Puslapis 14

Absentas

Parašytas: 06 Lap 2007, 19:34
Lilina
Ne karto ne ragavau šio gėrimo.
Daugiau apie jį čia http://lt.wikipedia.org/wiki/Absentas
gal kas esat ragaves? Ar skanu? Ar verta pirkti ir kur jį galima nusipirkti?

Parašytas: 06 Lap 2007, 20:20
duziki
neesu ir as tokio ragavusiPaveikslėlis

Parašytas: 06 Lap 2007, 23:19
Jacinta
As kiek girdejau labai neskanus yra!Paveikslėlis

Parašytas: 06 Lap 2007, 23:22
duziki
o gal i kokteiliukus visai skanuPaveikslėlis

Parašytas: 07 Lap 2007, 09:58
silsta
Radau tokios informacijos apie absentą, gal pravers :?:


Absentas (pranc. absinthe – pelynas) - stiprus, daug eterinių aliejų (1-20%) turintis alkoholinis gėrimas. Gėrimo pavadinimas kilęs iš pelyno (lot. Artemisia absinthium, graik. Absinthion) pavadinimo. Karčiojo pelyno trauktinė yra žalios spalvos, turi anyžių prieskonį, jai būdingas kartus skonis. Gėrimas labai stiprus (60-80%), nes tik tokia alkoholio koncentracija gali surišti didžiulį eterinių medžiagų kiekį. Literatūroje prancūziskai kartais vadinamas La Fee Verte “Žalioji Fėja”.

Absentas gaminamas distiliuojant spiritinį pelynų antpilą. Po distiliacijos, skoniui pagerinti ir spalvai suteikti, įmaišoma anyžių, mėtų, melisos, koriandro ir kitų vaistinių augalų ekstrakto. Susimaišius šiam skaidriam žaliam gėrimui su vandeniu, išsiskiria eteriniai aliejai, dėl to gėrimo spalva pakinta į baltą (opalo) spalvą, o ištirpęs cukrus sušvelnina kartoką absento skonį.

Dėl didelio eterinių aliejų kiekio, ypač tujono, šis gėrimas turi svaiginantį poveikį. Aktyvioji medžiaga tujonas, gaunamas iš bitkrėslių, tujų ir didžiausią jo koncentraciją turinčio karčiojo pelyno, naudojamas farmacijoje ir priskiriama prie nervus paralyžuojančių medžiagų.

Istorija
Absentą 1792 sukūrė Šveicarijoje gyvenęs prancūzas daktaras Pierre Ordinaire kaip vaistą, skirtą virškinimo bei kitoms ligoms gydyti.

XIX a. viduryje absentas paplito tarp Alžyre buvusių Prancūzijos kareivių, kurie jį naudojo dezinfekcijai bei kaip vaistą užkrečiamų ligų profilaktikai. Prancūzai pastebėjo, kad vietiniai gyventojai musulmonai geria absentą, maišytą su vandeniu, nors alkoholį gerti jiems draudžia tikėjimas. Gyventojai galimybę gerti absentą aiškino tuo, kad sumaišytas su vandeniu jis tampa baltos spalvos ir Alachas negali jo atskirti nuo arbatos su pienu. Kareiviai perėmė šį absento gėrimo būdą ir atvežė į Prancūziją, kur jis tapo rafinuotu elito gėrimu, kurį vartojo tik aukštuomenė ir vidurinioji klasė kaip aperityvą prieš valgį. Buvo sukurti brangiai kainuojantys įrankiai: specialus grafinas ir taurės, skylėti sidabriniai šaukšteliai bei specialios šakutės. Pats gėrimo būdas pasikeitė ir tapo ritualu: į taurelę įpildavo šiek tiek absento, ant jos padėdavo šakutę su gabalėliu cukraus, ant pastarojo užlašindavo dar truputį absento ir jį padegdavo, pradėjus cukrui lydytis, užpildavo vandens.

XIX a. pabaigoje absentas išpopuliarėjo visoje Vakarų Europoje, ypač Prancūzijoje, Šveicarijoje, Belgijoje, Ispanijoje, Čekijoje ir tapo vienu iš populiariausių stipriųjų gėrimų. Su įkvėpimu ir kūryba absentą siejo menininkai, pvz., Van Gogh, Rimbaud, Maignan, Picasso ir kiti.

Nepaisant gėrimo populiarumo buvo pastebėti ir neigiami absento efektai: dėl savo stiprumo gėrimas buvo alkoholizmo priežastis. Spalvai pagerinti, tuo metu buvo naudojami vario junginiai, kurie sukeldavo lėtinius organizmo apsinuodijimus. Didelės eterinio aliejaus tujono dozės gerokai sustiprindavo apsvaigimą, kaip manoma, ilgainiui sukeliantį haliucinacijas. Po Šveicarijoje įvykusios tragedijos, kai girtas, alkoholizmu sergantis Jean Lanfray išžudė savo šeimą (tarp gertų gėrimų buvo ir absentas), daugelio šalių vyriausybės nutarė gėrimą uždrausti. Visgi draudimai neįsigalėjo Ispanijoje, Portugalijoje, Lotynų Amerikos šalyse.

XX a. antroje pusėje, šalių, neuždraudusių absento, patirtis parodė, kad saikingai vartojant, neigiami absento poveikiai nepasireiškia. Dauguma anksčiau su absentu sietų negalavimų yra paprasčiausios alkoholizmo pasekmės. Absente esančiam eteriniam aliejui tujonui priskirtos haliucinacijos, kaip manoma, dažniausiai susijusios su naudotais vario priedais. Šiuo metu Europos Sąjungoje absento gamyba leidžiama, nors daugumoje šalių ribojamas tujono kiekis, kuris negali viršyti 10 promilių (1 litrui spirito gali būti ne daugiau kaip 10 ml “Absento”).

Populiarios rūšys
Hills Absinth
viena garsiausių absento rūšių, gaminama Čekijoje, turi nedaug eterinių aliejų, maišant su vandeniu, nepabąla.
King of Spirits
populiari, daug tujono turinti absento rūšis, gaminama Čekijoje.
Pernod Fils
žinomiausia ir seniausia absento rūšis, gaminama Prancūzijoje.

Vartojimo būdai
Geriausiai žinomi trys absento vartojimo būdai:

Prancūziškasis (klasikinis)
imama taurelė, įpilama maždaug ketvirtis absento, ant taurelės padedama šakutė (desertinė arba speciali absento), ant jos - gabalėlis cukraus. Ant cukraus užlašinama truputis absento ir cukrus padegamas. Cukrui apsilydžius, ant jo užpilama vandens, kuris nuteka į taurelę. Susidaro balkšvas silpnai švytintis (opalescuojantis) gėrimas, kuris ir geriamas.
Čekiškasis šis būdas populiarus ir Lietuvoje - į taurelę įpilama absento, imamas kavos (ne arbatinis) šaukštelis, juo pasemiama truputis cukraus, kuris suvilgomas absente. Cukrus padegamas, palaukiama, kol jis pilnai išsilydys, tada, dar degantis, išmaišomas absente. Užsidegęs absentas praskiedžiamas, jį užgesinant, vandeniu. Tokiu būdu irgi susidaro gėrimas, beveik nesiskiriantis nuo pagaminto prancūzišku būdu.
Rusiškasis
absentas atšaldomas maždaug iki žemesnės, nei 0 laipsnių temperatūros, geriamas grynas, užkandant citrina.
Kiti būdai
per šakutę (ar specialų šaukštelį), ant kurios uždėtas gabaliukas cukraus, palengva lašinamas labai šaltas vanduo. Kai cukrus ištirpsta ir suteka į taurę, gėrimas susidrumsčia, įgaudamas žalsvo pieno atspalvį. Kokteilį galima gaminti su apelsinų, ananasų sultimis, toniku ir ledukais.
cukrus prieš tai pamirkomas absente ir padegamas. Po to, kai į taurę įlašės reikiamas kiekis išsilydžiusio cukraus, pilamas ledinis vanduo. Šis būdas dar labiau sušvelnina gėrimo skonį, bet yra pavojingas, nes absentas gali užsidegti taurėje.

Parašytas: 07 Lap 2007, 10:03
Tutsi
jei kada teko gerti pelynų arbatos,tai skonis labaaaaai panasus,tik dar stiprus :P

Parašytas: 07 Lap 2007, 10:18
silsta
Teko gerti pelynu arbatą, karti kaip... nesakysiu :oops:

Parašytas: 07 Lap 2007, 10:38
Tutsi
tai va,labai panasus skonis :roll: man jis ir gi ne prie širdies :merg2:

Parašytas: 07 Lap 2007, 12:13
duziki
tai neskanus gerimukasPaveikslėlis

Parašytas: 07 Lap 2007, 12:18
Jacinta
Neverta net ragauti. 078

Parašytas: 07 Lap 2007, 12:25
Tutsi
as tai karta paragavau,tai dar ir dabar jo skoni pamenu 078

Parašytas: 07 Lap 2007, 12:29
Jacinta
:lol:

Parašytas: 07 Lap 2007, 12:32
duziki
Paveikslėlis

Parašytas: 07 Lap 2007, 12:56
Lilina
O čia visokiose verslo žurnaluose rašo apie jį, pijarą matomai varo, tipo egzotika, neįprastas, tipo tik aukšta visuomenė jo skonį supranta, visokie super starai... 8)

Parašytas: 07 Lap 2007, 13:30
Tutsi
gal kai as zmogus ne is aukstuomenes,tai ir nesuprantu :merg2:

Parašytas: 07 Lap 2007, 13:48
duziki
tai cia jie taip sako privilioti klientus :merg2: juk buna patikliu zmoniu kurie pries draugus sako kad skanu ir skoni reikia suprasti o patys i tualeta nueja issivemePaveikslėlis, bet cia tik mano nuomonePaveikslėlis

Parašytas: 07 Lap 2007, 13:59
Jacinta
:lol:

Parašytas: 07 Lap 2007, 15:32
Lilina
Tutsi rašė:gal kai as zmogus ne is aukstuomenes,tai ir nesuprantu :merg2:
Na matai, pas mus visa aukštomėnė iš kaimų išėjusi :lol: O ten rašo tipo Van Gogas ji gėrė, paskui tas, baisuoklis Iron Maison, ar kaip jis teisingai rašomas. Nu gal tokie išprotėje tik ir gali jį gerti :roll: Bet nesu ragavus, man įdomu kas per skonis, bet pelyno arbatos esu gėrus.... 078

Parašytas: 07 Lap 2007, 16:09
silsta
Tur būt jį ir geria dėl išprotėjimo ir apsvaigimo baisinio.... :oops: Paveikslėlis

Parašytas: 07 Lap 2007, 16:17
Lilina
silsta rašė:Tur būt jį ir geria dėl išprotėjimo ir apsvaigimo baisinio.... :oops: Paveikslėlis
Gal ir man neverta ragauti, paskui busiu kaip šitas nukvakes smailas :lol: :lol: :lol:

Parašytas: 07 Lap 2007, 16:41
duziki
:laugh:

Parašytas: 07 Lap 2007, 18:53
Tutsi
geriau jau lietuvisko "suktinio" :luks:

Parašytas: 07 Lap 2007, 19:07
Lilina
arba "Žalių devynerių" :hubba:

Parašytas: 07 Lap 2007, 19:11
Tutsi
o man zalios seipsau :oops:

Parašytas: 07 Lap 2007, 20:09
Jacinta
Per daug zoleliu! :x

Parašytas: 07 Lap 2007, 20:28
Lilina
Aš kadangi mėgstu vokišką Jegermeister, tai man tos žalios yra skanios.
O Absentas reiškias yra Pelyno trauktinė, maždaug apie 60 oborotu gėrimiks.

Parašytas: 07 Lap 2007, 20:49
duziki
O AS TU ZALIU DEVYNERIU NEESU RAGAVUSI :oops:

Parašytas: 07 Lap 2007, 21:00
Lilina
O Jegermeistrą ragavai?

Parašytas: 07 Lap 2007, 21:01
duziki
IRGI NEPaveikslėlis

Parašytas: 07 Lap 2007, 21:02
Lilina
O vaikystėje vaistų "pertusino"?