Puslapis 11

Lasisa

Parašytas: 30 Lie 2010, 10:39
Tylus
Si straipsni skaiciau seniai. Atostogu metu tvarkiau savo kompiuteri ir radau jo kopija.
Reiketu pagalvoti tiems, kurie labai sia zuvi megsta ir vartoja. Kai suzinai, kaip ja augina, tai ir
noras prapuola ja valgyti. Tikrai nenoriu gadinti apetito.

LAŠIŠA

Ryškiai rožiniai lašišos gabaliukai
viliotevilioja akį, ko
pasėkoje prasidėjęs seilėtekis sustabdomas tik
žvilgsniu į kainą,
kurios tendencija yra tik viena - augti. Augti kaip
tos
lašišos,besitaškančios narve Norvegijos jūrinėje fermoje.Norvegai
tokios
žuvies beveik nevartoja - jie labiau mėgsta natūralią,
ekologišką ir
užaugintą motušės gamtos, o ne tėtušio fermerio,
kurio galvelėje kirba
mintis "o kaip čia uždirbus daugiau?". Ir ta
mintelė toli gražu
nepaskutinėje vietoje, ir ne tokia jau ji pridvėsus,
kad nebūtų
įgyvendinama realybėje. O realybė tokia: laukinių
lašišų mėsa raudona dėl
ypatingo okeaniškojo meniu, kuriuo laisvėje
mėgaujasi taip visų trokštamos
sidabrašonės. Fermų gyventojoms tenka
mėgautis kasdien tuo pačiu racionu,
kurį sudaro mišinukas taip
vadinamųkombinuotų pašarų - liaudiškai
"kombikormu" vadinamu. Kad
naminukės lašišiukės mėsytė išliktų rausva,
fermeriai į pašarą
žeria dirbtiną dažiklį,skambiu pavadinimu KANTAKSANTINAS.
Eurokomisijos
duomenimis, dažnas tokios lašišos vartojimas mityboje
pasibaigia akies
rainelės suirimu ir visišku apakimu. Deja, "malonumai"
tuo
nesibaigia.Dėl "lopšelio-darželio",kuriame žuvytės yra auginamos,
mažo
gyvenamo ploto ir gausaus gyventojų skaičiaus, ligų skaičiaus
augimas
adekvatus fermerio kišenės pilnėjimui.
Tam, kad derlius
neišstiptų, į pagalbą pasikviečiami civilizacijos
galingieji -
antibiotikai, kurių galutinė nusėdimo vieta jūsų, taip> >
skaniai
kertančių šį "delikatesą", organizmai. Ar jums jų reikia?
Spręskite
patys. Priminsime tik tiek, kad be visų minėtų nemokamų
priedų, kartu su
dirbtinai užauginta lašiša gaunate ir 10 kartų
didesnį kiekį polichloruoto
difenilo ir dioksino, negu valgant
natūraliai užaugusią žuvį. "Dirbtinai
užaugintos lašišos vartojimas
dažniau nei vieną karta per mėnesį padidina
galimybę susirgti
onkologinėmis ligomis" - rašo autoritetingas mokslo
žurnalas "Science".
Ne retas atvejis, kai dirbtinai užaugintoje lašišoje
randamas padidintas
ir sunkiųjų metalų kiekis. Narve užauginta lašiša neturi
retų
aminorūgščių ir baltymų, dėl kurių taip vertinama laukinė jos
sesė.
Tai štai tokios žuvelės ir tokios tokelės.
*
**--*
B.Karkliauskienė
Biologinės medicinos kabinetas

Re: Lasisa

Parašytas: 30 Lie 2010, 13:16
Nicole
Labiausiai kenksminga-gyventi :lol:

Re: Lasisa

Parašytas: 30 Lie 2010, 18:10
Tutsi
taip..... o lašiša, vistiek man labai skani ir ką apie ją besakytų 8)

Re: Lasisa

Parašytas: 30 Lie 2010, 21:00
JolantaDaruliene
Ir as labai megstu lasisa, nors dazniau valgom vyro pagauta zuvi, tai mazdug taip ir gaunasi kad pirktine lasisa valgom ne dazniu kaip karta pr menei ar du. Beje nepasakyciau kad norvegai labai megejai zvejot :roll:

Re: Lasisa

Parašytas: 09 Rgp 2010, 15:03
pyp
O aš nesiruošiu pirkt lašišos, nes neverta ji tos kainos kokia yra Lietuvoje...nebent būtų natūraliai užauginta