DARŽOVIŲ MARINAVIMAS, KONSERVAVIMAS.
Moderatorius: Tutsi
Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
Noriu pasidalint tokiu receptu
Paprikos saldžiarūgščiame marinate
Reikės:
1 l vandens
0,75 st acto
1 st cukraus
mėgstamų prieskonių
Paprikas išvalyt, supjaustyt norimo dydžio ir formos gabalėliais, ir užpilt didesniame inde verdančiu vandeniu. Palaikyti kelias minutes, kol nebus taip karšta išiminėt. Tada nuplikytas paprikas sudėt į iškaitintus norimos talpos stiklainius (aš įsigudrinau kaitint mikrobangų krosnelėj - įdedu kokius 5 puslitrinius stiklainius, užstatau 5 min, ir viskas, išimu karštus, labai pasiteisino šis variantas ), ir užpilt išvirtu marinatu. Sandariai užsukt dangteliais. Pasterizuoti nereikia (jei labai nori, galima turbūt ). Labai skanu, o svarbiausia labai paprasta. Turint omeny kad dabar paprikos iki 3lt už kg, tai ir nebrangu
Paprikos saldžiarūgščiame marinate
Reikės:
1 l vandens
0,75 st acto
1 st cukraus
mėgstamų prieskonių
Paprikas išvalyt, supjaustyt norimo dydžio ir formos gabalėliais, ir užpilt didesniame inde verdančiu vandeniu. Palaikyti kelias minutes, kol nebus taip karšta išiminėt. Tada nuplikytas paprikas sudėt į iškaitintus norimos talpos stiklainius (aš įsigudrinau kaitint mikrobangų krosnelėj - įdedu kokius 5 puslitrinius stiklainius, užstatau 5 min, ir viskas, išimu karštus, labai pasiteisino šis variantas ), ir užpilt išvirtu marinatu. Sandariai užsukt dangteliais. Pasterizuoti nereikia (jei labai nori, galima turbūt ). Labai skanu, o svarbiausia labai paprasta. Turint omeny kad dabar paprikos iki 3lt už kg, tai ir nebrangu
- Prikabinti failai
-
- Paprikos saldžiarūgščiame marinate
- DSCF0147.JPG (28.33 KiB) Peržiūrėta 5777 karus(ų)
Dar žiemai darome (nors tiksliau greitam vartojimui, tik didesnį kiekį ) tokią burokėlių mišrainę:
Reikės
4 kg virtų burokėlių
1 kg virtų morkų
0,5 - 1 kg obuolių
0,5 - 1 kg svogūnų
aliejaus
druskos
mėgstamų prieskonių
Burokėlius ir morkas reikia išvirti ir sutarkuoti burokine tarka. Obuolius irgi taip sutarkuoti, svogūnus supjaustyti kubeliais arba žiedeliais. Į troškinimui skirtą indą pilti aliejaus, sudėti pjaustytus svogūnus, patroškinti. Tada sudėti visas daržoves, prieskonius, dapilti aliejaus ir dar patroškinti kokią 10 min. Jei obuolių dėsite daugiau, mišrainė bus gaivesnė ir rūgštesnė. Dar karštą troškinį išdėliot į stiklainius, atvėsint ir pastatyt šaltai. Kas mėgsta burokėlius, skonis neišpasakytas
Reikės
4 kg virtų burokėlių
1 kg virtų morkų
0,5 - 1 kg obuolių
0,5 - 1 kg svogūnų
aliejaus
druskos
mėgstamų prieskonių
Burokėlius ir morkas reikia išvirti ir sutarkuoti burokine tarka. Obuolius irgi taip sutarkuoti, svogūnus supjaustyti kubeliais arba žiedeliais. Į troškinimui skirtą indą pilti aliejaus, sudėti pjaustytus svogūnus, patroškinti. Tada sudėti visas daržoves, prieskonius, dapilti aliejaus ir dar patroškinti kokią 10 min. Jei obuolių dėsite daugiau, mišrainė bus gaivesnė ir rūgštesnė. Dar karštą troškinį išdėliot į stiklainius, atvėsint ir pastatyt šaltai. Kas mėgsta burokėlius, skonis neišpasakytas
- Prikabinti failai
-
- 01.jpg (49.52 KiB) Peržiūrėta 5774 karus(ų)
Mes savo augintas ir suvalgėm, o koncervavimui pirkau 10 kg po 2,80 lt. Žinoma, tai ne naminės, bet jei palyginus su pirktinėm marinuotom, tai nors marinatas namie darytas, paprikos nuplikytos ir pan. Jei labai mėgsti, manau verta. Turint omeny kad paprikos gan lengvos, tai norint dar ir užsivakuot savų, turi kelis šiltnamius vien paprikom užsodintLilina rašė:Aš tai receptą kitiems metams išsaugosiu. Bo savo paprikas jau ir taip suėdėm o iš pirktinių daryt nesinori.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Sausai rauginti agurkai
1 kg nedidelių agurkų
5–6 skiltelės česnako (nelupti, bet perjauti pusiau)
100 g krapų viršūnėlių
1 valgomasis šaukštas rupios druskos
Agurkų galiukus nupjauti. Agurkus ir visus kitus produktus sudėti į plastikinį maišelį, tinkantį sąlyčiui su maistu. Gerai pakratyti ir palikti mažiausiai 6 valandoms.
1 kg nedidelių agurkų
5–6 skiltelės česnako (nelupti, bet perjauti pusiau)
100 g krapų viršūnėlių
1 valgomasis šaukštas rupios druskos
Agurkų galiukus nupjauti. Agurkus ir visus kitus produktus sudėti į plastikinį maišelį, tinkantį sąlyčiui su maistu. Gerai pakratyti ir palikti mažiausiai 6 valandoms.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Kvapūs rauginti agurkai
10 kg agurkų,
20 g šviežios aitriosios paprikos,
50 g krienų, 30 g česnakų,
50 g šviežių peletrūnų,
30 g šviežių krapų ir 5 g džiovintų mairūnų.
Sūrymui:
10 l vandens bei 620-645 g druskos (priklauso nuo agurkų didumo).
Krienus ir česnako skilteles nulupkite. Agurkus ir prieskonius nuplaukite ir palikite nudžiūti. Tuomet produktus padalykite į stiklainius. Druską berkite į užvirusį vandenį ir maišydamos ištirpinkite. Verdančiu sūrymu užpilkite stiklainius.
Pasterizuokite 90 laipsnių karščio temperatūroje. 1/2 l talpos stiklainius kaitinkite 10 minučių, o 1 l ir didesnius - 12-15 minučių. Užsukite iš anksto paruoštais dangteliais.
10 kg agurkų,
20 g šviežios aitriosios paprikos,
50 g krienų, 30 g česnakų,
50 g šviežių peletrūnų,
30 g šviežių krapų ir 5 g džiovintų mairūnų.
Sūrymui:
10 l vandens bei 620-645 g druskos (priklauso nuo agurkų didumo).
Krienus ir česnako skilteles nulupkite. Agurkus ir prieskonius nuplaukite ir palikite nudžiūti. Tuomet produktus padalykite į stiklainius. Druską berkite į užvirusį vandenį ir maišydamos ištirpinkite. Verdančiu sūrymu užpilkite stiklainius.
Pasterizuokite 90 laipsnių karščio temperatūroje. 1/2 l talpos stiklainius kaitinkite 10 minučių, o 1 l ir didesnius - 12-15 minučių. Užsukite iš anksto paruoštais dangteliais.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Su garstyčiomis marinuoti agurkai
10 kg didelių agurkų,
1/2 kg garstyčių grūdelių,
2-3 maži svogūnai ir visas česnakas.
Marinatui: [/b
]5 l vandens, 5 l acto (9 proc.),
1-2 kg cukraus bei 200-300 g druskos.
Agurkus nuplaukite, nulupkite, padalykite per pusę ir išskobkite sėklas. Minkštimą supjaustykite kubeliais. Užvirkite vandenį, šliūkštelėkite acto ir nukelkite. Tokiu marinatu užpilkite agurkus ir palikite valandai.
Tada agurkus išgriebkite, sudėkite į stiklainius ir palaukite kelias valandas. Tuo metu svogūnus ir česnako skilteles nulupkite, numazgokite ir smulkiai supjaustykite.
Atėjus laikui, nupilkite skystį, o agurkus apibarstykite garstyčių grūdeliais, svogūnų ir česnakų gabalėliais. Skystį, kuriame mirko agurkai, pakaitinkite, jame ištirpinkite cukrų ir druską. Užpilą liekite ant agurkų. Pasterizuokite 90 laipsnių karščio temperatūroje. 1/2 l talpos stiklainius kaitinkite 10 minučių, o 1 l ir didesnius - 12-15 minučių. Užsukite iš anksto paruoštais dangteliais
10 kg didelių agurkų,
1/2 kg garstyčių grūdelių,
2-3 maži svogūnai ir visas česnakas.
Marinatui: [/b
]5 l vandens, 5 l acto (9 proc.),
1-2 kg cukraus bei 200-300 g druskos.
Agurkus nuplaukite, nulupkite, padalykite per pusę ir išskobkite sėklas. Minkštimą supjaustykite kubeliais. Užvirkite vandenį, šliūkštelėkite acto ir nukelkite. Tokiu marinatu užpilkite agurkus ir palikite valandai.
Tada agurkus išgriebkite, sudėkite į stiklainius ir palaukite kelias valandas. Tuo metu svogūnus ir česnako skilteles nulupkite, numazgokite ir smulkiai supjaustykite.
Atėjus laikui, nupilkite skystį, o agurkus apibarstykite garstyčių grūdeliais, svogūnų ir česnakų gabalėliais. Skystį, kuriame mirko agurkai, pakaitinkite, jame ištirpinkite cukrų ir druską. Užpilą liekite ant agurkų. Pasterizuokite 90 laipsnių karščio temperatūroje. 1/2 l talpos stiklainius kaitinkite 10 minučių, o 1 l ir didesnius - 12-15 minučių. Užsukite iš anksto paruoštais dangteliais
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Rauginti pomidorai
3 l sūrymo:
200-250 g druskos, 150-200 g krapų,
100 g juodųjų serbentų lapų,
40 g petražolių ir salierų lapelių,
10 g aitriosios paprikos.
Visus produktus rinkitės jaunus ir šviežius, o ne džiovintus.
Pomidorus ir prieskonius nuplaukite ir palikite nudžiūti. Pomidorus nulupkite, sudėkite į švarų indą ar padalykite po sterilizuotus stiklainius, ant viršaus dėkite prieskonius ir užpilkite karštu sūrymu. Sūrymui druską berkite į užvirusį vandenį ir maišydamos kaitinkite, kol ištirps.
Jei rauginsite inde, tuomet raudonus ir rausvus pomidorus iš pradžių parą laikykite kambario temperatūroje, o tada išneškite ir pastatykite šaltai. Jei stiklainiuose - tuomet 15 minučių pasterizuokite. Iš pradžių pridenkite pergamentiniu popieriumi bei metaliniais dangteliais ir 8-10 valandų laikykite tamsoje, kad geriau įsigertų kvapai. Ir tik tada stiklainius užsukite.
3 l sūrymo:
200-250 g druskos, 150-200 g krapų,
100 g juodųjų serbentų lapų,
40 g petražolių ir salierų lapelių,
10 g aitriosios paprikos.
Visus produktus rinkitės jaunus ir šviežius, o ne džiovintus.
Pomidorus ir prieskonius nuplaukite ir palikite nudžiūti. Pomidorus nulupkite, sudėkite į švarų indą ar padalykite po sterilizuotus stiklainius, ant viršaus dėkite prieskonius ir užpilkite karštu sūrymu. Sūrymui druską berkite į užvirusį vandenį ir maišydamos kaitinkite, kol ištirps.
Jei rauginsite inde, tuomet raudonus ir rausvus pomidorus iš pradžių parą laikykite kambario temperatūroje, o tada išneškite ir pastatykite šaltai. Jei stiklainiuose - tuomet 15 minučių pasterizuokite. Iš pradžių pridenkite pergamentiniu popieriumi bei metaliniais dangteliais ir 8-10 valandų laikykite tamsoje, kad geriau įsigertų kvapai. Ir tik tada stiklainius užsukite.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Su vynuogių lapais konservuoti pomidorai
Pomidorų, 6 vynuogių lapai,
po 2 serbentų, vyšnių ir laurų lapelius,
3 česnako skiltelės, 2 krapų šakelės,
petražolių, 10 juodųjų pipirų žirnelių,
po šaukštą cukraus ir druskos.
Česnako skilteles nulupkite. Pomidorus ir visus prieskonius nuplaukite. Pomidorus keliose vietose subadykite. Į sterilius stiklainius dalykite pomidorus, dėkite vynuogių, serbentų, vyšnių ir laurų lapus, česnako skilteles, krapus ir petražoles, berkite juoduosius pipirus, cukrų ir druską. Užpilkite verdančiu vandeniu ir 20 minučių laikykite. Tada vandenį nupilkite, užvirinkite, vėl užpilkite ant pomidorų ir tuoj pat sandariai užsukite iš anksto paruoštais dangteliais.
Pomidorų, 6 vynuogių lapai,
po 2 serbentų, vyšnių ir laurų lapelius,
3 česnako skiltelės, 2 krapų šakelės,
petražolių, 10 juodųjų pipirų žirnelių,
po šaukštą cukraus ir druskos.
Česnako skilteles nulupkite. Pomidorus ir visus prieskonius nuplaukite. Pomidorus keliose vietose subadykite. Į sterilius stiklainius dalykite pomidorus, dėkite vynuogių, serbentų, vyšnių ir laurų lapus, česnako skilteles, krapus ir petražoles, berkite juoduosius pipirus, cukrų ir druską. Užpilkite verdančiu vandeniu ir 20 minučių laikykite. Tada vandenį nupilkite, užvirinkite, vėl užpilkite ant pomidorų ir tuoj pat sandariai užsukite iš anksto paruoštais dangteliais.