Kruopų patiekalai
Moderatorius:Tutsi
Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
Sveikos, parašysiu ką aš "sumeistravojau" iš grikių košės likučių. Turėjau kalakutienos faršo labai nedaug, pakepinau svogūno, įdėjau į faršą, įmušiau kiaušinį, sudėjau grikių košės likučius, pipiriukų, druskos. Gerai išminkiau, padariau kotletukus, apvoliojau džiuvėsiuose, apkepiau, sudėjau kotletukus į nedidelį puodą, užpyliau nedaug paukštienos sultinio, įdėjau šaukštą grietinės, patroškinau apie 10 min., šv.petražolių užpjausčiau. Nu skanu kaip du medu Galima sakyti, iš nieko pavalgėm vakarienę
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Grikių kotletai su mėsa
1 stiklinė grikių, 500 g virtos mėsos,
2 svogūnai, 2 kiaušiniai, sviesto.
Išvirkite birią grikių košę, ją atvėsinkite, sudėkite virtą maltą mėsą, sumaišytą su keptais svogūnais ir plaktais kiaušiniais, pasūdykite. Suformuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite svieste.
1 stiklinė grikių, 500 g virtos mėsos,
2 svogūnai, 2 kiaušiniai, sviesto.
Išvirkite birią grikių košę, ją atvėsinkite, sudėkite virtą maltą mėsą, sumaišytą su keptais svogūnais ir plaktais kiaušiniais, pasūdykite. Suformuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite svieste.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Grikiai su svogūnais
300-500 g grikių, 4-5 svogūnai,
70-100 g aliejaus, druskos, „Vegetos“ prieskonių.
Nuplautus grikius keptuvėje 5-7 minutes padžiovinkite ant vidutinės ugnies maišydami, kad neprisviltų. Sausus grikius (kad grūdeliai traškėtų) dar kartą nuplaukite, suberkite į puodą ir užpilkite vandeniu.Vanduo turi vos dengti kruopas. Pasūdykite, įberkite prieskonių. Kai užvirs, uždenkite dangčiu ir troškinkite 5-7 minutes. Po to puodą apdenkite rankšluosčiu ir laikykite šiltai 10-15 min.keptuvėje pakepkite smulkiai supjaustytus svogūnus. Gatavą košę sukrėskite į dubenį, pabarstykite keptais svogūnais. Taip pagaminti grikiai bus traškūs ir skanūs.
300-500 g grikių, 4-5 svogūnai,
70-100 g aliejaus, druskos, „Vegetos“ prieskonių.
Nuplautus grikius keptuvėje 5-7 minutes padžiovinkite ant vidutinės ugnies maišydami, kad neprisviltų. Sausus grikius (kad grūdeliai traškėtų) dar kartą nuplaukite, suberkite į puodą ir užpilkite vandeniu.Vanduo turi vos dengti kruopas. Pasūdykite, įberkite prieskonių. Kai užvirs, uždenkite dangčiu ir troškinkite 5-7 minutes. Po to puodą apdenkite rankšluosčiu ir laikykite šiltai 10-15 min.keptuvėje pakepkite smulkiai supjaustytus svogūnus. Gatavą košę sukrėskite į dubenį, pabarstykite keptais svogūnais. Taip pagaminti grikiai bus traškūs ir skanūs.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Grikių košė su grybais
50 g džiovintų grybų, 1 l pasūdyto vandens,
0,5 kg grikių kruopų, 2 dideli svogūnai,
300 g šviežių grybų (gali būti ir pievagrybiai),
100 g aliejaus.
Džiovintus grybus sumalkite kavamale, suberkite į vandenį, kuriame verda grikiai, ir virkite. Svogūnus ir šviežius grybus pakepkite svieste, pasūdykite ir, sudėję į juos grikius, viską išmaišykite.
50 g džiovintų grybų, 1 l pasūdyto vandens,
0,5 kg grikių kruopų, 2 dideli svogūnai,
300 g šviežių grybų (gali būti ir pievagrybiai),
100 g aliejaus.
Džiovintus grybus sumalkite kavamale, suberkite į vandenį, kuriame verda grikiai, ir virkite. Svogūnus ir šviežius grybus pakepkite svieste, pasūdykite ir, sudėję į juos grikius, viską išmaišykite.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Grikių košė su šaldytomis daržovėmis
1,5 stiklinės grikių kruopų,
1 pakelis šaldytų daržovių (geriau be bulvių).
Grikius išvirkite (1,5 stiklinės kruopų reikės 3 stiklinių vandens), pasūdykite. Į įkaitintą keptuvę sudėkite šaldytas daržoves, pasūdykite ir 10 minučių maišydami kepkite. Po to į keptuvę su daržovėmis sudėkite košę, išmaišykite ir dar 5 minutes patroškinkite ant silpnos ugnies.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Sklindžiai su grikių koše
1,5 stiklinės grikių košės, 200 g varškės,
0,5 stiklinės grietinės, 2 kiaušiniai,
2 šaukštai cukraus, 0,5 šaukštelio druskos, 2 šaukštai miltų.
Varškę gerai sutrinkite. Paruoštą masę gerai išmaišykite ir kepkite sklindžius. Šis patiekalas — puikus „išsigelbėjimas“ šeimininkėms, jeigu niekas nenori valgyti likusios grikių košės.
[/b]
1,5 stiklinės grikių košės, 200 g varškės,
0,5 stiklinės grietinės, 2 kiaušiniai,
2 šaukštai cukraus, 0,5 šaukštelio druskos, 2 šaukštai miltų.
Varškę gerai sutrinkite. Paruoštą masę gerai išmaišykite ir kepkite sklindžius. Šis patiekalas — puikus „išsigelbėjimas“ šeimininkėms, jeigu niekas nenori valgyti likusios grikių košės.
[/b]
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Kepta žuvis su grikiais
Žuvies filė, virtų grikių,
sviesto, aliejus kepti,
grietinės, druskos, tarkuoto sūrio.
Žuvies filė pavoliokite miltuose su druska ir apkepkite. Birią grikių košę pagardinkite sviestu. Žuvį sudėkite į keptuvės vidurį, o aplinkui — grikių košę. Užpilkite grietine, užbarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite orkaitėje.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Grikių košė su kepenimis
Grikius pakepkite ant mažos ugnies keptuvėje, sudėkite į puodą, išvirkite, sumaišykite su smulkiai sukapotomis kepenimis, pasūdykite, įdėkite 2 šaukštus sviesto ir 2 kietai virtus sukapotus kiaušinius. Puodo dugną patepkite aliejumi, sudėkite gautą masę ir kepkite orkaitėje 40 minučių.
Grikius pakepkite ant mažos ugnies keptuvėje, sudėkite į puodą, išvirkite, sumaišykite su smulkiai sukapotomis kepenimis, pasūdykite, įdėkite 2 šaukštus sviesto ir 2 kietai virtus sukapotus kiaušinius. Puodo dugną patepkite aliejumi, sudėkite gautą masę ir kepkite orkaitėje 40 minučių.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Grikių košė su tarkiais
1 stiklinė tarkuotų žalių bulvių,
1 stiklinė grikių kruopų,
100 g lašinių arba gabalėlis sviesto, druskos.
Grikius išmirkykite, nuplikykite, suberkite į šaltą vandenį ir virkite. Kai kruopos suminkštės, pasūdykite, sudėkite tarkius ir vis pamaišydami virkite ant silpnos ugnies apie 10 min. Išvirusią košę pagardinkite spirgintais lašiniukais arba sviestu.
1 stiklinė tarkuotų žalių bulvių,
1 stiklinė grikių kruopų,
100 g lašinių arba gabalėlis sviesto, druskos.
Grikius išmirkykite, nuplikykite, suberkite į šaltą vandenį ir virkite. Kai kruopos suminkštės, pasūdykite, sudėkite tarkius ir vis pamaišydami virkite ant silpnos ugnies apie 10 min. Išvirusią košę pagardinkite spirgintais lašiniukais arba sviestu.
labai skaniai skaitosi sita koseRamunė rašė:Grikių košė su tarkiais
1 stiklinė tarkuotų žalių bulvių,
1 stiklinė grikių kruopų,
100 g lašinių arba gabalėlis sviesto, druskos.
Grikius išmirkykite, nuplikykite, suberkite į šaltą vandenį ir virkite. Kai kruopos suminkštės, pasūdykite, sudėkite tarkius ir vis pamaišydami virkite ant silpnos ugnies apie 10 min. Išvirusią košę pagardinkite spirgintais lašiniukais arba sviestu.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Ryžiai su obuoliais
150 g ryžių, 90 g džemo,
500 g obuolių, 40 g sviesto,
100 g cukraus, 2 stiklinės pieno,
2 kiaušinių baltymai.
Į truputį pasaldintą ir užvirintą pieną supilkite nuplautus ryžius. Maišydamos pavirinkite, kol ims tirštėti. Kai atauš, sudėkite džemą. Obuolius supjaustykite ir pasaldinkite. Į sviestu išteptą kepimo formą sluoksniuodamos dėkite ryžius, obuolius, tada – vėl ryžius. Išplaktus baltymus supilkite ant ryžių, pabarstykite cukrumi ir kepkite orkaitėje. Kai iškeps, papuoškite džemu.
150 g ryžių, 90 g džemo,
500 g obuolių, 40 g sviesto,
100 g cukraus, 2 stiklinės pieno,
2 kiaušinių baltymai.
Į truputį pasaldintą ir užvirintą pieną supilkite nuplautus ryžius. Maišydamos pavirinkite, kol ims tirštėti. Kai atauš, sudėkite džemą. Obuolius supjaustykite ir pasaldinkite. Į sviestu išteptą kepimo formą sluoksniuodamos dėkite ryžius, obuolius, tada – vėl ryžius. Išplaktus baltymus supilkite ant ryžių, pabarstykite cukrumi ir kepkite orkaitėje. Kai iškeps, papuoškite džemu.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Priedai, tinkantys košėms pagardinti
Į košes galima dėti razinų, riešutų, džiovintų slyvų, abrikosų, obuolių, medaus, saulėgrąžų ir sezamų sėklų. Tie, kas nemėgsta saldžių košių, jas gali paskaninti pomidorais, baklažanais, alyvuogėmis, pakepintais svogūnais ir pan. Dėl šių priedų kruopos nepraranda maistingųjų savybių. Pagardinti košes galima ir daigintais kviečiais, kviečių gemalais, kuriuose daug baltymų (apie 23–40 proc.), mineralinių medžiagų, šiek tiek riebalų, bet nėra krakmolo. Į košes verta dėti avižų ar kviečių sėlenų, kuriose yra didžioji dalis mineralinių medžiagų ir maistinių skaidulų.
Į košes galima dėti razinų, riešutų, džiovintų slyvų, abrikosų, obuolių, medaus, saulėgrąžų ir sezamų sėklų. Tie, kas nemėgsta saldžių košių, jas gali paskaninti pomidorais, baklažanais, alyvuogėmis, pakepintais svogūnais ir pan. Dėl šių priedų kruopos nepraranda maistingųjų savybių. Pagardinti košes galima ir daigintais kviečiais, kviečių gemalais, kuriuose daug baltymų (apie 23–40 proc.), mineralinių medžiagų, šiek tiek riebalų, bet nėra krakmolo. Į košes verta dėti avižų ar kviečių sėlenų, kuriose yra didžioji dalis mineralinių medžiagų ir maistinių skaidulų.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Kruopų ir kiaulienos apkepas
250 g perlinių kruopų,200 g kiaulienos
2 kiaušiniai ,2 svogūnai
3 šaukštai margarino
1 šaukštas maltų džiūvėsėlių
pipirų,druskos
Mėsą nuplauti ir išvirti mažame vandens kiekyje. Sumalti.Kruopas nuplauti, gerai nusunkti, išvirti pusiau biriai. Į ataušintas kruopas sudėti sumaltą mėsą, nuluptus, sukapotus, apkepintus svogūnus, druską, pipirus ir išmaišyti.
Į taukais išteptą ir maltais džiūvėsėliais pabarstytą karščiui atsparų indą sudėti paruoštą masę ir 25 min. pakepinti karštoje orkaitėje.Apkepą patiekti su aštriais padažais bei žalių daržovių salotomis.
250 g perlinių kruopų,200 g kiaulienos
2 kiaušiniai ,2 svogūnai
3 šaukštai margarino
1 šaukštas maltų džiūvėsėlių
pipirų,druskos
Mėsą nuplauti ir išvirti mažame vandens kiekyje. Sumalti.Kruopas nuplauti, gerai nusunkti, išvirti pusiau biriai. Į ataušintas kruopas sudėti sumaltą mėsą, nuluptus, sukapotus, apkepintus svogūnus, druską, pipirus ir išmaišyti.
Į taukais išteptą ir maltais džiūvėsėliais pabarstytą karščiui atsparų indą sudėti paruoštą masę ir 25 min. pakepinti karštoje orkaitėje.Apkepą patiekti su aštriais padažais bei žalių daržovių salotomis.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Pyragėliai su kruopomis ir bulvėmis
Mielinės tešlos pyragaičiai
300 g kvietinių miltų
50 g margarino,25 g mielių
50 g cukraus,1/2 stiklinės pieno
1 kiaušinis,druskos
Įdaras:
600 g bulvių ,50 g aliejaus
1 didelis svogūnas
4 šaukštai grikių košės
1 kiaušinis,pipirų
Iš pusės miltų, šilto pieno ir ištrintų su cukrumi mielių paruošti raugą.
Kai pakils, suberti likusius miltus ir druską bei supilti išlydytą margariną, gerai išminkyti ir palikti, kad pakiltų.Bulves išvirti ir sumalti mėsmale.
Grikių košę išmaišyti su bulvėmis, suberti pakepintus aliejuje svogūnus, įmušti kiaušinį, paskaninti druska ir pipirais.Išmaišyti.Šiek tiek pakilusią tešlą iškočioti, stikline išspausti ritinėlius ir dėti ant kiekvieno po šaukštą įdaro.
Sulipdyti pyragaičius.Palaikyti šiltoje vietoje, kol vėl pakils, aptepti išplaktu kiaušiniu ir įkišti 25 min. į karštą orkaitę.Patiekti karštus, pvz. su grybų padažu ir šviežių daržovių salotomis.
Mielinės tešlos pyragaičiai
300 g kvietinių miltų
50 g margarino,25 g mielių
50 g cukraus,1/2 stiklinės pieno
1 kiaušinis,druskos
Įdaras:
600 g bulvių ,50 g aliejaus
1 didelis svogūnas
4 šaukštai grikių košės
1 kiaušinis,pipirų
Iš pusės miltų, šilto pieno ir ištrintų su cukrumi mielių paruošti raugą.
Kai pakils, suberti likusius miltus ir druską bei supilti išlydytą margariną, gerai išminkyti ir palikti, kad pakiltų.Bulves išvirti ir sumalti mėsmale.
Grikių košę išmaišyti su bulvėmis, suberti pakepintus aliejuje svogūnus, įmušti kiaušinį, paskaninti druska ir pipirais.Išmaišyti.Šiek tiek pakilusią tešlą iškočioti, stikline išspausti ritinėlius ir dėti ant kiekvieno po šaukštą įdaro.
Sulipdyti pyragaičius.Palaikyti šiltoje vietoje, kol vėl pakils, aptepti išplaktu kiaušiniu ir įkišti 25 min. į karštą orkaitę.Patiekti karštus, pvz. su grybų padažu ir šviežių daržovių salotomis.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai:17172
- Užsiregistravo:22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai:736
- Miestas:Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Košė "Vitamininė"
0,75 stiklinės ilgagrūdžių ryžių
0,75 stiklinės grikių
1 burokėlis,2-3 morkos
vanduo,druska
1. Į keptuvą storu dugnu įpilti apie 1 šaukštelį aliejaus ir sudėti perplautų grikių sluoksnį.
2. Antruoju sluoksniu sudėti burokine trintuve sutarkuotą burokėlį.
3. Trečiasis sluoksnis - perplauti ryžiai.
4. Ketvirtuojusluoksniu sudėti burokine trintuve sutarkuotas morkas.
5. Užpilti karštu pasūdyti vandeniu, kad šis pilnai apsemtų morkas. Sandariai uždengti dangčiu ir įdėti į iš anksto įkaitintą orkaitę, sumažinus ugnį iki mažiausios 30-40 minučių.
6. Patiekti karštą. Į kiekvieną porciją įdėti gabaliuką sviesto (pagal skonį).
0,75 stiklinės ilgagrūdžių ryžių
0,75 stiklinės grikių
1 burokėlis,2-3 morkos
vanduo,druska
1. Į keptuvą storu dugnu įpilti apie 1 šaukštelį aliejaus ir sudėti perplautų grikių sluoksnį.
2. Antruoju sluoksniu sudėti burokine trintuve sutarkuotą burokėlį.
3. Trečiasis sluoksnis - perplauti ryžiai.
4. Ketvirtuojusluoksniu sudėti burokine trintuve sutarkuotas morkas.
5. Užpilti karštu pasūdyti vandeniu, kad šis pilnai apsemtų morkas. Sandariai uždengti dangčiu ir įdėti į iš anksto įkaitintą orkaitę, sumažinus ugnį iki mažiausios 30-40 minučių.
6. Patiekti karštą. Į kiekvieną porciją įdėti gabaliuką sviesto (pagal skonį).