastatysite lenteles su svečių vardais, padėsite po mažą suvenyrą ar loterijos bilietą be pralaimėjimų kiekvienam svečiui, iškabinsite balionų.
Kūrybiškas požiūris į patiekalų pasirinkimą ir patiekimą jūsų pietus ir vakarienes pavers itin skaniomis, neįprastomis šventėmis. O tai reiškia, kad jas prisiminsite ilgai ir su malonumu. Ar verta dėl to gaišti tiek laiko? Kiekviena šeimininkė nuspręs pati. Bet kad pasirinktumėte teisingai, reikia bent porą kartų suteikti sau šį malonumą.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 22 Geg 2008, 11:35

Kad netektų raudonuoti prie stalo

Kavinėse pietauji, vakarieniauji, susitinki su draugais. Taip daug patogiau — nei indų plauti, nei valgio ruošti. Tik ar tiems, kurie kartu sėdi prie stalo, patogu su tavimi? Pasitikrink, ar tikrai išmanai etiketą.

Kas dera, o kas — ne

Pietų metu negalima padėti alkūnių ant stalo. Tai ne tik nepagarbos ženklas šalia sėdinčiam: taip elgdamasi gali stumtelėti stalą, išversti kaimyno lėkštę ar taurę, o tai būtų ne tik nemandagu.
Į padavėją kreipkis „padavėjau“ arba „padavėja“. Jokių „ei!“, „mergyte“, pirštų spragsėjimų ir panašiai.
Servetėlės nedera purtyti arba užsikišti už palaidinės ar marškinių. Jeigu eini į tualetą, servetėlę padėk ant kėdės, o šią pristumk prie stalo.
Jeigu pietauji su vienu žmogumi, gali leisti jam paragauti iš savo lėkštės, tačiau jokiu būdu negalima maisto tiesti savo šakute per visą stalą. Paduok pašnekovui savo lėkštę, tegul įsideda gabalėlį ir grąžina lėkštę tau.
Praėjo tie laikai, kai su raudona mėsa būtinai buvo geriamas raudonasis vynas, o su žuvimi ar vištiena — baltasis. Rinkis tokį, koks tau patinka.
Alyvuogę ar vyšnią iš stiklinės imk tik tada, kai išgersi gėrimą.
Taurę laikyk už tos vietos, kur kotas jungiasi su pačia taure.
Jei vyno nenori, padavėjui jį pilstant pakanka pasakyti: „Ačiū, ne“. Niekada neapversk savo taurės.
Prie stalo nedera dažytis. Jokiu būdu nesugalvok prie stalo pasišukuoti plaukų. Tai nedovanotina klaida.
Nemandagu palikti savo stalą ir eiti pakalbėti su pažįstamais prie kitų stalų. Juo labiau, jei prie stalo sėdite tik dviese.
Kai baigsi valgyti, servetėlę padėk kairėje lėkštės pusėje nesulankstytą.
Jei atėjai su savo vaikinu, iš salės jis turi išeiti pirmas.

Vartotojo avataras
zuikaite
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1090
Užsiregistravo: 21 Lap 2006, 00:40
Pliusai: 3
Miestas: Barselona
Susisiekti:

Standartinė zuikaite » 28 Geg 2008, 23:45

VESTUVINIO STALO DENGIMO PVZ.:

PUSRYCIU STALAS
Prikabinti failai
PUSRYCIAI.gif
A-servetele,
B-pusryciu lekste,
C-dubenelis dribsniams,
D-lekstute duonai su svietsu,
E-kavos ar arbatos puodelis,
F-stikline vandeniui,
G-stikline sultims,
H-sakute,
I-peilis,
J-saukstelis.
PUSRYCIAI.gif (12.05 KiB) Peržiūrėta 15087 karus(ų)
Paskutinį kartą redagavo zuikaite 28 Geg 2008, 23:56, redaguota 1 kartą(us).

Vartotojo avataras
zuikaite
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1090
Užsiregistravo: 21 Lap 2006, 00:40
Pliusai: 3
Miestas: Barselona
Susisiekti:

Standartinė zuikaite » 28 Geg 2008, 23:55

PIETU STALAS

A. Srvetele
B. Lekste
C. Gili lekste sriubai
D. Duonos lekstute
E. Taure vandeniui
F. Taure vynui
G. Sakute zuviai ar mesai
H. Peilis zuviai ar mesai
I. Arbatos saukstelis (cia gal klaida ?)
J. Saukstai sriubai.
Prikabinti failai
pietus.gif
pietus.gif (13.11 KiB) Peržiūrėta 15083 karus(ų)

Vartotojo avataras
zuikaite
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1090
Užsiregistravo: 21 Lap 2006, 00:40
Pliusai: 3
Miestas: Barselona
Susisiekti:

Standartinė zuikaite » 28 Geg 2008, 23:58

BUFETAS
Prikabinti failai
bufetas.gif
bufetas.gif (14.11 KiB) Peržiūrėta 15079 karus(ų)
Paskutinį kartą redagavo zuikaite 29 Geg 2008, 00:07, redaguota 1 kartą(us).

Vartotojo avataras
zuikaite
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1090
Užsiregistravo: 21 Lap 2006, 00:40
Pliusai: 3
Miestas: Barselona
Susisiekti:

Standartinė zuikaite » 29 Geg 2008, 00:07

FORMALI VAKARIENE

A. Servetele
B. Polekste
C. Sriubos lekste arba dubenelis tyrsriubei
D. Duonos lekstele
E. Vandena taure
F. Taure raudonam vynui
G. Taure baltam vynui
H. Sakute uzkandziam, salotoms
I. Sakute mesai arba zuviai
J. Sakute desertui
K. Peilis mesai arba zuviai
L. Kavos arbatos saukstelis
M Saukstas sriubai.
Prikabinti failai
FORMALI VAKARIENE.gif
FORMALI VAKARIENE.gif (12.75 KiB) Peržiūrėta 15077 karus(ų)

Vartotojo avataras
zuikaite
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1090
Užsiregistravo: 21 Lap 2006, 00:40
Pliusai: 3
Miestas: Barselona
Susisiekti:

Standartinė zuikaite » 29 Geg 2008, 00:12

Cia pabaigai pasigrozejimui :)
Prikabinti failai
como-poner-mesa.jpg
como-poner-mesa.jpg (23.61 KiB) Peržiūrėta 15073 karus(ų)

Vartotojo avataras
zuikaite
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1090
Užsiregistravo: 21 Lap 2006, 00:40
Pliusai: 3
Miestas: Barselona
Susisiekti:

Standartinė zuikaite » 29 Geg 2008, 00:15

Kad pamatytumet skirtuma tarp formalios, paprastos ir seimynines - kasdienines vakarienes dengimu.
Prikabinti failai
v6_d_567.jpg
v6_d_567.jpg (15.55 KiB) Peržiūrėta 15077 karus(ų)

Skelbti atsakymą