Šis tas apie silkutę

Visokie įdomūs faktai virtuvės pasaulyje.
Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Šis tas apie silkutę

Standartinė Ramunė » 24 Lap 2006, 20:15

Rudeninė silkė yra skanesnė už pavasarinę, nes rudenį jos mėsoje yra maksimalus kiekis riebiųjų rūgščių ( per 20% ), saugančių nuo širdies ligų, ji geriau sūdosi ir sugeria tik reikiamą kiekį druskos. 8)

Klausimėlis : kaip atskirti :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 24 Lap 2006, 20:19

Maždaug 10 g svorio silkės gabaliuke yra nemažai baltymų ( 1,80 g), riebalų (1,95 g), kurių dauguma - polinesočiosios rūgštys omega-3, mažinančios cholesterolio kiekį kraujyje ir apsaugančios nuo aterosklerozės.
Omega-3 rūgščių kiekiu silkė nenusileidžia lašišai ar unguriui, silkėje yra daug fosforo, kalcio, magnio, jodo, seleno ir cinko.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 24 Lap 2006, 20:23

Silkėje esančios naudingosios medžiagos padeda organizmui kovoti su stresu, stiprina nervų sistemą, imunitetą, gerina fizinę bei psichinę būklę, saugo ląsteles nuo kenksmingų oksidantų;

Silkę rekomenduojama valgyti, jei kamuoja migrena ar nuovargis;

Silpnai sūdytą silkę galima valgyti nusilpusiems žmonėms ir vaikamsnes ji gerina apetitą; tinka ligoniams, kurių skysčių bei druskų apykaita yra sutrikusi. :mrgreen:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 24 Lap 2006, 20:27

Iš istorijos

IKi 15 amžiaus dėl nemalonaus kvapo bei kartaus skonio silkė buvo laikoma niekam tikusia žuvimi - ją atiduodavo elgetoms ir raupsuotiesiems. Tačiau kartą vienas olandų žvejys, prieš sūdydamas, pašalino žiaunas. Taip paruošta silkė tiesiog tirpo burnoj - ji buvo riebi ir maloniai kvepėjo. Taip ir prasidėjo ligi šiol nesibaigiantis silkių bumas ne tik Olandijoje, bet ir visoje Europoje.

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Re: Šis tas apie silkutę

Standartinė Andron » 26 Lap 2006, 21:29

Ramunė rašė:Rudeninė silkė yra skanesnė už pavasarinę, nes rudenį jos mėsoje yra maksimalus kiekis riebiųjų rūgščių ( per 20% ), saugančių nuo širdies ligų, ji geriau sūdosi ir sugeria tik reikiamą kiekį druskos. 8)

Klausimėlis : kaip atskirti :roll:
Pabandyti paklausti :lol:
O gal tos rudeninės silkės riebesnės :?: Vis gi žiemai ruošiasi :lol:
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 26 Lap 2006, 21:34

Didelis ačiū už sumedžiotus įdomius faktus :!: :aciu2:

Dabar aišku, kodėl kartais taip norisi silkutės po sunkios dienos :idea:
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 27 Lap 2006, 00:38

Kaip čia įdomu, pasiskaičius taip silkės užsimaniau :hubba:

Vartotojo avataras
silsta
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1706
Užsiregistravo: 19 Spa 2006, 13:45
Pliusai: 5
Miestas: Kaunas

Šis tas apie silkutę

Standartinė silsta » 27 Lap 2006, 09:24

Nežinau kaip jūs, bet aš žuvį, silkutę labai labai mėgstau. Niekad neperku jau paruoštos silkės, perku visad silkes sūdytas. Jas išvalau, pamirkinu parūgštintame vandenyje, po to į plastikinį indelį guldau silkės puseles, pjaustau svogūno, barstau matos kalendros, pipiriuko, užlašinu aliejuko, ir taip susluoksniuoju visas, kiek turiu. Tada pasidarau tokį užpilą: vanduo, citrinos rūgštelė, cukrus. Užpilu paruoštas silkes, ir į šaldytuvą. Tada bet kada paimi gabaliuką ir ruoši ją su kuo patinka. Skanu silkutė, svogūnas, grietinė ir su karštom bulvėm... mmmmmmmmmmmm... 038

Vartotojo avataras
silsta
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1706
Užsiregistravo: 19 Spa 2006, 13:45
Pliusai: 5
Miestas: Kaunas

Standartinė silsta » 27 Lap 2006, 11:00

Ramunė rašė:Iš istorijos

IKi 15 amžiaus dėl nemalonaus kvapo bei kartaus skonio silkė buvo laikoma niekam tikusia žuvimi - ją atiduodavo elgetoms ir raupsuotiesiems. Tačiau kartą vienas olandų žvejys, prieš sūdydamas, pašalino žiaunas. Taip paruošta silkė tiesiog tirpo burnoj - ji buvo riebi ir maloniai kvepėjo. Taip ir prasidėjo ligi šiol nesibaigiantis silkių bumas ne tik Olandijoje, bet ir visoje Europoje.

Nejaugi visų sūdytų silkių su galvomis pašalintos žiaunos :?: :oops:

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 27 Lap 2006, 12:45

silsta rašė:
Ramunė rašė:Iš istorijos

IKi 15 amžiaus dėl nemalonaus kvapo bei kartaus skonio silkė buvo laikoma niekam tikusia žuvimi - ją atiduodavo elgetoms ir raupsuotiesiems. Tačiau kartą vienas olandų žvejys, prieš sūdydamas, pašalino žiaunas. Taip paruošta silkė tiesiog tirpo burnoj - ji buvo riebi ir maloniai kvepėjo. Taip ir prasidėjo ligi šiol nesibaigiantis silkių bumas ne tik Olandijoje, bet ir visoje Europoje.

Nejaugi visų sūdytų silkių su galvomis pašalintos žiaunos :?: :oops:
Matyt kad ne. Nes burnoj netirpsta :lol:
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Re: Šis tas apie silkutę

Standartinė Lilina » 27 Lap 2006, 14:57

silsta rašė:Nežinau kaip jūs, bet aš žuvį, silkutę labai labai mėgstau. Niekad neperku jau paruoštos silkės, perku visad silkes sūdytas. Jas išvalau, pamirkinu parūgštintame vandenyje, po to į plastikinį indelį guldau silkės puseles, pjaustau svogūno, barstau matos kalendros, pipiriuko, užlašinu aliejuko, ir taip susluoksniuoju visas, kiek turiu. Tada pasidarau tokį užpilą: vanduo, citrinos rūgštelė, cukrus. Užpilu paruoštas silkes, ir į šaldytuvą. Tada bet kada paimi gabaliuką ir ruoši ją su kuo patinka. Skanu silkutė, svogūnas, grietinė ir su karštom bulvėm... mmmmmmmmmmmm... 038
Receptuks :luks: Nuo šiol sūdysiu pati :hubba:

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 27 Lap 2006, 15:47

Andron rašė:
silsta rašė:
Ramunė rašė:Iš istorijos

IKi 15 amžiaus dėl nemalonaus kvapo bei kartaus skonio silkė buvo laikoma niekam tikusia žuvimi - ją atiduodavo elgetoms ir raupsuotiesiems. Tačiau kartą vienas olandų žvejys, prieš sūdydamas, pašalino žiaunas. Taip paruošta silkė tiesiog tirpo burnoj - ji buvo riebi ir maloniai kvepėjo. Taip ir prasidėjo ligi šiol nesibaigiantis silkių bumas ne tik Olandijoje, bet ir visoje Europoje.

Nejaugi visų sūdytų silkių su galvomis pašalintos žiaunos :?: :oops:
Matyt kad ne. Nes burnoj netirpsta :lol:
Jei iš silkių nebūtų pašalintos žiaunos, jos būtų karčios :idea:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 27 Lap 2006, 15:52

Kad iš visų žuvu žiaunos šalinamos...man atrodo. Bent jau kai vasara tenka valyti didesnę žuvį ištrauktą iš ežero, tai irgi šalinam žiaunas.

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 27 Lap 2006, 15:55

Lilina rašė:Kad iš visų žuvu žiaunos šalinamos...man atrodo. Bent jau kai vasara tenka valyti didesnę žuvį ištrauktą iš ežero, tai irgi šalinam žiaunas.
Taip iš visų žuvų jas šalina :)

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 27 Lap 2006, 16:58

Silkutę ir žuvį labai mėgstu 043 Tik per Kūčias jos visiškai nesinori :? Ir, kiek žinau, ne man vienai :!: Kažin, kodėl :?:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 27 Lap 2006, 19:24

Nes skrandis būna jau prikištas visokiu mišrainiu, aguonpienio ir dar silke ant viršaus viso to 078 Organizmas nuodytis nenori :)

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 28 Lap 2006, 02:01

Lilina rašė:Nes skrandis būna jau prikištas visokiu mišrainiu, aguonpienio ir dar silke ant viršaus viso to 078 Organizmas nuodytis nenori :)
Man tai svarbiausia prisivalgyti aguonpienio su prieskučiais. Juk juos tik vieną kartą metuose darom :idea:

Vartotojo avataras
ade
Patyręs dalyvis
Patyręs dalyvis
Pranešimai: 254
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:55
Pliusai: 0

Standartinė ade » 28 Lap 2006, 15:26

O aš tai labai mėgstu silke su cinamonu :hubba:
Kiekvienas yra nelaimingas tiek, kiek tiki toks esąs.
Seneka

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 28 Lap 2006, 15:36

O viską valgant iš eilės, gausis silkė su aguonpieniu :lol:
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 28 Lap 2006, 15:39

tada jau vidurius susuks ir nekils klausymu kodel nesinori silkės per kalėdas :D

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 28 Lap 2006, 18:13

Lilina rašė:tada jau vidurius susuks ir nekils klausymu kodel nesinori silkės per kalėdas :D
:laugh: Va, dabar jau viskas aišku ir man :lol:

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 28 Lap 2006, 18:28

ade rašė:O aš tai labai mėgstu silke su cinamonu :hubba:
Įdimus derinys....ir skanu? :?:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 28 Lap 2006, 19:12

Visai skanu. Valgiau dar ir razinom pabarstytą. Keista, bet skanu :roll:

O aš šiandien irgi nusipirkau silkutės, tuoj eisiu pakepinsiu tarkuotą morką su svogūnu, įpilsiu truputį pomidorų padažo , įbersiu prieskoniukų irdruskytės ir šveisiu vakarienei. :valg:

Vartotojo avataras
Andron
Site Admin
Pranešimai: 1175
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 13:18
Pliusai: 0
Miestas: Vilnius
Susisiekti:

Standartinė Andron » 29 Lap 2006, 00:34

Ramunė rašė: O aš šiandien irgi nusipirkau silkutės, tuoj eisiu pakepinsiu tarkuotą morką su svogūnu, įpilsiu truputį pomidorų padažo , įbersiu prieskoniukų irdruskytės ir šveisiu vakarienei. :valg:
Mano mama pastoviai taip darydavo :hubba:
Firminiai skyreliai laukia firminių naujienų!
Kolkas NEMOKAMAI !

Vartotojo avataras
silsta
Gurmanas
Gurmanas
Pranešimai: 1706
Užsiregistravo: 19 Spa 2006, 13:45
Pliusai: 5
Miestas: Kaunas

Standartinė silsta » 29 Lap 2006, 09:29

Lilina rašė:
ade rašė:O aš tai labai mėgstu silke su cinamonu :hubba:
Įdimus derinys....ir skanu? :?:
Labai skanu ir mums silkė su cinamonu, tik ją reikia paruošti prieš dieną, kai bus valgoma. Aš pakepu svogūniuką ant aliejaus, tada į indelį sluoskniuoju: svogūnas, silkė gabaliukais, cinamonas, svogūnas, silkė, cinamonas.... Cinamono dedu nemažai. Pastovi kokią dieną, o tada skonis neapsakytas. Pabandyk :luks:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 29 Lap 2006, 14:29

Andron rašė:
Ramunė rašė: O aš šiandien irgi nusipirkau silkutės, tuoj eisiu pakepinsiu tarkuotą morką su svogūnu, įpilsiu truputį pomidorų padažo , įbersiu prieskoniukų irdruskytės ir šveisiu vakarienei. :valg:
Mano mama pastoviai taip darydavo :hubba:
O manoji tik per šventes :cry: Todėl aš dabar bandau atsivalgyti :valg: :valg: :valg:

Vartotojo avataras
daida
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 3484
Užsiregistravo: 30 Rgp 2006, 12:47
Pliusai: 51
Miestas: Vilnius

Standartinė daida » 29 Lap 2006, 15:34

silsta rašė:
Lilina rašė:
ade rašė:O aš tai labai mėgstu silke su cinamonu :hubba:
Įdimus derinys....ir skanu? :?:
Labai skanu ir mums silkė su cinamonu, tik ją reikia paruošti prieš dieną, kai bus valgoma. Aš pakepu svogūniuką ant aliejaus, tada į indelį sluoskniuoju: svogūnas, silkė gabaliukais, cinamonas, svogūnas, silkė, cinamonas.... Cinamono dedu nemažai. Pastovi kokią dieną, o tada skonis neapsakytas. Pabandyk :luks:
Mes viską darom taip pat tik svogūno nekepinam ir ruošiam prieš kokią porą valandų :roll:

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 03 Gru 2006, 18:48

Prisiminiau vieną neblogą receptuką su silke :
Išverdam kiaušinį, perpjaunam per pusę, ant jo dedam susuktą silkės puselę, puošiam puse pomidoro( ar ketvirtuku- priklausomai nuodydžio ). Viską persmeigiame smeigtuku ar dantų krapštuku. Valgom su majonezu ar grietine. Labai gražiai atrodo tarp salotinių patalėlių... :luks: O be to dar ir skanu 043

Vartotojo avataras
Lilina
Virtuozas
Virtuozas
Pranešimai: 8898
Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
Pliusai: 101
Miestas: Kaunas/Mažeikiai

Standartinė Lilina » 03 Gru 2006, 18:57

Ramunė rašė:Prisiminiau vieną neblogą receptuką su silke :
Išverdam kiaušinį, perpjaunam per pusę, ant jo dedam susuktą silkės puselę, puošiam puse pomidoro( ar ketvirtuku- priklausomai nuodydžio ). Viską persmeigiame smeigtuku ar dantų krapštuku. Valgom su majonezu ar grietine. Labai gražiai atrodo tarp salotinių patalėlių... :luks: O be to dar ir skanu 043
:hubba:

Vartotojo avataras
Eli
Dalyvis
Dalyvis
Pranešimai: 66
Užsiregistravo: 27 Lap 2006, 16:42
Pliusai: 0

Standartinė Eli » 05 Gru 2006, 17:10

Kad ir kokių silkių uždarų nedaryčiau, visada skaniausia mums :
Kepti svogūnai, pomidorų normalaus padažo, (kur apie 3 Lt. kainuoja), ir jo daug, dar bekepant cukraus įberiu, kad skonis pagerėtų :lol: tada su duonyte, niam-niam :hubba:

Skelbti atsakymą