Gogel-Mogel ir jo istorija
Parašytas: 27 Kov 2007, 23:58
Apie šio skanėsto ir keisto jo pavadinimo atsiradimą pasakoja legenda. Tarytum Senajame Rusijos mieste Mogiliove vienoje Sinagogoje tarnavo kantorius (Sinagogos chorvedys) vardu Goga. Visų didžiam liūdesiui ir nusivylimui, prarado Goga savo nuostabų balsą ir neteko gerai apmokamos tarnystės vietos. Visokius būdus išbandė Goga, kad susigrąžintų balsą. Kartą visai netyčiomis, paklausęs kažkieno patarimo, sumaišė Goga žalius vištų kiaušinius su vynu ir išgėrė. Vaistas padėjo. Goga atgavo savo nuostabųjį balsą. Gėrimas buvo pavadintas Gogel-Mogel, suprask – Goga iš Mogiliovo.
Apie šį nepaprastą vaistą pasklido kalbos. Viena Mogiliovo apylinkėse gyvenanti grafienė, berods pavarde Potockaja, garsėjo savo pomėgiu muzikuoti. Tik balsu grafienė pasigirti negalėjo – labai jau silpnas buvo Potockajos balselis. Nusprendė grafienė išbandyti Gogos receptą, tačiau būdama aristokratė, perdarė receptą, tarytum aukštuomenei tinkamą. Štai tas receptas: „kiaušinių trynius trinkite su cukrumi, kol tryniai pabals; tuomet suberkite šviežiai rinktas žemuoges, avietes ar citrinų sultis ir trinkite tol, kol tryniai pavirs baltomis putomis. Jei rūgščių uogų neturite, Gogel-Mogel patiekite tik iš iki putų išplaktų trynių ir cukraus“.
Žinoma, senovėje nebuvo mikserių, dėl to Gogel-Mogel reikalavo stiprių rankų, daug laiko ir kantrybės. Žinoma, su mikseriu tai padarysite daug lengviau ir greičiau. Vietoje cukraus galite naudoti ir cukraus pudrą, nes gerai paruoštame Gogel-Mogel neturi jaustis cukraus kruopelių. Gogel-Mogel galite paskaninti ne tik grafienės pasiūlytais priedais, bet ir kakava. Tuomet paruošite šokoladinį Gogel-Mogel.
Gogel-Mogel skanus ir pats sau, ir užpiltas ant vaisių, uogų ar želė. Ir ant kavos – nepaprastai skani kava su tiršta Gogel-mogel puta.
Skanaus!
Saltinis www.lev.lt
Apie šį nepaprastą vaistą pasklido kalbos. Viena Mogiliovo apylinkėse gyvenanti grafienė, berods pavarde Potockaja, garsėjo savo pomėgiu muzikuoti. Tik balsu grafienė pasigirti negalėjo – labai jau silpnas buvo Potockajos balselis. Nusprendė grafienė išbandyti Gogos receptą, tačiau būdama aristokratė, perdarė receptą, tarytum aukštuomenei tinkamą. Štai tas receptas: „kiaušinių trynius trinkite su cukrumi, kol tryniai pabals; tuomet suberkite šviežiai rinktas žemuoges, avietes ar citrinų sultis ir trinkite tol, kol tryniai pavirs baltomis putomis. Jei rūgščių uogų neturite, Gogel-Mogel patiekite tik iš iki putų išplaktų trynių ir cukraus“.
Žinoma, senovėje nebuvo mikserių, dėl to Gogel-Mogel reikalavo stiprių rankų, daug laiko ir kantrybės. Žinoma, su mikseriu tai padarysite daug lengviau ir greičiau. Vietoje cukraus galite naudoti ir cukraus pudrą, nes gerai paruoštame Gogel-Mogel neturi jaustis cukraus kruopelių. Gogel-Mogel galite paskaninti ne tik grafienės pasiūlytais priedais, bet ir kakava. Tuomet paruošite šokoladinį Gogel-Mogel.
Gogel-Mogel skanus ir pats sau, ir užpiltas ant vaisių, uogų ar želė. Ir ant kavos – nepaprastai skani kava su tiršta Gogel-mogel puta.
Skanaus!
Saltinis www.lev.lt