Puslapis 11

Sušio sertifikatai

Parašytas: 29 Lap 2006, 18:16
Ramunė
Japonijos vyriausybė pradėjo didelio masto japoniškos virtuvės apsaugos kampaniją. Nuo 2007 balandžio visi japoniški restoranai Europoje ir JAV turės gauti specialų sertifikatą, kad jų ruošti sušiai yra originalūs ir atitinka japoniškos virtuvės reikalavimus. 8)
Tokių priemonių imtasi todėl, kad šiuo metu visame pasaulyje yra daug vadinamųjų "japoniškų" patiekalų restoranų, kurie iš esmės nieko neturi bendra nei su Japonija, nei su jos virtuve. Patikrinus 80 Paryžiuje veikiančių japoniškų restoranų, buvo nustatyta, kad beveik trečdalis jų neturi teisės taip vadintis. 018
Be Japonijos, savo nacionalinę virtuvę siekia apsaugoti ir Italija bei Tailandas. :idea:

Parašytas: 29 Lap 2006, 18:27
Andron
Teisingai daro :!:
Italijai jau seniai reikėjo taip padaryti :twisted:
Nes kiekvienoj šaly pica vos ne nacionalinis patiekalas :lol:

Parašytas: 29 Lap 2006, 20:44
Lilina
Kiniška virtuve ne ypač žaviuosi, o japoniškos dar ragauti ne teko :P Bet del apsaugos - teigiamas dalykas. Tikiuos mūsų cepelinus ateiti ne reikės taip sertifikuoti ;)

Parašytas: 30 Lap 2006, 00:18
daida
Manau kiekviena šalis turi apsaugoti savo nacionalinius patiekalus :idea:

Parašytas: 01 Rgp 2008, 22:17
Ramunė
Naujiena Vilniuje - suši išsinešimui
www.DELFI.lt

Visame pasaulyje sparčiai populiarėjanti japonų virtuvė sėkmingai įsitvirtina ir Lietuvoje. Sveikam, kokybiškam ir nekaloringam maistui neabejingiems vilniečiams ir miesto svečiams prieš penkerius metus duris atvėręs restoranų tinklas „Tokyo“ siūlo naujieną – išsinešti skirtus sušių rinkinius, sakoma "Infor" pranešime spaudai.
„Spartus gyvenimo ritmas, intensyvus darbas, laiko stoka ir sveiko gyvenimo būdo aktualumas verčia rinktis tai, kas yra greita ir patogu. Todėl skubantiems ir ieškantiems kokybės nusprendėme pasiūlyti naujieną – sušius išsineštinai“, - sakė laisvalaikio centro GCW projektų koordinatorė Jūratė Bitinaitė.
Lietuvių pamėgti japonų virtuvės patiekalai tampa vis populiaresne kasdieninio raciono dalimi, todėl buvo nuspręsta produktą padaryti prieinamesnį klientui – kad mėgstamais „Tokyo sushi“ būtų galima greitai pasistiprinti patogiausioje vietoje. „Lengvi pietūs akimirksniu“ – skelbia išsinešti skirtų sušių sumanytojai.
Iš ryžių, žuvies, jūros gėrybių bei daržovių gaminami sušiai yra sotūs ir maistingi, tačiau neapsunkinantys organizmo, sveiki ir nekaloringi. Todėl visame pasaulyje juos vertina savo figūra ir gera savijauta besirūpinančios gražuolės, šokėjai, aktoriai, sportininkai ir sveiką gyvenimo būdą propaguojantys asmenys, branginantys savo laiką, vertinantys kokybę ir ieškantys kažko naujo.
Išsinešti skirtus sušius gamina specialiai apmokyti restorano „Tokyo“ profesionalai, todėl klientams patiekiami tik aukščiausios kokybės, visuomet švieži produktai, kurie kasdien pristatomi į prekybos taškus.
„Tikimės, kad sostinės gyventojams patiks mūsų sumanymas, tad orientuodamiesi į vartotojų poreikius rūpinsimės, kad jie rastų mėgstamo produkto ten, kur įprastai lankosi ar tiesiog eina pro šalį, - apie ateities planus kalbėjo J. Bitinaitė. – Vasarą projekto startui pasirinkome neatsitiktinai: juk taip smagu papietauti kartu su šeima ar draugais gamtoje, prie ežero, ant žolytės, ar tiesiog greitai užkąsti ant suoliuko prie ofiso“.
Prekybos ir laisvalaikio centro „Europa“ trečiajame aukšte įsikūrusiame restorane „Čili pica“ startavusi „Tokyo sushi“ paslauga artimiausiu metu bus prieinama dar aštuonių „Čili“ tinklo restoranų lankytojams bei trumpuoju numeriu 1822.

Re: Sušio sertifikatai

Parašytas: 31 Geg 2011, 20:11
Ramunė
Suši istorija
www.DELFI.lt

Suši tikriausiai yra pats žymiausias japoniškas patiekalas pasaulyje. Japonų virtuvėje suši reiškia patiekalus, kurių gamybai naudojami ryžiai, pagardinti saldžiu acto mišiniu. Kadangi Japonija yra apsupta vandenyno, jūros gėrybės, taip pat kaip ir ryžiai, visuomet buvo plačiai vartojamos. Taigi žalios žuvies ir ryžių derinys, suši, natūraliai tapo populiariu maistu Japonijoje.
Iš pradžių žalia žuvis būdavo fermentuojama druskoje, siekiant ją užkonservuoti ir tuomet valgoma su prieskoniais gardintais ryžiais. Tai yra originalusis suši. Nors yra ir tokių suši rūšių, kuriose nėra sašimi (žalios žuvies), žalia žuvis ir ryžiai yra pagrindiniai suši ingredientai.

Suši maistinė vertė - neriebu
Suši yra neriebus ir labai maistingas maistas. Tipiniame 7-9 gabalėlių rinkinyje yra apie 300-450 kalorijų. Suši esanti žuvis aprūpina baldymais ir gali būti puikus omega-3 riebiųjų rūgščių šaltinis. Daržovės yra puikus vitaminų šaltinis. Jūržolėje yra gausu jodo. O ryžiai yra sudėtiniai angliavandeniai.

Suši istorija
Japonija yra saloje, ją supa jūros, šildomos Kurošio, Japonų Srovės, kurioje gausu planktonų bei stulbinanti žuvų ir vėžiagyvių įvairovė. Pačios salos yra pakankamai kalnuotos, o nedidelės ariamos žemės yra rūpestingai kultivuojamos auginant ryžius ir keletą kitų javų.
Japonija visuomet maitino savo tankią populiaciją tiek jūros, tiek ir laukų derliumi, taigi natūralu, kad virtuvėje yra sutelkta tai, kas gaunama iš gamtos. Suši, žalios žuvies ir prieskoniais gardintų ryžių derinys, užsieniečiams atrodo labai egzotiškai.
Suši prieš amžius Japonijoje buvo žuvies konservavimo metodas. Sakoma, kad suši yra kilęs iš pietryčių Azijos. Išvalyta, žalia žuvis buvo suspaudžiama tarp druskos sluoksnių ir prispaudžiama akmeniu. Po kelių dienų akmuo yra nukeliamas ir pakeičiamas lengvesniu, o po kelių mėnesių fermentuota žuvis ir ryžiai yra laikomi tinkamais valgyti.
Kai kuriuose restoranuose Tokijuje vis dar patiekiamas šis originalus suši, pagamintas iš gėlavandenio karpio (vadinamas narezuši), tačiau jo skonis yra toks stiprus, kad jis nustelbia žuvies skonį ir reikalauja labai išlavinto skonio.
Tik 1900-aisiais išmintingas šefas, vardu Yohei, nusprendė užmiršti fermentaciją ir patiekti suši panašia į dabartinę forma. Jis tapo labai populiarus ir išsivystė du stiliai: Kansai stilius, kilęs iš Osakos miesto Kansai regione ir Edo stilius, kilęs iš Tokijo, kuris tuomet buvo vadinamas Edo.
Osaka visuomet buvo komercinė Japonijos sostinė, o ryžių pirkliai ten sukūrė tokį suši, kuris pirmiausiai buvo sudarytas iš ryžių, maišomų su kitais ingredientais, ir suformuojamų į dekoratyvius, valgomus paketėlius. Tokijas, esantis pakrantėje, garsėjo žuvimi ir vėžiagyviais, todėl ten buvo gaminamas nigirizuši, kuriame buvo rinktinės jūros gėrybės, patiekiamos ant nedidelio gardintų ryžių padėkliuko.
Nors dekoratyvinis Kansai regiono suši vis dar yra labai populiarus, užsieniečiams labiausiai žinomas yra nigirizuši. Manoma, kad nigirizuši yra šiuolaikinio suši pirmtakas.
Geriausiai žinomas suši yra ovalo formos suši, vadinamas nigiri. Nigiri paprastai yra patiekiamas suši bare.

Pamatyti, kaip vieno garsiausių Japonijos suši meistrų Kensaku Yoshida rankose gimsta tikri meno šedevrai bei dalyvauti jo paskaitoje, norintys galės VI-ojoje Tarptautinėje bonsai ir suiseki parodoje bei II-ajame Japonijos kultūros festivalyje, skirtame Lietuvos ir Tekančios saulės šalies draugystės dvidešimtmečiui paminėti.

Paroda vyks birželio 9-12 d. „Litexpo“ parodų rūmuose.
Dvidešimt pasaulio šalių dalyvių, dvidešimt Japonijos meno šakų, dvidešimt diplomatinių santykių atkūrimo metų. Tokie skaičiai vainikuoja dviejų šalių draugystę ir ištrina geografinius atstumus bei sujungia kultūras. Tai – unikalus renginys ne tik Baltijos šalyse, bet ir Europoje.

Re:

Parašytas: 31 Geg 2011, 20:54
Tylus
Lilina rašė:Kiniška virtuve ne ypač žaviuosi, o japoniškos dar ragauti ne teko :P Bet del apsaugos - teigiamas dalykas. Tikiuos mūsų cepelinus ateiti ne reikės taip sertifikuoti ;)
Deja musu kalbininku deka jie jau vadinasi ne cepelinai, bet dickukuliai. Nors ir visados buvo
cepelinais vadinami. Be to kazkodel patys lietuviai bando irodyti, kad cepelinai ne nacionalinis
lietuviu valgis :(. Labai aciu jiems. Nors siais laikais atvaziave uzsenieciai , kad ir vokieciai pripazista,
kad niekados gyvenime neragavo to valgio.

Re: Sušio sertifikatai

Parašytas: 31 Geg 2011, 21:56
Ramunė
Mūsų bruožas save nusivertinti ir sau kenkti :?

Re: Sušio sertifikatai

Parašytas: 01 Bir 2011, 00:04
Nicole
Bavaru patiekalai labai panasus su musu-virtiniai ,balandeliai,bulviniai blynai,kazkas panasaus i cepelinus.Skraidancius "Cepelinus" sugalvojo vokieciai,o va patiekala neaisku kas,nes zemaitijoj labai daug vokieciu gyveno ir tebegyvena :roll: