Puslapis 13

Vokiečių virtuvė

Parašytas: 12 Geg 2007, 10:28
Hazel
024 Vokiečių virtuvės patiekalai nedaug kuo skiriasi nuo kitų europiečių maisto. Jie mėgsta ikrus, paršiuką su krienais, dešras, dešreles, ruošia daug patiekalų iš kiaulienos, jautienos, veršienos, paukštienos. Pietums ir vakarienei patiekiama sriuba, mėsos ar žuvies patiekalas ir desertas. Antrieji patiekalai yra dažniausiai kepami, apkepami, troškinami. Populiariausi – kepta antis su obuoliais, mušti kiaulienos kotletai drebučiuose, keptos kepenys. Vokiečiai garnyrui naudoja virtas bulves su lupenomis, bulvių salotas, bulvių tyrę. Patiekalai riebūs, bet neaštrūs. Iš jūros gėrybių itin paplitę valgiai su unguriais, omarais. 024

:idea: iš vokiečių virtuvės perimtas bulvių plokštainis (kugelis). :idea: (o aš maniau, kad kugelis - tradicinis lietuvių valgis, bet, pasirodo, klydau) :idea:

Parašytas: 12 Geg 2007, 10:43
Hazel
Šiaurės Vokietijos šutinys

600 g jautienos iš apatinės dubens dalies, 150 g virto kumpio be riebalų, 3 šaukštai aliejaus, 2 svogūnai, 1 šaukštas saldžių raudonųjų pipirų, 1 šaukštelis druskos, ¼ šaukštelio karčiųjų pipirų, 1 raudonas aitrusis ankštpipiris, 1/4 l silpno vietinio raudonojo vyno, 250 g bulvių, 1-½ šaukštelio cukraus.

Svogūnai nulupami ir supjaustomi ritiniukais. Mėsa nuplaunama, apšluostoma ir kartu su kumpiu supjaustoma 2 cm dydžio gabaliukais. Troškintuve įkaitinamas aliejus, sudedama mėsa su svogūnais ir vartant kepama 5 minutes. Suberiama druska, pipirai, įdedamas aitrusis ankštpipiris, supilamas vynas ir troškinys uždengtas šutinamas 40 minučių ant nedidelės ugnies. Tuo tarpu nuskutamos bulvės ir taip pat supjaustomos 2 cm gabaliukais. Po 40 minučių bulvės sudedamos į mėsą. Išmaišoma ir atidengus dar 20 minučių troškinama ant mažos ugnies. Pabaigoje pagardinama cukrumi.

Prie jo tinka agurkų arba kopūstų salotos.

Parašytas: 12 Geg 2007, 13:00
Tutsi
o kam cukrus,turbut nuo aitriojo pipiro astru labai :merg2:

Parašytas: 12 Geg 2007, 19:33
zuikaite
Dar siek tiek radau informacijos apie vokieciu virtuve... Si karta, kaip svenciamos kaledos

Pagrindinis Šv.Kalėdų patiekalas dažniausiai būna kepta žąsis (dažnai įdaryta obuoliais ar džiovintomis slyvomis). Šiandien vietoj žąsies kai kas valgo antį, kai kur patiekiamas ir kalakutas. Kai kurie vokiečiai renkasi bažnyčios, kaip pasninko valgį, rekomenduojamą Kalėdų karpį.

Vokietijoje ant kalėdinio stalo turi būti rinktinių saldumynų. Iš senų laikų atkeliavo paprotys – kepti saldumynus su kokiais nors atvaizdais. Manoma, jog paprotys iš tešlos gaminti keptas figūrėles atėjo dar iš pagonybės laikų, kurį ilgainiui krikščionybė pavertė Kalėdų papročiu.

Pagrindinis kalėdinio stalo saldumynas Vokietijoje – meduolis (Lebkuchen). Niurnbergo meduoliai pirmąkart paminėti jau 1409 m. rankraštyje. Marcipanai Vokietijoje taip pat žinomi jau nuo XV a. Iš pradžių šiuo skanėstu buvo leidžiama prekiauti tik vaistinėse ir tik vėliau leidimą jį gaminti gavo konditeriai.

"Gurmano gidas" informacija

Parašytas: 12 Geg 2007, 19:35
zuikaite
Vokietijoje balandžio-birželio mėnesiais su dideliu malonumu valgomi šparagai. Priešingai nei Italijoje ar Prancūzijoje, Vokietijoje labiau vertinami baltieji, o ne žalieji šparagai.

Šparagų derlius nuimamas labai anksti ryte, kuomet dar nepatekėjusi saulė. Taip yra daroma todėl, kad nepamelstų ką tik pasirodžiusios šparagų galvutės. Iš karto nuimtos, šios daržovės trumpiausiu keliu vežamos į turgų ir kuo skubiau parduodamos.

Šparagai, kaip labai brangios daržovės, buvo žinomi dar 200 m. prieš Kristų. Savo valdymo metais Romos imperatorius Diokletianas (284-305 m.) išleido įstatymą, kuriuo buvo nustatyta aukšta šios daržovės kaina.

Vokietijoje šparagai pradėti auginti apie 1568 metus. Šiandien jie laikomi delikatesu. Kuo šparagas baltesnis, o jo kotelis storesnis, tuo jis brangesnis. Lengvai įdrėskus, iš jo turi sunktis sultys.

Šparagai gaminami labai paprastu būdu: kiekvienam žmogui skirtus maždaug 400 g šparagų reikia išvirti ir patiekti su ištirpintu sviestu, šviežiomis bulvėmis ir kumpiu. Prie šparagų tinka ir įvairūs padažai bei ką tik iškepti kiaušininiai pyragėliai. Kaip priedas šparagai Vokietijoje tiekiami prie keptos jautienos, rūkytos lašišos ar troškintos žuvies.

Teritorijose, kur šparagų auginama daugiau, restoranų šeimininkai paprasčiausiu būdu paruoštas daržoves naudoja turistų viliojimui.

Viena kilniausių Vokietijos daržovių auginama pietvakariniuose šalies regionuose. Šparaguose gausu A ir C vitaminų bei mineralų. Kadangi 90 proc. jų masės sudaro vanduo, mažai kalorijų turintys šparagai puikiai tinka metantiems svorį.

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija

Parašytas: 13 Geg 2007, 11:05
Tutsi
malonu zuikaite,kad dingsti ir atsirandi su idomia informacija :wink:

Parašytas: 14 Geg 2007, 15:31
zuikaite
Stengiuos kaip tik galiu :roll: Tik kad to laiko visai neturiu, su nauju butu naujos bedos

Parašytas: 14 Geg 2007, 15:34
Tutsi
zuikaite rašė:Stengiuos kaip tik galiu :roll: Tik kad to laiko visai neturiu, su nauju butu naujos bedos
tai kokios bedos,ko su kolektyvu nepasidalini :roll:

Parašytas: 31 Geg 2007, 20:16
Ramunė
Bulvių salotos

800 g virtų bulvių,
60 g svogūnų,
2 šaukštai aliejaus,
1 šaukštas vyno acto,
druskos, pipirų.

Bulves dar šiltas supjaustyti kubeliais, sumaišyti su svogūnu,ir kitais priedais. Išmaišyti ir valgyti šiltas.

Parašytas: 01 Bir 2007, 08:34
Tutsi
o jei dar silkutes prie situ salotu.... :hubba:

Parašytas: 05 Lie 2007, 08:00
Ramunė
Vokiškas varškės pyragas (Kaese kuchen)

Pagrindui:
80 g sviesto, 100 g cukraus,
1 kiaušinis, pusė pakelio (šaukštelis) kepimo miltelių,
200-250 g miltų.

Varškės masei:
800g liesos varškės, 50 g minkšto sviesto,
2 šaukštai grietinės, 150 g cukraus, 1
,5 pak. vanilinio pudingo miltelių,
5 išplakti baltymai, 5 trynia.i

Minkštą sviestą triname su cukrumi, įdedame trynį, išplaktą baltymą, išmaišome. Tada dedame tešlai skirtus miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Suminkome tešlą. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi. Riebalais tepti nereikia.

Varškės kremui: sviestą triname su cukrumi, įdedame grietinės, išplaktus trynius, sudedame varškę. Išmaišome. Sudedame išplaktus baltymus, išmaišome. Pabaigoje įdedame vanilinio pudingo miltelius. Užpilame ant tešlos į formą. Kepame ~150/170 º C, ~60/70 min.

Parašytas: 05 Lie 2007, 08:18
Tutsi
o riebi varske bus blogai :shock: ,nes as tai liesos neturiu :merg2: ,tik kaimiska,superine :merg2:

Parašytas: 05 Lie 2007, 08:27
Ramunė
Nekepiau. tik nurašiau. :oops: Bet manau, kad nieko tokio neatsitiks, bus kaloringesnis pyragas ir tiek :roll:

Parašytas: 05 Lie 2007, 08:33
Tutsi
Ramunė rašė:Nekepiau. tik nurašiau. :oops: Bet manau, kad nieko tokio neatsitiks, bus kaloringesnis pyragas ir tiek :roll:
tada ismeginsiu kada,nes patinka pyragai su varske :wink:

Parašytas: 05 Lie 2007, 08:39
Ramunė
Gerai, palauksim. PaveikslėlisTik neilgai, kąąąąPaveikslėlis

Parašytas: 05 Lie 2007, 08:49
Tutsi
Ramunė rašė:Gerai, palauksim. PaveikslėlisTik neilgai, kąąąąPaveikslėlis
jeigu nupirks kas pudingo,tai sendien ismeginsiu :merg2:

Parašytas: 29 Sau 2008, 18:51
Lilina
Dešrelės aluje

Rukytos dešrelės - 300gr
Alus - 1 stiklinė
Rauginti kopūstai - 200gr

Kopūstus užpilti pusės dozės alaus ir virti kol biški suminkštės kopustai. Tada įpilti likusi alų ir įdėti dešrelės. Virti kol bus išvirtos dešrelės. Papipirinti, padruskinti ir pateikti su bulkutėm arba virtom bulvėm.

Parašytas: 29 Sau 2008, 21:13
Talija
Pas vokiečius tai visur alus..... :hypno:

Parašytas: 30 Sau 2008, 11:59
Tutsi
bet gal ir skanu visai :roll:

Parašytas: 30 Sau 2008, 12:10
Ramunė
Taigi ten tokius alaus festivalius savaitinius organizuoja. Kaip vokietis be alaus :lol:

Parašytas: 30 Sau 2008, 18:35
justuke
mano sese kelis metus dirbo vokietijoje tai viena auklejama mergaite mego darytis toki sumustini: nutella + rauginti agurkai + druska 078

Parašytas: 30 Sau 2008, 18:39
duziki
078

Parašytas: 30 Sau 2008, 19:23
Forelle
justuke rašė:mano sese kelis metus dirbo vokietijoje tai viena auklejama mergaite mego darytis toki sumustini: nutella + rauginti agurkai + druska 078
Net neįsivaizduoju skonio :shock:

Parašytas: 30 Sau 2008, 20:15
Guci
Net nusipurciau 078

Parašytas: 30 Sau 2008, 20:45
angeliuke
Po tokio sumustinio butu Paveikslėlis

Parašytas: 30 Sau 2008, 21:14
Talija
Ojetau... :shock: Tai mergaitei viskas gerai su virškinimu? :D

Parašytas: 30 Sau 2008, 21:18
Ramunė
Ko jūs stebitės :shock: Kiekvienam savas skonis. Man irgi plaukai apsišiaušė, kai pamačiau cepelinus su duona valgant, bet tam žmogui - net labai skanu...
P.S. Aš tikrai nerizikuočiau ragauti :?

Parašytas: 30 Sau 2008, 21:20
Talija
Cepelinai su duona. :shock: Irgi egzotika. :lol:

Parašytas: 30 Sau 2008, 21:22
Ramunė
Taip, kažkur jau esu apie tai rašiusi seniau :lol:

Parašytas: 31 Sau 2008, 11:38
Lilina
Kad vaikystėje keisti skoniai patinka :)
Mano pusbrolis kai buvo mažas labai mėgo juoda duona sumaišyta su vandeniu ir su cukrum. Man vien pagalvojus apie tokį mišinį bloga darosi, o jis zyzdavo kol ne gaudavo jo :D