Egzotinių šalių skanėstai
Parašytas: 21 Vas 2008, 20:35
Filipinų skanėstai
Filipinai – šalis, kurioje gausu regioninių skanėstų. Kalbant apie pietryčių Azijos virtuvę, Filipinai labiau garsėja balutu (pusiau išperėtais ančių kiaušiniais) ir vietiniu greitojo maisto tinklu „Jolibee“, nei bet kokiais kitais rimtesniais gurmaniškais skanėstais.
Bet praleiskite šeštadienį Salcedo viešajame turguje Manilos verslo rajone ir stebėsitės, kad šio archipelago virtuvė taip ilgai išliko nepastebėta ir atitinkamai neįvertinta, rašo lonelyplanet.com.
Dengtoje automobilių aikštelėje kiekvieną savaitę išstatoma beveik 140 prekystalių, pasiruošusių aptarnauti žmones – brangakmeniais išsidabinusius aukštuomenės narius, pirkinių sąrašus pildančias namų šeimininkes, ištisas šeimas ir gretimo skambučių centro darbuotojus, baigusius naktinę pamainą.
Ar ieškotumėte retų šventinių produktų, ar iš anksto paruoštų patiekalų iš provincijos, rekomenduojama viską vertinti su atsipalaidavimu. Skirkite kelias valandas prekyvietei apžiūrėti, paganykite akis į joje besilankančius žmones, prisėskite prie turgaus poilsio stalelių.
„Pradinė šio turgaus idėja buvo parodyti žmonėms regioninius skanėstus“, sakė Salcedo turgaus valdytojas Marcas Medina, pažymėjęs, kad gatavo maisto pardavėjų šiame turguje, pradėjusiame veikti 2004 m., iš pradžių tebuvo 11, o dabar - 136. Populiariausi prekystaliai tie, kurie yra vadinamajame „Filipinų kampelyje“.
Čia, nevengdami garų ir dūmų, kylančių nuo grilių, žmonės rikiuojasi į eiles prie marinuotos kiaulienos, keptos ant iešmų, šamų, bangusų (pienžuvių, labai populiarių Filipinuose), storų tuno filė gabalėlių ir karštų bibingka (didelių, purių ryžių miltų „blynų“, užkeptų sūriu).
Prekystaliai, nukloti ne filipinietišku maistu (prancūziškais kepiniais, malajiečių laksais ir t.t.) įsilieja į bendrą visų turgaus prekystalių masę.
Prie vieno iš prekystalių pardavėja Des Torres siūlo maistą iš gimtojo Pampanga regiono – srities, esančios šiek tiek į šiaurę nuo Manilos ir pačių filipiniečių vadinamos „gurmanų provincija“.
Pampangiečiai yra puikūs desertų – ir saldainių – gamintojai, o Des Torres pateikia keletą puikiausių pavyzdžių, stipraus skonio leche apkepą ir mamon taisan – minkštą pyragą su sviesto ir cukraus glaistu.
Jei norite ko nors pikantiško, paragaukite panarų – rafinuoto skonio riebaluose kepto ryžių miltų spurgų su žaliųjų papajų ir mėlynųjų krabų įdaru – kuriuos jai tiekia Pampangos miesto Bakoloro kulinarai.
Gausiai pagardinti kokosais, čili pipirų aštrumo Bikolo regiono patiekalai parduodami prie gretimo prekystalio, kuris priklauso Titai Cely. Ji tvirtina sukūrusi patiekalą, vadinamą Bicol Express – ugningą mišinį iš kokoso piene virtų kiaulienos gabalėlių ir ilgų žaliųjų čili pipirų.
Norintys švelnesnių gastronominių pojūčių turėtų paragauti jos alimango sa gata – krabų mėsos troškinį, virtą kokoso piene su žaliosiomis pupelėmis, vandens špinatais ir moliūgu.
Filipinai – šalis, kurioje gausu regioninių skanėstų. Kalbant apie pietryčių Azijos virtuvę, Filipinai labiau garsėja balutu (pusiau išperėtais ančių kiaušiniais) ir vietiniu greitojo maisto tinklu „Jolibee“, nei bet kokiais kitais rimtesniais gurmaniškais skanėstais.
Bet praleiskite šeštadienį Salcedo viešajame turguje Manilos verslo rajone ir stebėsitės, kad šio archipelago virtuvė taip ilgai išliko nepastebėta ir atitinkamai neįvertinta, rašo lonelyplanet.com.
Dengtoje automobilių aikštelėje kiekvieną savaitę išstatoma beveik 140 prekystalių, pasiruošusių aptarnauti žmones – brangakmeniais išsidabinusius aukštuomenės narius, pirkinių sąrašus pildančias namų šeimininkes, ištisas šeimas ir gretimo skambučių centro darbuotojus, baigusius naktinę pamainą.
Ar ieškotumėte retų šventinių produktų, ar iš anksto paruoštų patiekalų iš provincijos, rekomenduojama viską vertinti su atsipalaidavimu. Skirkite kelias valandas prekyvietei apžiūrėti, paganykite akis į joje besilankančius žmones, prisėskite prie turgaus poilsio stalelių.
„Pradinė šio turgaus idėja buvo parodyti žmonėms regioninius skanėstus“, sakė Salcedo turgaus valdytojas Marcas Medina, pažymėjęs, kad gatavo maisto pardavėjų šiame turguje, pradėjusiame veikti 2004 m., iš pradžių tebuvo 11, o dabar - 136. Populiariausi prekystaliai tie, kurie yra vadinamajame „Filipinų kampelyje“.
Čia, nevengdami garų ir dūmų, kylančių nuo grilių, žmonės rikiuojasi į eiles prie marinuotos kiaulienos, keptos ant iešmų, šamų, bangusų (pienžuvių, labai populiarių Filipinuose), storų tuno filė gabalėlių ir karštų bibingka (didelių, purių ryžių miltų „blynų“, užkeptų sūriu).
Prekystaliai, nukloti ne filipinietišku maistu (prancūziškais kepiniais, malajiečių laksais ir t.t.) įsilieja į bendrą visų turgaus prekystalių masę.
Prie vieno iš prekystalių pardavėja Des Torres siūlo maistą iš gimtojo Pampanga regiono – srities, esančios šiek tiek į šiaurę nuo Manilos ir pačių filipiniečių vadinamos „gurmanų provincija“.
Pampangiečiai yra puikūs desertų – ir saldainių – gamintojai, o Des Torres pateikia keletą puikiausių pavyzdžių, stipraus skonio leche apkepą ir mamon taisan – minkštą pyragą su sviesto ir cukraus glaistu.
Jei norite ko nors pikantiško, paragaukite panarų – rafinuoto skonio riebaluose kepto ryžių miltų spurgų su žaliųjų papajų ir mėlynųjų krabų įdaru – kuriuos jai tiekia Pampangos miesto Bakoloro kulinarai.
Gausiai pagardinti kokosais, čili pipirų aštrumo Bikolo regiono patiekalai parduodami prie gretimo prekystalio, kuris priklauso Titai Cely. Ji tvirtina sukūrusi patiekalą, vadinamą Bicol Express – ugningą mišinį iš kokoso piene virtų kiaulienos gabalėlių ir ilgų žaliųjų čili pipirų.
Norintys švelnesnių gastronominių pojūčių turėtų paragauti jos alimango sa gata – krabų mėsos troškinį, virtą kokoso piene su žaliosiomis pupelėmis, vandens špinatais ir moliūgu.