Puslapis 22

Parašytas: 24 Kov 2008, 19:26
Ramunė
Kastinys

Sviesto;
Grietinės;
Susmulkintų svogūno laiškų;
Druskos ir pipirų pagal skonį.
Į molinį indą, įstatytą į indą su karštu vandeniu, lygiomis dalimis dedame sviestą ir grietinę, pastoviai ir energingai maišant mediniu šaukštu. Masė sukama mediniu šaukštu iki purumo. Tada paskaniname druska, pipirais ir smulkiai susmulkintais svogūno laiškais. Kastinį sudedame į mažesnius indelius ir atšaldome.
Paprastai kastinys valgomas su karštomis bulvėmis arba duona.

Parašytas: 24 Kov 2008, 19:27
Ramunė
Šventinis kastinis

1l grietinės,
50 g sviesto,
druskos.
Priedai: (pasirinktinai) malti kvapieji pipirai, mėtos, aguonos, česnakai, muskato riešutas, krapai, svogūnų laiškai, bazilikas, susmulkinti svogūnai, susmulkintos per smulkią trintuvę morkos.

Į dubenį dedame sviestą ir mediniu šaukštu sukame. Įdedame šaukštą grietinės ir toliau sukame, o kai susidaro kruopelytės, dubenį statome į indą su karštu vandeniu (tik neperšildykite!). Iškėlę iš vandens dedame vėl šaukštą-du grietinės, vėl sukame. Taip kartojame, kol sudedame visą grietinę. Masė turi būti vientisa. Prieš baigdami sukti sudedame pasirinktą priedą, pvz., įberiame maltų kvapiųjų pipirų. Kastinį Velykoms suka ir su virtais kiaušinių tryniais.
Kastinių rūšių yra daug, kiekvienas turi savitą skonį, jis priklauso nuo pasirinkto priedo.

Parašytas: 24 Kov 2008, 19:28
Ramunė

Žemaitiškas kąstinys

1,5 l geros kaimiškos grietinės, arbatinis šaukštelis sviesto,
50 g kmynų, druskos.
Šaukštą grietinės ir šaukštelį sviesto sukti mediniu šaukštu moliniame inde. Susidarius „kruopelytėms”, sukti įstačius į kitą indą su karštu vandeniu (neperšildyti!). Iškėlus iš vandens vėl dėti šaukštą grietinės ir šildant sukti. Taip kartoti kol bus sudėta visa grietinė. Baigiant sukti masė turi būti vientisa, balsvos spalvos. Pradėjus masei tirštėti sudėti kmynus. Bus kastinys su kmynais. Vietoje kmynų įdėjus kvapiųjų pipirų, bus kastinys su pipirais. Be pipirų ir kmynų, žemaičiai dar vartoja česnako sultis, mėtas. Aguonas, svogūnų laiškus. Dažyti kastinius galima kiaušinių tryniais, morkų bei burokėlių sultimis.
Kastinys valgomas su karštomis bulvėmis, išvirtomis su lupenomis. Žemaičiai kastinį valgo ir su kiaušiniais, duona, košėmis.
Sukant liesą arba kasdienį kastinį, be jau minėtos grietinės ir sviesto bei prieskonių, dar naudojamas ir rūgęs pienas (nuo 1,5 iki 0,5 l). Kasdienį arba liesą kastinį sukame taip pat, kaip ir šventinį, tik šiuo atveju reikia būti atidesniam, kad patiekalas nebūtų persuktas ir peršildytas. Pradedama sukti kaip ir šventinį. Po to sukant ir pašildant vis įdėti po šaukštą grietinės ir rūgusio pieno arba kefyro.

Parašytas: 24 Kov 2008, 19:28
Ramunė
Kąstinys su varške

300 g varškės,
100 g sviesto,
2 stiklinės grietinės,
1 stiklinė rūgusio pieno,
kmynų,
druskos.
Sviestas gerai išsukamas. Varškė pertrinama pro sietelį. Į išsuktą sviestą dedama po šaukštą grietinės, pieno, varškės ir labai gerai išsukama.
Baigiant sukti, pasūdoma, įberiama nuplikytų kmynų ir išmaišius sudedama į dubenėlį. Valgoma su lupenomis virtomis bulvėmis.

Re: ŽEMAICIŲ VALGIAI

Parašytas: 23 Gru 2012, 23:11
Nicole
Tai ar isbandet kuri nors recepta? 064

Re: ŽEMAICIŲ VALGIAI

Parašytas: 24 Gru 2012, 16:46
Ramunė
Taip, jau ne pirmi metai darau :)