Naminis limonadas
Moderatorius: Jacinta
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Naminis limonadas
Limonadas? O, „Coca-Cola“ arba nuolat keičiantis savo įvaizdį „Sprite? Ne? Aišku, kad ne! Tiesiog puikus ir toks pamirštas naminis limonadas. Vanduo su citrinų sultimis, citrina ir cukrumi arba medumi puikiai atgaivins karštą vasaros dieną, numalšins troškulį ir suteiks jėgų.
Manoma, kad pirmieji gerti citrinų ir medaus gėrimą pradėjo egiptiečiai, ir, beje, valstiečiai. Mat citrinos buvo prieinamesnės nei vynuogės. Dabar šis žodis jau nebereiškia vien tik iš citrinų pagaminto arba citrinų skonio turinčio gėrimo – tai jau didelė gaiviųjų gėrimų grupė. Galima būtų dar aptikti oranžadą, laimoladą arba čeriladą (atitinkamai pagamintus su apelsinais, žaliosiomis citrinomis ar vyšniomis), bet tai nepopuliarūs žodžiai, limonadas vis tiek nugali.
Kaip atskira rūšis egzistuoja bionadas, t. y. gėrimas, pagamintas su įvairiomis prieskoninėmis žolėmis. Anglijoje ar Australijoje limonadu laikomas gazuotas, bespalvis ir saldus gaivusis gėrimas su natūraliu arba dirbtiniu citrinų kvapikliu, o JAV ar Kanadoje limonadas – tai negazuotas vanduo, citrinų sultys ir cukrus, o Indijoje vietoje cukraus į limonadą beriama druskos. Kad kiti gaivieji gėrimai neliktų nuskriausti, jie gali „pabendrauti“ atskiroje rožinių limonadų kategorijoje.
Gaminti limonadą namuose labai paprasta. Patogiausia yra supjaustyti nuplautą ir apiplikytą citriną, užpilti ją cukraus sirupu ir kelias valandas atšaldyti. Tie, kas abejoja, ar pavyko švariai nuplauti citriną, gali išspausti tik sultis ir sumaišyti jas su cukraus sirupu ir atšaldyti. Galima pridėti mėtų, čiobrelių, levandų, įpilti kitokių sulčių arba tiesiog kūrybiškai pažaisti su įvairiais produktais… gal mums pasiseks atrasti kažkokį naują skonį.
Manoma, kad pirmieji gerti citrinų ir medaus gėrimą pradėjo egiptiečiai, ir, beje, valstiečiai. Mat citrinos buvo prieinamesnės nei vynuogės. Dabar šis žodis jau nebereiškia vien tik iš citrinų pagaminto arba citrinų skonio turinčio gėrimo – tai jau didelė gaiviųjų gėrimų grupė. Galima būtų dar aptikti oranžadą, laimoladą arba čeriladą (atitinkamai pagamintus su apelsinais, žaliosiomis citrinomis ar vyšniomis), bet tai nepopuliarūs žodžiai, limonadas vis tiek nugali.
Kaip atskira rūšis egzistuoja bionadas, t. y. gėrimas, pagamintas su įvairiomis prieskoninėmis žolėmis. Anglijoje ar Australijoje limonadu laikomas gazuotas, bespalvis ir saldus gaivusis gėrimas su natūraliu arba dirbtiniu citrinų kvapikliu, o JAV ar Kanadoje limonadas – tai negazuotas vanduo, citrinų sultys ir cukrus, o Indijoje vietoje cukraus į limonadą beriama druskos. Kad kiti gaivieji gėrimai neliktų nuskriausti, jie gali „pabendrauti“ atskiroje rožinių limonadų kategorijoje.
Gaminti limonadą namuose labai paprasta. Patogiausia yra supjaustyti nuplautą ir apiplikytą citriną, užpilti ją cukraus sirupu ir kelias valandas atšaldyti. Tie, kas abejoja, ar pavyko švariai nuplauti citriną, gali išspausti tik sultis ir sumaišyti jas su cukraus sirupu ir atšaldyti. Galima pridėti mėtų, čiobrelių, levandų, įpilti kitokių sulčių arba tiesiog kūrybiškai pažaisti su įvairiais produktais… gal mums pasiseks atrasti kažkokį naują skonį.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Arbūzų ir bazilikų limonadas
1 st. vandens
¾ st. cukraus
1 st. smulkiai supjaustytų bazilikų lapelių
8 stiklinės kubeliais supjaustyto arbūzo (išimti sėklas)
½ st. citrinų sulčių
Užvirinti vandenį su cukrumi. Nukaisti nuo ugnies ir suberti bazilikus. Palikti valandai ir perkošti. Arbūzą susmulkinti smulkintuvu, perkošti. Arbūzo sultis sumaišyti su bazilikų sirupu. Limonadą patiekti atšaldytą.
1 st. vandens
¾ st. cukraus
1 st. smulkiai supjaustytų bazilikų lapelių
8 stiklinės kubeliais supjaustyto arbūzo (išimti sėklas)
½ st. citrinų sulčių
Užvirinti vandenį su cukrumi. Nukaisti nuo ugnies ir suberti bazilikus. Palikti valandai ir perkošti. Arbūzą susmulkinti smulkintuvu, perkošti. Arbūzo sultis sumaišyti su bazilikų sirupu. Limonadą patiekti atšaldytą.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Rabarbarų limonadas
400 g nuvalytų ir supjaustytų rabarbarų
200 g cukraus
1/2 arb. š. cinamono
200 ml verdančio vandens
1 l gazuoto vandens
Rabarbarus užpilti cukrumi ir palikti 2–3 valandoms. Įberti cinamono ir užpilti verdančiu vandeniu. Išmaišyti ir ataušinti. Perkošti ir sumaišyti su gazuotu vandeniu.
400 g nuvalytų ir supjaustytų rabarbarų
200 g cukraus
1/2 arb. š. cinamono
200 ml verdančio vandens
1 l gazuoto vandens
Rabarbarus užpilti cukrumi ir palikti 2–3 valandoms. Įberti cinamono ir užpilti verdančiu vandeniu. Išmaišyti ir ataušinti. Perkošti ir sumaišyti su gazuotu vandeniu.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
Čiobrelių limonadas
220 g cukraus
7–8 čiobrelio šakelės
1–2 čiobrelio šakelės papuošti
6 citrinų sulčių
1 smulkiai supjaustyta citrina
1 l + 250 ml vandens
Išvirti sirupą iš 250 ml vandens ir viso kiekio cukraus. Užvirus įdėti 7–8 čiobrelių šakeles ir maišant pavirti ant mažos ugnies 5 minutes. Ataušinti. Dideliame ąsotyje sumaišyti čiobrelių sirupą, likusį vandenį ir citrinų sultis. Į aukštas stiklines arba taures įdėti ledukų, šviežių čiobrelių šakelių, citrinų gabaliukus ir įpilti paruošto gėrimo.
220 g cukraus
7–8 čiobrelio šakelės
1–2 čiobrelio šakelės papuošti
6 citrinų sulčių
1 smulkiai supjaustyta citrina
1 l + 250 ml vandens
Išvirti sirupą iš 250 ml vandens ir viso kiekio cukraus. Užvirus įdėti 7–8 čiobrelių šakeles ir maišant pavirti ant mažos ugnies 5 minutes. Ataušinti. Dideliame ąsotyje sumaišyti čiobrelių sirupą, likusį vandenį ir citrinų sultis. Į aukštas stiklines arba taures įdėti ledukų, šviežių čiobrelių šakelių, citrinų gabaliukus ir įpilti paruošto gėrimo.
- Ramunė
- GURU
- Pranešimai: 17172
- Užsiregistravo: 22 Spa 2006, 13:31
- Pliusai: 736
- Miestas: Kėdainių raj.
- Susisiekti:
„Barbių“ limonadas
1 kg braškių
300 g cukraus
400 ml gazuoto vandens
mėtų arba melisų lapelių papuošti
Palikti kelias braškes papuošti, jas susmeigti po kelias ant medinių šašlyko pagaliukų. Braškes sutrinti su cukrumi ir atsargiai sumaišytu su gazuotu vandeniu. Gėrimą atsargiai supilti į taures, papuošti braškių vėrinukais ir mėtų arba melisų lapeliais.
1 kg braškių
300 g cukraus
400 ml gazuoto vandens
mėtų arba melisų lapelių papuošti
Palikti kelias braškes papuošti, jas susmeigti po kelias ant medinių šašlyko pagaliukų. Braškes sutrinti su cukrumi ir atsargiai sumaišytu su gazuotu vandeniu. Gėrimą atsargiai supilti į taures, papuošti braškių vėrinukais ir mėtų arba melisų lapeliais.
- Lilina
- Virtuozas
- Pranešimai: 8898
- Užsiregistravo: 12 Rgs 2006, 11:05
- Pliusai: 101
- Miestas: Kaunas/Mažeikiai
Aš kai turiu tą stiklinį arbatinuką, tai į jį elementariausia pripjaustau citrinų, prieš tai jas išspaudžius rankom, užpilu cukrum, paskui karštu vandenių. Žolelių dar nebandžiau dėti, bet gal vertėtų, bus kaip arbata su didelių kiekių citrinos. Ir geriam tokį paskui atvėsintą gėrimą Uogienės ten irgi ištirpinu. Vyšniu kažkodėl populiariausia. Braškės kažaip mano šeimynoje sunkiai eina Na tai ir žaidžiu tais limonadais , kompotais