Kisielius

Diskusijos apie gėrimus

Moderatorius: Jacinta

Skelbti atsakymą
Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Kisielius

Standartinė Ramunė » 18 Vas 2008, 14:11

Koks kisielius primins mamos gamintą?

Kisielius – beveik privalomas gėrimas Kūčių vakarą. Tačiau šaltuoju metų laiku šis šiltas gėrimas vilioja nuolat. Galbūt todėl rinkoje pasirodė daug „vieno puodelio“ šio gėrimo pakuočių. Tai ypač palengvina gyvenimą, mat kisieliaus nereikia virti. Ir vis dėlto pirktinį kisielių beveik visi vertiname nuo vaikystės susiformavusiais kriterijais. Alfa.lt dar viename maisto eksperimente įvertins keturių skirtingų gamintojų siūlomus kisielius.
Šiame eksperimente vertinsime iš Rusijos gamintojo „Kulinar“ importuojamą aviečių kisielių, Lenkijoje gaminamą „Dr. Oetker“ aviečių kisielių, UAB Gerovės konservų fabriko gaminamą aviečių kisielių „Office line“ bei latvių įmonės „Aloja Starkelsen“ gaminamą aviečių kisielių „Avene“.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Vas 2008, 14:11

Aviečių skonio kisielius pasirinktas dėl subjektyvių eksperimento dalyvių jausmų šioms uogoms, bet dažniausiai gaminamas ir nuo senų laikų lietuvių mėgstamas yra spanguolių kisielius.
Latviškas ir rusiškas kisielius pakuojamas po 200 ir 220 gramų. Lietuviškas ir lenkiškas – tikras „vieno puodelio“ kisielius – pakuotėje rasite 30 arba 35 gramus mišinio.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Vas 2008, 14:12

Kisielių iš didžiųjų pakuočių reikės virti. Tad pasiruoškite puodą ir jame užvirinkite vandenį. Rusiškam kisieliui reikės 1,4 litrų vandens, latviškam – pusantro litro. Pakelio turinį, kitaip sakant, sausą kisielių, supilkite į nedidelį šalto vandens indelį, intensyviai išmaišykite ir dar intensyviau maišydami pilkite jį į verdantį vandenį. Intensyviai maišyti svarbu todėl, kad priešingu atveju išsivirsite kisielių su tąsiais, į nesuvirusį kiaušinio baltymą panašiais, gumulais. Vaikystėje daug kas tokius daiktus kisieliuje vadindavo „snargliais“ – baisu. Kisieliaus paruošimas truks nuo penkių iki dešimties minučių. Ant pakuotės rašoma, kad kisielių galima gerti su grietinėle, ledais arba pienu.

„Vieno puodelio“ kisieliaus paruošimas trunka mažiau nei penkias minutes. Pakelio turinį reikia supilti į didesnį – bent 200 ml talpos puodelį ir, užpylus verdančiu vandeniu, gerai išmaišyti. Maišome vėl dėl tos pačios priežasties, kaip ir gamindami kisielių iš didžiųjų pakuočių.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Vas 2008, 14:12

Rusiškas kisielius skaniai kvepia ir maloniai burbuliuoja. Išvirus jis netampa pernelyg tirštu. Saldokas, nes sudėtyje yra cukraus. Tiesa, gerti reikėtų atsargiai, nes kaip ir visų kisielių, paviršius atšąla, o viduje kisielius dar labai karštas. Šio eksperimento dalyvis dėl neatsargumo laikinai neteko galimybės jausti maisto skonį. Iš dešimties balų šiam kisieliui drąsiai galima skirti devynis dėl skonio ir dešimt dėl sudėties. Šis kisielius prilygsta natūraliam. Vienintelis E raide žymėtas konservantas jame – citrinos rūgštis.

Latviškas kisielius – tirštesnis.
Tai jau pakankamai didelis minusas eksperimento dalyviams. Vis dėlto jis tikrai puikiai tinka, jei ragausite su ledais, pienu ar grietinėle. Tačiau jei nemėgstat tiršto kisieliaus, turėtumėte vandens pilti kiek daugiau ir įsidėti papildomai cukraus (jei patinka saldesni gėrimai). Dėl tirštumo šis kisielius vertinamas aštuonetu. Sudėtį vertiname septyniais balais iš dešimties. Šiame kisieliuje yra maistinių dažų, aromato stipriklių. Beje, gamintojams reikėtų atidžiau spausdinti pakuotes, mat žodis „rūgštis“ rašoma su raide „g“.

Lenkiškas kisielius labai tirštas. Dar truputį, ir jis virstų žėlė. Atvirai sakant, tokio tirštumo kisielius tinkamas kaip priedas prie grietinėlės, galbūt maistui puošti ar pilti į kitus produktus, bet gerti jį vieną tikrai nemalonu. Nežinau, ar ragaudami pajusite avietes – eksperimento dalyviai jų tikrai nepajuto. Labai stiprus sintetinis skonis – ir tai nenuostabu. Sudėtyje daugybė E raidžių bei visokių tirštiklių, aromato stipriklių. Šio kisieliaus skonis ir sudėtis vertinami penkiais balais iš dešimties, nes penki – universitetinis „iš bėdos“ rodiklis. Kitaip sakant, jei neturite iš ko rinktis, galima gerti ir tokį kisielių, bandant pilti daugiau vandens, gardinant uogiene ir kitais priedais. Nors verta pamąstyti, ar ne lengviau tuomet pasigaminti naminioį kisieliaus?

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Vas 2008, 14:13

Lietuviškas kisielius skiriasi nuo prieš tai minėtų. Jis nėra labai tirštas – pagal tirštumą galėtume lyginti su latvišku. Tačiau šio kisieliaus sudėtis ypatinga. Ant pakuotės rašoma, kad jis – su avižiniais, sorų dribsniais, sėlenomis ir sezamų sėklomis. O tai tikrai pagardina kisielių ir padaro jį neįprastą. Sudėties, deja, taip pat negalime lyginti su beveik natūraliu rusišku kisieliumi. Čia įmaišyta dažiklių, dėta aromato stipriklio. Taigi skonis smarkiai skiriasi nuo rusiško kisieliaus ir juo labiau natūralaus. Tačiau pridėti dribsniai ir sėklos labai paįvairina kisielių ir daro jį išskirtinį. Taigi lietuviško kisieliaus skonį vertiname aštuoniais balais, o sudėtį – septyniais.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 18 Vas 2008, 14:13

Spanguolių kisielius:

1 stiklinė spanguolių,
1 litras vandens,
150 g cukraus,
1/2 stiklinės krakmolo,
cinamono,
gvazdikėlių (nebūtinai).

Iš perrinktų ir nuplautų sumaigytų uogų išspaudžiamos sultys. Liekanos užpilamos vandeniu ir pavirinamos su cukrumi bei prieskoniais. Perkošto nuoviro ir sulčių turi būti 1 litras. Nuoviras užvirinamas, supilamas išleistas krakmolas, užvirinama ir supilamos išspaustosios sultys.
Spanguolių kisielius patiekiamas kaip atskiras patiekalas arba prie manų ar ryžių košių, be to, juo užpilami kepti (nulupti) obuoliai, virtos kriaušės. Įdėjus daugiau krakmolo išverdamas tirštas kisielius. Jis valgomas su pasaldintu pienu ar grietinėle.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 24 Kov 2008, 19:19

Kakavos kisielius

1,5 stiklinės pieno,
1 kiaušinis
1 v š miltų,
3 v š cukraus,
Vanilė (žiupsnelis)
1 v š kakavos
Išplakti kiaušinį su cukrumi, miltais, vanile ir kakava. Pieno pilti tiek, kad masė būtų panaši į skystą grietinę. Likusį pieną pašildyti iki užvirimo ir sujungti su mase. Maišant kaitinti iki kol masė sutirštės.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 24 Kov 2008, 19:21

Obuolių kisielius

5 obuoliai,
1 stiklinė cukraus,
4 valg. š. krakmolo,
4 stiklinės vandens
Obuolius nulupti, supjaustyti plonomis skiltelėmis, sudėti į indą, užpilti karštu vandeniu ir virti, kol obuoliai bus minkšti. Po to perkošti per sietelį, pertrinti obuolius, sumaišyti su skystimu, sudėti cukrų ir užvirinti. Kai užvirs, maišant supilti išleistą krakmolą, užvirinti ir ataušinti. Patiekiant į kisielių galima įdėti įvairių uogų ir pjaustytų obuolių.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 10 Geg 2008, 16:38

Duonos kisielius

1 stiklinė padžiovintos ir sumaltos juodos ruginės duonos
2 šaukštai cukraus
1 šaukštas bulvių krakmolo
1 šaukštelis pakepintos apelsino žieveles

Vanilinis padažas:
1 stiklinė šviežios grietinėlės
1 šaukštelis vanilinio cukraus
1 šaukštelis cukraus
Užvirinti 2 stiklines vandens, suberti sumaltą duoną, cukrų, apelsino žievelę ir ištirpdytą 2 šaukštuose vandens bulvių krakmolą.Užvirinti, pilti į stiklinį dubenį ir ataušinti.Grietinėlę pašildyti (nevirti), pasaldinti, suberti vanilinį cukrų, ataušinti.

Vartotojo avataras
Ramunė
GURU
GURU
Pranešimai: 17172
Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
Pliusai: 736
Miestas: Kėdainių raj.
Susisiekti:

Standartinė Ramunė » 05 Bir 2008, 16:48

Pieniškas kisielius su morkomis

1 litras pieno
300 g morkų
2 valgomieji šaukštai krakmolo
cukraus pagal skonį
Morkas sutarkuoti smulkia tarka. Krakmolą išmaišyti 1 stiklinėje šalto pieno. Likusį pieną užvirinti, sudėti tarkuotas morkas, cukrų ir virti 1 minutę. Visą laiką maišant supilti išmaišytą piene krakmolą. Supilti į formeles ir ataušinti.

Skelbti atsakymą