Puslapis 22

Parašytas: 03 Lap 2007, 20:45
duziki
cia jau gundai ramunyt :lol:

Parašytas: 03 Lap 2007, 23:21
Ramunė
Visiškai taip :oops:

Parašytas: 04 Lap 2007, 00:02
Tutsi
na ta,tai sugebi :twisted:

Parašytas: 20 Geg 2008, 18:26
Ramunė
Žuvis senovės lenkų būdu

1 kg gėlavandenių žuvų (geriausiai karpių)
prieskoninių daržovių (be kopūstų)
druskos,pipirų
Padažas:
1 šaukštas sviesto
1 šaukštas miltų
1 šaukštas medaus
1 šaukštas razinų
1 šaukštas migdolų
1/2 citrinos
3 gvazdikėliai
cukraus
Žuvį nuvalyti, paruošti filė, supjaustyti porcijomis, pabarstyti druska ir pipirais.Prieskonines daržoves užpilti 2 stiklinėmis vandens ir virti apie 20 min.
Po to sudėti žuvį į nuovirą ir 15-20 min., virti ant mažos ugnies.Iš sviesto ir miltų paruošti baltą uždarą. Supilti medų, citrinos sultis, suberti razinas, migdolus ir prieskonius. Išvirtą žuvį sudėti į pusdubenį.Apipilti padažu (iš keptuvės), papuošti žaliomis petražolėmis ir migdolų drožlėmis.

Parašytas: 21 Geg 2008, 17:09
justuke
Žuvis lenkiškai

800 g jūros lydekos filė arba menkės filė
300 g prieskoninių daržovių mišinio (be kopūstų)
1 svogūnas
2 kietai išvirti kiaušiniai
2 šaukštai sviesto
2 žirneliai pipirų
lauro lapelis
druska
Prieskonines daržoves nuvalyti, nuplauti, smulkiai sukapoti (geriausiai elektrine trintuve), virti su svogūnais, pipirais ir lauro lapeliu.Kai daržovės suminkštės, pasūdyti, sudėti nuplautą filė ir virti ant mažos ugnies 15-20 min.
Kiaušinį sukapoti, įmesti į išlydytus riebalus, pašildyti.Iš išvirų išimti gabalus išvirtos žuvies, apdėlioti juos daržovėmis ir apipilti riebalais su sukapotais kiaušiniais.Patiekti su bulvėmis.

Re: Lenkų virtuvė

Parašytas: 30 Rgs 2009, 12:37
Esis
Gal yra žinančių, ar balta mišrainė (tradicinė lietuviška balta mišrainė) yra taip pat ir lenkų nacionalinis patiekalas?

Re: Lenkų virtuvė

Parašytas: 30 Rgs 2009, 12:41
Tutsi
o kodel taip galvoji :?:

Re: Lenkų virtuvė

Parašytas: 30 Rgs 2009, 12:54
Esis
Studijuoju su studentais iš įvairių pasaulio šalių, reikėjo pagaminti kažką paprasto iš savo šalies ir atnešti į universitetą. Gaminau tradicinę baltą mišrainę.. lenkaitė taip pat! Man įtarimas kyla, nes ji gaminti visiškai nemoka ir niekada negamina, turi pažįstamų lietuvių gal iš jų yra nusižiūrėjusi.. Internete dar pasidomėjau apie lenkų virtuvę, bet apie baltą mišrainę niekur neužsimena.
Kaip man dabar pristatyti šį nacionalinį patiekaliuką?

Re: Lenkų virtuvė

Parašytas: 30 Rgs 2009, 13:01
Forelle
Man tai įdomiausia, kad angliškose knygose, vieną iš kurių draugė iš Amerikos parvežė, balta mišrainė vadinama "Rusiškos salotos". Ir suprask kaip nori. Šiaip daugelis patiekalų, kuriuos mes skaitome lietuviškais, gaminami ir kitur, tik kitokia forma, kitoks pavadinimas, bet tikrai sutinkami daugelyje šalių virtuvių. Pvz., kad ir skryliai, jie parsivežti iš italijos, beveik tas pats kaip jų platūs makaronai; šakotį kepa daugelis europiečių, tik skiriasi forma, gal kiek ir receptas.

Re: Lenkų virtuvė

Parašytas: 30 Rgs 2009, 13:41
Tutsi
zinai... eisiu pasiimsiu knyga " kuchnia Polska" ir gal ten ka rasiu :roll:

Re: Lenkų virtuvė

Parašytas: 30 Rgs 2009, 17:44
Živilė
Tai tame ir esmė, kad lietuviškos virtuvės beveik nėra. Kadangi mūsų tauta visada su kažkuo maišėsi (su lenkais, su rusais), tai daug kas yra bendro ir todėl mūsų virtuvė niekuo neypatinga. Visus mūsų manymu lietuviškus patiekalus galima rasti ir kaimynų nacionalinėse virtuvėse :?

Re: Lenkų virtuvė

Parašytas: 30 Rgs 2009, 19:03
Tutsi
dar neturejau kada pavartyti knygos per darbus :evil:

Re: Lenkų virtuvė

Parašytas: 30 Rgs 2009, 20:13
Esis
Dėkui, kad pasidalinot mintim.
Supratau, kad balta mišrainė turbūt nėra lenkų nacionalinis patiekalas tiesiog gal jie gamina kartais.
Aš tikrai labai susierzinau, kad dar kažkas šį patiekaliuką laiko nacionaliniu! Lenkaitė turbūt pamatė, tai iš mano elgesio ir taip labai paprastai pakeitė mišrainytės sudedamasias dalis:) Aš būčiau ginusi iki kaulų smegenų!

Dar su pažįstama Lietuvos lenkaite pakalbėjau - tai ji sakė, kad yra diskutuojama dėl šios mišrainės, kam ji priklauso ir, kad visgi lenkai mano, kad lietuviai šį patiekalą pavogė iš jų (kaip ir, pasak jų, daugelį kitų patiekalų).

Re: Lenkų virtuvė

Parašytas: 19 Spa 2009, 15:05
daida
Baltoji mišrainė yra kilusi iš Rusijos. Rusijoje vadinama "Olivje", šių salotų sukurėjo Liusjeno Olivje garbei, kuris 19 a. Maskvoje turėjo prancūziškų patiekalų restoraną. Tik vietoj dėšros buvo dedama vištienos krūtinėlė ir vėžių kakleliai. Kadangi tarybiniais laikais tokie dalykai buvo retenybė, salotos buvo supaprastintos.

Man atrodo apie tas salotas parašyta knygoje "Nuo mamutų iki cepelinų", ar kokioje kitoje, neatsimenu kur skaičiau :oops: Tai, kad jokios jos ne lietuviškos nacionalinės.

Re: Lenkų virtuvė

Parašytas: 19 Spa 2009, 17:54
Esis
Dėkui už informaciją.