Kalėdinio meduolio konkursas
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Na, štai ir aš pristatau konkursui savo "mažylius" Naudojausi sena močiutės knyga, todėl visą informaciją, kuria ir pati vadovavausi, rašau čia. Pirmiausia, parašysiu, kas yra minima apskritai apie meduolių kepimą:
Iškeptas meduolis turi būti tamsiai rudas. Tokia spalva gaunama, virinant medų arba pridedant padeginto cukraus. Tai daroma šiuo būdu: 2 šaukštai cukraus kaitinami švarioje keptuvėje, kol ištirpsta ir pavirsta tamsiai geltonomis putomis. Tada į cukrų įpilama 1/2 stiklinės karšto vandens ir dar pavirinama, kol sustingęs cukrus vėl ištirpsta. Aš taip nedariau, bet tie, kurie bandys pasigaminti meduolių, gali pabandyti.
Toliau yra prieskonių mišinys meduoliams. Daida jį jau minėjo, bet aš įdėsiu tikslų receptėlį prieskonių proporcijų. Reikia 60g cinamono, 60g kvepiančių pipirų, 40g gvazdikėlių, 10g kardamono, 10g muškato riešuto, 10g diktono (badijano), 25g apelsino žievelių, 20g geltonojo imbiero. Neturint kai kurių čia paminėtų prieskonių, galima apsieti ir su paprastesniu mišiniu. Kiekvienos rūšies prieskoniai sumalami atskirai, sumaišomi ir vartojami recepte nurodytais kiekiais.
O čia mano išbandytasis receptas
Meduoliai — bučkiai (riešutėliai)
2tryniai
1 kiaušinis
50g sviesto
500g miltų
200g cukraus
200g medaus
1 šaukštelis sodos (aš dėjau vieną šaukštelį kepimo miltelių, tiesiog tingėjau terliūzytis, tokiu atveju grietinės nereikėtų)
1-2 šaukštai grietinės
2 šaukšteliai prieskonių mišinio
Glajui:
200g cukraus pudros,
3 baltymai
1/4 stiklinės vandens
pusės citrinos sunka arba 1/2 šaukštelio 9% acto
Šiems meduoliams medaus nereikia virinti. Dėl spalvos į tešlą dedama deginto cukraus.
Visi recepte nurodyti produktai sudedami į dubenėlį ir ilgai minkomi. Tešla turi būti kieta. Užminkyta tešla atšaldoma, po to daromi apskriti meduoliai graikinio riešuto didumo. Į skardą jie sudedami retai, kad kepdami nesusisiektų. Kepami nekarštoje krosnyje (tiksliau pasakius, vidutinio karštumo orkaitėje 180-230 C laipsnių temperatūroje), kol gražiai pagelsta.
Iškeptų riešutėlių apačios aptepamos virtu baltymų glajumi, sulipdoma po du riešutėlius, sudedama į skardas ir dar kartą kišama į orkaitę, kad sukeptų baltymas.
Baltymų glajus gaminamas taip:
Vanduo ir cukrus supilami į mažą puodelį, ir verdama uždengus, kol į šaltą vandenį įlašintas šio sirupo lašas nebeišsileidžia. Tada įpilamas šaukštas citrinos sunkos, ir sirupas paliekamas uždengtas, kol paruošiami baltymai. Šaltame kambaryje baltymai gerai išplakami. Paskui jie pilami į karštą sirupą ir plakami, kol pasidaro tiršta masė. Šiuo glajumi aptepami šilti kepiniai ir džiovinami nekarštoje orkaitėje.
Tai štai ir viskas. Daug prirašiau, bet nieko sudėtingo, viskas labai paprasta ir be galo skanu. Štai kas dar rašoma toje knygoje: Šie meduoliai gražūs ir labai ilgai laikosi. Riešutėlių apačias galima aptepti ir šokoladiniu glajumi. Tuo atveju riešutėliai neklijuojami. Šokoladiniu glajum aptepti meduolėliai į orkaitę nebekišami, nes šis glajus ir taip sustingsta.
Iškeptas meduolis turi būti tamsiai rudas. Tokia spalva gaunama, virinant medų arba pridedant padeginto cukraus. Tai daroma šiuo būdu: 2 šaukštai cukraus kaitinami švarioje keptuvėje, kol ištirpsta ir pavirsta tamsiai geltonomis putomis. Tada į cukrų įpilama 1/2 stiklinės karšto vandens ir dar pavirinama, kol sustingęs cukrus vėl ištirpsta. Aš taip nedariau, bet tie, kurie bandys pasigaminti meduolių, gali pabandyti.
Toliau yra prieskonių mišinys meduoliams. Daida jį jau minėjo, bet aš įdėsiu tikslų receptėlį prieskonių proporcijų. Reikia 60g cinamono, 60g kvepiančių pipirų, 40g gvazdikėlių, 10g kardamono, 10g muškato riešuto, 10g diktono (badijano), 25g apelsino žievelių, 20g geltonojo imbiero. Neturint kai kurių čia paminėtų prieskonių, galima apsieti ir su paprastesniu mišiniu. Kiekvienos rūšies prieskoniai sumalami atskirai, sumaišomi ir vartojami recepte nurodytais kiekiais.
O čia mano išbandytasis receptas
Meduoliai — bučkiai (riešutėliai)
2tryniai
1 kiaušinis
50g sviesto
500g miltų
200g cukraus
200g medaus
1 šaukštelis sodos (aš dėjau vieną šaukštelį kepimo miltelių, tiesiog tingėjau terliūzytis, tokiu atveju grietinės nereikėtų)
1-2 šaukštai grietinės
2 šaukšteliai prieskonių mišinio
Glajui:
200g cukraus pudros,
3 baltymai
1/4 stiklinės vandens
pusės citrinos sunka arba 1/2 šaukštelio 9% acto
Šiems meduoliams medaus nereikia virinti. Dėl spalvos į tešlą dedama deginto cukraus.
Visi recepte nurodyti produktai sudedami į dubenėlį ir ilgai minkomi. Tešla turi būti kieta. Užminkyta tešla atšaldoma, po to daromi apskriti meduoliai graikinio riešuto didumo. Į skardą jie sudedami retai, kad kepdami nesusisiektų. Kepami nekarštoje krosnyje (tiksliau pasakius, vidutinio karštumo orkaitėje 180-230 C laipsnių temperatūroje), kol gražiai pagelsta.
Iškeptų riešutėlių apačios aptepamos virtu baltymų glajumi, sulipdoma po du riešutėlius, sudedama į skardas ir dar kartą kišama į orkaitę, kad sukeptų baltymas.
Baltymų glajus gaminamas taip:
Vanduo ir cukrus supilami į mažą puodelį, ir verdama uždengus, kol į šaltą vandenį įlašintas šio sirupo lašas nebeišsileidžia. Tada įpilamas šaukštas citrinos sunkos, ir sirupas paliekamas uždengtas, kol paruošiami baltymai. Šaltame kambaryje baltymai gerai išplakami. Paskui jie pilami į karštą sirupą ir plakami, kol pasidaro tiršta masė. Šiuo glajumi aptepami šilti kepiniai ir džiovinami nekarštoje orkaitėje.
Tai štai ir viskas. Daug prirašiau, bet nieko sudėtingo, viskas labai paprasta ir be galo skanu. Štai kas dar rašoma toje knygoje: Šie meduoliai gražūs ir labai ilgai laikosi. Riešutėlių apačias galima aptepti ir šokoladiniu glajumi. Tuo atveju riešutėliai neklijuojami. Šokoladiniu glajum aptepti meduolėliai į orkaitę nebekišami, nes šis glajus ir taip sustingsta.
- Prikabinti failai
-
- Atsiprašau, dar su kortele :))
- IMG 057maz.jpg (29.05 KiB) Peržiūrėta 6408 karus(ų)
-
- IMG 056maz.jpg (30.12 KiB) Peržiūrėta 6406 karus(ų)
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Labai viliojančiai atrodo. Šaunuolė
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Dėkui. Ir skanūs labai. Tik vienas minusiukas, kad kai atšąla, sukietėja ir gaunasi tikri riešutėliaiForelle rašė:Labai viliojančiai atrodo. Šaunuolė
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Seniau Alytaus kepyklėlėje pirkdavome sausainiukus "Bučkius", bet jie tik taip atrodo, o pagaminti būdavo iš riešutų, bet jau tokie skanūs, kad net ir dabar skonio nepamirštu. Vis ieškau receptuko, bet visi "bučkiai" arba "riešutėliai", kažkodėl su medum būna
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Va šituos ir aš pamenu...Forelle rašė:Seniau Alytaus kepyklėlėje pirkdavome sausainiukus "Bučkius", bet jie tik taip atrodo, o pagaminti būdavo iš riešutų, bet jau tokie skanūs, kad net ir dabar skonio nepamirštu. Vis ieškau receptuko, bet visi "bučkiai" arba "riešutėliai", kažkodėl su medum būna
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Tai gal jie iš tikrųjų buvo su medumi? Tik riešutų kaip priedas pridėtaForelle rašė:Seniau Alytaus kepyklėlėje pirkdavome sausainiukus "Bučkius", bet jie tik taip atrodo, o pagaminti būdavo iš riešutų, bet jau tokie skanūs, kad net ir dabar skonio nepamirštu. Vis ieškau receptuko, bet visi "bučkiai" arba "riešutėliai", kažkodėl su medum būna
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Ne, ten grynai iš riešutų, tokie šviesūs, trapūs. Miltų visai mažaiŽivilė rašė: Tai gal jie iš tikrųjų buvo su medumi? Tik riešutų kaip priedas pridėta
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
O velnias, tik dabar pastebejau, kad tik iki grudzio pirmos vyksta konkursas O gaminimo eiga nebutina?
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Nu tada, ko gero, ne šitie. Nes miltų čia daaaaug. Nors jie irgi tokie trapūs, net nežinau ką primena, nu gal meduoliusForelle rašė:Ne, ten grynai iš riešutų, tokie šviesūs, trapūs. Miltų visai mažaiŽivilė rašė: Tai gal jie iš tikrųjų buvo su medumi? Tik riešutų kaip priedas pridėta
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Jo, tikrai laikas greitai bėga. Bet aš jau šiandien medaus parsinešiau, beliko surast laiko. Pagal konkurso sąlygas - būtinas receptas ir nuotrauka, gaminimo eiga nebūtinajustuke rašė:O velnias, tik dabar pastebejau, kad tik iki grudzio pirmos vyksta konkursas O gaminimo eiga nebutina?
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
saunuole Zivile
O is riesutu, tai tie migdoliniais vadinasi
O is riesutu, tai tie migdoliniais vadinasi
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
gerai butu gaminimo eiga ideti prie kaip kas gaminama, bet jei neiseina, tai ka jau padarysijustuke rašė:O velnias, tik dabar pastebejau, kad tik iki grudzio pirmos vyksta konkursas O gaminimo eiga nebutina?
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Paisskambinau mociutei. Meduolio receptas lygiai toks kaip daidos teks is naujo galva sukti
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
kaip skanu!daida rašė:Tai pradėsiu konkursą
Minkšti meduoliai "Angeliukai ir varpeliai"
3 kiaušiniai,
1 stiklinė kefyro,
1 stiklinė grietinės,
2 stiklinės medaus,
4 šaukštai cukraus,
2 šaukšteliai prieskonių mišinio (gvazdikėlių, imbiero, kardamono, cinamono, kvapniųjų pipirų),
1 šaukštelis sodos,
miltų tiek, kad tešlą būtų minkyti, bet ji turi būti minkšta (man išėjo apie 1 kg miltų).
Medus pavirinamas ir atvėsinamas. Kiaušiniai išplakami su cukrumi, supilamas kefyras sumaišytas su soda, grietinė, prieskoniai ir po truputi pilami miltai, kol tešla taps tokia kai galima ją bus minkyti ir kočioti. Tada tešla iškočiojama ir pjaustomi norimos formos meduoliai. Kepti apie 10 min. 180-200 laipsnių temperatūroje.
Paskui galima aptepti norimu glajumi.
Aš viską išpaišiau paprasčiausiu glajumi – kiaušinio baltymas su cukrumi.
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Jau ir pas mane vėsta meduoliukai dar patikrinau ar tikrai ne toks receptas kaip Daidos, bet ne, visiškai kitoks
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
reikia greiciau man kepti, gal siandien pavyks ir receptas nebus kaip tavo lauksim nuotraukuForelle rašė:Jau ir pas mane vėsta meduoliukai dar patikrinau ar tikrai ne toks receptas kaip Daidos, bet ne, visiškai kitoks
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Laukiam konkurentų, oi kaip laukiam
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
na va, aš čia jau irgi radau idomesni receptą
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Išbandžiau ir aš vieną meduolį, gavosi tikrai labai skanus, siūlau pabandyti.
MEDUOLIS SU RIEŠUTAIS
visa gaminimo eiga čia:
http://www.priestalo.lt/forumas/viewtop ... =55&t=8420
MEDUOLIS SU RIEŠUTAIS
visa gaminimo eiga čia:
http://www.priestalo.lt/forumas/viewtop ... =55&t=8420
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
sveikinu dar viena dalyve
Mergynos, aktyviau
Mergynos, aktyviau
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Sudėsiu vakare viską, nespėju nieko sutvarkyt, ant kelių gražuolytė sėdi ir stalčius krausto
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
as visa diena spirgu, kaip noriu meduoli kepti. Vyras su produktais is parduotuves uzstrigo garaze sakau tuoj iskeps visos pagal planuotus receptus tada jau bus ragai Sesuo mano dziaugiasi, kad toli nuo manes gyvena, kitame miesto gale, nes sako nuo tavo pyragu issipusciau kaip balionas o as tik iskepu, paragauju ir stengiuosi neuzsikabinti, vaikai didziausi valgytojai, aisku dar vyras ir anyta
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Kalėdiniai meduoliukai
Gaminimo eiga ir receptas čia:
http://www.priestalo.lt/forumas/viewtop ... =58&t=8422
Gaminimo eiga ir receptas čia:
http://www.priestalo.lt/forumas/viewtop ... =58&t=8422
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Labai gražiai atrodo gėlytės iš salėgražų
- Forelle
- Virtuozas
- Pranešimai: 11071
- Užsiregistravo: 28 Geg 2007, 08:46
- Pliusai: 689
- Miestas: Kaunas
- Susisiekti:
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Ačiū su vyru nusprendėm, kad skaniausi būtent dekoruoti saulėgrąžomis, migdolai ne itin jaučiasi, lazdyno riešutai irgi susilieja su medumi, o va saulėgrąžos duoda visai kitokį akcentą. Todėl pirmiausia tie meduoliukai ir dingo
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Kvapnus meduolis su šokoladiniu glajumi
Meduoliui reikės:
3 kiaušiniai,
200 g cukraus,
stiklinė pieno,
250 g sviesto,
200 g medaus,
500 g miltų,
4 šaukšteliai kakavos,
šaukštelis kepimo miltelių,
pusė a.š. malto imbiero, pusė a.š. cinamono, pusė a.š. malto gvazdikėlio, pusė a.š. muskato riešuto
100 g įvairių mėgiamų riešutų
šaukštas riebalų (aš nedėjau)
2 šaukštai maltų džiūvėsių (formai patepti ir pabarstyti),
Glajui
180 g juodojo kartaus šokolado
150 ml riebios grietinėlės
Gaminimo eiga: http://www.priestalo.lt/forumas/viewtop ... =55&t=8424
Meduoliui reikės:
3 kiaušiniai,
200 g cukraus,
stiklinė pieno,
250 g sviesto,
200 g medaus,
500 g miltų,
4 šaukšteliai kakavos,
šaukštelis kepimo miltelių,
pusė a.š. malto imbiero, pusė a.š. cinamono, pusė a.š. malto gvazdikėlio, pusė a.š. muskato riešuto
100 g įvairių mėgiamų riešutų
šaukštas riebalų (aš nedėjau)
2 šaukštai maltų džiūvėsių (formai patepti ir pabarstyti),
Glajui
180 g juodojo kartaus šokolado
150 ml riebios grietinėlės
Gaminimo eiga: http://www.priestalo.lt/forumas/viewtop ... =55&t=8424
Paskutinį kartą redagavo zivicib 24 Lap 2008, 00:41, redaguota 1 kartą(us).
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
Oho kiek skanumynų per savaitgalį padaugėjo
Labai jau vilioja meduolis su šokoladiniu glajumi
Labai jau vilioja meduolis su šokoladiniu glajumi
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
nu super
O as nezinau, ar spesiu ka nors padaryt bet stengsiuos
O as nezinau, ar spesiu ka nors padaryt bet stengsiuos
- Tutsi
- Site Admin
- Pranešimai: 35795
- Užsiregistravo: 03 Vas 2007, 12:54
- Pliusai: 794
- Miestas: Aukštaitijoje
Re: Kalėdinio meduolio konkursas
na baikit tiktai, jau ir taip daug laiko daviau