Hünker Beğendi, arba Sultono gardėsis
Šis klasikinis Osmanų imperijos laikus siekiantis patiekalas tradiciškai gaminamas su aviena, tačiau gali būti naudojama tiek jautiena, tiek vištiena. Man patinka gaminti su vištiena, nes iš jos patiekalas paruošiamas greičiau. Patiekalo pavadinimas pažodžiui būtų verčiamas kaip „sultonui patiko“. Tačiau šiais laikais turkiškas žodis beğendi dažnai vartojamas kalbant apie baklažanų piurė.
Troškiniui reikės:
500 g vištienos filė,
1 svogūno,
2 žaliųjų paprikų,
2 pomidorų,
1 valgomojo šaukšto pomidorų pastos,
2 valgomojo šaukšto sviesto,
druskos ir pipirų,
saujelės petražolių,
1-2 stiklinių vandens.
Baklažanų piurė reikės:
2-3 baklažanų (apie 500 g),
2 valgomųjų šaukštų miltų,
2 valgomųjų šaukštų sviesto,
50 g brandinto sūrio,
1,5 stiklinės pieno,
1 citrinos sulčių,
druskos ir pipirų.
* Pirmiausia paruošiame troškinį. Smulkiai supjaustome svogūną ir žaliąją papriką. Nulupame ir supjaustome pomidorą. Vištieną supjaustome nedideliais gabaliukais.
* Puode ištirpiname sviestą ir sudedame svogūnus. Juos lengvai apkepiname apie 5 minutes ir tada sudedame vištienos gabalėlius, kuriuos taip pat kepiname apie 5 minutes. Pagardiname druska ir pipirais. Tada jau sudedame smulkintą papriką ir pomidorus, įmaišome pomidorų pastą ir supilame vandenį. Pamaišome ir ant nedidelės ugnies troškiname apie 20 minučių.
* Tuo metu nuplauname baklažanus ir keliose vietose subadome šakute. Įjungiame viryklę ir, naudodamiesi virtuvinėm žnyplėm, dedame baklažaną ant ugnies. Vis vartant kepame apie 10 minučių. Baklažanų odelė turi apdegti, o vidus turi būti minkštas. Baklažanus šiek tiek atvėsiname ir nulupame apdegusią odelę. Šakute sutriname baklažanus į tyrę.
* Puode ištirpiname 2 valgomuosius šaukštus sviesto ir sudedame miltus. Maišome, kol miltai susimaišys su sviestu, tada pradedame pilti pieną ir nesustojant maišome, kol gausis vientisa masė. * Sudedame tarkuotą sūrį ir baklažanų tyrelę. Pagardiname druska ir pipirais bei citrinos sultimis. Gerai viską išmaišome ir dar patroškiname 2-3 minutes.
* Į lėkštę dedame kelis šaukštus baklažanų piurė ir ant viršaus užpilame vištienos troškinį. Apibarstome šviežiom petražolėm. Skanaus!