Puslapis 11

Gerkime raudoną vyną!

Parašytas: 23 Bir 2007, 13:00
Ramunė
Grupė Europos mokslininkų, atlikę eilę tyrimų, sukūrė specialią profilaktinę dietą (širdies veiklai gerinti), kurios poveikis tolygus vaistų vartojimui.

Produktai, sudarantys "gydomąjį" sąrašą: raudonas vynas, žuvis, juodas kartusis šokoladas, vaisiai, daržovės, migdolai, česnakas, alyvuogių ir sojų aliejus, sojų pupelės, pomidorai, avižos, sėlenos, kukurūzai, žirniai ir žalioji arbata.



150 ml raudono vyno kasdien, sumažina riziką susirgti širdies ligomis daugiau nei 30%.
100 g kartaus juodo šokolado - 20%.
114 g žuvies 4 kartus per savaitę - beveik 15%.
1-2 skiltelės česnako kasdien - 38%.
Vaisiai ir daržovės mažina kraujo spaudimą.
Migdolai ir česnakas - cholesterolio kiekį kraujyje.
Svarbiausia - netaupykite savo sveikatos sąskaitą: kuo aukštesnės kokybės vynas, šokoladas ar alyvų aliejus, tuo stipresnis jų teigiamas poveikis.

Parašytas: 23 Bir 2007, 13:00
Ramunė
Pietų Europos gyventojų dietos pagrindą sudaro daržovės, vaisiai, makaronai, duona ir česnakai. Ši dieta pasižymi ne tik geru skoniu. Ji išgarsėjo kaip viena sveikiausių dietų pasaulyje. Daugelis mokslininkų teigia, jog Pietų europiečių tradicinis maistas yra maistingumo idealas. Beveik ant kiekvieno italo pietų stalo kasdien galima pamatyti pilnas lėkštes vaisių, daržovių ir česnakų, rupių miltų duoną, alyvų aliejų, gabaliuką mėsos ar žuvies, porą taurių raudono vyno.

Galbūt tokia mityba nulėmė, kad Italijoje, palyginus su kitomis šalimis, yra gerokai mažesnis sergamumas skrandžio ir plaučių vėžiu, širdies ligomis, padidėjusiu arteriniu kraujospūdžiu ir insultais, nepaisant Pietų europiečių meilės cigaretėms ir alkoholiui. Mokslininkai pabandė išsiaiškinti, kodėl Pietų Europos gyventojams tokia mityba padeda išvengti daugelio ligų. Paaiškėjo, jog vaisiai ir daržovės turi nemažai vitaminų C ir E, bei beta karotinų. Šie antioksidantai (vitaminai C ir E, bei A) kovoja su ląsteles ardančiais laisvaisiais radikalais bei toksinėmis medžiagomis, kurios patenka į žmogaus organizmą ir sąlygoja senėjimą, sukelia širdies ligas ir vėžinius susirgimus.

Parašytas: 23 Bir 2007, 13:02
Ramunė
Naujas tyrimas Ohajaus valstijoje su žiurkių širdies ląstelėmis rodo, kad gerai žinomas antioksidantas resveratrolis, esantis raudoname vyne, gali būti naudingas širdies audiniams mažindamas širdies fibrozės sukeliamus žalingus efektus. Tokios ligos kaip hipertenzija ar širdies infarktas gali sukelti fibrozę, širdies audinių surandėjimą ar sukietėjimą. Ši būklė atsiranda, kuomet širdies ląstelės fibroblastai aktyvuojami. Šios ląstelės išskiria kolageną – tai skaidulinė medžiaga, randama kauluose, sausgyslėse, raiščiuose ir kituose jungiamuose audiniuose, aprūpina širdį struktūrine parama. “Pernelyg suaktyvėję fibroblastai sukelia širdies audinio fibrozę, širdis turi sunkiau dirbti pumpuodama kraują, o tai sukelia tolimesnius miokardo pažeidimus”, teigia Joshua Bomser, vienas tyrimo autorių ir mitybos docentas Ohajaus valstybiniame universitete. Iki šiol žinomas teigiamas resveratrolio poveikis organizmui, mažinantis kraujo krešėjimą ir cholesterolio kiekį kraujyje. Junginio tiesioginis poveikis širdies ląstelėms tiriamas pirmą kartą. Tyrimo metu žiurkių širdies fibroblastų veikimas resveratroliu apsaugojo juos nuo hormono angiotenzino II poveikio. Resveratrolis slopino angiotenzino II galimybę sukelti širdies fibroblastų augimą ir proliferaciją, apsaugojo šias ląsteles nuo diferenciacijos į miofibroblastus – specifinį fibroblastų tipą, kuris gamina didelius kolageno kiekius. "Gauti rezultatai rodo, kad resveratrolis turi antifibrotinį poveikį miokardui,” teigia Bomser. Šiuo metu mokslininkai dar negali atsakyti įklausimą, kokio dydžio yra resveratrolio nauda. Ankstesni tyrimai parodė, kad vienos ar dviejų taurių vyno per dieną suvartojimas turi profilaktinį poveikį. Resveratrolio kiekis raudoname vyne priklauso nuo vynuogių rūšies ir auginimo sezono. Beveik visose tamsaus raudono vyno rūšyse – merlot, cabernet, zinfandel, shiraz – yra resveratrolio. Nuorodos: Science Daily

Parašytas: 23 Bir 2007, 13:02
Ramunė
Olandų mokslininkai nustatė, kad vynas, žuvis, juodasis šokoladas, vaisiai ir daržovės, česnakas ir migdolai, valgomi kasdien, gali 76 proc. sumažinti tikimybę išsivystyti širdies ligoms vyresniame amžiuje. Jie atliko medicinos literatūros apžvalgą ir studijavo, kaip kiekvienas ingredientas padeda išvengti širdies ligų, veikia kraujospūdį ir cholesterolio lygį, vartojant jį įvairiais kiekiais (pavyzdžiui, 150 ml vyno kasdien 32 proc. sumažina širdies ligų riziką), tyrė ingredientų derinių poveikį. Nustatyta, kad vyrai, vartojantys minėtus produktus, galėtų gyventi vidutiniškai 6,6 metais ilgiau nei šio maisto nevartojantys, o moterys – gyventų ilgiau beveik penkiais metais ir širdies ligomis galėtų sirgti bent aštuonis metus vėliau. Šio tyrimo autoriai ieškojo alternatyvaus būdo „be vaistų“, kurį taikant būtų galima išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Anot autorių, Vakarų pasaulyje mes visi turime riziką sirgti kardiovaskulinėmis ligomis. Taikant mokslininkų siūlomą efektyvų, ne farmakologinį, saugų ir „skanų“ būdą, galima būtų prailginti savo gyvenimo trukmę ir sumažinti širdies ligų riziką.
Nuorodos: Medical News Today

Atminkite!

Parašytas: 23 Bir 2007, 13:09
Tutsi
o man nors truputis vyno ir is karto Paveikslėlis

Parašytas: 13 Geg 2008, 12:08
ram-une
O aš negaliu raudono vyno gerti-tik baltą :cry: po raudonojo tookie galvos skausmai būna,jog keikiu save vos ne paskutiniais žodžiais..... :oops: jog žinojau, kad taip bus ir :evil:
kad juos kur griausmas, tuos migreninius skausmus... 075 :cry:

Parašytas: 13 Geg 2008, 12:18
Tutsi
uzjauciu tave ram-une :roll:

Parašytas: 13 Geg 2008, 14:23
pyp
man irgi baltas labiau patinka :roll:

Parašytas: 13 Geg 2008, 18:37
sinsan
as irgi balta labiau megstu, bet kartais ir raudono taurele paragauju :)

Parašytas: 13 Geg 2008, 19:00
Ramunė
O an raudonas skanus, bet ir baltą paragauju...

Parašytas: 13 Geg 2008, 19:11
sinsan
is raudonuju vynu man patinka merlotas, toks nerugstus, svelnokas skonis :roll:

Parašytas: 14 Geg 2008, 09:26
ram-une
sveikutės,
patinka ir raudonas ir baltas :oops: ( pusiau sausas ir sausas)

bet kažkaip pastebėjau, kad tik raudonasis iššaukia migreną. Ir visai nesvarbu ar vyno kaina ,,pagal kišenę" ar laaabai brangus :(
O dar negaliu ,,piknaudžiaut" fermentiniu sūriu ir j.šokoladu :cry:
Tik gerokai vėliau kažkokiam žurnale straipsnį, kad būtent šie produktai dažniausiai ir iššaukia migreninius skausmus. Na tai aš jau iš savo patirties nustačiau daug anksčiau :roll:
Ir nors žinau kad man negalima,bet.... vistiek sugriešyju :lol: ir žinoma paskui atpirkinėju nuodėmes :lol: :lol: :lol:

Žinia,pagalvojus tai smulkmena, kai kiti turi kur kas didesnių problemų,
bet... jei ką skauda-vadinas dar gyveni( sakau sau :lol: )
P.S. dėkui už užuojautą :aciu2:

Parašytas: 14 Geg 2008, 10:23
Forelle
Radau prie vieno straipsnio apie vyną tokią nuotrauką :)

Paveikslėlis

Parašytas: 14 Geg 2008, 10:27
Tutsi
ram-une rašė:sveikutės,
patinka ir raudonas ir baltas :oops: ( pusiau sausas ir sausas)

bet kažkaip pastebėjau, kad tik raudonasis iššaukia migreną. Ir visai nesvarbu ar vyno kaina ,,pagal kišenę" ar laaabai brangus :(
O dar negaliu ,,piknaudžiaut" fermentiniu sūriu ir j.šokoladu :cry:
Tik gerokai vėliau kažkokiam žurnale straipsnį, kad būtent šie produktai dažniausiai ir iššaukia migreninius skausmus. Na tai aš jau iš savo patirties nustačiau daug anksčiau :roll:
Ir nors žinau kad man negalima,bet.... vistiek sugriešyju :lol: ir žinoma paskui atpirkinėju nuodėmes :lol: :lol: :lol:

Žinia,pagalvojus tai smulkmena, kai kiti turi kur kas didesnių problemų,
bet... jei ką skauda-vadinas dar gyveni( sakau sau :lol: )
P.S. dėkui už užuojautą :aciu2:
pamegink raudona vyna atskiesti lengvai su mineraliniu vandeniu :wink:

Parašytas: 14 Geg 2008, 11:22
sinsan
o man kartusis juodas okoladas kaip tik padeda numusti galvos skausma. geriau nei koks citramonas.

Parašytas: 14 Geg 2008, 11:43
ram-une
Tutsi rašė: pamegink raudona vyna atskiesti lengvai su mineraliniu vandeniu :wink:
O :shock: būtinai pamėginsiu

ačiukas

Parašytas: 14 Geg 2008, 11:45
Tutsi
as turiu viena gyminaite su tokia problema,o ji labai megsta raudona vyna,tai visada skiedzia ir sako padeda :wink: Pamegink :!:

Parašytas: 14 Geg 2008, 12:16
ram-une
Tutsi, šį savaitgalį suorganizuosiu progą ir išbandysiu :D

Parašytas: 14 Geg 2008, 13:38
Tutsi
gerai,o gal ir tau pades 041 Tik nepadaugink del viso pikto,o jei nepades :D

Parašytas: 16 Geg 2008, 10:44
ram-une
Tutsi rašė:,o jei nepades :D
O jei nepadės, tai ,,žiūrėsiu ateity į raudoną vyną, kaip katinas į lašinius -per stiklą" :lol: :lol:

Parašytas: 16 Geg 2008, 17:09
Ramunė
Prasidėjo „Vyno dienos. Vilnius 2008“

Penktadienį Šiuolaikinio meno centre vilniečiams ir miesto svečiams duris atvėrė didžiausia vyno paroda Baltijos šalyse „Vyno dienos. Vilnius 2008“. Ketvirtą kartą vyksiančioje parodoje lankytojai gali paragauti daugiau nei 1000 geriausio vyno rūšių iš Prancūzijos, Italijos, Ispanijos, Austrijos, PAR, Argentinos ir kitų šalių, aplankyti atskirą vyno aksesuarų ir vartojimo įrangos salę, dalyvauti nemokamose paskaitose, pajusti vyno kultūros sąsajas su gastronomija, kulinarija, muzika, menu, gamta bei pasimėgauti muzikantų pasirodymais.
Pasak organizatorių, paroda sudaro puikias sąlygas išsirinkti patinkantį vyną ir vienoje vietoje rasti atsakymus į visus rūpimus klausimus, todėl domėtis, smalsauti ir ragauti būtina.
Šiemetiniuose seminaruose specialistai supažindins su dar mažai Lietuvos vartotojams žinomais biodinaminiais ir ekologiniais vynais, pasakos apie vyno ydas, o lektorė iš Londono Hillary Guise jau antrus metus iš eilės ves paskaitas tema „Vynas ir menas“.
Be to, vyno gurmanai gali ženkliai pigiau įsigyti gero vyno ir išskirtinių užkandžių.
Paroda veiks penktadienį nuo 12 val. iki 20 val. ir šeštadienį nuo 11 val. iki 20 val. Penktadienį iki 15 val. parodos laikas skirtas profesionalams.

Programa

Penktadienis

DIDŽIOJI SALĖ

12.00 val.Parodos atidarymas

12.30 val.Lietuvos vyno čempionato laureatų apdovanojimai.

13.00 - 20.00 val.Pasaulio vynų paroda / degustacija. Gyva muzika

11.30 - 14.30 val.Laikas skirtas profesionalams

DEGUSTACIJŲ SALĖ

14.30 val.Ispanijos vynų degustacija

15.45 val.Biodinaminiai, ekologiniai vynai

(degustacija - seminaras, veda Wimmer-Czerny)

16.45 val.Italijos vynų degustacija

17.55 val.Paskaita „Vynas ir menas“

(veda Hilary Guise, šampanu vaišina Jacquesson champagne)

19.10 val.Prancūzijos vynų degustacija

KIEMELIS

12.00 - 20.00 val.Restorano “La Mama” užkandžiai

Šeštadienis


DIDŽIOJI SALĖ

11.00 - 20.00 val.Pasaulio vynų paroda / degustacija. Gyva muzika

20.00 val.Parodos uždarymas

DEGUSTACIJŲ SALĖ

11.30 val.Čilės ir Urugvajaus vynų degustacija

12.45 val.Vyno “nesąmonės” (blic seminaras)

13.15 val.Armėnijos ir Gruzijos vynų degustacija

14.25 val.Vyno ydos (blic seminaras)

15.05 val.Austrijos vynų degustacija

16.30 val.Paskaita „Menas ir vynas”

(veda Hilary Guise, klausytojus šampanu vaišina Jacquesson)

18.10 val.Pietų Afrikos ir Argentinos vynų degustacija

KIEMELIS
12.00 - 20.00 val.Restorano “La Mama” užkandžiai

Parašytas: 16 Geg 2008, 18:17
merope87
Bet kaip keista, kad ši paroda vyksta Šiuolaikinio Meno Centre :roll:

Parašytas: 16 Geg 2008, 18:49
Ramunė
matyt, vyno gėrimas priklauso menui :wink:

Parašytas: 17 Geg 2008, 08:47
merope87
Kad menas - net neabejoju :D Bet šiaip degustacijos visokios paprasai būna Litexpo rūmuose.

Re: Gerkime raudoną vyną!

Parašytas: 12 Vas 2009, 17:01
valgytojas
mėgstu raudoną vyną, įsipilu taurelė prei vakarienės, lb padeda mėgautis, nusiraminu po dienos darbų. nepaslaptis, kad raudonas vynas atpalaiduoja ir nuramina. tačiau visą gyvenimą kenčiu nuo rėmens, ir dažnai po vakarienės jausdavausi nekaip, todėl begdavau suvalgyti raniberl tablečių.. o neseniai išgirdau,kad rūgštingumas gali pakilti būtent nuo raudono vyno :| Ar tai tiesa? ir ar galima kokiu nors būdu tokį raudono vyno poveikį sumažinti? :?:

Re: Gerkime raudoną vyną!

Parašytas: 12 Vas 2009, 17:05
Tutsi
nuo vyno tikrai sukyla rugstingumas 8)

Re: Gerkime raudoną vyną!

Parašytas: 12 Vas 2009, 17:39
Lilina
raudonas vynas kelia rugštingumą. Gali raudoną vyną pakesti melisų arbata, mėtų (jos ramina, gerina miegą) ramunėlių (ji kaip tik mažina rugštingumą). Kad nurimtu skrandžio rugštingumas, turi kuriam nors laikui atsisakyti vyno ir pagerti rimtesnės tabletės (su vaistininkė pašnekėk, rekomenduos kąnors) arba laikytis dietos (kavos, stiprios arbatos, rugščiai, aštriai, per saldžiai, per sūriai, šituos skonius kuriam laikui užmiršk). Paskui kai praeis, galėsi vėl bandyt mėgautis vynu. Dar bandyk jį praskiesti mineralinių vandeniu. Mineralinis vanduo kaip tik mažina rugštingumą.

Man buvo irgi vienu momentu užejes rugštingumas. Nuo stresų kyla :roll: