Puslapis 11

Apie uogas

Parašytas: 27 Bir 2011, 11:22
Ramunė
Avietės

Aviečių uogose yra salicilo rūgšties, vitaminų C, B1, B2, PP, karotino. Jose yra ir sterinų, kurie padeda mažinti cholesterino kiekį, slopina aterosklerozę. Avietėse gausu fruktozės, todėl uogos tinka žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu.
Avietės valgomos šviežios, džiovintos, iš jų gaminamos sultys, verdamos uogienės, kompotai. Nepraleiskite progos iki soties prisivalgyti šviežių aviečių, nes jos malšina troškulį, gerina virškinimą.
Sirgdami peršalimo ligomis aviečių arbatą gerkite su medumi. Uogose esančios mineralinės druskos padeda išlaikyti šarmų ir rūgščių pusiausvyrą organizme, atitolina aterosklerozę ir hipertoniją.
Šviežiose, džiovintose, virtose uogose ir lapuose esanti salicilo rūgštis padeda nugalėti peršalimo ligas, skatina prakaitavimą, mažina temperatūrą, lengvina atsikosėjimą.

Aviečių arbata
Gydomajai aviečių arbatai paruošti, du šaukšteliai džiovintų uogų ar lapų su šakelėmis užpilami stikline verdančio vandens ir paliekama 30 min. Ši arbata padeda sergant angina ar esant burnos gleivinės uždegimui.

Gydomoji arbata

Dar vertingesnė arbata iš erškėčių vaisių, serbentų, bruknių lapų ir aviečių. Viskas sumaišoma lygiomis dalimis ir 2 valgomieji šaukštai mišinio užpilami stikline verdančio vandens, paskaninama medumi.

Re: Apie uogas

Parašytas: 27 Bir 2011, 11:23
Ramunė
Gervuogės

Tamsiai melsvose gervuogių uogose, kaip ir avietėse, gausu vitaminų, ypač C, E, karotino, gliukozės, fruktozės, organinių rūgščių. Gervuogės yra elagano rūgšties, stipraus antioksidanto, saugančio ląsteles nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio, padedančio išvengti vėžinių ląstelių pokyčių, stabdančio senėjimo procesą.
Gydomųjų savybių turi uogose esantys vitaminas C ir celiuliozė. Jie padeda išvengti bakterinių infekcijų, reguliuoja virškinimą. Lapų ir medetkų žiedų nuovirai garsėja baktericidinėmis savybėmis, padeda slopinti žarnyno uždegimą. Liaudies medicinoje gervuogių uogos vartojamos inkstų ir šlapimo pūslės ligų gydymui.

Gervuogių nuoviras
Gervuogių lapų, medetkų žiedų, asiūklių, verbenų žolių ir ąžuolų žievės nuoviras, sumaišytas lygiomis dalimis yra naudinga priemonė odos ligoms gydyti. Gervuogių žiedų nuoviras tinka riebios odos valymui, lapų nuoviras – drėkinamųjų šampūnų gamybai.

Kaukė

Iš šių uogų pagaminta kaukė puikiai atgaiva pavargusią odą. 2 šaukštelius sutrintų aviečių ar gervuogių sumaišyti su išplaktu kiaušinio baltymu ir užtepus ant veido palaikyti 20 min., nuplauti šiltu vandeniu.

Re: Apie uogas

Parašytas: 27 Bir 2011, 11:24
Ramunė
Juodasis serbentas

Juodųjų serbentų uogose yra iki 16 proc. cukraus, fruktozės, vitaminų: C- 100-400 mg., P- 500 mg., B1 ir karotino, organinių rūgščių: citrinos, obuolių; pektinų, rauginių medžiagų, eterinio aliejaus, flavonoidų: antocianų, kvercetino ir izokvercetino, riebalų, mineralinių medžiagų: kalcio, magnio, fosforo, boro, geležies ir kt.. Lapuose yra apie 250 mg vitamino C, eterinio aliejaus, fitoncidų ir kitų veikliųjų junginių.
Lyginant su kitais vitaminingaisiais augalais, juodojo serbento ir erškėčio uogose yra daugiausia vitamino C. Serbente yra daug ir B grupės vitaminų bei provitamino A.Medicinoje juodųjų serbentų uogos vartojamos kaip šlapimą varantis vaistas, turi uždegimą slopinančių, viduriavimą stabdančių ir cukraus kiekį mažinančių savybių.
Serbento uogose esančios veikliosios medžiagos tonizuoja širdies ir kraujagyslių sistemą, reguliuoja kraujo spaudimą. Padeda sergant bronchitu, laringitu, gastritu. Serbentų preparatais gydoma avitaminozė, sąnarių uždegimai.
Juodųjų serbentų uogose yra pektininių medžiagų, kurios stiprina žarnyno peristaltiką ir slopina virškinamojo trakto uždegimą. Jos gerai šalina iš organizmo sunkiuosius metalus (šviną, gyvsidabrį, stroncį). Vartojant juodųjų serbentų uogų ir lapų arbatą, žarnyne sumažėja puvimo procesai, normalizuojasi jo mikroflora, nes augalo eterinis aliejus turi dezinfekuojančių savybių. Uogų dedama į vitamininių arbatų mišinius, kurie vartojami kaip polivitamininė priemonė. Jų sultys geriamos sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui.
Juodųjų serbentų uogas reikia valgyti, kai dažnai kraujuoja iš nosies, taip pat kraujuoja žaizdos ir dantenos. Žiemą ir pavasarį, kai trūksta vitaminų, naudinga gerti aviečių, bruknių ir juodųjų serbentų uogų arba lapų, bei erškėčių uogų arbatą. Uogų sultimis gydomi išoriniai kvėpavimo takai. jos ypač naudingos vaikams.

Uogų nuoviras

2 valg. šaukštai džiovintų serbentų uogų užpilami stikline vandens ir užvirinama, atvėsinus nukošiama. Geriama po 1 valg. šaukštą 3-4 kartus per dieną prieš valgį.

Serbentų uogienė
1 dalis sutrintų serbentų uogų sumaišoma su 2 dalimis cukraus. Ši vitaminais praturtinta uogienė užpilama karštu vandeniu. Geriama ryte ir vakare kaip arbata.

Lapų užpilas
5 valg. šaukštai smulkintų serbentų lapų užpilami 2 stiklinėmis karšto vandens, pakaitinama ant silpnos ugnies 2-3 min, paliekama 2-3 val., nukošiama. Geriama po stiklinę 4 kartus per dieną prieš valgį.

Juodųjų serbentų sultys
Uogas nuplauti, pašalinti vaiskočius ir sumalti mėsmale. Susmulkintas uogas supilti į emaliuotą indą, įpilti 0,1 litro vandens 1kg uogų, užkaisti ant ugnies, pašildyti iki 70°C temperatūros ir palaikyti 15-20min. Vėliau uogas išspausti. Gautas sultis palikti 2-3 val, nukošti, pašildyti iki virimo, išpilstyti į sterilius stiklainius, uždengti dangteliais, hermetiškai uždaryti ir ataušinti.
Sumaišyti 4 valgomuosius šaukštus juodųjų serbentų sulčių, valgomąjį šaukštą medaus, 2 valgomuosius šaukštus citrinos sulčių ir gerti keletą dienų mažais gurkšneliais ryte ir vakare. Šis kokteilis malšina gerklės skausmą.

Nevirta juodųjų serbentų uogienė
1 dalį sumaltų ar sutrintų uogų sumaišyti su 2 dalimis cukraus. Uogienė vartojama ryte ir vakare su arbata. Turi daug vitamino C ir P. Valgoma sergant ateroskleroze, hipertonija, širdies ir kraujagyslių ligomis.

Re: Apie uogas

Parašytas: 27 Bir 2011, 11:26
Ramunė
Mėlynė

Gydymo tikslais naudojami paprastųjų mėlynių lapai ir uogos. Iš uogų gaminami maisto papildai regėjimui stiprinti. Uogų luobelėje yra daug antocianinų, kurie stiprina akis, jais gydomas vištakumas. Kartais uogas, kaip priešnuodį, vartoja žmonės, dirbantys kenksmingomis sąlygomis, pavyzdžiui, akmens anglių kasyklose.
Džiovintų paprastųjų mėlynių lapų antpilas pasižymi stipriomis sutraukiamosiomis savybėmis, skatina šlapimo išsiskyrimą, stiprina organizmą, juo gydomos šlapimo takų ligos. Literatūroje nurodoma, kad lapų arbata naudinga sergantiems diabetu, ypač pradinėmis ligos stadijomis, ir priklausantiems šios ligos rizikos grupei. Tačiau arbata negali pakeisti gydymo kitais vaistais.
Lapuose esantys gliukochinonai mažina cukraus kiekį kraujyje. Mėlynių lapų ir šakelių nuoviru skalaujama burnos ertmė ir gerklė esant opoms. Gydymo tikslais mėlynių lapų preparatų be pertraukos negalima vartoti ilgiau nei 3 savaites. Šviežios mėlynių uogos veikia kaip silpni vidurių laisvinamieji, o džiovintos uogos padeda nuo viduriavimo. Džiovintų uogų nuoviras taip pat turi antibakterinių savybių, tai veiksmingas preparatas vaikų viduriavimui gydyti.
Šviežiose uogose yra kraujagysles plečiančių medžiagų, taip pat atliekami tyrimai, kaip mėlynių uogomis būtų galima gydyti išsiplėtusias kojų venas, hemorojų ir padidėjusį kapiliarų laidumą. Uogų sultys arba iš jų pagaminti dažai naudojami maisto produktams dažyti. Lapų nuoviras audiniams suteikia žalią, uogų – tamsiai mėlyną arba juodą spalvą. Lapuose ir šakelėse esama raugų. Uogas lesa laukiniai paukščiai, ėda įvairūs gyvūnai.

Mėlynių užpilo ruošimas ir vartojimas

4 arb. šaukšteliai smulkintų džiovintų mėlynių uogų užpilami 2 stiklinėmis verdančio vandens ir palaikoma 2 val., nukošiama. Geriama po 1/4 stiklinės 5-6 kartus per dieną nuo viduriavimo.

Mažina cukraus kiekį kraujyje sergant diabetu

3 valgomuosius šaukštus džiovintų ir susmulkintų mėlynės lapų užpilti 2 stiklinėmis (400 ml.) verdančio vandens ir laikyti 2val šiltai. Nukošti ir gerti po 1/2 stiklinės(100ml) 3-4 kartus per dieną.

Veiksmingai malšina burnos gleivinės uždegimą
6 valgomuosius šaukštus džiovintų mėlynės uogų užpilti litru šalto vandens. Palaikyti 4 val, dar 5 min. pavirti, 15 min. palaukti, kol pritrauks. Daug kartų skalauti burną bei gerklę.

Stabdo viduriavimą
Mėlynių uogos - puikus skrandžio ir žarnyno veiklos reguliatorius, jos tinka nuo viduriavimo bet kokio amžiaus žmonėms. Rekomenduojama per dieną suvalgyti daug džiovintų mėlynės uogų. Vaikams geriau virti mėlynių kisielių.
Imti valgomąjį šaukštą džiovintų mėlynės uogų, tiek pat miltinės meškauogės lapų ir vaistinės laukės šaknų. Viską gerai sumaišyti. Valgomąjį šaukštą šio mišinio užpilti 2 stiklinėmis (400 ml.) verdančio vandens. Po 30min nukošti ir gerti šiltą po 1/2 stiklinės (100 ml.) 3-4 kartus per dieną prieš valgį.

Mėlynių sultys
Šviežių uogų sultimis galima susigrąžinti susilpnėjusį regėjimą. Išspausti šviežiai rinktas mėlynes, atskiesti distiliuotu steriliu vandeniu (1:1) ir lašinti į akis po 1-2 lašus keletą kartų per dieną. Pagrindinis reikalavimas uogos turi būti ekologiškai švarios.

Šviežių uogų tyrelė
Vakare virtų mėlynių uogų tyrele storu sluoksniu tepti pažeistą vietą, aprišti tvarsčiu ir apvynioti; kasdien keičiami kompresai gydo egzemą, spuogus, dedervines ir nudegimus nuo saulės.

Sergant infekciniu viduriavimu, padidėjus kraujo krešumui mėlynės nevartotinos.