Puslapis 11

Kas ketvirtas pirmakursis nevalgo sriubos

Parašytas: 28 Geg 2008, 18:22
daida
Studentų mitybos įpročiai tėvų namuose bei bendrabučiuose skiriasi kaip diena ir naktis – į kitą miestą išsikėlusio akademinio jaunimo mityba tampa nesubalansuota, o tai gali sąlygoti įvairius sveikatos sutrikimus. Daugelio studentų racionas susiaurėja, jie atsisako daržovių, sriubos. Tokias tendencijas atskleidė sriubos gamintojo „Knorr“ atliktas tyrimas.

Bendrabučiuose gyvenančių Vilniaus universiteto bei Vilniaus Gedimino technikos universiteto pirmakursių apklausa paliudijo, jog dauguma respondentų sriubą ir daržoves valgo net pusantro karto rečiau nei tai darydavo namuose. Tuo tarpu pusgaminių, bulvių bei miltinių produktų suvartojimas, persikėlus į bendrabutį, padidėja beveik du kartus.

„Knorr“ tyrimo duomenimis, dauguma, net daugiau kaip 76 proc. pirmakursių sriubą renkasi tik vieną ar du kartus per savaitę, o beveik kas ketvirto studento savaitės racione šio patiekalo nėra išvis. 67 proc. apklaustųjų teigė nuolat ar dažnai vartojantys prastesnės kokybės maistą nei gyvendami tėvų namuose. Studentai anketose nurodė nebepietaujantys pastoviu metu, valgantys karštą maistą tik keletą kartų per savaitę. Tuo tarpu bendras suvartojamo maisto kiekis nesumažėjo.

Anot gydytojos dietologės med. dr. Lilijos Jasevičienės, tokia situacija kelia nerimą, kadangi jaunų žmonių organizmas negauna visų būtinų medžiagų. „Pusgaminiai ir atsitiktiniai maisto produktai nėra subalansuota mityba, todėl prie jų rekomenduotina valgyti sriubos, su kuria gaunama reikalingų mineralinių medžiagų, vitaminų, be to, taip užkertamas kelias galimoms sveikatos bėdoms, tokioms kaip skrandžio ir žarnyno sutrikimai, nuolatinis nuovargis ar nutukimas“, - sako dr. L. Jasevičienė.

Dr. L. Jasevičienės teigimu, pilnavertė mityba turėtų būti reguliari ir subalansuota, tačiau tai ne visada lengva įgyvendinti praktiškai, ypač jauniems ir nuolat skubantiems žmonėms, todėl sriuba gali tapti sveikos mitybos dalimi, paįvairinti bulvių, makaronų ir kitų „studentiškų“ patieklaų racioną.

Studentų apklausa atskleidė, jog viena pagrindinių priežasčių, kodėl sriuba užima tokią nedidelę mitybos raciono dalį, yra laiko trūkumas, šią priežastį nurodė daugiau nei pusė apklaustųjų. Likusieji prisipažino sriubos nemėgstantys, nemokantys jos virti arba neturintys tinkamų maisto gaminimui sąlygų.

„Iš tiesų, kokybiškos ir namais dvelkiančios sriubos gaminimo procesas toli gražu ne visada užtrunka ilgiau nei koldūnų išsivirimas – technologijos bei autentiški receptai leidžia šį patiekalą paruošti vos per kelias minutes“, - teigia Ilze Karahona, sriubas gaminančios kompanijos „Knorr“ atstovė.

Pasak jos, „Knorr“ 80 proc. daržovių sriubos gaminamos iš aukštos kokybės daržovių, žolelių ir prieskonių džiovinimo būdu, nenaudojat konservantų Tad valgant ne tik pasisotinama, bet ir organizmas aprupinamas vertingomis maisto medžiagomis, skaidulomis bei kai kuriais mineralais ir vitaminais, kurių yra „Knorr“ 80% daržovių sriubose.

Anot gydytojos dietologės L. Jasevičienės, sriuba ant jauno žmogaus stalo turėtų atsidurti bent 5 kartus per savaitę. Priklausomai nuo sriubos rūšies, ji gali tapti ir pagrindiniu patiekalu, pavyzdžiui, pieniška sriuba vakarienei. Rudenį ir žiemą reiktų vagyti riebesnes, teikiančias daugiau energijos sriubas, vasarai puikiai tiks lengvos, pvz. šaltibarščiai.



Apie sriubos naudą organizmui

Pasak dietologų, sriuba yra skanus, sveikas ir patogus maistas, todėl gali puikiai tikti daugelio šiuolaikinių žmonių gyvenimo būdui. Sriuba vertinama ne tik dėl gero skonio, bet ir dėl aibės vertingų savybių. Mitybos specialistai skiria penkias pagrindines priežastis, kodėl verta valgyti sriubą:

1. Sriubose, tokiose kaip „Knorr” „80 % daržovių“ sriuba, didelę dalį užima daržovės – būtinas ingredientas kasdieniniam racione, tad valgydami sriubas ne tik gardžiuojamės, bet ir subalansuojame savo mitybą.
2. Sriubos yra maistinių skaidulų šaltinis, kurios yra subalansuotos mitybos pagrindas, pagerina virškinimą ir bendrą savijautą.
3. Valgydami sriubas, organizmą praturtiname reikiamu skysčių kiekiu. „Knorr” sriubų sudėtyje vandens gali būti net 85 proc.
4. Sriuba padeda išlikti lieknam. Mokslininkai ištyrė sriubos poveikį svoriui ir padarė išvadas, jog besilaikantys dietų žmonės, kurie sriubos valgė po dvi porcijas per dieną, numetė daugiau svorio nei tie, kurių dietoje šio patiekalo nebuvo. Naujausi tyrimai parodė, jog valgant daržovių sriubą kaip pirmą patiekalą per pietus, galima sumažinti kalorijų įsisavinimą net iki 20 proc.
5. Mėgaujantis karšta sriuba, galima puikiai pailsėti ir atsipalaiduoti per pietų pertraukėlę.


AZ communications

Kalinausko g. 10/2-11, 03107 Vilnius

Parašytas: 04 Bir 2008, 22:52
Lilina
Viso straipsnio ne perskaičiau, bet iš savo patirties galiu pasakyti, kad kol buvau studentė, retai kas sriubas gamindavosi. Todėl kai viriau aš - svečiai visada buvo garantuoti. Nes visi ant kvapo subėgdavo, kai sriubą virdavau :P Ir girdavo visi kaip buvo skanu. o dabar mat su kavinių maistu lygina :evil:

Parašytas: 04 Bir 2008, 23:02
justuke
o dieve... "pasak dietologes, sriuba ant stalo turi atsidurti 5 kartus per savaite"... :shock: pas mane kad per menesi tiek kartu atsiduria... Nors siandien valgiau zuvienes is mano pagauto karpio 8)

Parašytas: 04 Bir 2008, 23:03
justuke
o dieve... pasak dietologes, sriuba ant stalo turi atsidurti 5 kartus per savaite... :shock: pas mane kad per menesi tiek atsiduria... Nors siandien valgiau zuvienes is mano pagauto karpio 8) bendrai dar visokie satibarsciai, pieniskos. :roll: bet tikrai neiseina 5 kartus per savaite. :roll:

Parašytas: 04 Bir 2008, 23:05
Lilina
Pas mane gal 10-12 kartu isiena :P Bo sriubininke esu ir nepavalgius sriubos, jauciu kad skrandziui kazko truksta :P

Parašytas: 04 Bir 2008, 23:09
justuke
Pas mane tai gal kokie 7 - 8 per menesi. Man skanu sriubos, bet jei uzvalgau sriubos, nebetelpa antro daug :lol: ir dazniausiai musu pietus susidaro is 1 patiekalo. Tai sriuba dazniausiai vakarienei, bet ir taip retokai kada :D

O kazin ar man vienai buna, kad jei pavalgai kokios nors sriubos, tai jau po kokiu 1-2val. ve valgyt nori? :roll: :lol: Gal isimtis saltibarsciai ir su frikadelem sriuba ( man) :roll:

Parašytas: 04 Bir 2008, 23:17
Lilina
Tai normalu, sriuba gi ne kaloringa, ten skysciu daug ;) Todėl ir yra pirmas patiekalas - sriuba, antras- stipresnis :)

Parašytas: 04 Bir 2008, 23:19
verosio
jergau!! o as nepamenu kada paskutini kart sriuba walgiau.. gal pries kokius pora metu.. :shock: :shock: :shock:

Parašytas: 04 Bir 2008, 23:25
la major
Valgau sriubą kiekvieną dieną... Negaliu kitaip :)

Parašytas: 04 Bir 2008, 23:53
verosio
ajj tai gal tu tuomet tokia prie tu dietininkiu, ne? :D

Parašytas: 05 Bir 2008, 09:36
daida
Aš irgi negaliu be sriubos :roll: Valgau kartais sriubą du kartus per dieną, o vakarienei visada dar verdu pienišką sriubą, nes maniškė kol nepavalgys "košės su pienu" negali eiti miegoti :lol:

Parašytas: 05 Bir 2008, 09:49
merope87
Aš be sriubos negaliu taip pat! Bet nepasakyčiau, kad sriuba - dietininkų maistas, visi pagardai (sūriai, sūreliai, grietinė) tiek kalorijų prideda, kad kaloringumu prilygsta pyragaičiams.

Parašytas: 05 Bir 2008, 10:48
Forelle
Sriuba ir pas mus labai svarbu. Dabar, ne visada turiu laiko paruošt, bet kas antrą dieną nors verdu. Arba nors pieniškos išverdu.
Sriuba dietininkų maistas, jeigu verdi kelias daržoves vandenyje, o paskui nededi nei greitinės, nei sūrio. Pas draugę tokią valgiau, fui... nu bet ji dietos laikėsi

Parašytas: 05 Bir 2008, 10:55
silsta
verosio rašė:jergau!! o as nepamenu kada paskutini kart sriuba walgiau.. gal pries kokius pora metu.. :shock: :shock: :shock:

Jergau.... Šitas žodis labai gražiai skamba, labai jau pažįstama tarmė, gal mes žemietės?
O sriuba pas mus būna apie 10 kartų per savaitę....

Parašytas: 09 Bir 2008, 11:46
Isia
turbut busiu is nedaugeliu studentu nuo pirmo kurso,kuri net labai daug ir labai daznai valgau sriuba :) tik,kad va, stidijos baigiasi :(