Puslapis 11

Kas sugalvojo sumuštinį?

Parašytas: 02 Rgp 2007, 17:23
Ramunė
Sumuštiniai yra vienas populiariausių valgių, juk žmonės jų pasiima į darbą, įdeda vaikams į mokyklą, vežasi prie ežero ir pan. Dabar yra gausybė sumuštinių receptų, o anksčiau ant duonos paprasčiausiai užtepdavo sviesto. O kas pirmasis tai sumąstė?Pagal vieną legendą, sumuštinio tėvu laikomas Nikolajus Kopernikas, rašo www.shkolazhizni.ru. (Taip, tas pats Kopernikas, kuris sukėlė perversmą moksle paaiškinęs Žemės sukimąsi apie savo ašį, o planetų sukimąsi apie Saulę). Vis dėlto jis tai padarė ne kulinariniais, o daugiau medicininiais sumetimais.
O buvo taip. Jauną Koperniką įtaisė dirbti pilyje. Nespėjo jis ten padirbti nė mėnesio, kaip pilį užpuolė priešai. Po kurio laiko apgultoje pilyje ėmė sirgti kareiviai. Pastabusis Kopernikas susiejo šią ligą su duona, kuria maitinosi kareiviai. Pasirodo, neretai jie numesdavo duoną ant žemės, o jie pakeldami nesivargindavo nuvalyti dulkių ir tiesiog suvalgydavo. Kopernikas nusprendė, kad ant duonos reikia užtepti ką nors šviesaus, kad būtų matyti purvas. Ir tokiam tikslui jis panaudojo paprasčiausią sviestą, taip daug kareivių apsaugodamas nuo ligos.Sumuštiniai būna taip pat ir uždari (pavadinti grafo Sendvičo Džono Montegiu vardu), sudaryti iš dviejų riekių kvietinės duonos. Juos taip pat iš vidinės pusės aptepa sviestu, majonezu arba specialia pasta sumuštiniams.

Parašytas: 02 Rgp 2007, 17:35
Tutsi
idomi info :wink:

Parašytas: 27 Rgp 2007, 14:23
Guci
Na, perkelsiu daugiau info apie sumustinius :)

Parašytas: 27 Rgp 2007, 14:23
Guci
Sumuštiniai - pats populiariausias pusryčių maistas. Tad verta pagalvoti, kokius sumuštinius geriau valgyti. Stenkitės vartoti rupių miltų duoną be konservantų ir cheminių priedų. Nevalgykite daug baltos duonos, chemiškai keldintų bandelių. Duonos riekeles paskrudinkite. Atidžiai rinkitės aptepą. Jei mėgstate sviestą, tepkite jį kuo ploniau. Žiūrėkite, kad aptepai būtų neriebūs, be konservantų. Duonos riekutę labai tinka aptepti trinta liesa varške su virškinimą skatinančiais prieskoniais - bazilikais, krapais. Galite duoną tiesiog apšlakstyti alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių antpilu. Gamindami sumuštinius naudokite kuo daugiau lapinių ir kitų daržovių, žuvies gaminių. Pusryčiams negaminkite sumuštinių su rūkytais riebiais mėsos gaminiais, nes jie sunkiai virškinami. Sūrį rinkitės kuo liesesnį, pjaustykite plonesniais griežinėliais. Vaikams, nemėgstantiems daržovių, pasiūlykite vaisių: obuolius derinkite su žuvimi, apelsinus arba ananasus - su vištiena.

Parašytas: 27 Rgp 2007, 14:24
Guci
Ar galima paruošti sumuštinių su avokadomis?
Avokada labai tinka sumuštinių aptepui gaminti. Sugrūskite avokadų minkštimą kartu su citrinų sultimis (kad nepajuostų), pridėkite labai smulkiai supjaustytų daržovių (svogūnų, pomidorų, aitriųjų paprikų ar kt.), įberkite prieskonių. Didžiuosiuose prekybos centruose galite nusipirkti "Santa Maria" produktų grupės "Tex Mex", specialiai avokadų aptepui ruošti skirtų prieskonių mišinio "Quacamole". Paruoštą masę galite tepti ir ant baltos, ir ant juodos duonos, taip pat ją valgyti su kukurūzų traškučiais kaip užkandį. Nepamirškite - avokadų masė greitai pajuosta. Gaminkite šį aptepą prieš pat patiekdami ant stalo.

Parašytas: 27 Rgp 2007, 14:24
Guci
Kaip pasigaminti apvalios formos sumuštinukų?
Apvalūs duonos gabalėliai išspaudžiami specialia formele, taure arba stikline. Ant išspausto gabaliuko tepkite sviestą, pabarstykite labai smulkiai sutarkuoto fermentinio sūrio, papuoškite raudonuoju serbentu, spanguole, petražolės šakele. Jei norite įmantresnio skonio, dėkite ikrų.
Ant duonos skrituliuko taip pat galite berti žiupsnelį sumaltų krapų, peletrūnų, dėti ritinėlį plonai supjaustytos lašišos ir tepti sviesto, išsukto su virtų kiaušinių tryniais. Ritinėlį prismeikite specialiu smeigtuku ir papuoškite krapų šakele.

Parašytas: 27 Rgp 2007, 14:24
Guci
Kaip originaliai paruošti vėrinukų?
Jeigu norite puošnių sumuštinukų, gaminkite vėrinukus. Juos gaminkite paskutinius, nes galėsite naudoti nuo kitų sumuštinių likusius duonos gabalėlius. Įsidėmėkite, tinkamiausi - vieno kąsnio dydžio vėrinukai. Šiems sumuštiniams derinkite įvairią mėsą, žuvį, daržoves, vaisius, uogas, tačiau jokiu būdu tame pačiame patiekale nenaudokite žuvies ir mėsos. Jų skonis nedera.
Specialus smeigtukas skirtas paimti sumuštiniui iš bendros lėkštės, todėl valgydami jį išimkite. Sumuštinukai labai gražiai atrodo susmeigti į bandelę, melioną, duonos riekę, obuolį ar nedidelį kopūstą.
Vėrinukai patiekiami lėkštėje arba ant servetėle užtiesto padėklo. Galima papuošti šviežių petražolių ar krapų lapeliais.

Parašytas: 27 Rgp 2007, 14:25
Guci
Ką galima naudoti sumuštiniams vietoj duonos ar batono?
Rinkitės apvalius krekerius - nesaldžius sausainius, džiovinto pyrago gabalėlius arba specialiai sumuštiniams skirtus paplotėlius. Juos tinka pertepti ir papuošti paruošta sviesto mase. Sviestu, sumaišytu su virtais kiaušinių tryniais, pertepkite du krekerius. Ant viršaus konditeriniu švirkštu išspauskite šio sviesto gėlytę, į ją įsmeikite keletą ridikėlio griežinėlių ir petražolių ar krapų šakelę.

Parašytas: 27 Rgp 2007, 14:25
Guci
Naudingi patarimai:
Duona sumuštiniams raikoma 0,5-1 cm storio.
Prieskoniai papildo ir pagerina pagrindinių produktų skonį ir išvaizdą.
Jeigu darote sumuštinius su silke, ją būtinai sumalkite mėsmale.
Ruošdami sumuštinius su vištiena, kaip priedą neabejodami rinkitės konservuotus persikus arba ananasus.
Jeigu gaminate trikampius sumuštinius, naudokite mažesniu trikampiu išpjautą kumpį ir visai nedidelį tos pačios formos sūrį. Papuoškite petražolių šakele.
Ruošdami sumuštinius šventiniam stalui, nepamirškite nupjauti duonos plutelės.

Parašytas: 02 Rgs 2007, 07:41
Tutsi
na,atrodo visus prie mokslu patrauke :wink:

Parašytas: 02 Rgs 2007, 09:05
Ramunė
Taigi, kad rugsėjis kraujan įaugęs nuo vaikystės :lol: