Priestalo.lt
http://priestalo.lt/

Apie salmoneliozę...
http://priestalo.lt/inote-kad/apie-salmonelioz-t6502.html
Puslapis 12

Autorius:  Ramunė [ 09 Lie 2007, 17:05 ]
Pranešimo tema:  Apie salmoneliozę...


Autorius:  Ramunė [ 09 Lie 2007, 17:08 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Tutsi [ 09 Lie 2007, 17:11 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Ramunė [ 09 Lie 2007, 17:12 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Tutsi [ 09 Lie 2007, 17:14 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Ramunė [ 09 Lie 2007, 17:16 ]
Pranešimo tema: 

Kaip išvengti

Apie mėsą

* žalią mėsą, žalius kiaušinius jau parduotuvėje dėkime į plastikinius maišelius, kad jie nesiliestų su kitu maistu;
* žalią mėsą šaldytuve laikykime taip, kad nei gaminys, nei nuo jo nuvarvėję skysčiai nesiliestų su paruoštu maistu;
iš parduotuvės parsineštą maistą tuoj pat dėkime į šaldytuvą - tuomet išvengsime jame esančių bakterijų dauginimosi;
* šaldytą paukštieną ar kitą mėsą atitirpinkime tik šaldytuve;
* prieš gaminimą bet kokią mėsą visada nuplaukime;
* niekada neragaukime žalios mėsos nei faršo.

Autorius:  Ramunė [ 09 Lie 2007, 17:19 ]
Pranešimo tema: 

Apie kiaušinius

* maistui vartokime tik šviežius, nesuskilusius kiaušinius;
* jei lietėme žalius kiaušinius, po to visada nusiplaukime rankas;
* valgykime tik gerai išvirtus ariškeptus kiaušinius ( trynys neturi būti skystas);
* nelaikykime virtų kiaušinių kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val;
* nevalgykime žalių kiaušinių, venkime smaguriausti konditerijos gaminiais, kurių sudėtyje yra žalių kiaušinių.

Autorius:  Ramunė [ 09 Lie 2007, 17:28 ]
Pranešimo tema: 

Kiti patarimai

* nevalgykime žalios ar nepakankamai išvirtos / iškeptos mėsos, nepasterizuoto / nevirinto pieno ir jo produktų;
* nesuvalgytą maistą laikykime šaldytuve, o prieš vartojant vėl pakaitinkime;
* kiekvieną kartą su muilu nusiplaukime rankas prieš gamindami maistą, pjaustę žalią mėsą, apsinaudoję tualetu, prisilietę prie gyvūnų, jų ar ligonių fekalijų;
* karštu tekančiu vandeniu bei indų plovikliu plaukime virtuvės įrankius, indus ir lenteles, ant kurių pjaustėme ar laikėme žalią mėsą, kiaušinius;
* susiruošę į gamtą, neimkime greitai gendančio maisto, produktus laikykime termoizoliacinėse dėžese, antraip šiltai laikomuose produktuose gali prisidauginti žarnyno infekcines ligas sukeliančių bakterijų.

Autorius:  Ramunė [ 09 Lie 2007, 17:30 ]
Pranešimo tema: 

Ypač svarbu

* kiekvieną kartą priminti savo vaikams nusiplauti rankas prieš valgį;
* sergant žarnyno ligomis negaminti maisto nei svečiams, nei savo šeimynai;
* jei pjaustome žalią mėsą, tuo pačiu metu negaminkime maisto kūdikiui.

Autorius:  Tutsi [ 09 Lie 2007, 17:50 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Lilina [ 09 Lie 2007, 20:27 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Lilina [ 09 Lie 2007, 20:29 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Ramunė [ 09 Lie 2007, 21:53 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Lilina [ 09 Lie 2007, 22:13 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Tutsi [ 10 Lie 2007, 10:53 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Ramunė [ 06 Rgp 2007, 17:01 ]
Pranešimo tema: 

Čia ne apie salmoneliozę, bet apie kitą baubą

http://www.delfi.lt/news/daily/Health/a ... d=13992158

Autorius:  Tutsi [ 06 Rgp 2007, 17:36 ]
Pranešimo tema: 

baisu :(

Autorius:  Ramunė [ 19 Kov 2008, 20:18 ]
Pranešimo tema: 

Kiaušiniai turi būti kieti

Medikai perspėja: margučiais ir tuo, kuo jie užgeriami, reikia mėgautis atsargiai. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai (KVSC) primena kauniečiams, jog švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, gyventojai turi būti atidesni maisto saugumui ir kokybei.
Per šventes beveik visada padažnėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių – vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.
Pasak KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Elenos Liakienės, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nepaisant higienos taisyklių gali valgytoją susargdinti salmonelioze.
Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės.
Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, palankiomis sąlygomis mėsoje gali išgyventi iki 13 mėnesių, ypač greitai dauginasi esant 20 – 40 laipsnių temperatūrai.
Statistikos duomenimis, pastaraisiais metais Lietuvoje ir kitose Europos šalyse salmonelėmis dažniausiai užsikrečiama valgant kiaušinius ir paukštieną.
KVSC specialistų teigimu, šventės yra ypatingas laikas, kai padaugėja virškinamojo trakto negalavimų. Gyventojai turėtų būti atidesni savo sveikatai, nes pastaraisiais metais Kauno apskrityje daugėja salmoneliozės ir apsinuodijimų maistu atvejų.
2007 metais Kauno apskrityje buvo užregistruotas 41 ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos protrūkis. Epidemijų metu susirgo 151 asmuo. Apie pusės (46 proc.) protrūkių priežastimi buvo salmonelės. Sergamumo salmonelioze atvejai Kauno apskrityje turi tendenciją dažnėti: 2003 m. užregistruoti 246, o 2007 metais – 499 sergamumo šia liga atvejai.

Autorius:  Ramunė [ 19 Kov 2008, 20:22 ]
Pranešimo tema: 

Per šventes išvenkime maistu plintančių užkrečiamųjų ligų

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai (KVSC) primena kauniečiams, jog švenčių dienomis kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, gyventojai turi būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių – vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.
Pasak Elenos Liakienės, KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nesilaikant higienos gali valgytoją susargdinti salmonelioze. Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės. Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, palankiomis sąlygomis mėsoje gali išgyventi iki 13 mėnesių, ypač greitai dauginasi esant 20–40 laipsnių temperatūrai.

Statistiniais duomenimis, pastaraisiais metais Lietuvoje ir kitose Europos šalyse salmonelėmis dažniausiai užsikrečiama vartojant kiaušinius ir paukštieną. Pasak KVSC specialistų, šventės yra ypatinga situacija, kai padaugėja virškinamojo trakto negalavimų. Gyventojai turėtų būti atidesni savo sveikatai, nes pastaraisiais metais Kauno apskrityje nesiliauja didėti salmoneliozės ir apsinuodijimų maistu skaičius .


Siekiant sumažinti riziką susirgti salmonelioze bei būti sveikiems ir nesirgti po švenčių padės KVSC specialistų patarimai:
· pirmiausia patariama nepamiršti paprasčiausio dalyko - nusiplauti rankas prieš kiekvieną valgymą ir maisto gaminimą; valgyti tik šviežius, nesuskilusius, kietai išvirtus kiaušinius, prieš verdant nepamiršti jų nuplauti, o paliejus žalią kiaušinį tuojau pat nusiplauti rankas.
· valgymui skirtus margučius laikyti kambario temperatūroje ne daugiau kaip dvi valandas;
· plakto trynio su cukrumi, namuose gaminto kremo ar tortų, kuriuose yra žalių kiaušinių valgyti iš viso nerekomenduojama;
· gatavus maisto produktus šaldytuve saugoti nuo sąlyčio su žalia mėsa ir nuo jos varvančiu skysčiu. Žaliai mėsai ir gataviems produktams naudoti atskiras lenteles, virtuvės reikmenis, įrankius kruopščiai plauti;
· neragauti ir nevalgyti žalios mėsos faršo;
· gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną.

Autorius:  Forelle [ 19 Kov 2008, 21:43 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  vitele [ 19 Kov 2008, 23:10 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Tutsi [ 19 Kov 2008, 23:44 ]
Pranešimo tema: 

negaliu net paragauti 078

Autorius:  angeliuke [ 19 Kov 2008, 23:46 ]
Pranešimo tema: 

Aš irgi negaliu, o mano tetis tai galėtų valgyt ir valgyt... Tik mama nusisuka, o jis jau kabliuoja farša :lol: :lol: :lol:

Autorius:  Jacinta [ 19 Kov 2008, 23:46 ]
Pranešimo tema: 

Man tai neskanu! :roll: :?

Autorius:  vitele [ 20 Kov 2008, 00:01 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Jacinta [ 20 Kov 2008, 00:02 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  vitele [ 20 Kov 2008, 11:15 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Jacinta [ 20 Kov 2008, 11:18 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Ramunė [ 20 Kov 2008, 11:52 ]
Pranešimo tema: 


Autorius:  Tutsi [ 20 Kov 2008, 14:27 ]
Pranešimo tema: 


Puslapis 12 Visos datos yra UTC + 2 valandos [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/