Puslapis 12

Apie salmoneliozę...

Parašytas: 09 Lie 2007, 17:05
Ramunė
Šią ligą sukelia bakterijos, dažniausiai plintančios per maistą. Tų bakterijų yra žinoma daugiau kaip 2 000 rūšių. Jos yra labai atsparios - nebijo nei išdžiūvimo, nei šalčio, ilgai išlieka užšaldytoje mėsoje. Atšildžius ją, salmonelės atsigauna ir vėl pradeda daugintis.
Didžiausias salmonelių priešas yra švara ir tinkamas terminis apdorojimas. Jei maistas gaminamas aukštoje temperatūroje ( produkte ji pasiekia iki 100 laipsnių), salmonelės žūva.

Parašytas: 09 Lie 2007, 17:08
Ramunė
Salmonelioze užsikrečiama per gyvūnų mėsą : paukštieną, jautieną, kiaulieną. Neretai ligos priežastimi būna gyvūnų fekalijomis užterštos daržovės, nepasterizuotas ir nevirintas pienas. Pastaraisiais metais salmoneliozė dažniausiai plinta per žalius kiaušinius, vištieną, kalakutieną bei jų produktus.

Parašytas: 09 Lie 2007, 17:11
Tutsi
zodziu,jei nevalgysi zalios mesos,o ka nors skaniai pagaminsi,tai susirgti praktiskai tikimybe nulinė 041

Parašytas: 09 Lie 2007, 17:12
Ramunė
Pagrindinis infekcijos šaltinis yra naminiai bei laukiniai gyvūnai bei paukščiai. bakterijos į aplinką patenka su šių gyvūnų fekalijomis. Užkratą gali platinti ir nesilaikantys higienos taisyklių salmonelių nešiotojai. Į maistą salmonelės gali patekti nuo virtuvės indų ar lentelių, nuo salmonelėmis užterštų rankų ( jei prieš tai buvo pjaustoma žalia užteršta mėsa).
Vartojimui paruoštas maistas gali būti užterštas bakterijomis, jeigu jis laikomas šaldytuve lietėsi su žaliais produktais.

Parašytas: 09 Lie 2007, 17:14
Tutsi
ai,kai paskaitai visokiu tokiu dalykeliu,tai ir apetitas dingsta :cry:

Parašytas: 09 Lie 2007, 17:16
Ramunė
Kaip išvengti

Apie mėsą

* žalią mėsą, žalius kiaušinius jau parduotuvėje dėkime į plastikinius maišelius, kad jie nesiliestų su kitu maistu;
* žalią mėsą šaldytuve laikykime taip, kad nei gaminys, nei nuo jo nuvarvėję skysčiai nesiliestų su paruoštu maistu;
iš parduotuvės parsineštą maistą tuoj pat dėkime į šaldytuvą - tuomet išvengsime jame esančių bakterijų dauginimosi;
* šaldytą paukštieną ar kitą mėsą atitirpinkime tik šaldytuve;
* prieš gaminimą bet kokią mėsą visada nuplaukime;
* niekada neragaukime žalios mėsos nei faršo.

Parašytas: 09 Lie 2007, 17:19
Ramunė
Apie kiaušinius

* maistui vartokime tik šviežius, nesuskilusius kiaušinius;
* jei lietėme žalius kiaušinius, po to visada nusiplaukime rankas;
* valgykime tik gerai išvirtus ariškeptus kiaušinius ( trynys neturi būti skystas);
* nelaikykime virtų kiaušinių kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val;
* nevalgykime žalių kiaušinių, venkime smaguriausti konditerijos gaminiais, kurių sudėtyje yra žalių kiaušinių.

Parašytas: 09 Lie 2007, 17:28
Ramunė
Kiti patarimai

* nevalgykime žalios ar nepakankamai išvirtos / iškeptos mėsos, nepasterizuoto / nevirinto pieno ir jo produktų;
* nesuvalgytą maistą laikykime šaldytuve, o prieš vartojant vėl pakaitinkime;
* kiekvieną kartą su muilu nusiplaukime rankas prieš gamindami maistą, pjaustę žalią mėsą, apsinaudoję tualetu, prisilietę prie gyvūnų, jų ar ligonių fekalijų;
* karštu tekančiu vandeniu bei indų plovikliu plaukime virtuvės įrankius, indus ir lenteles, ant kurių pjaustėme ar laikėme žalią mėsą, kiaušinius;
* susiruošę į gamtą, neimkime greitai gendančio maisto, produktus laikykime termoizoliacinėse dėžese, antraip šiltai laikomuose produktuose gali prisidauginti žarnyno infekcines ligas sukeliančių bakterijų.

Parašytas: 09 Lie 2007, 17:30
Ramunė
Ypač svarbu

* kiekvieną kartą priminti savo vaikams nusiplauti rankas prieš valgį;
* sergant žarnyno ligomis negaminti maisto nei svečiams, nei savo šeimynai;
* jei pjaustome žalią mėsą, tuo pačiu metu negaminkime maisto kūdikiui.

Parašytas: 09 Lie 2007, 17:50
Tutsi
as savo mazyli jau uzknisau su savo,nusiplauk rankas :evil: Pakartoju per diena gal 50 kartu,sako,tai,kad as nieko nelieciau :oops: Vistiek sakau reikia,nes rankenas lietei ir tureklus :evil: Taip ir kariaujam per dienas :wink: :!:

Parašytas: 09 Lie 2007, 20:27
Lilina
Ramunė rašė:Apie kiaušinius


* valgykime tik gerai išvirtus ar iškeptus kiaušinius ( trynys neturi būti skystas);
.


Vat štai šitas aspektas labiausiai ir nervuoja :twisted: Kad žaliu vartoti negali. Sudie naminis majonezas :cry:

Parašytas: 09 Lie 2007, 20:29
Lilina
tutsi rašė:as savo mazyli jau uzknisau su savo,nusiplauk rankas :evil: Pakartoju per diena gal 50 kartu,sako,tai,kad as nieko nelieciau :oops: Vistiek sakau reikia,nes rankenas lietei ir tureklus :evil: Taip ir kariaujam per dienas :wink: :!:


Tai aišku. Jiems ranku plaut nereikia, į mokyklą eit nereikia, namų darbu ruošti nereikia...nu ir verti per prievarta kad darytų. Aš irgi taip masčiau būdama vaikas....galvodavau nu kam tą mokykla reikalinga???

Parašytas: 09 Lie 2007, 21:53
Ramunė
Ir galvojai, kai būsi mama, vaikui viską leisi daryt taip, kaip jis nori :twisted: Suprasi, ne barsi, į dvejetus 0 dėmesio kreipsi, - ne taip kaip tavo tėvai, a ne :wink:

Parašytas: 09 Lie 2007, 22:13
Lilina
Apie savo vaikus vaikystėje negalvojau...buvau tik AŠ, ir man daug kas neleista :twisted: (man taip atrodė) :wink:

Parašytas: 10 Lie 2007, 10:53
Tutsi
Ramunė rašė:Ir galvojai, kai būsi mama, vaikui viską leisi daryt taip, kaip jis nori :twisted: Suprasi, ne barsi, į dvejetus 0 dėmesio kreipsi, - ne taip kaip tavo tėvai, a ne :wink:
butent :wink: Ir tik kai atsirado savas vaikas,supratau,kad nei vieni tevai nenori blogo savo vaikams :roll: O i dvejetus,tai kartais save prisiminusi,atlaidziai ziuriu ir nebaru :oops: ,bet tik kartais :wink: :!:

Parašytas: 06 Rgp 2007, 17:01
Ramunė
Čia ne apie salmoneliozę, bet apie kitą baubą

http://www.delfi.lt/news/daily/Health/a ... d=13992158

Parašytas: 06 Rgp 2007, 17:36
Tutsi
baisu :(

Parašytas: 19 Kov 2008, 20:18
Ramunė
Kiaušiniai turi būti kieti

Medikai perspėja: margučiais ir tuo, kuo jie užgeriami, reikia mėgautis atsargiai. Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai (KVSC) primena kauniečiams, jog švenčių dienomis, kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, gyventojai turi būti atidesni maisto saugumui ir kokybei.
Per šventes beveik visada padažnėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių – vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.
Pasak KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Elenos Liakienės, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nepaisant higienos taisyklių gali valgytoją susargdinti salmonelioze.
Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės.
Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, palankiomis sąlygomis mėsoje gali išgyventi iki 13 mėnesių, ypač greitai dauginasi esant 20 – 40 laipsnių temperatūrai.
Statistikos duomenimis, pastaraisiais metais Lietuvoje ir kitose Europos šalyse salmonelėmis dažniausiai užsikrečiama valgant kiaušinius ir paukštieną.
KVSC specialistų teigimu, šventės yra ypatingas laikas, kai padaugėja virškinamojo trakto negalavimų. Gyventojai turėtų būti atidesni savo sveikatai, nes pastaraisiais metais Kauno apskrityje daugėja salmoneliozės ir apsinuodijimų maistu atvejų.
2007 metais Kauno apskrityje buvo užregistruotas 41 ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos protrūkis. Epidemijų metu susirgo 151 asmuo. Apie pusės (46 proc.) protrūkių priežastimi buvo salmonelės. Sergamumo salmonelioze atvejai Kauno apskrityje turi tendenciją dažnėti: 2003 m. užregistruoti 246, o 2007 metais – 499 sergamumo šia liga atvejai.

Parašytas: 19 Kov 2008, 20:22
Ramunė
Per šventes išvenkime maistu plintančių užkrečiamųjų ligų

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai (KVSC) primena kauniečiams, jog švenčių dienomis kai gaminama daug maisto ir jis ilgai vartojamas, gyventojai turi būti atidesni maisto saugumui ir kokybei. Per šventes beveik visada padaugėja apsinuodijimų greitai gendančiais maisto produktais, ypač ilgai kambario temperatūroje laikytu maistu. Dažnai prireikia medikų pagalbos ligoninėje. Tačiau sunkiai susirgti galima ir nuo kiaušinių – vieno svarbiausių ateinančios šventės patiekalų.
Pasak Elenos Liakienės, KVSC užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės, kiaušiniai pavojingi tuo, kad nepakankamai išvirti ar iškepti, paruošti nesilaikant higienos gali valgytoją susargdinti salmonelioze. Šią ūmiai pasireiškiančią žarnyno infekcinę ligą sukelia salmonelės. Šios bakterijos nebijo išdžiūvimo ar šalčio, palankiomis sąlygomis mėsoje gali išgyventi iki 13 mėnesių, ypač greitai dauginasi esant 20–40 laipsnių temperatūrai.

Statistiniais duomenimis, pastaraisiais metais Lietuvoje ir kitose Europos šalyse salmonelėmis dažniausiai užsikrečiama vartojant kiaušinius ir paukštieną. Pasak KVSC specialistų, šventės yra ypatinga situacija, kai padaugėja virškinamojo trakto negalavimų. Gyventojai turėtų būti atidesni savo sveikatai, nes pastaraisiais metais Kauno apskrityje nesiliauja didėti salmoneliozės ir apsinuodijimų maistu skaičius .


Siekiant sumažinti riziką susirgti salmonelioze bei būti sveikiems ir nesirgti po švenčių padės KVSC specialistų patarimai:
· pirmiausia patariama nepamiršti paprasčiausio dalyko - nusiplauti rankas prieš kiekvieną valgymą ir maisto gaminimą; valgyti tik šviežius, nesuskilusius, kietai išvirtus kiaušinius, prieš verdant nepamiršti jų nuplauti, o paliejus žalią kiaušinį tuojau pat nusiplauti rankas.
· valgymui skirtus margučius laikyti kambario temperatūroje ne daugiau kaip dvi valandas;
· plakto trynio su cukrumi, namuose gaminto kremo ar tortų, kuriuose yra žalių kiaušinių valgyti iš viso nerekomenduojama;
· gatavus maisto produktus šaldytuve saugoti nuo sąlyčio su žalia mėsa ir nuo jos varvančiu skysčiu. Žaliai mėsai ir gataviems produktams naudoti atskiras lenteles, virtuvės reikmenis, įrankius kruopščiai plauti;
· neragauti ir nevalgyti žalios mėsos faršo;
· gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną.

Parašytas: 19 Kov 2008, 21:43
Forelle
Tik baimių įvaro tokie straipsniai :shock: , nors visada laikausi šių taisyklių

Parašytas: 19 Kov 2008, 23:10
vitele
Galvoju , kiek per savo amželį žalio faršo esu surijus , nu geram kanibalui prilygčiau , o jis man toks skanus su druskike ir pipiriukais :D Jau kotletus kai darau visada truputuką nukabliuoju :D

Parašytas: 19 Kov 2008, 23:44
Tutsi
negaliu net paragauti 078

Parašytas: 19 Kov 2008, 23:46
angeliuke
Aš irgi negaliu, o mano tetis tai galėtų valgyt ir valgyt... Tik mama nusisuka, o jis jau kabliuoja farša :lol: :lol: :lol:

Parašytas: 19 Kov 2008, 23:46
Jacinta
Man tai neskanu! :roll: :?

Parašytas: 20 Kov 2008, 00:01
vitele
Galiu ramia sąžine ir kokios mentės gabliuką atsipjauti , padruskinti papipirinti ir niam, ui koks aš baisulis :laugh:

Parašytas: 20 Kov 2008, 00:02
Jacinta
078

Parašytas: 20 Kov 2008, 11:15
vitele
Aha , jūs atsargiai su manim , matot kokią kanibalę kolektyve turit :laugh:

Parašytas: 20 Kov 2008, 11:18
Jacinta
Nu musu gal nesuvalgysi... :roll: :lol:

Parašytas: 20 Kov 2008, 11:52
Ramunė
vitele rašė:Galvoju , kiek per savo amželį žalio faršo esu surijus , nu geram kanibalui prilygčiau , o jis man toks skanus su druskike ir pipiriukais :D Jau kotletus kai darau visada truputuką nukabliuoju :D


Ir aš :oops: :wink:

Parašytas: 20 Kov 2008, 14:27
Tutsi
baikit gadinti apetyta pries pietus :(