Uogienės, kompotai, sultys...

Galite pasidalinti savo mėgstamais receptais, arba pasidomėti, kaip gaminamas Jus dominantis patiekalas.

Moderatorius: Tutsi

Forumo taisyklės
ŠIS SKYRIUS LAUKIA REMĖJO !
Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Uogienės, kompotai, sultys...

Standartinė Ramunė » 26 Bir 2007, 12:46

Jau kaip ir prasidėjo atsargų ruošimas žiemai.PaveikslėlisPaveikslėlisPaveikslėlis Pasidalinkime savo saldumynų ruošimo ypatumaisPaveikslėlis

Ligita
Fanatas
Fanatas
Pranešimai: 555
Užsiregistravo: 19 Geg 2007, 14:30

Standartinė Ligita » 26 Bir 2007, 13:19

Kaiptik gal prieš valandą parašiau 2 uogienių receptus prie konservavimo... :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 26 Bir 2007, 16:36

Ligita rašė:Kaiptik gal prieš valandą parašiau 2 uogienių receptus prie konservavimo... :roll:
Tai aš po to ir temukę užvedžiau. Gal Andron perkels :?
Man patiko vyšnios su konjamkuPaveikslėlis Tik šiemet tų vyšnių - nedaug yra :evil:

Ligita
Fanatas
Fanatas
Pranešimai: 555
Užsiregistravo: 19 Geg 2007, 14:30

Standartinė Ligita » 26 Bir 2007, 16:41

Tikrai... :roll: Pas mus kiekvienais metai būdavo pilnas medis, bet šiais - tik kelios uogos. Gerai, kad praeitais metais daug uogienių prisiviriau.
O dėl perkelimo - tegul perkelia, nes ten nelabai prie daržovių tinka. :roll: Būtų labai ačiū.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 26 Bir 2007, 16:50

Man labai vyšnių reikia, nes gaminu silkę su jų uogiene, pabaigiau visą uogienę :cry: Teks pirkt, nes nei namie, nei pas uošvius - nėrPaveikslėlis

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 26 Bir 2007, 17:43

Girta žemuogių ar braškių uogienė

1 kg uogų,
0,5 kg cukraus,
70 g degtinės.

Nuplautas uogas sluoksniuoti inde ir palaikyti apie 8 val, kol išsiskirs sultys. Tada sultis nupilti ir virti, kol trečdalis nugaruos. AUogas sukrėsti į sirupą, supildi degtinę ir virti 5 min. Karštas uogas išgriebti kiaurasamčiu, sudėti į stiklainiukus ir uždaryti.

Ligita
Fanatas
Fanatas
Pranešimai: 555
Užsiregistravo: 19 Geg 2007, 14:30

Standartinė Ligita » 26 Bir 2007, 17:51

Ramunė rašė:Girta žemuogių ar braškių uogienė

1 kg uogų,
0,5 kg cukraus,
70 g degtinės.

Nuplautas uogas sluoksniuoti inde ir palaikyti apie 8 val, kol išsiskirs sultys. Tada sultis nupilti ir virti, kol trečdalis nugaruos. AUogas sukrėsti į sirupą, supildi degtinę ir virti 5 min. Karštas uogas išgriebti kiaurasamčiu, sudėti į stiklainiukus ir uždaryti.
Man patinka, kai uogienėje yra šiek tiek alkoholio. :lol: Kažkoks įdomus skonis būna. O kokias uogas naudoti?

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 26 Bir 2007, 17:54

Žemuoges arba braškes. Galima avietes. Kitokių nebandžiau :merg2:

Ligita
Fanatas
Fanatas
Pranešimai: 555
Užsiregistravo: 19 Geg 2007, 14:30

Standartinė Ligita » 26 Bir 2007, 17:57

Aš darau vyšnias su konjaku. :luks:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 26 Bir 2007, 19:52

Jos mane sudomino labaiPaveikslėlis

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 28 Bir 2007, 17:57

Juodųjų serbentų kompotas

1 kg juodų serbentų uogų,
1 l vandens,
350-370 g cukraus.

Iš vandens ir 250 g cukraus išverdame sirupą. Juo užpilame uogas ir užviriname. Puodą nukeliame nuo ugnies, pridengiame marle ir paliekame nakčiai. Rytojaus dieną sirupą nupilame, uogas suberiame į paruoštus stiklainius. Į sirupą suberiame likusį cukrų ir paverdame, kol cukrus ištirps. Verdantį sirupą užpilame ant uogų, stiklainius sandariai uždarome.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 28 Bir 2007, 22:40

Aš konservacijų nemėgstu. Pas mane visas konservavimas-tai šaldymas šaldyklyje :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 29 Bir 2007, 09:38

O aš verdu obuolienę ( kartą į 2 metus) ir kas 4 metai braškes. O kadangi išmokau skanią silkę, tai dabar virsiu vyšnienės daug-daug...
Dar kas 2-3 metai konservuoju ubuolius, slyvas ir kriaušes - kad būtų prie paukštienos, šiaip nevalgom :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 29 Bir 2007, 09:41

Trinti juodieji serbentai

Šitaip uogas darau kasmet, nes labai skanu su sūriu ar varške. Ir prie blynų.

Serbentus nuplauti, apdžiovinti ir sumalti mėsmale. Į uogas sudėti cukrų, ir pamaišant laikyti 12-15 val. Tada supilstyti į indelius, užsukti ir padėti iki naudojimo. Išsilaiko miki 2 metų.

Proporcijos :
1 litras malttų uogų - 0,75 litro cukraus.[/b]

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 29 Bir 2007, 19:42

Cukraus sirupe užšaldyti rabarbarai

1 kg rabarbarų,
1,5 kg cukraus,
1 stiklinė vandens.

Paruoštus rabarbarus supjaustyti 2-3 cm ilgio gabaliukais ir 2 min. plikyti verdančiame vandenyje.Išgriebus sudėti į stiklainius.
Iš vandens, kuriame buvo plikomi rabarbarai, įdėjus cukraus, išvirti sirupą ir karštu apipilti rabarbarus.Atvėsusius užšaldyti šaldiklyje.

Ligita
Fanatas
Fanatas
Pranešimai: 555
Užsiregistravo: 19 Geg 2007, 14:30

Standartinė Ligita » 29 Bir 2007, 19:47

Ramunė rašė:Dar kas 2-3 metai konservuoju ubuolius, slyvas ir kriaušes - kad būtų prie paukštienos, šiaip nevalgom :roll:
pas mane šeimoje konservuotos slyvos ir kriaušės labai greitai suvartojamos. :) niekada neužkonservuoju kiek reikia - visada per mažai. :lol:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 29 Bir 2007, 19:49

O man taip su paprika, agurkais ir pomidorais būna. :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 29 Bir 2007, 19:55

Tarkuotų cukinijų uogienė su svarainiais

3 kg nuvalytų cukinijų (be odos ir sėklų),
1 kg svarainių ,
1,5 kg cukraus .

Cukinijas sutarkuojame burokine tarka.
Svarainius nuplauname, nusausiname, supjaustome ketvirčiais ir pašaliname sėklas su sėklalizdžiais. Taip paruoštus svarainius sumalame mėsmale.
Į puodą sudedame cukinijas, svarainius, supilame cukrų ir sumaišome. Paliekame stovėti, kol ištirpsta cukrus.
Uogienę verdame, kol ji ima blizgėti, o cukinijų tarkiai tampa peršviečiami.
Karštą uogienę supilame į iškaitintus stiklainius. Uogienei pravėsus uždarome dangteliais.

Man labai patinka su blynais ir pyragų pertepimams. :roll:

Vartotojo avataras
merope87
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1767
Užsiregistravo: 28 Sau 2007, 12:34
Pliusai: 99
Miestas: Vilnius

Standartinė merope87 » 30 Bir 2007, 18:46

PRIESKONINĖ JUODŲJŲ SERBENTŲ UOGIENĖ

1kg juodųjų serbentų
0,4l medaus
3 šaukšteliai gvazdikėlių
3 šaukšteliai cinamono
2 šaukšteliai maltų muskatų
0,1l obuolių acto

Serbentus pavirinti 10min. Sudėti prieskonius ir actą, ant mažos ugnies pavirti dar 10min. Sudėti medų ir karštą uogienę supilstyti į iškaitintus stiklainius. Uždengus laikyti šaltoje vietoje arba užšaldyti. Tinka prie mėsos ar žuvies patiekalų.

(Nebandytas receptas, labai mėgstu juoduosius serbentus - šiemet kaip nors pasidarysiu :) )

Vartotojo avataras
merope87
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1767
Užsiregistravo: 28 Sau 2007, 12:34
Pliusai: 99
Miestas: Vilnius

Standartinė merope87 » 30 Bir 2007, 19:00

Tokį įdomų receptą radau: gal išbandys kas, o gal jau ir bandė :roll:

OBUOLIŲ TYRĖ SU KONDENSUOTU PIENU

1kg obuolių
150g kondensuoto pieno su cukrumi
150g cukraus
2 šaukštai malto cinamono

Obuolius išverdame šiek tiek pasaldintame vandenyje ir pertriname per sietelį. Į gautą masę sudedame cukrų, kondensuotą pieną ir cinamoną. Tyrę sukrečiame į 0,5l talpos stiklainius ir pridengę dezinfekuotais dangteliais pasterizuojame 100C temperatūrojeapie 20min. Išimtus stiklainius tuojau pat uždarome.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 30 Bir 2007, 19:08

merope87 rašė:PRIESKONINĖ JUODŲJŲ SERBENTŲ UOGIENĖ

(Nebandytas receptas, labai mėgstu juoduosius serbentus - šiemet kaip nors pasidarysiu :) )
Įdomus recepčiukas. Aš irgi mėgstu juoduosius serbentusPaveikslėlis Bet nemaniau, kad jie tinka prie mėsos ar žuviesPaveikslėlis Aš tik su blynukais ar sūriu valgau ( kartais ir vieną pakabliuoju :oops: )

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 30 Bir 2007, 19:15

Mano irgi nebandytas, bet gal kuri bandėt

Aktinidijų kompotas

1 kg aktinidijų
200-400 g cukraus
1 l vandens
pagal skonį citrinų rūgšties

Paruošti vos pradėjusias minkštėti aktinidijas ir sudėti į stiklainius. Iš vandens, cukraus ir citrinų rūgšties išvirti sirupą ir karštą užpilti ant uogų. Pasterizuoti 80-85° C temperatūroje 0,5 l talpos stiklainius 10-12 min. Sandariai uždaryti.

Vartotojo avataras
merope87
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1767
Užsiregistravo: 28 Sau 2007, 12:34
Pliusai: 99
Miestas: Vilnius

Standartinė merope87 » 30 Bir 2007, 19:21

Oho :!: kilogramas aktinidijų.. pas mus tik pasvajoti apie tiek :D išsišiepus vaikštau jei saują prisiskinu.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 30 Bir 2007, 21:51

Na taip, iš saujos kompoto nedarysiPaveikslėlis, geriau jau prie vietos suvalgytPaveikslėlis

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 01 Lie 2007, 09:17

Vyšnių-vyno kompotas

3 kg vyšnių,
800 g cukraus,
1 l vandens,
0,5 l raudonojo desertinio vyno.

Vyšnias nuplauname, nusausiname ir suberiame į stiklainius (su kauliukais). Iš vandens ir cukraus išverdame sirupą. Į sirupą supilame vyną, ir gautą skystį supilame ant vyšnių. 1 l talpos stiklainius pasterizuojame 85° C temperatūroje 20min.
Kadangi vyšnių kauliukai nepašalinti, kompotą suvartoti reikia per metus.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 01 Lie 2007, 09:23

Šiuos receptus vis ruošiuosi išbandyt, bet... uogos kažkaip susivalgo netyčia :oops: :oops:

Gervuogių kompotas

Kilogramas uogų,
300-400 gramų cukraus,
litras vandens.

Uogas sudėti į stiklainius, užpilti sirupu ir sterilizuoti 15-20 minučių.

Gervuogių uogienė

Kilogramas gervuogių,
kilogramas cukraus,
2 stiklinės vandens.

Uogas užpilti verdančiu sirupu. Atvėsus sirupą nupilti, užvirinti ir vėl užpilti ant uogų. Kai atvės, virti ant silpnos ugnies.

Sirupas

Kilogramas uogų,
500 gramų cukraus,
stiklinė vandens.

Išspausti sultis, įpilti vandens, cukraus ir pavirinti 15 minučių. Po to išpilstyti į butelius ir uždaryti dangteliais.

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 01 Lie 2007, 12:27

Ramunė rašė:Mano irgi nebandytas, bet gal kuri bandėt

Aktinidijų kompotas
Turbūt atrodau neišprusėlė....kas tos aktinidijos? Jūros gėrybės kažkokios? :?:

Vartotojo avataras
merope87
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1767
Užsiregistravo: 28 Sau 2007, 12:34
Pliusai: 99
Miestas: Vilnius

Standartinė merope87 » 01 Lie 2007, 13:13

Aktinidijos - žalios pailgos uogos, auga ant vijoklinių krūmų. Skonis labai panašus į kivių. :)
Prikabinti failai
Sodas11.jpg
Sodas11.jpg (39.83 KiB) Peržiūrėta 12786 karus(ų)

Vartotojo avataras
vitele
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 4578
Užsiregistravo: 20 Bal 2007, 15:16
Pliusai: 94
Miestas: Šiauliai

Standartinė vitele » 03 Lie 2007, 09:39

LIEPŲ ŽIEDŲ UOGIENĖ

0.5kg. žiedų,0.5kg.cukraus.1 stikline vandens,1g.citrinos rugštelės Žiedai sudedami i kiaurasamtį ir nuplaunami po tekančiu vandeniu.Išverdamas sirupas i jį sudemi liepų žiedai,viskas gerai išmaišoma ir paliekama kelioms valandoms pastovėti ,kad žiedeliai prisigertų sirupo.Kartais pamaišomas puodo turinys.Uogienė verdama ant silpnos ugnies kol masė taps vienalyte,sirupas nebesiskirs nuo žiedų.Baigiant virti įberti citrinos rugštelės.
Labai skanu prie arbatos,ir sveika.Valgoma po truputį , kaip medus.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 03 Lie 2007, 09:44

Jau pradeda žydėti liepos. Kia išeinu gatvėn - dieviškas kvapasPaveikslėlis

Skelbti atsakymą