Puslapis 4 iš 5
Parašytas: 10 Lie 2008, 08:11
silsta
Tutsi rašė:man labai patinka naminiu vynuogiu kompotas,gerai,kad priminei,reiks draugu paklausti,gal ir siemet yra,tai reiketu pasidaryti ziemai
Žinai, Tutsi, skaitinėju apie vynuoges namines, prisiminiau, kaip aš pasidarydavau kažkada namines vynuoges. Pas vyro sesę jų tiek, kad baigia ūkinį pastatą nugriaut.
Tai va. Kai jos prinoksta, nusiskinu labai gražias vynuogių kekes. Tada jas nuplaunu, sudedu į litrinius arba trijų ketvirčių stiklainiukus (tik nesugrūsti, nes turi išlikti gražios kekės), išverdu saldžiarūgštį sirupą, ir supilu ant jų. Palaikau kiek, vėl nupilu, užvirinu ir užpylusi užsuku stiklainiukus. Kam naudoju? Ogi papuošti lėkštes ant šventinio (arba ne) stalo. Supjaustai gražiai mėsytę, šalia išrieti gražią vynuogių kekę, dar kokio žalumyno ir liuks atrodo
Parašytas: 10 Lie 2008, 10:21
Tutsi
pas mane jos irgi buna labai grazios,bet kazkaip nepagalvodavau jas panaudoti puosimui
,visada ismesdavau...dabar bus ismeginta
Aciu uz minti
Parašytas: 13 Lie 2008, 11:38
Isia
Verdu stai toki kompota
o kai geriu (jau atsaldyta), i stikline isimetu dar kelis gabaliukus leduku
na,tikra, skani atvgaiva kai taip karsta
Vysnes, braskes, raudonieji serbentai, uogiene, arba koks nors sirupas (naudoju juodu serbentu dzema), ir cukrus
kaip virti kompota,visos mokam.
Labai man patiko sis derinukas
Parašytas: 19 Lie 2008, 11:22
Ramunė
Marinuotos vyšnios
2 l vyšnių su koteliais, 6 kvapieji pipirai,
6 gvazdikėliai, 4 gabalėliai cinamono žievės.
Marinatui:
300 ml vandens, 50 ml 9 proc. acto,
150 g cukraus.
Į 0,5 l talpos stiklainius dėkite po 2 pipirus, gvazdikėlius ir gabalėlį cinamono žievės. Apgremžkite ir truputį patrumpinkite vyšnių kotelius, uogas sudėkite į stiklainius ir užpilkite išvirtu ir pravėsusiu marinatu. Kaitinkite 85°C temperatūroje 15 min. Sandariai uždarykite.
Parašytas: 19 Lie 2008, 11:23
Ramunė
Vyšnios savo sultyse be cukraus
Vyšnias be kaukiukų talpiai, šiek tiek paslėgdami sudėkite į stiklainius. Kaitinkite 85°C temperatūroje 0,5 l talpos stiklainius 25 min., o 1 l - 30 min. Sandariai uždarykite. Laikykite vėsioje vietoje.
Parašytas: 19 Lie 2008, 11:23
Ramunė
Trintos vyšnios su cukrumi
3 kg vyšnių be kauliukų.
Sirupui:
2 l vandens, 1,5 kg cukraus.
Išėmę kauliukus vyšnias pertrinkite per tinklelį. Išvirkite sirupą ir jį supilkite į sutrintas vyšnias. Šią masę pilkite į 1 l stiklainius ir pridengę dangteliais kaitinkite apie 40 min. Iš karto sandariai uždarykite.
Parašytas: 19 Lie 2008, 11:23
Ramunė
Vyšnių uogienė
2 kg vyšnių, 2,5 kg cukraus.
Išėmę kauliukus vyšnias apibarstykite cukrumi ir palaikykite 4-6 val. Tada uogas užvirinkite ir nukėlę nuo ugnies palikite 4 val. Taip kartokite 4 kartus. Virdami paskutinį kartą nugraibykite putas. Karštą uogienę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.
Parašytas: 19 Lie 2008, 11:24
Ramunė
Vyšnių uogienė su aviečių sultimis
4 l vyšnių be kauliukų,
2 l aviečių sulčių, 1,5 stiklinės vandens,
2 kg cukraus.
Iš sulčių, vandens ir cukraus išvirkite sirupą. Suberkite vyšnias ir virkite, kol vyšnios taps skaidrios ir blizgančios. Karštą uogienę supilstykite į stiklainius ir sandariai uždarykite.
Parašytas: 19 Lie 2008, 11:24
Ramunė
Vyšnios meduje
1 kg vyšnių be kauliukų, 200 g medaus.
Išėmę kauliukus vyšnias sudėkite į paruoštus stiklainius ir užpilkite truputį pašildytu suskystėjusiu medumi. Kaitinkite 90°C temperatūroje apie 20 min. Tuoj pat sandariai uždarykite.
Parašytas: 19 Lie 2008, 11:24
Ramunė
Vyšnių uogienė su graikiniais riešutais ir medumi
1 kg vyšnių be kauliukų,
1 kg medaus,
1 stiklinė graikinių riešutų branduolių,
1 stiklinė vandens.
Pakaitinkite vandenį ir medų. Suberkite vyšnias ir virkite ant nedidelės ugnies, kol uogos nugrims į dugną. Baigdami virti suberkite riešutus. Uogienę išpilstykite į stiklainius ir uždarykite.
Parašytas: 19 Lie 2008, 11:25
Ramunė
Vyšnių kompotas
3 kg vyšnių,
700 g cukraus,
2 l vandens.
Nuplautas vyšnias suberkite į stiklainius. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą ir užpilkite jį ant vyšnių. Kaitinkite 1 l talpos stiklainius 85°C temperatūroje 25 min. Sandariai uždarykite.
Parašytas: 23 Lie 2008, 13:42
Ramunė
Agrastų uogienė su madera
1000 g agrastų, 500 g želinio cukraus (arba paprasto cukraus + Gelfix 2:1), cinamono, ½ stiklinės maderos vyno, 1 šaukšto romo ar kito spirituoto skysčio dezinfekavimui.
Agrastus nuskabyti, nuplauti, nuvarvinti, sutrinti mikseriu. Užpilti cukrų (jei paprastas, jį sumaišyti su Gelfix), pamaišyti ir palikti porai valandų, kad cukrus ištirptų, atsirastų sulčių. Maišant virti 5 min., nugraibyti putas. Pabaigoje įmaišyti maderą, pabarstyti trupučiu cinamono. Sudėti į iškaitintus stiklainius, uždengti romu pavilgyta maistine plėvele ir sandariai uždaryti iškaitintais dangteliais. Apversti dugnu į viršų, palaikyti 5 min., tada vėl atversti, atvėsinti.
Parašytas: 23 Lie 2008, 13:43
Ramunė
Abrikosų uogienė
750 g abrikosų (perkame 1 kg, kad išėmus kauliukus liktų reikiamas kiekis), 375 g želinio cukraus, 1 šaukštelio vanilino, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1 šaukšto abrikosų likerio, romo.
Abrikosus nuplikyti verdančiu vandeniu, truputį palaikyti, perpilti šaltu vandeniu, pašalinti žievelę, perpjovus išimti kauliukus, supjaustyti kubeliais. Užpilti cukrų, palaikyti 15 min. Maišant pavirti 5-7 min., nugraibyti putas, pabaigoje įmaišyti citrinos sultis, abrikosų likerį. Kaip įprasta, pilti į iškaitintus stiklainius, uždengti dezinfekuota maistine plėvele, sandariai uždaryti ir 5 minutėms apversti.
Parašytas: 23 Lie 2008, 13:43
Ramunė
Močiutės uogienė
500 g slyvų (jau be kauliukų), 400 g cukinijos (gryno svorio – jau nuluptos, be sėklų, sutarkuotos burokine tarka), 100 g aronijos uogų, 1 gvazdikėlio, cinamono, 350 g cukraus + Gelfix 3:1).
Viską sudėti į platų puodą, užpilti cukrų, sumaišytą su Gelfix, palaikyti 15 min., maišant virti apie 15 min., nugraibyti putas. Supilstyti į stiklainiukus ir uždaryti taip, kaip aukščiau rašyta.
Parašytas: 23 Lie 2008, 13:43
Ramunė
Persikų – cukinijų uogienė
750 g paruoštų persikų (pašalinus odelę, išėmus kaulus), 800 g paruoštos cukinijos (nuluptos, be sėklų, sutarkuotos stambia tarka), 1 kg želinio cukraus (3:1 Oetkerio) arba paprasto + Gelfix 3:1, trupučio cinamono.
Viską sudėti į puodą, supilti cukrų, palaikyti 15 min., maišant virti 15 min., nugraibyti putas. Išpilstyti į iškaitintus stiklainiukus ir uždaryti taip, kaip rašyta anksčiau.
Parašytas: 24 Lie 2008, 00:35
nieko_nemoku
iskilo vienas klausimelis
kaitinant stiklainius butina tureti termometra ar kazkaip is akies galima?
Parašytas: 24 Lie 2008, 09:24
Tutsi
as ju niekada nekaitinu,bet seip,kaitina is akies
O dar maciau labai gera kaitinimo buda-isplautus stiklainius,palaiko prie verdancio arbatinio snapelio keleta sekundziu ir sake
Parašytas: 24 Lie 2008, 10:09
silsta
O as stiklainius iskaitinu "senoviskai" - isvalau gerai juos su soda, isplaunu gerai, tada uzvirinu puoda vandens, ir i kiekviena stiklainiuka pripilu didesne puse vandens verdancio. Palaikau kol pravesta, ir pilu tai, ka turiu pagaminusi: uogiene, sultis (tas pilu i litrinius uzsukamus butelius). Agurkams, pomidorams irgi taip pat verdanti vandeni naudoju.
Parašytas: 24 Lie 2008, 10:13
Tutsi
o man,mano laikas brangus ir as nesiboviju
Kam gaisti,jei ir taip laikosi
Parašytas: 24 Lie 2008, 10:25
silsta
To laiko pas visus neperdaugiausia, bet as taip jau pripratus....ir patikima. As jokiu budu primygtinai nesiulau savo minties, cia kaip kas nori
Parašytas: 24 Lie 2008, 10:27
Tutsi
sutinku,cia jau kaip kas pripranta ir kaip kam patogiau
Parašytas: 24 Lie 2008, 10:29
Forelle
Aš gerai išplaunu ir trumpai orkaitėje pakaitinu. Nors, kaip Tutsi sako, laikosi ir taip, nes vieną kartą nekaitinau, viskas puikiai stovėjo
Parašytas: 24 Lie 2008, 10:39
silsta
Dar viena mintis man atplauke i galvele - gal ir gerai ant arbatinio snapelio iskaitint, bet is kur ji gauti?
Jau senai as jo neturiu, o kaip ant elektrinio virdulio?
Parašytas: 24 Lie 2008, 11:12
Ramunė
Merginos, kam vargti
darykit, kaip Tutsi pataria. Aš jau daugg metų taip darau, ir viskas visada OK
Parašytas: 24 Lie 2008, 11:14
Tutsi
silsta rašė:Dar viena mintis man atplauke i galvele - gal ir gerai ant arbatinio snapelio iskaitint, bet is kur ji gauti?
Jau senai as jo neturiu, o kaip ant elektrinio virdulio?
su elektriniu sunkiau
Parašytas: 24 Lie 2008, 12:42
silsta
Tai vat, kad man be prosvaisciu iskaitint ant virdulio...
Parašytas: 24 Lie 2008, 22:03
nieko_nemoku
ateinu siandien i rusi ir vos soko negavau
kvapelis kazkoks keistas, nueinu prie lentynu kur mano ziamos atsargos o ten 4 trilitrei vysniu kompoto nusaude
kodel saudo kompotai? gal cukraus per mazai idejau? o gal vysnes kazkaip ipatingai ruost reikia? maciau ant braskiu vieno kompoto pelesis uzsidejes, laikyt man ji iki ziemos ar jau galima nusiteikt ismetimui?
Parašytas: 24 Lie 2008, 22:30
Tutsi
pelesiukas nieko blogo ant uogienes
O vysnios gal neperkaito,as tai vysnias uzpilineju pora kartu
O sirupa kiek ant kiek darei
Parašytas: 24 Lie 2008, 23:17
nieko_nemoku
3l vandens - 1 kg cukraus. o pelesis ne ant uogienes o ant kompoto
Parašytas: 24 Lie 2008, 23:23
Tutsi
sirupas tai geras,visada tokiu uzpilu
Gal uogos neperkaito,as vysnias visada uzpilu verdanciu vandeniu,palaikau,nupilu, tada uzverdu sirupa ir tik tada uzpilu