Puslapis 34

Parašytas: 17 Sau 2007, 19:46
Ramunė
Su kolegėmis išsiplepėjome apie silkę. Visos žinom, kad labai skanu silkutė su žaliais ( nevirtais ) burokėliais. :lol: Tik nežinom nei viena recepto. :? Gal kuri darėt? Arba bent jau žinot, kaip daryt ? Labai lauksiu :P

Parašytas: 17 Sau 2007, 20:35
Lilina
Aš tik su virtais esu valgius :(

Parašytas: 18 Sau 2007, 00:05
daida
Ramunė rašė:Su kolegėmis išsiplepėjome apie silkę. Visos žinom, kad labai skanu silkutė su žaliais ( nevirtais ) burokėliais. :lol: Tik nežinom nei viena recepto. :? Gal kuri darėt? Arba bent jau žinot, kaip daryt ? Labai lauksiu :P
:shock: Visada tik su virtais burokėliais darydavau. Net nežinojau, kad galima ir su nevirtais burokėliais :?

Parašytas: 19 Sau 2007, 11:24
silsta
Šiaip jau aš net labai mėgstu burokėlius. Turiu vieną receptą su nevirtais burokėliais, kuris labai tinka prie žuvies. Nebandžiau su silke, tai sakau gal tiks :?:

RAUDONOS SALOTOS: Burokėlis, morka ir obuolys (nevirti). Santykis turėtų būti 1:2:2. Burokėlį ir morką tarkuojame smulkia tarka, o obuolį - stambesne. Įspaudžiame česnako (jei mėgstat), arba įpjaustom labai smulkiai svogūno, druskytės, pipiriukų, aš visur dedu dar ir baziliko, citrinos sulčių arba vyno acto ir alyvuogių aliejaus. Labai tinka prie žuvies, keptų parūkytų dešrelių ir sojos patiekalų. Na, o aš jas valgau su avižine ar rugine riekele. :luks: :luks: :luks:

Parašytas: 19 Sau 2007, 12:09
Lilina
O aš turiu "Raudonųjų ikrų " receptą:

Sviestas - 100gr
2 virtos morkos
lydyti sureliai~100gr
Silkės filė - 1 žuvytes vidutinio dydžio

Sviestui leisti suminkštėti patalpoje. Silkė praleisti per mėsmalę kartu su lydytu sūriu ir morkom. Viska sumaišyti su sviestu ir įdėti į šaldytuvą 20-25 min. Paskui "ikrus" galima traukti ir tepti batoną , duoną, daryt sumuštinius ;)

Parašytas: 23 Sau 2007, 11:19
Eli
silsta rašė:Šiaip jau aš net labai mėgstu burokėlius. Turiu vieną receptą su nevirtais burokėliais, kuris labai tinka prie žuvies. Nebandžiau su silke, tai sakau gal tiks :?:

RAUDONOS SALOTOS: Burokėlis, morka ir obuolys (nevirti). Santykis turėtų būti 1:2:2. Burokėlį ir morką tarkuojame smulkia tarka, o obuolį - stambesne. Įspaudžiame česnako (jei mėgstat), arba įpjaustom labai smulkiai svogūno, druskytės, pipiriukų, aš visur dedu dar ir baziliko, citrinos sulčių arba vyno acto ir alyvuogių aliejaus. Labai tinka prie žuvies, keptų parūkytų dešrelių ir sojos patiekalų. Na, o aš jas valgau su avižine ar rugine riekele. :luks: :luks: :luks:
Na šios jūsų salotos tai tikriausias vitaminų užtaisas visai dienai 038
Būtinai pasidarysiu. Tik patarkit kokios rūšies jūs perkate alyvuogių aliejų, man vis nepatinka jų kvapas, o kai užpyliau ant kopūsų salotų, tai nei aš nei šeima nevalgė :hubba: skonis buvo baisus :!:

Parašytas: 23 Sau 2007, 12:52
silsta
Šiuo metu naudoju alyvuogių aliejų iš metalinės dėžutės, neprisimenu kaip jis vadinasi, nes esu ne namuose.

Parašytas: 23 Sau 2007, 16:02
Ramunė
O man vyras partempė "OLIO EXTRA VERGINE DI OLIVA" Labai tinka salotoms ir užpilams. Skonio negadina visiškai, sakyčiau, netgi atvirkščiai :lol:

Parašytas: 25 Sau 2007, 15:47
silsta
SILKĖ “PUODELIUOSE”: 1 silkė, 1 stiklinė virtų pupelių ,1 virta morka ,1 svogūnas, 1 kg nedidelių burokėlių ,aliejaus kepimui, 1 stiklinė stipraus marinato. Svogūnus susmulkinti, apkepinti aliejuje, sudėti pupeles, supjaustytas morkas ir kubeliais supjaustytą silkę. Viską sumaišyti. Burokėlius išvirti, nulupti, išskobti vidų ir pamerkti į marinatą. Palaikyti 2-3 paras. Po to juos ištraukti iš marinato, nusausinti, į vidų prifarširuoti paruošto įdaro. Papuošti žalumynais.

Parašytas: 25 Sau 2007, 15:47
silsta
SILKĖ SU RYŽIAIS: 4 silkės, stiklinė ryžių, 2 apelsinai, 2 porai, pipirų, kalendrų, majonezo su krapais.
Silkes supjaustyti kubeliais, ryžius išvirti, apelsinus nulupti ir supjaustyti. Silkes sluoksniuoti su apelsinais ir ryžiais, pabarstant sukapotais porais ir prieskoniais, perpilant majonezu. Viršų apkepinti apelsinų gabaliukais, apibarstyti petražolėmis.

Parašytas: 25 Sau 2007, 15:47
silsta
SILKĖS MIŠRAINĖ SU LEŠIAIS: 4 gabaliukai silkės filė, apie 200gr lešių, kukuruzų indelis ir kei pomidorai. silkę ir pomidorus smulkiai supjaustai, sudedi išvierus lešius ir likusius produktus, įdedi druskytės ir majonezo ir mmm kaip skanu. :idea:

Parašytas: 25 Sau 2007, 15:47
silsta
Na, silkės tema turbūt neišsenkama, gal todėl, kad ją labai mėgstu..

SILKĖ SU GRYBAIS IR RIEŠUTAIS: 3 silkių filė, svogūnas, 2 stiklinės maltų lazdyno riešutų, 2 stiklinės išvirtų džiovintų grybų, aliejaus, druskos, pipirų. Silkių filė supjaustyti nedideliais gabaliukais ir sudėti į silkinę. Svogūną supjaustyti kubeliais ir apkepinti aliejuje. Tuomet sudėti supjaustytus grybus. Viską kartu apkepinti ir paskaninti druska ir pipirais. Po to sukapotus riešutus sumaišyti su grybais ir tolygiu sluoksniu sudėti ant silkės.
PaveikslėlisPaveikslėlis

Ar žinote, kad...

Parašytas: 25 Sau 2007, 15:47
silsta
SILKĖ SU OBUOLIAIS IR KRIENAIS: 5-8 silkės, 5-6 obuoliai, 0,5 stiklinės paruoštų krienų, 1 šaukštas cukraus,truputis citrinos rūgšties, petražolių lapelių, 1 morka, 1 svogūnas, 10-15 gvazdikėlių. Silkę išmirkyti, išdarinėti ir išėmus kaulus, puseles 2-3 val. pamerkti į parūgštintą vandenį. Obuolius nulupti ir, išėmus sėklalizdžius, stambiai sutarkuoti. Tarkinius pabarstyti citrinos rūgštimi. Morką ir svogūną taip pat sutarkuoti. Krienus, obuolius, svogūnus ir cukrų sumaišyti. Silkių puseles susukti į volelius, jei silkė didesnė, puseles perpjaustyti pusiau. Susuktas puseles persmeigti gvazdikėliu. Taip paruoštus silkių gabaliukus sudėti į silkinę ir apdėlioti paruoštu mišiniu. Petražolių lapelius nuplauti, smulkiai supjaustyti ir užbarstyti ant patiekalo.

Parašytas: 25 Sau 2007, 15:50
Lilina
Kaip užeinu į tą silkės temą, tai einu ją pirkti...taip užsimanau :hubba:

Parašytas: 25 Sau 2007, 16:09
Eli
:help: Na dar kas nors parašykit kokios rūšies alyvų aliejų jūs naudojate 024 , kad susidaryčiau tvirtesnę nuomonę.
Mano vyrui padidėjęs holesterolio kiekis kraujyje, todėl būtinai visas salotas dabar turėsiu užpilinėti ne majonezu ir grietine, o aliejumi. Taigi norėčiau, kad jis dar ir skanus būtų :valg:

Parašytas: 25 Sau 2007, 17:03
Ramunė
Vakar nusipirkau Aniros alyvuogių aliejaus OLIVE POMACE OIL. Irgi skanus. Šiandien dariau šviežių kopūstų salotas, tikrai skanu buvo.

O dėl cholesterolio : kiek man aiškino gydytoja, jis yra geras ir blogas. Pirmiausiai reikia išsitirti, ar per daug blogojo cholesterolio. 8) Nes gerasis yra reikalingas žmogui. Be to mūsų puslapiuose yra apie cholesterolį gan informatyvūs du straipsniai :roll:

Parašytas: 25 Sau 2007, 17:05
Ramunė
Tuos puodukus esu dariusi. Labai skanu, tik tos trys dienos :shock: Na, neišlaukiu aš tiek :cry:

Norėčiau informacijos apie lęšius. Dabar jie vis populiarėja, o aš turiu 0 žinių apie juos. :oops:

Parašytas: 25 Sau 2007, 17:18
Ramunė
Eli rašė::help: Na dar kas nors parašykit kokios rūšies alyvų aliejų jūs naudojate 024 , kad susidaryčiau tvirtesnę nuomonę.
Pabandyk pavartyti :

http://meniu.lt
www.medicine.lt
www.kvsc.lt

Parašytas: 07 Vas 2007, 15:35
silsta
Na, silkių mėgėjos, laikykitės. Gavau tokį įdomų silkės receptuką, bet kol neišbandžiau pati, bijojau jums siūlyti. Žodžiu, taip:

DARŽOVIŲ SALOTOS SU SILKE: Baltagūžiai kopūstai, raudonieji kopūstai, agurkai, moliūgas(nebūtinai), obuoliai, svogūnai, spanguolės, kmynai, silkė, aliejus. Švieži kopūstai paruošiami taip: smulkiai supjaustyti baltagūžiai kopūstai apibarstomi druska, sukrumi, ir kmynais. Palaikomi, kol suminkštėja. Raudonieji kopūstai supjaustyti dar nuplikomi verdančiu vandeniu, kiaurasamtyje gerai nuvarvinami ir paskaninami druska, cukrumi ir trupučiu citrinos rūgšties. Moliūgas ir obuoliai stambiai sutarkuojami, iš agurkų išimamos sėklos, supjaustomi. Nuvalyta silkė supjaustoma nedideliais gabalėliais. Smulkiai supjaustyti svogūnai pakepinami aliejuje iki gelsvos spalvos. Mišrainė gražiai atrodys sudėta sluoksniais į stiklinį indą. Apatinis sluoksnis galėtų būti raudonųjų kopūstų (mat jie dažo kitus sluoksnius), obuolių, agurkų, moliūgų, baltųjų kopūstų, višuje spanguolės. Kiekvienas sluoksnis pabarstomas kmynais ir pakepintais svogūnėliais. Mišrainės viršus taip pat užpilamas karštais, pakepintais aliejuje svogūnėliais.

Skanaus, ir labai jau norėčiau žinoti, kaip jums silkė su kopūstais :?: Skamba nekaip, bet valgosi labai neblogai.... :vird:

Parašytas: 07 Vas 2007, 15:58
Ramunė
Joo, įdomus receptėlis :? Bet aš pabandysiu vien daržoves tokiu būdu pasiruošti, tik raudonas kopūstas dar parduotuvėj auga :wink:

Parašytas: 07 Bir 2007, 16:17
merope87
Gal net šiandien išbandysiu su cinamonu :!: Cinamoną labai mėgstu, silkę - taip pat :valg:

Parašytas: 07 Bir 2007, 16:39
Ramunė
merope87 rašė:Gal net šiandien išbandysiu su cinamonu :!: Cinamoną labai mėgstu, silkę - taip pat :valg:
Labai skanu! Paveikslėlis

Parašytas: 10 Rgp 2007, 19:46
Tutsi
gerai,kad priminet,senai bedariau silkes su cinamonu :roll: :wink: :!:

Parašytas: 16 Lie 2008, 18:17
Ramunė
Silkė saugo nuo širdies ligų

Silkės vartojimas mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, teigia Geteborgo technologinio universiteto Biotechnikos katedros darbuotoja Helen Lindqvist. Savo disertacijoje ji aprašo atlikto tyrimo, kurio metu tirtas silkės poveikis žmo­gaus širdies ir kraujagyslių sistemai, rezultatus.
„Ankstesni tyrimai jau įrodė, kad riebios žuvies bei žuvų taukų vartojimas mažina aterosklerozės bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką, tačiau iki šiol dar nebuvo nagrinėtas silkės poveikis šiems faktoriams“, - rašoma mokslininkės di­sertacijoje.
H.Lindqvist tyrime dalyvavo grupė savanorių, kurie maždaug mėnesį penkis kartus per savaitę suval­gydavo po 150 g keptos silkės filė.
Tyrimas parodė, kad silkės vartojimas didina didelio tankio lipoproteinų - vadinamojo „gerojo“ choleste­rolio – kiekį, kurie sumažina aterosklerozės bei širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Be to, mokslininkė aptiko, jog silkės taukai mažina riebalų ląstelių – adipocitų- dydį, o tai savo ruožtu mažina 2 tipo diabeto atsiradimo riziką. Taip pat silkėje yra ir antioksidantų.
„Silkėje gausu žmogaus organizmui reikalingų riebalų rūgščių omega-3, vitamino D ir B12, seleno. Be to, šios žuvies privalumas yra dar ir tas, kad jos jūroje gausu ir ji yra pigi“, – teigia švedų moksli­ninkė.
Helen Lindqvist teigia, jog teigiamą silkės poveikį žmogaus organizmui galima paaiškinti tuo, kad šio­je žuvyje yra gausu omega-3 riebalų rūgščių, įeinančių ir į žuvų taukų sudėtį. Tačiau mokslininkė ne­rekomenduoja silkę keisti žuvų taukais. Nes tokiu atveju organizmas negautų reikalingų antioksi­dantų, vitaminų ir proteinų.

Re: Šis tas apie silkutę

Parašytas: 21 Sau 2009, 22:22
vaisgante
Skaitydama šią temą, prisiminiau užpernykštes Kūčias...Visuomet jas švenčiam kartu su mama. Tąkart ji paskambino likus kelioms dienoms iki Kūčių ir griežtu tonu pasakė, kad jeigu aš pirksiu pagamintą silkę iš parduotuvės ar silkės file, ji nevalgys. Turiu nupirkti tikrą silkę su viskuo ir pati išdarinėti.
Sutrikau...Galvoju, kas tai mano mamai užplaukė. Na, ką- nusipirkau silkių ir pagaminau taip, kaip ji sakė. O atvažiavus ji man papasakojo, kad per TV matė laidą, kurioje rodė, kaip silkes pamerkia į stiprius chemikalus ir kaulai tiesiog ištirpsta. Jei norima, kad silkė būtų rausva, pamerkiama į specialius chemikalus, kad silkė pakeistų spalvą...(Kad lašiša būtų raudona, dažų į jų maistą priberia.)
Mes nežinom to ir valgom...

Re: Šis tas apie silkutę

Parašytas: 21 Sau 2009, 23:24
pyp
kad silke mirkina kazkokiam brude, kad kaulai istirptu tai ir ar sita zinau ir turbut dauguma zino :roll:

Re: Šis tas apie silkutę

Parašytas: 21 Sau 2009, 23:44
vaisgante
pyp rašė:kad silke mirkina kazkokiam brude, kad kaulai istirptu tai ir ar sita zinau ir turbut dauguma zino :roll:
Gal tau atrodo, kad žino dauguma, bet kiek kartų žmonėms tai pasakojau, visi girdėjo apie tai pirmą kartą.

Re: Šis tas apie silkutę

Parašytas: 22 Sau 2009, 00:00
pyp
vaisgante rašė:
pyp rašė:kad silke mirkina kazkokiam brude, kad kaulai istirptu tai ir ar sita zinau ir turbut dauguma zino :roll:
Gal tau atrodo, kad žino dauguma, bet kiek kartų žmonėms tai pasakojau, visi girdėjo apie tai pirmą kartą.
as turejau omeny, cia besilankancias mergickas

Re: Šis tas apie silkutę

Parašytas: 22 Sau 2009, 00:04
Tutsi
ta ir man teko girdeti 8)

Re: Šis tas apie silkutę

Parašytas: 22 Sau 2009, 00:13
vaisgante
Nugi persiprašau, atleiskit varganai naujokei...Čia tokios visos žinovės, kad bijosiu jau ką ir berašyti... :lol: